دنیای اقتصاد - بورس تهران دیروز پس از ۲۶ روز کاری مثبت (۴۱ روز تقویمی) رشد مداوم شاخص، شاهد بالاترین افت خود طی سال ۸۹ بود؛ در معاملات دیروز بازار سهام، شاخص بورس در پی ابطال پرحاشیه معامله بلوک ۱۸ درصدی ایران‌خودرو و افت قیمت جهانی مواد خام طی دو روز پایانی هفته گذشته، با ۱۳۱ واحد افت به کار خود پایان داد که این میزان افت بالاترین افت شاخص طی یک روز در سال ۸۹ است. افت ۸/۰ درصدی شاخص در معاملات دیروز در شرایطی ثبت شد که رشد شاخص بورس (میانگین بازده سرمایه‌گذاری در بورس تهران) از ابتدای سال ۸۹ همچنان در رقم خیره‌کننده ۵/۳۴ درصد قرار دارد. رشدی که بیش از هر چیز مرهون رکود شدید بازارهای رقیب بورس به‌ویژه بازار مسکن و تعویق اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها بوده است. همچنین این رشد چشمگیر در روزهای گذشته واکنش نمایندگان مجلس را در پی داشته است و نمایندگان خانه ملت در اظهارنامه جداگانه از تحقیق و تحقق درخصوص رشد شتابان قیمت‌ها در بازار سهام خبر داده‌اند. بدون شک رشد قیمت سهام طی سال گذشته که تنها ۲/۱۷ درصد آن طی یک‌ماه گذشته رقم خورده است، تا حد زیادی با متغیرهای اقتصاد کشور همخوانی ندارد و به واسطه محدودیت‌های معاملاتی حاکم بر بورس تهران رخ داده که به طور قطع زودگذر و ناپایدار خواهد بود. دیروز پس از لمس ۱۷هزار واحد در پایان هفته گذشته رقم خورد

منفی‌ترین روز شاخص بورس در سال ۸۹

گروه بورس- مجید اسکندری: پس از گذشت بیش از یک ماه، شاخص بورس منفی شد و بازار سرمایه بار دیگر کاهش پس‌ از رشد را تجربه کرد.

بازار سرمایه روز گذشته، منفی‌ترین روز خود را از ابتدای سال پشت سر گذاشت. عقربه شاخص کل بورس دیروز با ۱۳۱واحد افت در رقم ۱۶‌هزار و ۸۶۴واحد توقف کرد.

پیش از این شاخص بورس در هشتم اردیبهشت ماه سال جاری، با ۱۲۷واحد افت، بیشترین کاهش را تجربه کرده بود، اما از تاریخ ۱۴ تیر ماه تا ۲۰ مرداد ماه و طی ۲۶ روز کاری، شاخص کل، هر روز را با رشد سپری کرده بود.

شاخص در این مدت از عدد ۱۴‌هزار و ۵۰۰ به حدود ۱۷‌هزار واحد رسید و در پایان معاملات روز چهارشنبه هفته گذشته در رقم ۱۶‌هزار و ۹۹۵توقف کرد.

بر این اساس، شاخص در ۲۶ روز کاری به میزان ۲۴۹۱واحد رشد کرد و ۲/۱۷‌درصد بازدهی را به همراه آورد. اما بر اثر افت اخیر شاخص، ۸/۰‌درصد از این بازدهی کاسته شد.

مقایسه آمارها نشان می‌دهد از ابتدای سال جاری تاکنون، شاخص به میزان ۴۳۲۸واحد رشد کرده و بازدهی بازار در این مدت به ۵/۳۴درصد بالغ شد که نیمی از این بازدهی در یک ماه اخیر کسب شده است.

میهمانان تالار شیشه‌ای روز گذشته را با افت شاخص سپری کردند که در این میان شرکت‌های فولاد مبارکه با ۲۷ واحد، مپنا با ۲۲ واحد، مخابرات با ۲۰ واحد، بانک پارسیان با ۱۸ واحد وایران خودرو و سایپا هر کدام با ۱۲ واحد تاثیر منفی بر شاخص در این افت سهیم بودند.

از سوی دیگر گروه بانکی مانع از افت بیشتر شاخص شدند. در این میان بانک‌های تجارت، ملت و اقتصاد نوین در مجموع ۴۱ واحد مثبت بر شاخص تاثیر گذاشتند.

اگر چه نوسان، ذات هر بازار به ویژه بازار سرمایه است، اما یادآوری این نکته ضروری است که پس از هشتم اردیبهشت ماه که سرمایه‌گذاران افت سه‌رقمی شاخص را شاهد بودند، بازار به مدت دو ماه به رکود دچار شد، بنابراین آیا ممکن است این بار نیز چنین پدیده‌ای را در بازار شاهد باشیم؟

مدیرعامل کارگزاری رضوی انتشار خبر ابطال معامله ایران خودرو را دلیل افت اخیر بازار دانست و گفت:‌ انتشار این خبر به منزله یک موج منفی در بازار بود که باعث ریزش سهام گروه خودرو شد.

محمد حسن‌نژاد افزود: فعالان بازار پس از یک ماه رشد بازار، بازده کافی را از انجام معاملات کسب کرده بودند و از سوی دیگر طبق تئوری‌های مالی، «سودبرها ریسک‌گریز هستند»، بنابراین با انتشار یک خبر منفی، تقاضاهای فروش افزایش یافت، اما به نظر می‌رسد بازار به زودی با روند روبه رشد همراه شود.

در این زمینه شاهین چراغی معتقد است: ریزش بازار از قبل پیش‌بینی شده بود. وی در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت: از لحاظ روانی و مباحث تکنیکال، بازار باید در این مقطع با افت همراه می‌شد اگر چه ابطال معامله ایران خودرو نیز در این میان بی‌تاثیر نبود.

چراغی افزود: طبق روال هر سال با آغاز ماه مبارک رمضان، بازار در حالت رکود نسبی فرو می‌رود که این امر نیز می‌تواند در افت بازار تاثیرگذار باشد.

وی ادامه داد: پیش‌بینی می‌شود شرکت بورس، در این ماه بیمه دانا و دو شرکت دیگر که قول ورود آنها به بورس را داده بود، وارد بازار کند تا بازار از حالت رکود خارج شود و رونق به بازار برگردد.

چراغی خاطرنشان کرد: رشد بی‌وقفه بازار از یک ماه قبل، قیمت‌ها را به شدت افزایش داده بود و افت اخیر برای بازار تعادل ایجاد خواهد کرد.

وی در پایان گفت: با توجه به اینکه اطلاعات ۶ ماهه شرکت‌ها، حدود یک ماه دیگر منتشر خواهد شد، سهامداران در حال حاضر با احتیاط حرکت خواهند کرد و از نیمه دوم شهریور ماه به بعد و با روشن شدن وضعیت شرکت‌ها، بازار به حرکت منطقی خود ادامه خواهد داد.

عکس: حمید جانی‌پور