جنب پل حافظ
پایان تابستان داغ بورس
گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار این هفته شاهد پایان فصل تابستان خواهد بود. فصلی که با رشد شدید، شاخص شاهد رسیدن بازدهی بازار به ۴۸درصد بود. پایان فصل تابستان به صورت سنتی محدوده فعالیت شرکتهای سرمایهگذاری برای ثبت آخرین ارزش سهام پرتفوی به ویژه در شرکتهای سرمایهگذاری دارای سال مالی منتهی به پایان شهریور ماه است. در این شرایط کارشناسان بازار سیاست احتیاط را در خرید در پیش گرفتهاند و در انتظار قیمتهای واقعی سهام در پایان شهریور ماه و فروکش کردن فعالیت شرکتهای سرمایهگذاری هستند. در همین حال البته حوزههای سیاسی و اقتصادی نیز درگیر تحولاتی است که میتواند بر بازار سهام موثر باشد.
در تحولات سیاسی معاملهگران دیروز شاهد اعلام تصمیم گروه ۱+۵ برای برگزاری نشست بررسی وضعیت پرونده هستهای کشورمان در پایان شهریورماه بودند. به دنبال اعلام گزارش دبیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، انتظار برای دور جدیدی از منازعات سیاسی وجود دارد که میتواند بر بازار موثر باشد به ویژه آنکه قطعنامه اخیر شورای امنیت شرایط دشواری در صحنه اقتصاد کشور ایجاد کرده است که البته در برخی از زمینهها ساختار شکنانه بوده است.
در حوزه اقتصادی نگاهها به طرح تحول اقتصادی است که در این زمینه اعلام سهمیه ۶۰ لیتری بنزین برای مهرماه مهمترین خبر به شمار میرود. به نظر میرسد در حال حاضر از دو سیاست فروش بخشی از نیاز عمومی به قیمت سهمیه بندی و فروش آزاد مابقی نیاز و آزادسازی کلی، سیاست نخست دست برتر را دارد. از این رو تغییر در نرخ بنزین آزاد در خلال هفتههای آتی، سناریوی محتملتری به شمار میرود. در همین حال در مورد وضعیت نرخ برق و گاز و تاثیراتی که در بخش تولید میگذارد همچنان ابهامات ادامه دارد هر چند که در بخش گاز و آب شهری بدون پرداخت یارانه نقدی در حال حاضر قیمتها رشد قابلملاحظهای را صورت دادهاند. ابهام در مورد نحوه اجرای طرح تحول یکی دیگر از عواملی است که در حوزه اقتصادی پیش روی معاملهگران است. در کنار طرح تحول همچنین سرنوشت نرخ ارز نیز ناخواسته با طرح تحول گره خورده است. در همین شرایط بروز دشواری در واردات کالاهای خارجی سبب ایجاد حاشیه امنی برای فروش شرکتهای داخلی در کنار مشکلات تامین ماشینآلات و مواد اولیه خواهد شد. در این بخش البته آخرین تحولات به ویژه در مورد قطع همکاری برخی از خودروسازان کرهای، تاثیراتی را بر صنعت خودرو کشور ایجاد کرده است.
در مسائل اقتصادی تصمیم گیری در مورد تسویه بخشی از مطالبات بانکهای دولتی از دولت نیز در هفته گذشته تاثیراتی را بر بانکهای دولتی خصوصیشده داشته است. براساس تصمیم دولت، بانکها میتوانند با وصول مطالبات دولت از محل تسهیلات ارزی پرداختی به طرحها از صندوق ذخیره ارزی، اقساط دریافتی را به جای مطالبات از دولت منظور سازند. این طرح شرایط پیچیدهای را برای بانکها ایجاد کرده است. بانکهای دولتی در حال حاضر بابت مطالبات از دولت ۵/۱درصد ذخیره در حسابهای خود منظور میکنند که با تغییر این مطالبات به مطالبات ناشی از پرداختهای دولت از صندوق ذخیره ارزی به دلیل ریسک بالاتر و لزوم اخذ ذخایر بیشتر، شرایط پیچیدهای را بر بانکها حاکم میکند، هرچند که در آغاز میتواند به دلیل بازگشت ذخایر اولیه به نفع بانکها ارزیابی شود.
