سومین نایب قهرمانی پیاپی بورس تهران در فدراسیون بورس‌ها

گروه بورس- معصومه طاهرخانی: سومین نایب قهرمانی شاخص بورس تهران در جداول فدراسیون جهانی بورس‌ها، تازه‌ترین دستخوشی است که رکوردزنی‌های داخلی شاخص، نصیب این بازار کرده است. بر اساس گزارشی که فدراسیون جهانی بورس‌ها از ۵۴ بورس عضو خود طی ماه آگوست سال ۲۰۱۰ میلادی (مرداد ماه) منتشر کرده، آخرین تغییرات و تحولات اعضا را مورد بررسی قرار داده است.

بورس تهران که به عنوان یکی از اعضای این فدراسیون ۵۲ عضوی فعالیت می‌کند، تنها می‌تواند در میان ۶ متغیر مورد بررسی این فدراسیون جای بگیرد، چرا که ساختار بازار و محدودیت ابزارهای مالی در بورس تهران، اجازه نمی‌دهد که بورس تهران بتواند فضایی برای مانور در میان متغیرها داشته باشد. اما فدراسیون جهانی در نماگرهای مقایسه‌ای خود، تغییرات را هم بر مبنای واحد محلی کشورها و هم واحد پولی جهانی (دلار) ارائه می‌کند، از این رو در این گزارش تنها واحد پولی جهانی معیار مقایسه قرار گرفته است، چرا که می‌تواند فضای واقعی‌تری از جایگاه بورس تهران در میان ۵۲‌بورس عضو ارائه کند. همچنین در پاره‌ای موارد به دلیل ضعف اطلاع‌رسانی بورس‌های عضو، در برخی جداول مقایسه‌ای، تعداد اعضا روند کاهشی دارد. به هر روی جایگاه بورس تهران در ماه آگوست سال ۲۰۱۰ میلادی، از لحاظ متغیرهای ۶گانه‌ای چون «شاخص»، «ارزش بازار»، «ارزش معاملات»، «دفعات معامله»، «درصد گردش سهام» و در نهایت «تعداد شرکت‌های فعال در بورس» مورد تحلیل و بررسی مقایسه‌ای قرار گرفته است.

دفاع از نایب قهرمانی «شاخص»

اما نگاهی به آمارهای ماه آگوست فدراسیون جهانی بورس نشان می‌دهد که شاخص بورس تهران (Broad Stock index Performence) توانسته برای سومین بار متوالی طی امسال، نایب قهرمانی بیشترین درصد رشد شاخص را در مقایسه با دیگر اعضا به خود اختصاص دهد. به این ترتیب بورس تهران با رشد ۶/۵۳‌درصدی شاخص در ماه آگوست ۲۰۱۰ در مقایسه با آگوست ۲۰۰۹، بعد از بورس «کلمبو» با رشد ۱۱۷‌درصدی، جایگاه دوم را از آن خود کرده است. همچنین بورس‌های «سانتیاگو» با ۹/۴۰‌درصد، «تایلند» با ۸/۳۹‌درصد و «بوینس‌ آیرس» با ۳۵‌درصد، رتبه‌های سوم تا پنجم جدول بیشترین درصد شاخص را طی ماه آگوست ۲۰۱۰ در مقایسه با آگوست ۲۰۰۹ دارند.

در ادامه بورس‌های «مکزیک» با منفی ۹۹‌درصد، «برمودا» با منفی ۴۵‌درصد و «آتن» با منفی ۹/۳۶‌درصد به ترتیب رتبه‌های ۶۳، ۶۲ و ۶۱ را در جدول رشد شاخص در اختیار دارند.

ارزش معاملات؛ تلاش برای حضور در صدر جدول

متغیری بعدی مورد بررسی در جداول فدراسیون جهانی بورس‌ها، ارزش معاملات یا (Total Value of Share Trading) است که جایگاه مقایسه‌ای بورس تهران در رده دوم است.

اما نوسان طی ماه آگوست ۲۰۱۰میلادی، نشان می‌دهد که تغییرات ارزش معاملات بورس تهران طی این ماه، مثبت ۱۱۵‌درصد بوده است. به بیان دیگر ارزش معاملات طی سال ۲۰۱۰ در مقایسه با سال ۲۰۰۹، ۱۱۵‌درصد تغییرات مثبت دارد. جمع کل ارزش معاملات بورس تهران طی آگوست سال ۲۰۱۰، قریب ۱۲میلیارد دلار بوده است.

