بورس تهران در دستان 3‌میلیون سهامدار

عکس: نگار متین‌نیا

گروه بورس- علیرضا باغانی: رییس سازمان بورس و اوراق بهادار از راه‌اندازی قریب‌الوقوع سامانه بورس همراه خبر داد. علی صالح‌آبادی که با خبرنگار دنیای اقتصاد سخن می‌گفت، با اشاره به تحولات اخیر رخ داده در بازار سرمایه از جمله امضای دیجیتال و معاملات آنلاین گفت: به زودی سامانه بورس همراه نیز طی مراسمی رسمی با حضور مقامات اقتصادی راه‌اندازی می‌شود که در پی بهره‌برداری از این سامانه، اطلاع‌سانی به جامعه سهامداری به صورت رایگان صورت می‌گیرد و سهامداران تنها باید هزینه sms را به مخابرات پرداخت کنند و بورس هزینه جداگانه از آنها نمی‌گیرد.

سخنگوی بورس همچنین درباره توقف معاملات آنلاین بورس نیز گفت: معاملات آنلاین در بورس متوقف نشده، بلکه سه نرم‌افزار از سوی سه شرکت نرم‌افزاری برای این موضوع ارائه شده است و این ۳ شرکت شامل رایان هم‌افزا، تدبیرپرداز و عصر دانش‌افزار هستند که صحرا هم اخیرا به آنها اضافه شده است. بنابراین معاملات آنلاین آماده است و در مورد بهره‌برداری قطعی از این نرم‌افزارها، شرکت‌های مزبور به ما تاریخ‌هایی را ارائه کرده‌اند.

وی در پاسخ به این پرسش که اگر نرم‌افزار معاملات آنلاین آماده است، چرا به رغم ‌راه‌اندازی رسمی آن، معاملات بازار به صورت آنلاین انجام نمی‌شود؟ گفت: معاملات آنلاین هم اکنون در برخی از کارگزاری‌ها در حال انجام است، اما شماری از کارگزاری‌ها در این زمینه طوماری به ما داده‌اند که اگر قرار باشد یک شرکت کارگزاری خاص از معاملات آنلاین استفاده کند، ما همه مشتریان خود را از دست می‌دهیم و این منصفانه نبوده و خلاف فضای رقابتی بازار است.

از طرفی دیگر همان کارگزاری هم پاسخ داده که برای نرم‌افزار معاملات آنلاین زحمت کشیده و دیگران هم این امکان را داشته‌اند که چنین نرم‌افزاری را بنویسند و طراحی کنند، حتی بحث فروش این نرم‌افزار به دیگر کارگزاری‌ها هم مطرح شده است، اما نظر سازمان این است که این نرم‌افزارها به صورت پایلوت مستقر شوند تا کارگزاری‌ها، مشتری یکدیگر را نگیرند و مشکلی از حیث بازار رقابتی به وجود نیاید.

رییس سازمان بورس ادامه داد: در این زمینه می‌توان مکانیزمی را طراحی کرد که مشتریان معاملات آنلاین از سوی خود کارگزار ناظر معرفی شود و در واقع کارگزاری‌های بدون نرم‌افزار، مشتریان خود را از دست ندهند و به دارندگان نرم‌افزار معرفی کنند که در این زمینه بررسی‌های لازم در حال انجام است.

سخنگوی سازمان بورس در ادامه از درخواست سازمان خصوصی‌سازی برای امکان واگذاری شرکت‌ها در بازار فرابورس از طریق مذاکره خبر داد و افزود: سازمان بورس با پذیرش این درخواست، در حال بررسی و مطالعه لازم و تعیین ضوابط و مقررات امکان واگذاری شرکت‌های دولتی در فرابورس از طریق مذاکره است.

وی گفت: در فرابورس پس از معامله گواهی سپرده بانک‌ها، گواهی‌نامه حق تقدم تسهیلات مسکن نیز قابل معامله خواهد بود.

رییس سازمان بورس در برابر این سوال که چرا به‌رغم اعلام رییس اداره نظارت بر ناشران بورسی مبنی بر بازگشایی تمام نمادهای متوقف تا پایان شهریور ماه، چرا تا این لحظه هنوز نماد ۳۰ شرکت متوقف است؟ گفت: نمادهای متوقف در بازار به دو دسته نمادهای متوقف معمولی و نمادهای تحت کنترل ارکان سازمان بورس از نظر ما تقسیم شده است.

نمادهای متوقف معمولی که به دلایلی همچون مجمع، افزایش سرمایه، تعدیل سود و شفاف‌سازی، متوقف شده‌اند، در کوتاه مدت و ظرف چند روز معاملاتی بازگشایی خواهند شد، ولی نمادهایی نظیر ملت که تحت کنترل سازمان بورس محسوب می‌شوند، باید دوره‌ای طولانی را برای بازگشایی طی کنند که بازگشایی این نمادها تا پایان شهریور ماه میسر نیست.

به گفته صالح‌آبادی، پیش‌بینی می‌شود با بهره‌برداری از سیستم XBRL زمان توقف و بازگشایی نماد در شرکت‌هایی که باید در کوتاه‌مدت متوقف ‌شوند به حداقل برسد.

گفتنی است براساس آخرین آمار رسمی اعلام شده تعداد سهامداران بازار سرمایه کشور حدود ۳ میلیون نفر هستند.