یک هفته با تپیکس
شاخص بورس بر مدار رشد
شروین شهریاری- بورس تهران در هفته معاملاتی که گذشت، با فزونی تقاضا برای خرید سهام، روندی مثبت و رو به رشد را تجربه کرد و بدین ترتیب شاخص کل برای دومین هفته پیاپی رشد ۸/۰درصدی را ثبت کرد. فضای مثبت کنونی بورس تهران عمدتا ناشی از برخی عوامل موقت است که در این میان واگذاری بلوکی سهام خودروسازان مهمترین عامل به شمار میرود. آرامش حاکم بر اقتصاد جهانی - که تا حدودی به طور سنتی تحت تاثیر برگزاری مسابقات جام جهانی ایجاد شده است- دیگرعاملی است که این روزها به کمک بازار آمده است و منجر به افزایش اطمینان خاطر نسبی سرمایهگذاران و کاهش احتمال نوسانات غیرمترقبه در کوتاه مدت شده است.
هفته تعیین سرنوشت خودروسازان
ترکیب سهامداری سایپا و ایران خودرو به گونهای است که مالکیت ۱۸درصدی از سهام آنها میتواند نقشی مهم در تعیین مدیریت این شرکتها ایفا کند. اهمیت این مساله با توجه به معاملات ماههای اخیر سهام این دو شرکت پررنگتر میشود، زیرا برخی سهامداران جدید با قصد تملک بلوک ۱۸درصدی اقدام به جمعآوری سهام به صورت خرد از بازار نیز کردهاند. از سوی دیگر، در شرکت سایپا انگیزه برخی مالکان فعلی نظیرگروه بهمن برای تقویت موقعیت خود حائز اهمیت است. بهمن با توجه به مالکیت ۱۴درصدی فعلی در سایپا میتواند با تصاحب بلوک ۱۸درصدی به در دستگرفتن کنترل شرکت در آینده امیدوار باشد. در هر حال رقابت بلوکهای سایپا و ایرانخودرو در این هفته به ترتیب از نرخهای ۳۱۸۳ و ۳۳۴۲ریال آغاز شد و در پایان وقت معاملاتی روز چهارشنبه با رقابت خریداران به ۳۲۳۹ و ۳۵۶۹ریال رسید. بدین ترتیب سرنوشت مالکیت بلوکها و رقابت داغ خریداران عملا به هفته آینده موکول شد. نکته جالب توجه در این میان ساختار نامناسب مالی در هر دو شرکت (با تاکید بیشتر بر ایران خودرو) است که با نسبتهای نقدینگی ضعیف و روند افزایش بدهیها قابل رصد است. بنابراین به نظر میرسد بهرغم رقابت سنگین کنونی، مالک بلوکها در صورت عدم تصاحب مدیریت و ایجاد اصلاحات اساسی در شرکتها با موانع احتمالی در جهت کسب بازده معقول از سرمایهگذاری خود در بلندمدت روبهرو خواهند شد.
نگاهها معطوف به اژدهای زرد!
اعلام خبر شناورسازی ارزش یوان در نیمه هفته جاری از مهمترین تحولات اقتصاد جهان بود که در آستانه برگزاری اجلاس سران ۲۰ کشور قدرتمند اقتصادی توسط بانک مرکزی چین البته با لحنی ابهامآمیز مخابره شد. واکنش بازارها به این خبر مثبت بود، زیرا افزایش ارزش یوان - که با دخالت بانک مرکزی چین از دو سال پیش در نسبت ۸۳/۶ در برابردلار ثابت شده است - منجر به تقویت قدرت تقاضا در طرف چینی و افزایش مصرف داخلی در این اقتصاد ۳/۴تریلیوندلاری خواهد شد. از سوی دیگر، قیمت مواد خام نیز با رشد ارزش یوان میتواند در مسیر افزایش قرار گیرد، زیرا در حقیقت بهای تمام شده واردات مواد اولیه برای چین کاهش خواهد یافت. البته در حال حاضر برخی تردیدها در خصوص جدیت چین در رابطه با این اقدام وجود دارد. خوش بینها معتقدند که چین تحت تاثیر فشار قدرتهای اقتصادی دیگر و نیز خطر افزایش تورم به رشد ۳ تا ۵درصدی ارزش یوان در برابردلار تا پایان سال ۲۰۱۱ تن در خواهد داد. در نقطه مقابل، عدهای بر این باورند که چین کماکان سیاست ارزی خود را به منظور حفظ موقعیت صادراتی تداوم خواهد بخشید و اقدام اخیر صرفا یک عقب نشینی تاکتیکی در آستانه برگزاری اجلاسگروه G۲۰ به شمار میرود. در هر حال مجموع تحولات مورد اشاره در هفته جاری منجر به تقویت نیمدرصدی نرخ یوان در روز اعلام خبر و افزایش نسبی قیمت نفت و فلزات شد. در بورس تهران نیز خبر مزبور، واکنش مثبت سرمایهگذاران را در پی داشت و سهام معدنی و فلزی شرایط بهتری را تجربه کردند. شاخص گروه صنعت استخراج کانههای فلزی در این هفته با افزایش ۶/۱درصدی مواجه شد.
