رییس سازمان بورس در نشست خبری اعلام کرد
ارسال «آییننامه تخلفات مدیران نهادهای مالی» به هیات دولت
گروه بورس- معاون وزیر اقتصاد از ارسال آییننامه «تعیین میزان جرائم مدیران نهادهای مالی» برای تصویب نهایی به هیات دولت خبر داد.
عکس: آکوسالمی
گروه بورس- معاون وزیر اقتصاد از ارسال آییننامه «تعیین میزان جرائم مدیران نهادهای مالی» برای تصویب نهایی به هیات دولت خبر داد. «علی صالحآبادی» در پاسخ به سوال خبرنگار ما که پرسید: «چرا سازمان بورس پیگیر تخلفات نهادهای مالی تابع این سازمان به خصوص شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت نیست و بسیاری از این شرکتها تخلفات عدیدهای در صلاحیت مدیران خود دارند؟»، گفت: امکان تخلف برای تمام ارکان بازار وجود دارد و در طرف مقابل هم قوانینی تنبیهی و بازدارنده تعریف شده است.
وی افزود: ماده ۱۳ قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی به صراحت بر احراز صلاحیت حرفهای تمامی نهادهای مالی تابع سازمان بورس تاکید دارد و مقرر میکند که در صورت تخطی از قوانین تعریف شده، جرائم کیفری و نقدی برای متخلفان وضع شود.
خبرنگار ما پرسید: «ولی تاکنون هیچ اقدامی در این زمینه از سوی سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر صورت نگرفته، دلیل سکوت شما بهرغم صراحت قانونی چیست؟ «صالحآبادی» در پاسخ گفت: ضمانت اجرایی ورود سازمان به این موارد، آییننامهای است که توسط شورا تدوین شده و جهت تصویب و ابلاغ نهایی برای هیات وزیران ارسال شده است. در این آییننامه تمام اقدامات تنبیهی و مجازات برای متخلفان از قوانین گنجانده شده و در صورت قطعی شدن برخورد با نهادهای خاطی به صورت کاملا جدی و علنی خواهد بود.
خبرنگار ما از سخنگوی شورای بورس پرسید: «آیا منظور شما این است که تا زمانی که آییننامه یاد شده به تصویب نرسیده، هر گونه تخلفی آزاد است و شما عملا نمیتوانید نظارتی داشته باشید؟
در پاسخ رییس سازمان بورس گفت: این گونه نیست. ما نظارت حداکثری خود را داریم و حتی بخشنامهای را برای ثبت شرکتها فرستادهایم، با این مضمون که تغییرات نهادهای مالی تابعه سازمان بورس را در صورتی که تاییدیه مالی را نداشته باشند، ثبت نکنند.
وقتی صحبتهای رییس سازمان بورس به اینجا رسید، خبرنگار ما گفت: «شما از ارسال بخشنامه به ثبت شرکتها سخن میگویید، در حالی که این نهاد کوچکترین توجهی به بخشنامه شما نکرده و مثال آشکار آن هم ثبت تغییرات اعضای هیاتمدیره سرمایهگذاریهای استانی سهام عدالت است.
واقعا برنامه مشخص شما برای برخورد با متخلفان شما چیست؟ اما «صالحآبادی» در پاسخ بار دیگر بر نظارتهای این سازمان تاکید کرد و وعده پیگیری تخلفات را داد.
تامین سرمایهها سهتایی میشوند
رییس سازمان بورس همچنین در جریان نشست خبری خود به ورود سومین شرکت تامین سرمایه به بورس اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه شورای عالی بورس قصد دارد نقش بازار سرمایه را در تامین مالی فعالیتهای اقتصادی کشور افزایش دهد، مجوز سومین شرکت تامین سرمایه در این راستا به زودی صادر میشود که امیدواریم با نوآوری بیشتر در حوزه ابزارهای مالی بتوانیم اهداف شورای عالی بورس را تامین کنیم.
