خبر
دفاع معاون «خصوصیسازی» از تاخیر در واگذاریهای دولتی
فارس- معاون سازمان خصوصیسازی «برگزاری مجامع» و «نبود شرکتهای قابل واگذاری در بوس» را دو دلیلی دانست که تاخیر در واگذاریهای دولتی را توجیه میکنند. «مهدی عقدایی» در واکنش به این سوال که «چرا با وجود گذشت حدود نیمی از سال، فقط ۶۸ شرکت از ۵۲۴ شرکت مشمول واگذاری در سال جاری به فروش رسیده»؟ پاسخ داد: با در نظر گرفتن سال مالی ۲۹ اسفند اکثر شرکتهای بورسی و لزوم برگزاری مجامع سالانه این دسته شرکتها از اردیبهشت تا تیرماه هر سال، امکان عرضه سهام شرکتهای بورسی در نیمه اول سال وجود ندارد. علاوه براین شرکتهای چندانی هم برای واگذاری در بورس وجود ندارند که عرضه شوند. وی ادامه داد: از طرف دیگر به دلیل برگزاری مجمع سالانه دیگر شرکتهای مشمول واگذاری در نیمه اول سال، شرایط واگذاری این دسته شرکتها در ۶ ماه اول سال وجود ندارد. این در حالی است که سابقه سالهای گذشته واگذاری سازمان خصوصیسازی نشان میدهد عمده واگذاریها در نیمه دوم سال انجام میشود.
همه مصوبات این هفته هیات واگذاری
وی درباره تصمیمات جلسه این هفته هیات واگذاری اظهار داشت: در این جلسه ابتدا قیمت واگذاری ۳۹درصد از سهام بیمه دانا بابت رددیون به صندوقهای تامین اجتماعی، بازنشستگی کشوری، نیروهای مسلح و صندوق ذخیره فرهنگیان تصویب شد. براین اساس بهای هر سهم این شرکت ۲هزار و ۶۱۰ تومان تصویب شد.
«عقدایی» ادامه داد: همچنین مقرر شد بعد از درج آگهی و تا ۲۰ روز آینده معادل ۶/۸۹درصد از سهام شرکت بورسی «پتروشیمی شیراز» به قیمت تابلو در روز عرضه به علاوه ۱۴۰درصد عرضه شود. همچنین ۵درصد از سهام «سیمان کارون» به صورت تدریجی در بورس عرضه خواهد شد.
این معاون سازمان خصوصیسازی دیگر مصوبات مهم هیات واگذاری را عرضه ۵/۲۶درصد از سهام «فنآوران ذغالسنگ پاندانا» به ارزش یکمیلیاردریال، ۴۹درصد از سهام «پتروشیمی ایلام» به قیمت پایه ۶۶۲میلیارد و ۸۸میلیونریال به صورت مزایده و ۴۹درصد از سهام «شبکههای آبیاری زهره و جراحی» به قیمت پایه ۴۹۰هزارریال اعلام کرد.
آخرین خبر از واگذاری «نفتی»ها
«عقدایی» در پاسخ به این سوال که «با توجه به موافقت نامه اخیر وزارت نفت و سازمان خصوصیسازی در مورد واگذاری ۹ پالایشگاه، آیا این موضوع در جلسه دیروز مطرح شد؟» پاسخ داد: در این رابطه مقرر شد ۱۰۰درصد سهام دو پالایشگاه بندرعباس و آبادان به عنوان سهم ۲۰درصدی دولت از این صنعت کماکان دولتی بمانند و واگذار نشود.
وی ادامه داد: از سوی دیگر ۱۰۰درصد سهام ۷ پالایشگاه نفت تبریز، اصفهان، لاوان، تهران، شیراز، کرمانشاه و شازند اراک در قالب سهام عدالت، رددیون به بورس واگذار خواهند شد که البته تصمیمگیری در مورد سهام عدالت و رد دیون این شرکتها به مصوبه هیات وزیران نیاز دارد.
از طرفی «فارس» در گزارشی به بررسی عملکرد ابتدای امسال تا ۱۵ شهریور ماه سازمان خصوصیسازی پرداخته است.
در این گزارش آمده است: سازمان خصوصیسازی که با انتقادات متعددی از سوی مسوولان و نمایندگان مجلس و کارشناسان و حتی سهامداران خرد مواجه است، نیمه اول سال را به گواه اعداد و ارقام با عملکرد ضعیفی در واگذاریها سپری کرده است.
پوشش ۵/۱۲درصدی بودجه «خصوصی» طی ۵/۵ماه
براساس این گزارش، طبق برنامهای که این سازمان پیشتر به مراجع مختلف از جمله شورای عالی اصل۴۴ اعلام کرده و در قانون بودجه ۸۹ هم لحاظ شده، سازمان خصوصیسازی یکی از اهداف خود طی سال جاری را واگذاری ۵۲۴ شرکت گروه یک و دو را از طریق روشهای بورس، مزایده و مذاکره به فروش برساند و از سوی دیگر بابت فروش نقدی ۴هزار و ۵۰۰میلیارد تومان و رد دیون ۳هزارمیلیارد تومان درآمد کسب کند.
این برنامه در حالی اعلان عمومی شده که عملکرد سازمان خصوصیسازی از ابتدای سال تا نیمه ۱۵ شهریور ماه، نشان میدهد از ۵۲۴ شرکت مشمول واگذاری سال جاری، حدود ۱۰۰ شرکت آگهی شدهاند و از این تعداد سهام ۶۸ شرکت به ارزش یکهزار و ۴۳۳میلیاردتومان به فروش رسیده و باقی بدون مشتری باقی مانده است. به عبارتی دیگر در برابر گذشت نیمی از سال فقط ۵/۱۲درصد از شرکتهای مشمول واگذاری به فروش رسیدهاند.
این در حالی است که به رغم رونق کم سابقه بورس و معاملات بازار سهام و افزایش جریان ورود نقدینگی به این بازار، سازمان خصوصیسازی تنها حدود ۱۱درصد از سهام شرکت کوچک بیمه دانا آن هم به قیمت هر سهم ۲۶۱۰ تومان را عرضه کرده و متاسفانه نتوانسته پاسخ در خور و شایستهای به تقاضای روزانه و بسیار طبیعی خریداران سهام بدهد.
با این وضعیت و در شرایطی که سازمان خصوصیسازی با چالشهایی مواجه است و رییس جدید آن هم هیچ برنامهای را اعلام نکرده، معلوم نیست چگونه و به چه نحوی این سازمان خواهد توانست هدف ۲۹۵ شرکت باقی مانده در مرحله آمادهسازی و ۲۲۹ شرکت تعیین شده (مجموعا ۵۲۴ شرکت) در سال جاری را محقق کند؟ این در حالی است که به عقیده کارشناسان عدم استفاده از دیگر روشهای واگذاری و تکیه بر رویههای قبلی، بازاریابی ضعیف برای فروش بنگاهها و استفاده نکردن از مدلهای جدید تبلیغاتی، بیاعتمادی بخش خصوصی و تعاونی به جریان واگذاریها، تمرکز بر فروش شرکتها در نیمه دوم سال، عدم بکارگیری مشاوران بینالمللی، در نظر نگرفتن شرایط نقدینگی جامعه و بورس، وجود نظام بوروکراسی و صد البته عدم همکاری مسوولان نهادها و شرکتهای مشمول واگذاری، گرانفروشی برخی شرکتها و وجود مشکلات حقوقی از جمله عوامل عملکرد ضعیف سازمان خصوصیسازی در تحقق اهداف اعلامی است.
ارسال نظر