تقسیم سود شگفت انگیز خارک!
مجامع سال ۸۸ تا کنون به لحاظ میزان پرداخت سود از دورههای طلایی برای سهامداران بوده است که این امر در کنار آثار کوتاه مدت مثبت بر سرمایهگذاران میتواند نشانهای در جهت عدم وجود طرحهای بلند مدت توسعه در شرکتها و نیز افزایش ریسک مدیریت نقدینگی در شرایط رکود احتمالی و نیز تبعات اجرای طرح هدفمندکردن یارانهها در آینده باشد.
پتروشیمی خارک در سالهای گذشته همواره به عنوان شرکتی با پرداخت سود نقدی بالا و سریع در بین معاملهگران شناخته شده بود، اما اتفاقات مجمع اخیر این شرکت در روز شنبه میتواند رکوردی کم نظیر در تاریخچه برگزاری مجامع سالانه «شخارک» از بدو ورود به بورس تلقی شود. تقسیم سود ۴۲۰میلیاردتومانی (۴۲۰۰ریال به ازای هر سهم) که به معنای تقسیم بیش از ۹۰درصد سود انباشته شرکت و ۱۴۳درصد سود خالص دوره (سال ۸۸)
است، موجب قرار گیری نسبت جاری شرکت در زیر یک واحد برای اولین بار در چند سال اخیر و تضعیف وضعیت نقدینگی شرکت شده است. این تقسیم سود - که عمدتا از محل تعدیل سنواتی ۱۱۷میلیاردتومانی ناشی از برگشت ذخایر مالیاتی امکان پذیر شده است - احتمالا میتواند یکی از منابع عمده کسب درآمد شرکت در سال جاری از محل سرمایهگذاری در اوراق مشارکت و سپردههای بانکی را نیز محدود کند. شایان ذکر است پتروشیمی خارک در پایان سال مالی گذشته حدود ۲۷۰میلیاردتومان سرمایهگذاری کوتاهمدت با نرخ میانگین سود ۲۰درصد داشته است که به منظور پرداخت سود، احتمالا ناگزیر از واگذاری آن خواهد بود. از دیگر اخبار مجمع، اعلام نرخ ۶۹تومانی برای هر مترمکعب گاز ترش مصرفی «شخارک» در سال جاری بود که به معنای رشد بیش از دوبرابری هزینه مواد اولیه نسبت به سال ۸۷ است. شایان ذکر است نرخ گاز ترش مصرفی کارخانجات مشابه در محدوده خلیجفارس در محدوده ۳۰تومان به ازای هر مترمکعب قرار دارد که همین مساله منجر به اعتراض شرکت و در جریان بودن چانه زنیهای معمول در مراجع ذیربط شده است.
بیمه دانا در راه بورس
در هفته جاری سهام شرکت بیمه دانا در بورس اوراق بهادار مورد پذیرش قرارگرفت. بر اساس اعلام معاون سازمان خصوصیسازی، سهام این شرکت احتمالا تا قبل از برگزاری مجمع سالانه در پایان تیر ماه در بازار کشف قیمت خواهد شد. با توجه به سوابق واگذاری بیمه البرز و آسیا و سرمایه اندک این شرکت (۵/۱۰میلیاردتومان) انتظار میرود بهرغم برخی مسائل در زمینه ساختار مالی و افق رشد سودآوری شرکت، سهام «دانا» نیز همچون دو بیمه قبلی با توجیهاتی نظیر حجم ذخایر فنی، ارزش داراییهای ثابت و نیزگردش مالی قابل توجه شرکت مورد توجه سرمایهگذاران قرار گیرد.
ارسال نظر