وی افزود: به این ترتیب «بانک ملت» قرار است پس از ارائه مدارک لازم به سازمان بورس و اوراق بهادار، مجوز سومین شرکت تامین سرمایه را در بازار سرمایه دریافت کند.
رتبهبندی کارگزاران بازنگری میشود
همچنین وی به ارتقای دستورالعمل رتبهبندی کارگزاران بورس اوراق بهادار نسبت به سال گذشته اشاره کرد و افزود: بازنگری دستورالعمل رتبهبندی کارگزاران هماکنون به کارگزاران و بورس اوراق بهادار جهت دریافت پیشنهادها ارائه شده است و به زودی به تصویب هیاتمدیره سازمان بورس میرسد.
وی در ادامه به راهاندازی پروژه «CALL CENTER» در دفاتر کارگزاریها اشاره کرد و با بیان اینکه این پروژه در دستور کار قرار دارد، گفت: در این پروژه تمام مکالمات تلفنی و سفارش مشتریان ضبط میشود و این نرم افزار امکان جلوگیری از بروز مشکل را فراهم میکند.
توقف معاملات آنلاین تا اطلاع ثانوی
«صالحآبادی» اضافه کرد: در حال حاضر تعداد محدودی از کارگزاران امکان استفاده از معاملات آنلاین را دارند و به همین دلیل برای جلوگیری از تضعیف حقوق کارگزارانی که زیرساخت معاملات آنلاین را ندارند، تصمیم بر توقف اجرای معاملات آنلاین برای مشتریان جدید گرفته شد.
وی افزود: درخواستهای زیادی از سوی کارگزاران برای راهاندازی معاملات آنلاین به سازمان ارسال شده و برنامه ما این است تا زمان فراهم شدن زیرساختهای لازم از سوی کارگزاران متقاضی، انجام معاملات آنلاین برای مشتریان جدید متوقف شود.
مذاکرهایها در راه فرابورس
رییس سازمان بورس در ادامه از تصویب دستورالعمل معاملات بورس کالا در آینده نزدیک خبر داد و افزود: بررسی دستورالعمل نحوه معاملات در هیاتمدیره سازمان به پایان رسیده و ظرف چند روز آینده این دستورالعمل ابلاغ میشود، به طوری که استفاده از این دستورالعمل میتواند وضعیت نقدشونگی بازار را افزایش دهد.
وی با اشاره به اینکه مزایده شرکتهای دولتی در فرابورس انجام میشود، تصریح کرد: با توجه به بازتاب مطلوب برگزاری مزایدهها در فرابورس، به سازمان خصوصیسازی پیشنهاد دادیم تا واگذاری مذاکره ای شرکتها نیز در فرابورس انجام شود که در این راستا در حال آمادهسازی اقدامات لازم هستیم و به زودی دستورالعمل مربوطه ارائه میشود.
دبیر شورای عالی بورس در ادامه به طراحی قرارداد آتی شمش طلا اشاره و اظهار کرد: معاملات شمش طلا به عنوان قرارداد جدید طراحی شده است و به زودی شاهد انجام معاملات این محصول خواهیم بود.
رییس هیاتمدیره سازمان بورس، قانون بهرهوری کشاورزی را مد نظر قرار داد و ادامه داد: با توجه به این قانون طرحی به دولت داده شده است تا محصولاتی که خرید تضمینی میشود در بورس کالا عرضه شوند.
وی ادامه داد: اگر خریدار بخش خصوصی بالاتر از قیمت تضمینی، این محصول را خریداری کرد، دولت هیچ تعهدی در قبال آن ندارد. ولی اگر خریداری کمتر از نرخ تضمینی اقدام به خریداری کرد دولت مابهالتفاوت آن را پرداخت میکند.
۵سال دیگر شاگرد اولیم!
