مدیرعامل بورس تهران اعلام کرد
۱۰ سهم قابلمعامله در بازار آتی
عکس: حسن کریمی از سوی مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران
اسامی ۱۰ شرکت قابل معامله در بازار آتی اعلام شد
گروه بورس- علیرضا باغانی: مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران از تعیین ۱۰ شرکت بزرگ برای معامله در بازار اوراق آتی سهام خبر داد.
حسن قالیباف اصل که روز گذشته در یک نشست خبری شرکت کرده بود، در پاسخ به پرسش خبرنگار دنیای اقتصاد مبنی بر اینکه سرانجام راهاندازی فیوچرز سهام به کجا رسید؟ گفت: دستورالعمل پذیرش بازار اوراق آتی سهام نهایی و نرمافزار آن از بورس کالا تهیه و با معاملات سهام تطبیق داده شده و این بازار در آستانه راهاندازی است، ولی شرکت سپردهگذاری از ما دو هفته مهلت خواسته که بحث سپردهگذاری معاملات در این بازار را نهایی کند.
منتخبین فیوچرز سهام
وی در برابر دیگر سوال خبرنگار دنیای اقتصاد که پرسید، چه شرکتهایی برای معامله در این بازار انتخاب شدهاند؟ گفت: برای تعیین نمادهای قابلمعامله در فیوچرز سهام، معیارهایی همچون ارزش بازار، سهم شناور آزاد، تعداد روزهای معاملاتی، نقدشوندگی، میزان انحراف از EPS در یک دوره ۳ ساله و... در نظرگرفته شد که بر اساس این معیارها ۱۰ شرکت بانک پارسیان،گروه توسعه معادن روی، فولاد مبارکه، بانک کارآفرین، تایدواتر خاورمیانه، ملی صنایع مس ایران، سایپا، سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات، زامیاد و تراکتورسازی ایران برای معامله در بازار اوراق آتی سهام انتخاب و به هیات پذیرش بورس پیشنهاد شدند.
سخنگوی بورس اوراق بهادار، در برابر سوالی دیگر مبنی بر این که چه زمانی را میتواند برای راهاندازی آزمایشی فیوچرز سهام اعلام کند؟ گفت: با توجه به زمانی که سپردهگذاری مرکزی خواسته است، پیشبینی میشود بازار اوراق آتی سهام تا آخر تیر ماه راهاندازی شود، چرا که تمام مقدمات لازم برای راهاندازی این بازار آماده است و حتی مباحثی همچون تحویل فیزیکی و موقعیت خرید و فروش سهام در بازار اوراق آتی نیز مورد بحث قرارگرفته است.
قالیباف راهاندازی بازار فیوچرز سهام را تحولی بزرگ در بازار سرمایه ایران دانست و تصریح کرد: بازار اوراق آتی سهام ابزار جدیدی است که موجب تنوع سرمایهگذاری در بورس تهران میشود و میتواند تاثیر بهسزایی در رونق بازار سرمایه کشور داشته باشد و پیشبینی ما استقبال فعالان بازار سرمایه از این بازار است.
ادبیات بورس با تعاونیها یکی نیست
مدیرعامل بورس اوراق بهادار در ادامه برابر این پرسش که آیا از شرکتهای سرمایهگذاری استانی درخواست پذیرش دریافت شده و آیا اساسا بازاریابی برای ورود این شرکتها به بورس طبق برنامه پیشبینی شده صورتگرفته است؟ پاسخ داد: شرکتهای سرمایهگذاری استانی برای ورود به بورس مشکلی ندارند، اما بخش تعاون در این زمینه مانع میشود، چرا که اعتقاد آنها ماهیت تعاونی بودن این شرکتها است. با این وصف از آنجا که در ادبیات بازار سرمایه، پذیرش شرکتهای سهامی عام مطرح است و تعریف شرکتهای سهامی عام نیز در دنیا مشخص است، بنابراین ورود شرکتهای تعاونی به بورس امکان ندارد.
وی با بیان اینکه تنها شرکتهای سهامی عام قابلیت پذیرش در بورس دارند، گفت: حتی شرکتهای سهامی خاص نمیتوانند بورسی شوند و لازم است برای پذیرش آنها پذیرهنویسی عمومی شده و به سهامی عام تبدیل شوند. بر این اساس تعاونیها که بر اساس قانون تعاون اداره میشوند نیز در شرایط کنونی نمیتوانند وارد بازار سرمایه شوند.
وی در مورد تهدیدهای صورت گرفته در مورد ایجاد بازار سرمایه ویژه تعاونیها در صورت عدم پذیرش سرمایهگذاریهای استانی گفت: این بحثهایی است که تعاونیها مطرح میکنند و در حال حاضر بورس شرایط و ضوابط خود را دارد.
وی افزود: برنامه امسال بورس، پذیرش شرکتهای سرمایهگذاری استانی بوده است و اگر این شرکتها درخواست پذیرش به بورس ارائه کنند، درخواست آنها مورد بررسی هیات پذیرش قرار خواهدگرفت.
ریاضت بورس به دلیل کاهش کارمزدها
قالیباف در مورد کاهش ۶صدمدرصدی کارمزد معاملات شرکت بورس گفت: کاهش کارمزدها به طور قطع روی پیشبینی سود شرکت بورس اوراق بهادار تاثیر میگذارد که هماکنون در حال بررسی میزان اثرپذیری EPS از محل کاهش کارمزدها هستیم. البته ما نظر کارشناسی خود را به سازمان بورس ارائه کرده بودیم، اما این نظرات به عنوان مقام اجرایی بازار بود.