در صحنه اقتصاد جهانی شرایط مطلوب بازارهای جهانی همچنان ادامه دارد. در این شرایط بهای فلز مس در سایه کاهش موجودی انبارهای بورس فلزات لندن به کمتر از ۴۰۰هزار تن (۳۸۹هزار تن) سبب شده است قیمت این فلز جهشی را به سوی ۸هزاردلار در هر تن شروع کند که در آخرین معاملات خارج از بورس فلزات لندن این فلز به مرز ۷هزار و ۸۰۰دلار در هر تن رسیده است. با توجه به این شرایط بازار در انتظار گزارشی جدید از سوی ملی مس است.
در همین حال بهای دیگر فلزات از جمله روی به ۲هزار و ۳۱۵دلار و سرب و آلومینیوم به ترتیب ۲هزار و ۱۹۱دلار و ۲هزار و ۱۳۲دلار در هر تن رسیده است.
بهای بیلت فولادی اما با کاهشی نسبی به ۴۶۲دلار در هر تن رسیده است. در بازار محصولات پتروشیمی نیز مشکلات موجود در واردات محصولات پتروشیمی و کمبود بازار داخلی شرایط پیچیدهای را ایجاد کرده است. در کنار کاهش صادرات محصولات تولیدی داخلی نرخ مواد پتروشیمی نیز رشد یافتهاند که این امر میتواند به معنای سود بیشتر برخی از واحدهای پتروشیمی باشد. شاخص بالتیک نیز با ۱۰۳واحد کاهش به ۲هزار و ۷۳۷ واحد رسیده است.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه بازار متعادلی بود که البته در ساعاتی نیز تحت تاثیر عرضه اولیه تجارت الکترونیک پارسیان در فرابورس قرار گرفت.
در بازار روز چهارشنبه در گروه خودرویی معاملهگران شاهد تاثیر خبرهای منفی اخیر بودند که این امر تمامی نمادهای این گروه را به جز سایپا دیزل به صف فروش کشاند.
اعلام تحریم کیاموتورز علیه کشورمان و رشد اخیر قیمتها مهمترین انگیزه فروشندگان سهام خودرویی ارزیابی میشود. کیاموتورز که تامینکننده بخشی از نیازهای سایپا محسوب میشود با اعلام تحریم، راه را برای توسعه روابط با سایپا بسته است هر چند که این تحریم تاثیری بر همکاریهای گذشته این شرکت نخواهد گذاشت. در همین حال البته تولید پراید به عنوان پرتیراژترین خودرو تولیدی سایپا به دلیل سهم ۱۰۰درصدی تولید داخلی قطعات نیز از این تحریم متاثر نخواهد شد. در همین حال گروه خودرویی از برخی خبرهای دیگر نیز متاثر است. اعلام عدم تمایل گروه بهمن به ورود به صنعت خودرو پس از واگذاری سهام سایپا و مسائل مرتبط به ایران خودرو دیزل نیز در افت گروه خودرویی بیتاثیر نبودهاند.
در هفتههای گذشته برخی خبرهای اولیه از تمایل گروه سایپا به واگذاری یکی از دو خودروساز خود زامیاد و پارسخودرو به گروه بهمن در قبال واگذاری بلوک ۱۵درصدی این شرکت در سایپا حکایت داشت که به نظر میرسد این امر محقق نخواهد شد. در همین حال سرنوشت تولید خودرو مزدا نیز در گروه بهمن با ابهام مواجه شده است. در گروه خودروهای سنگین معاملهگران با تداوم حوادث مرتبط با خودروهای «هوو» مواجه هستند که این امر واکنش وزیر دادگستری در مورد شکایت ۵هزار نفر از مالکان «هوو» از ایران خودرو دیزل را به همراه آورده است. در کنار مساله مشکل فنی این خودرو بحث گرانفروشی خودرو «هوو» و حکم سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان نیز مطرح است.
در گروه فلزی معاملهگران روز چهارشنبه شاهد معاملات متعادلی در گروه فلزی بودند که در این بخش ابطال معاملات میلگرد فولاد خراسان در روز سه شنبه مهمترین خبر است. رشد قیمت میلگرد فولاد خراسان سبب این واکنش شده است.
در همین حال در شرایطی که کنترلهای قیمت در بورس کالا سبب شده است شرکتها به فروش خارج از بورس تمایل پیدا کنند، مسوولان وزارت بازرگانی فروش خارج از بورس کالا را مشمول نرخگذاری اعلام کردند. در این شرایط شرکتهای فولاد بین کنترل قیمت در بورس کالا و قیمتگذاری در صورت فروش خارج از بورس باقی ماندهاند.
