سنا- مراسم رونمایی از سایت FIPIRAN با حضور مسوولان شرکت مدیریت فن‌آوری برگزار شد. سایت FIPIRAN با هدف ارائه داده‌ها و اطلاعات پردازش شده بازارهای مالی ایران در سطوح مختلف و برای کاربرد گروه‌های مختلف رونمایی شد.

دبیر سابق پردازش اطلاعات مالی شرکت مدیریت فن‌آوری با بیان مطلب فوق در این مراسم گفت: بر اساس قانون بازار اوراق بهادار،‌ پردازش اطلاعات مالی به فعالیتی اطلاق می‌شود که در آن بیشتر داده‌ها و اطلاعات مرتبط به بازارهای مالی در انباری به صورت مرکزی نگهداری شده، برروی آنها پردازش‌هایی انجام گرفته و همه داده‌ها و اطلاعات در قالب‌های مختلف در اختیار متقاضیان با نیازهای متفاوت قرار گیرد.

هومن منصور ادامه داد: شرکت مدیریت فن‌آوری به عنوان زیرمجموعه سازمان بورس و اوراق بهادار، اطلاعات مالی مختلف را در انبار داده‌ها نگهداری و پردازش کرده و در اختیار کاربران قرار می‌دهد.وی با اشاره به اینکه اطلاعات متنوعی در بازار سرمایه وجود دارد، ابراز داشت: هر اطلاعاتی که به نحوی روی بازار مالی تاثیرگذار باشد، در انبار داده‌ها نگهداری می‌شود.

مشاور شرکت مدیریت فن‌آوری تصریح کرد: در این سایت داده‌ها و اطلاعات مالی به دو بخش درونی و بیرونی تقسیم می‌شود، به طوری که داده‌های بازار، اطلاعات شرکت‌ها، اطلاعات بازار اولیه و نهادهای مالی در این بخش قرار دارند. همچنین اطلاعات شرکت‌های تازه وارد و اخبار و شنیده‌ها نیز در این گروه جا می‌گیرد.

منصور با بیان اینکه برخی از اطلاعات بیرونی هم بر بازار تاثیرگذار هستند، ابراز داشت: برای مثال آمارهای اقتصادی، قیمت کالا‌ها در بازارهای جهانی و قیمت محصولات در بازار LME، بر قیمت سهام شرکت‌های بورسی تاثیر‌گذار است، از همین رو باید بستری ایجاد کنیم تا داده‌ها را جمع‌آوری و منتشر کنیم. وی افزود: در اقدامی دیگر، سامانه گزارش‌گیری را برای سازمان بورس و اوراق بهادار تهیه کردیم که بر این اساس، گزارش‌های استانداردی تهیه می‌شوند.

منصور با اشاره به اتصال مستقیم به شبکه کدال، خاطرنشان کرد: بر این اساس خروجی EPS نیز بر روی سایت قرار می‌گیرد که این کار روی صورت‌های مالی هم انجام می‌شود.

وی با بیان اینکه جمع‌آوری اطلاعات بورس تهران و فرابورس در خردادماه امسال به پایان رسیده است، از ورود به بورس کالا خبر داد و ابراز داشت: بخش عمده کار، بخش ناشران بود، چراکه تا پیش از راه‌اندازی کدال، مهم‌ترین اطلاعات شرکت‌ها به صورت کاغذی بوده و دسترسی به این اطلاعات وجود نداشت، از همین رو طی ۵/۲ سال گذشته تمام صورت‌های مالی شرکت‌های پذیرفته شده در بورس وارد انبار داده‌ها شد تا امکان دسترسی به همه ردیف‌های صورت مالی فراهم شود.مشاور شرکت مدیریت فن‌آوری ادامه داد: بخش دیگری از اطلاعات با اهمیت شرکت‌ها مانند اطلاعات سهامداری،‌ تغییرات هیات‌مدیره و... هم در انبار داده‌ها وجود دارد.

