بورس تهران همچنان رکورد میشکند
پرواز دو درصدی در یک روز
دنیای اقتصاد- بورس تهران دیروز در ادامه رکوردشکنیهای خود طی ۵/۱ سال گذشته، بار دیگر توانست بیش از ۳۰۰ واحد رشد کند و رکورد بیشترین رشد شاخص طی یک روز را بشکند؛ بر این اساس شاخص بورس دیروز ۳۶۷ واحد(حدود۱/۲ درصد) رشد کرد تا میانگین بازدهی بورس تهران با گذشت کمتر از ۶ ماه از سال جاری به ۷/۴۱ درصد برسد و ارزش بورس نیز برای نخستینبار به سطح ۸۰ میلیارد دلار دست یابد. همچنین شاخص بورس نیز به سطح ۱۷ هزار و ۷۶۷ واحد رسید که تا رسیدن به ۱۸ هزار واحد تنها ۲۳۳ گام فاصله دارد؛ اما بورس تهران با رشد دیروز در سطحی معادل قله خود در سال ۸۳ قرار گرفت. دورهای که بورس تهران در پی افزایش حبابی قیمتها، چهار سال صبر کرد تا قیمت سهام به سطح واقعی خود برسد. حال باید دید با توجه به اجرای طرح تحول اقتصادی و سایر عوامل حاکم بر بورس، آیا سطوح فعلی پایدار است یا بورس تهران بار دیگر در حال تجربه حبابی دیگر است؟ بورسی که اکنون به واسطه ورود شرکتهای بزرگ دولتی در قالب اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴، فضای متفاوتی را نسبت به سال ۸۳ تجربه میکند. با رشد ۳۶۷واحدی شاخص و دستیابی به ارزش ۸۰میلیارد دلاری رخ داد
پرواز دو درصدی بورس در یک روز
گروه بورس- اعظم شریفی: ثبت رشد ۳۶۷واحدی طی یک روز، رکوردشکنی دیگری را برای بورس تهران به ثبت رساند. در معاملات دیروز بورس تهران، خریدهای پیدرپی معاملهگران و جو مثبت تمامی نمادها، شاخص بورس تهران را با ۳۶۷واحد رشد همراه کرد که بیشترین افزایش روزانه بورس تهران را منجر شد.
بر این اساس بازدهی دیروز بورس تهران مثبت ۱/۲درصد بود و شاخص نیز به ۱۷هزار و ۷۶۷واحد رسید. این رکورد که از ۱۶مرداد ماه با رشد ۲۸۸واحدی، شکسته نشده بود؛ این بار در یک جهش تکرارنشدنی با ۳۶۷واحد افزایش روبهرو شد. صفهای خرید و فضای هیجانی حاکم بر بورس تهران که از سوی معاملهگران تشدید شده است، روز گذشته یک بار دیگر تمامی نمادهای بازار را مثبت کرد.
بر این اساس مخابرات با ۷۲واحد تاثیر مثبت بر شاخص، بیشترین تاثیر را در افزایش شاخص داشت. همچنین فولاد با ۳۰ واحد، سایپا با ۲۰ واحد، بانک تجارت با ۱۷واحد، در ردههای بعدی بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص جای داشتند.
همچنین بانک پارسیان، پالایش نفت اصفهان، چادرملو و غدیر هر کدام ۱۶ واحد، بانک ملت ۱۴ واحد و فولاد خوزستان ۱۳ واحد بر افزایش شاخص بورس اثر گذاشتند. اما در پی رشد دیروز بورس تهران، شاخص بورس از ابتدای امسال ۵هزار و ۲۳۱ واحد افزایش یافته و بازدهی بورس نیز به ۷/۴۱درصد رسیده است. در کنار رکوردشکنی رشد روزانه شاخص، ارزش روز بازار نیز به بیش از ۸۳هزار و ۶۰۰میلیارد تومان معادل ۸۰میلیارد دلار رسید که یک رکورد دیگر برای بورس تهران است.