وی با بیان این که بورس ایران مطابق سند چشمانداز ۲۰ساله سعی در رسیدن به رتبه اول منطقه را دارد، خاطر نشان کرد: دستیابی به این هدف نیازمند تصویب قانون است تا بازار سرمایه به جایگاه واقعی خود برسد. بنابراین اگر زیرساختهای مورد نظر از جمله زیرساختهای قانونی فراهم شود طی چهار تا پنج سال آینده به هدف افزایش ارزش بازار سرمایه و کسب مقام اول در سطح منطقه دست مییابیم.
«صکوک»؛ منتظر بخش خصوصی
دبیر شورای عالی بورس در مورد راهاندازی ابزار صکوک گفت: آییننامه این ابزار هفته گذشته در شورای عالی بورس به تصویب رسیده و ابلاغ شده است. بنابراین در حال حاضر منتظر تقاضای بخش خصوصی برای استفاده از این ابزار به سازمان بورس هستیم تا پس از ارائه مجوزهای لازم این ابزار عملیاتی شود.
وی زمان راهاندازی بورس نفت را مورد توجه قرار داد و با بیان اینکه بورس نفت در سه بخش قابل پیگیری بود، افزود: بخش اول این بورس به معاملات فرآوردههای نفتی و پتروشیمی مربوط بود که این فاز در ۲۸ بهمن سال ۸۶ آغاز شد و حجم معاملات در سال ۸۷ دومیلیارد و در سال ۸۸ سهمیلیارد و ۶۰۰میلیوندلار بود.
وی اضافه کرد: فاز دوم بورس نفت نیز از اواخر سال گذشته با عنوان رینگ صادراتی فرآوردههای نفتی و پتروشیمی راهاندازی شد که در فاز سوم قرار است نفت کوره و نفت خام نیز راهاندازی شود.
بورس نفت در انتظار تائید نفت
وی از آمادگی بورس برای انجام معاملات نقدی و آتی نفت خبر داد و گفت: از نظر بازار سرمایه تجهیزات لازم برای معامله نفت فراهم شده است و زیرساختهای الکترونیکی آن در منطقه آزاد کیش راهاندازی شده است، بنابراین بورس برای معاملات نقدی نفت خام و نیز معاملات آتی این محصول آمادگی لازم را دارد. وی ادامه داد: با توجه به فراهم شدن زیرساختهای لازم باید از سوی وزارت نفت درخواست پذیرش این محصول ارائه شود و بعد از تصویب، ظرف یک ماه امکان معامله نفت خام در کیش فراهم میشود، پس برای راهاندازی این بورس منتظر وزارت نفت هستیم که درخواست پذیرش نفت خام را ارائه کند.
«صالحآبادی» در ادامه با اشاره به آماده بودن امضای تفاهمنامه سه جانبه سرمایهگذاران خارجی اشاره کرد و به سرمایهگذاران خرد توصیه کرد که شتابزده وارد بازار سرمایه نشوند و با افراد خبره که مورد قبول آنها است مشورت کنند. وی افزود: افرادی که تسلطی به بورس ندارند و نمیتوانند تحلیل درستی داشته باشند از صندوقهای سرمایهگذاری استفاده کنند که در حال حاضر بیش از ۴۰ صندوق ایجاد شده و عملکرد آنها در سایت سازمان بورس موجود است.
وی در مورد طرح هدفمند کردن یارانهها توضیح داد: در حوزه صنعت با توجه به حساسیتهای موجود باید در زمان اجرای این طرح، از تولید حمایت شود.
اصلا نگران بازار نیستیم
رییس سازمان بورس افزایش قیمتهای بازار سرمایه را معلول علتهایی دانست وتصریح کرد: افزایش شاخصهای بورس به اجرای سیاست خصوصیسازی دولت بازمیگردد به طوری که عرضههای اولیه زیادی در بازار سرمایه انجام شده است. از سوی دیگر سودآوری شرکتها نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است.
وی در ادامه گفت: در حال حاضر P/E بازار سرمایه حدود ۵/۶ مرتبه است که در مقایسه با کشور ترکیه که ۱۴ مرتبه است میزان مناسبی است، بنابراین در مجموع نگرانی خاصی در بازار سرمایه وجود ندارد.
ارسال نظر