در گروه تجهیزات معاملهگران همچنان شاهد صف فروش صنعتی دریایی ایران هستند که این امر بیارتباط با پایان سال مالی برخی از شرکتهای سرمایهگذاری و لزوم شناسایی سود در آخرین روزهای سال مالی نیست. در همین حال پایان سال مالی سرمایهگذاری صنعت و معدن در مورد معاملات سیمان سپاهان نیز موثر است. در شرایطی که عرضه ۳۸میلیونی سیمان سپاهان در ابتدای ماه جاری در نرخ ۲هزار و ۵۰۰ریال با عدم خرید مواجه شد امروز (شنبه) بهای سهام سیمان سپاهان به مدد صف خرید سنگین هفتههای اخیر به مرز ۲هزار و ۵۰۰ریال خواهد رسید. امری که احتمالا برخورد سنگین عرضه و تقاضا را در نماد سیمان سپاهان که ناشی از رقابت سهامداران سپاهان برای مجمع آتی هیات مدیره این شرکت است فراهم میکند. در ارتباط با سیمان سپاهان این شرکت روز چهارشنبه در دومین دور عرضه خود که با قیمت تعدیل شده صورت گرفت دو بلوک از سه بلوک عرضه شده خود را به فروش رساند. بلوک سیمان اردبیل در نرخ پایه دههزار ریالی به سرمایهگذاری آذر (سهامدار عمده سپاهان و از زیر مجموعههای بانک صادرات و سرمایهگذاری غدیر) واگذار شد. بلوک ۲/۴درصدی نسوز ایران نیز در پرتفوی صبا تامین آرام گرفت و بلوک سیمان هگمتان نیز مورد رقابت قرار گرفته است.
در گروه سیمانی، سیمان بهبهان که در نیمه نخست امسال بهترین عملکرد صادراتی را به لحاظ قیمتی داشته است روز چهارشنبه برای تعدیل سود متوقف شد. سیمان بهبهان به عنوان گرانترین سیمان صادراتی به عراق عموما در نرخ بیش از ۶۲دلار در هر تن خریداری میشود.
در گروه انفورماتیکیها روز چهارشنبه در کنار صف خرید خدمات انفورماتیک ایران، معاملهگران شاهد نخستین عرضه تجارت الکترونیک پارسیان بودند که این عرضه در نرخ ۵هزار و ۸۰۰ریال از سوی بازار خریداری شد. در همین حال در خارج از بازار سهام در هفته گذشته سرمایهگذاری ایرانیان از زیرمجموعههای ملی انفورماتیک توانست ۳۰درصد سهام کارت اعتباری ایران کیش را از سرمایهگذاری غدیر (۶۱درصد) خریداری کند. شرکت کارت اعتباری کیش نیز در کنار تجارت الکترونیک پارسیان یکی از خدماتدهندگان عمده کارتها به شمار میرود که خدمات کارتهای بانک صادرات را بر عهده داشته است.
در گروه بانکی معاملهگران روز چهارشنبه شاهد تداوم اقبال به گروه لیزینگی بودند که با تشکیل صف خرید برای لیزینگ ایرانیان همراه بود.
در گروه بانکی نیز برخی از نمادهای عمده دارای صف خرید بودند. بانک صادرات تحت تاثیر شایعاتی در مورد بازگشت بخشی از ذخایر یا فروش سرمایهگذاری غدیر با صف خرید همراه شد. بانک اقتصاد نوین نیز با شایعات مربوط به تعدیل سود همراه شد.
در گروه ساختمانی بینالمللی توسعه ساختمان در شرایطی روز چهارشنبه با صف خرید همراه بود که اعلام پیش بینی بیش از ۷۰۰ریالی برای سال ۹۰-۸۹ و احتمال تقسیم رقمی مشابه سال قبل در مجمع پیش رو، سبب گرایش معاملهگران به این نماد شده است .در مجموع بازار روز چهارشنبه بازار متعادلی بود که در آن شاخص ۱۳ واحد معامله شد و به ۱۸هزار و ۵۵۶واحد رسید. با این کارنامه شاخص در هفته گذشته ۱/۱۲۶واحد رشد کرد.
ارسال نظر