از طرف دیگر این متغیر طی ماه منتهی به آگوست ۲۰۱۰، نیز عدد ۱۸۲/۲‌میلیون دلار را در کارنامه خود ثبت کرده است. رتبه‌های اول، سوم تا پنجم جدول تغییرات مثبت ارزش معاملات به ترتیب در اختیار بورس‌های «کلمبو» با ۳۶۶‌درصد، «برمودا» با ۸/۸۷‌درصد، «مکزیک» با ۴/۶۲‌درصد، «تایلند» با ۴/۶۱‌درصد رشد است.

رشد ۳۷‌درصدی ارزش بازار

سومین متغیری که در جداول فدراسیون جهانی مورد بررسی قرار گرفته، ارزش بازار یا (Market Capitalization) است. در میان ۵۴ بورسی که در جداول مربوط به این متغیر قرار گرفته‌اند، جایگاه بورس تهران از لحاظ تغییرات ارزش بازار در رتبه ۹ قرار دارد. هر چند تغییر ۸/۳۶ درصدی ارزش بازار بورس تهران مثبت است، ولی با این حال آن قدر بالا نیست که بتواند جایگاه بورس تهران را تا رده‌‌های بالایی پیش ببرد. رتبه‌های اول تا سوم این جدول در اختیار بورس‌های «کلمبو» با ۱۲۷‌درصد، «شنزن» با ۷/۷۶‌درصد و در نهایت «اوزاکا» با ۶۴‌درصد است. بورس‌های «آتن» با منفی ۸/۴۲‌درصد، «لجوبلجانا» با منفی ۲۹‌درصد و بورس «قبرس» با منفی ۲/۶‌درصد در رتبه‌های انتهایی جدول تغییرات ارزش بازار جای گرفته‌اند.

«چرخش سهام» به وقت انتهای جدول

«درصد گردش سهام» یا (Share Turnover Velocity) سومین متغیری است که می‌توان جایگاه مقایسه‌ای بورس تهران را در آن، مورد بررسی قرار داد. طی آگوست سال ۲۰۱۰، جایگاه بورس تهران در جدول تغییرات درصد گردش سهام در میان ۵۴ بورس عضو، جایگاهی بهتر از ۳۶‌نیست. بورس‌های «شنزن» با ۳۷۷‌درصد، «نزدیک» با ۳۳۲‌درصد و شانگهای با ۵/۱۸۱ درصد جایگاه‌های اول تا سوم جدول را از لحاظ این متغیر به خود اختصاص داده‌اند.

معاملاتی که به وقت «دفعات» نیستند

اما پنجمین متغیری که بورس تهران در آن مورد بررسی قرار گرفته، دفعات معامله یا (Number of Trades Equity Share) است. در این متغیر رده ۳۷ جدول در اختیار بورس تهران است، چرا که در میان ۵۱ بورسی که در این جدول هستند، این رتبه به بورس تهران رسیده است. این جدول که به بررسی عملکرد ۸ ماهه میلادی بورس‌ها پرداخته، بورس‌های «یورونکست»، «نزدک» و «شانگهای» را در صدر قرار داده است.

بورس‌های «مالت»، «لوکزامبورگ» و «برمودا» هم رتبه‌های آخرین جدول را در اختیار دارند.

تعداد شرکت‌ها؛ فعلا ۳۶۶

جدول بعدی فدراسیون جهانی بورس‌ها، مربوط به تعداد شرکت‌ها است که با عنوان (Listed Company Number of) شناخته می‌شود. بورس تهران در جدول تغییرات این متغیر که نسبت آگوست سال ۲۰۰۹ میلادی تنظیم شده، در جایگاه ۱۸ قرار دارد. به طوری که بورس تهران با رشد ۴/۱‌درصدی از لحاظ افزایش تعداد شرکت‌های فعال در این بازار، بالاتر از بورس‌هایی چون «یورنکست»، «لندن» و «نزدک» قرار گرفته است. بیشترین رشد تعداد شرکت‌ها طی مدت یاد شده، متعلق به بورس‌های «اوکازا»، «شنزن» است. رشد منفی این جدول هم به تنهایی در اختیار بورس «مصر» با منفی ۶/۳۰‌درصد است.