وی افزود: شرکت بورس در ۳ ماه نخست سال جاری توانست ۱۹۸ریال از پیشبینی ۴۵۰ریالی خود را پوشش دهد، اما با توجه به کاهش کارمزدها به نظر میرسد که برای تحقق این EPS باید تا پایان ریاضت بکشیم.
بورس تهران در فصل بهار
بالاترین مقام اجرایی بازار سرمایه در ادامه اظهاراتش با بیان اینکه در پایان سه ماه ابتدای سال ارزش بازار به ۷۲هزارمیلیاردتومان رسید، اظهار داشت: این در حالی است که ارزش بازار در ابتدای سال بالغ بر ۶۵هزارمیلیاردتومان بود.
وی با تاکید بر رشد ۷/۱۵درصدی شاخص ابراز داشت: این اتفاق در حالی رخ داد که شاخص از ۱۲هزار و ۵۳۷ واحد در ابتدای سال به ۱۴هزار و ۵۰۰ واحد در پایان سه ماه افزایش داشت که این نشان از رشد ۷/۱۵درصدی شاخص دارد.
قالیباف با بیان اینکه ارزش معاملات در سه ماه ابتدای سال گذشته بالغ بر یکهزار و ۸۹۰میلیاردتومان بود، تصریح کرد: این رقم در سه ماه نخست سال جاری به ۶هزار و ۶۰۰میلیاردتومان افزایش یافت که رشدی بالغ بر ۲۵۰درصد را تجربه کرده است.
وی با اشاره به رشد ۱۶۷درصدی معاملات خرد در بورس طی سه ماه ابتدای سال اظهار داشت: میزان نقد شوندگی هم به عنوان یک شاخص، رشد خوبی را تجربه کرده است.
مدیرعامل شرکت بورس با اشاره به تعداد کدهای معاملاتی صادر شده طی مدت زمان یاد شده اظهار داشت: در سه ماه ابتدای سال قبل بالغ بر ۱۹هزار کد معاملاتی صادر شد که این رقم در سال جاری به ۲۴هزار رسید و بر این اساس این شاخص رشدی معادل ۲۵درصد را تجربه کرد.
وی همچنین افزود: میزان P/E بازار از ۸۱/۵ در ابتدای سال به ۹۴/۵ مرتبه در پایان سه ماه نخست سال رسیده است.
قالیباف با اشاره به رقم ۴۶۵میلیاردتومانی عرضههای اولیه از ابتدای سال تاکنون تصریح کرد: با توجه به برنامه پذیرش و عرضه شرکتها تا پایان سال، بالغ بر ۱۲ شرکت در بورس پذیرفته میشوند و از این تعداد در سه ماه ابتدای سال سه شرکت پذیرفته شدهاند.
وی ادامه داد: این در حالی است که دو شرکت مهندسی مکانیک و آب و خاک نتوانستند مجوز بورس را برای پذیرش دریافت کنند.
آکشن در بورس
قالیباف با اشاره به استفاده از مکانیزم آکشن برای بازگشایی نمادها تصریح کرد: این موضوع در سازمان بورس تصویب شد و هماکنون هم در تالار بورس به اجرا در میآید.
وی در ادامه، افزایش دامنه نوسان را مورد توجه قرار داد و خاطر نشان کرد: این موضوع تاثیر زیادی در توسعه و نقدشونگی بازار سرمایه دارد.
وی با اشاره به پذیرش سهام سه شرکت بیمه دانا، پالایشگاه تبریز و پالایشگاه بندرعباس در بورس اوراق بهادار تصریح کرد: سهام این دو پالایشگاه هنوز در شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه سپرده نشده است. این در حالی است که برای عرضه، نیازمند سپرده کردن سهام هستیم تا عرضه بدون مشکل انجام شود.
وی در خصوص شرایط عرضه سهام بیمه دانا هم گفت: این شرکت باید بودجه حسابرسی شده امسال و همچنین صورتهای مالی حسابرسی شده ۸۸ خود را ارائه دهد تا امکان عرضه سهام آن وجود داشته باشد. مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار گفت: در حال حاضر ۲۱درصد بازار در اختیار سهامداران حقیقی است که در مقایسه با پیش از اجرای اصل۴۴ قانون اساسی روند مناسبی را نشان میدهد. مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار در خصوص انجام معاملات آنلاین در بازار سهام گفت: به منظور تسهیل امور، اینترنت بیسیم را در تالار راهاندازی کردهایم. البته کارگزاران نیز باید تسهیلاتی را در اختیار مشتریان خود قرار دهند.
جزئیات خرید اعتباری سهام
علی سنگینیان، معاون مطالعات اقتصادی شرکت بورس هم در این نشست با اشاره به دستورالعمل خرید اعتباری سهام گفت: این دستورالعمل شامل دو بخش رابطه مشتری با کارگزار و رابطه کارگزار با بانک است که سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرده در خصوص بخش دوم باید نظر بانک مرکزی اخذ شود و هماکنون نیز در انتظار نظر بانک مرکزی هستیم. وی درخصوص شاخصهای موجود در بازار سهام نیز ابراز داشت: در حال حاضر شاخص قیمت محاسبه میشود که امیدواریم این ماه عملیاتی شود. البته شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه برای انجام امور اجرایی آن دو هفته زمان خواسته است.
سنگینیان خاطرنشان کرد: شاخصهای قبلی در حال حاضر محاسبه میشوند که در بحث نحوه انتشار آنها هنوز به جمعبندی نرسیدهایم، اما چنانچه فردی برای کارهای تحقیقاتی به آن نیاز داشته باشد، به وی ارائه میشود.
عکس: سنا
ارسال نظر