این در حالی است که رشد ارزش بازار بورس تهران طی امسال تنها ناشی از رشد قیمت شرکتها بود و هیچ سهام جدیدی (به استثنای تاثیر ناچیز بیمه دانا) در رشد ارزش بازار سهام تاثیرگذار نبود.
از سوی دیگر از رشد ۷/۴۱درصدی بازدهی بورسی معادل ۴/۲۸درصد مربوط به بازده قیمتی و ۸/۱۳درصد مربوط به تقسیم سود نقدی شرکتها است. همچنین در بازده و رشد قیمتی سهام حدود ۵/۱۵درصد ناشی از افزایش P/E بازار است و مابقی به افزایش پیشبینی سود شرکتها مربوط است. این در حالی است که تقسیم سود شرکتها تاکنون ۹هزارمیلیارد تومان بوده است که در مقایسه با سالهای فعالیت بورس تهران یک رکورد است.
به اعتقاد کارشناسان در کنار افزایش قیمت سهام و بازده نقدی، رشد P/E بازار تهران دیگر موردی است که باعث افزایش شاخص شده است. در همین حال رکود در بازارهای رقیب به ویژه بازار مسکن باعث هجوم نقدینگی به سمت بورس شده است. از سوی دیگر سیاستهای انقباضی و رکودی بانک مرکزی طی دو سال گذشته از عوامل دیگری است که میانگین P/E بورس را افزایش داده است. همچنین افزایش پیشبینی سودآوری شرکتها طی سال جاری امید به تحقق سودآوری شرکتهای بورسی را افزایش داده که باید دید تا پایان سال شرکتها تا چه مقدار میتوانند به سودهای پیشبینی شده دست یابند تا امید به سرمایهگذاری در سهام را افزایش دهند. این در حالی است که در حال حاضر شاخص قیمت بورس در سطح سالهای ۸۲ و ۸۳ است که در آن موقع کارشناسان بازار را حبابی میدانستند. هیجان کنونی موجود نیز بازار را به سمت حباب قیمتی پیش میبرد. به نظر میرسد مسوولان بورس باید تدابیری را برای کنترل هیجان سرمایهگذاران اتخاذ کنند.
افزایش محدودیت دامنه نوسان سهام یکی از راهکارهایی است که میتواند به کنترل قیمتها و کاهش هیجان بازار منجر شود.
این در حالی است که با تداوم رکوردشکنیهای شاخص و عبور از مرزهای ۱۴، ۱۵، ۱۶ و ۱۷ هزار واحدی، بورس تهران تنها ۲۳۳واحد تا شاخص ۱۸هزار واحدی فاصله دارد. به نظر میرسد در صورت ادامه روند فعلی معاملات دستیابی به این رکورد نیز دیری نپاید.
مخابرات همچنان صدرنشین ارزش بازار
در حال حاضر مخابرات با ۱۰هزار و ۵۰۰میلیارد تومان ارزش معادل ۴/۱۲درصد از ارزش بورس تهران را در اختیار دارد.
بر این اساس مخابرات به تنهایی یکهشتم ارزش بورس را به خود اختصاص داده است. فولاد مبارکه نیز با ۴هزار و ۴۰۰میلیارد تومان ارزش بازار معادل ۲/۵ارزش بورس را دارا است و رتبه دوم را در اختیار دارد.
همچنین ملی مس با اختصاص ۵درصد از ارزش بورس، مپنا با داشتن ۹/۳درصد از ارزش روز بورس و چادرملو با اختصاص ۵/۳درصد از ارزش بورس تهران رتبه سوم تا پنجم را در اختیار دارند. همچنین بانک ملت، بانک پارسیان، تجارت، سایپا و گلگهر نیز رتبههای بعدی بیشترین ارزش بازار را دارا هستند. بر این اساس ۴۵درصد از ارزش بورس تهران در اختیار ۱۰ شرکت است. از سوی دیگر ۶ شرکت از میان این ۱۰ شرکت، جز شرکتهای دولتی واگذار شده طی ۵ سال گذشته هستند که نشاندهنده سهم بالای شرکتهای اصل۴۴ در بورس تهران است.
ارسال نظر