وی از قرار داشتن اطلاعات نهادهای مالی و صندوق‌های سرمایه‌گذاری در انبار داده‌ها خبر داد و گفت: همچنین اطلاعات شرکت‌های کارگزاری،‌ شرکت‌های سرمایه‌گذاری، شرکت‌های تامین سرمایه و شرکت‌های رتبه‌بندی و مشاوران نیز جمع‌آوری شده است. مشاور مدیریت فن‌آوری بورس تهران با اشاره به اینکه برای ارائه اطلاعات در بخش بازارهای جهانی فعالیت گسترده‌ای صورت گرفته است، تصریح کرد: با توجه به این موضوع و تاثیری که نوسانات قیمت‌های جهانی بر روی بورس دارد قیمت ۱۰ کالای با اهمیت بر روی سایت منتشر می‌شود. وی افزود: از جمله این کالاها می‌توان به مس، طلا، سرب و روی و گندم اشاره کرد.

منصور با اشاره به اهمیت اطلاعات مربوط به نوسانات بورس‌های جهان خاطر نشان کرد: با توجه به این موضوع شاخص ۱۰ بورس برتر دنیا از جمله داوجونز، داکس، کک و... را به اضافه سوابق این شاخص‌ها بر روی سایت در دسترس مخاطبان قرار داده‌ایم.

وی با اشاره به بخش سپرده‌گذاری تصریح کرد: در این بخش اطلاعات مربوط به ترکیب سهامداری بالای یک‌درصد و سایر اطلاعات از جمله سرمایه‌گذاری خارجی را بر روی سایت منتشر می‌کنیم.منصور با تاکید بر اینکه به پیشنهاد شرکت مدیریت فن‌آوری بورس تهران شاخصی برای صندوق‌های سرمایه‌گذاری طراحی شده است، اظهار داشت: این شاخص بر روی سایت قرار دارد و در عین حال هم شاخص محاسبه شده در اختیار سازمان بورس قرار می‌گیرد که نشان دهنده عملکرد کل صندوق‌ها است.

مشاور شرکت مدیریت فن‌آوری بورس تهران با بیان اینکه صورت‌های مالی شرکت‌ها از سال ۸۰ قابل دسترسی است، تصریح کرد: با توجه به اینکه برای قرار دادن این اطلاعات مالی بر روی سایت اقدامات گسترده‌ای طی سه سال انجام شده است، در حال سیاست‌گذاری برای فروش اطلاعات هستیم. وی در خصوص قرار دادن P/E شرکت‌ها بر روی سایت گفت: با توجه به اینکه سیستم کدال در زمان‌های مختلف EPS را اعلام می‌کند و عملا ما با چند EPS مواجه هستیم درصدد قرار دادن P/E با اطلاعات کامل هستیم.

منصور دیگر بخش‌های قابل اهمیت سایت را مورد تاکید قرار داد و اظهار داشت: بخش دیده‌بان بازار، شاخص‌ها و نرخ برابری ارزها از دیگر اطلاعات قابل‌توجه در این سامانه است.

وی اظهار داشت: با توجه به اینکه هر شرکت برای خود دارای صفحه جداگانه‌ای است، برای هر شرکت گزارش استانداردی طراحی شده است.

منصور در برابر این مطلب که هم اکنون شرکت‌های پردازشگر اطلاعات فعالیت گسترده‌ای در بازار سرمایه دارند و به نظر می‌رسد که این سایت همچون رقیبی برای این شرکت‌ها باشد، گفت: ما برای این شرکت‌ها رقیب نیستیم و در واقع ما به چشم مشتری به آنها نگاه می‌کنیم و صورت‌های مالی استخراج شده از کدال را به عنوان خدمات در اختیار این مشتریان قرار می‌دهیم.

مشاور شرکت مدیریت فن‌آوری بورس تهران با اشاره به راه‌اندازی سایت به زبان انگلیسی اظهار داشت: زمانی که قانون جدید سرمایه‌گذاری خارجی ابلاغ شد، مرجع کاملی به زبان خارجی برای سرمایه‌گذاران خارجی وجود نداشت، از همین رو تصمیم گرفتیم این امکان را فراهم کنیم و در این راستا مقرر شده تا به صورت اتوماتیک سایت فارسی به انگلیسی ترجمه شود. البته مقداری تفاوت اجتناب‌ناپذیر است، برای مثال بخش آموزش این دو سایت با یکدیگر فرق خواهد داشت.

وی در پایان از راه‌اندازی این سایت به زبان عربی در آینده‌ای نزدیک خبر داد.