وزیر اقتصاد با اشاره به بحران مالی جهانی تشریح کرد
تدابیر دولت برای گذار بورس از بحران
ایرنا- وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: هرچند در پی بروز بحران مالی جهانی بسیاری از بورسهای دنیا با افت شدید مواجه شدند، اما بازار سرمایه ایران با اقدامات کنترلی و اتخاذ تدابیر لازم نه تنها از آسیبها مصون ماند، بلکه توانست از تهدیدها فرصتسازی کرده و رشد قابلتوجهی را تجربه کند. «سید شمسالدین حسینی» با بیان این مطلب افزود: بازار سرمایه کشور در سالهای اخیر حرکت شتابداری را به سوی توسعه و تحول آغاز کرده و همچنان با توجه به فرصتهای ایجاد شده و حمایت و توجه سیاستگذاران کلان کشور، مسیر طولانی و پرفراز و نشیب توسعه یافتگی را طی میکند.
وی ادامه داد: بخشهای اجرایی و نظارتی بازار سرمایه شکلگرفته و در حال تکامل است، ضمن آنکه نهادهای مالی جدید همچون شرکتهای تامین سرمایه و صندوق سرمایهگذاری تاسیس شدهاند.
وزیر اقتصاد اظهار داشت: ابزارهای مالی جدیدی همچون اوراق اجاره، قرارداد آتی سهام و غیره برای انتشار و معامله در بازار سرمایه طراحی شده است.
حسینی با بیان آنکه معامله قراردادهای آتی آغاز شده و در حال توسعه به انواع کالاها است، ادامه داد: همایشها، سمینارها و کارگاههای آموزشی پیشرفته بهطور مرتب توسط نهادهای بازار سرمایه برای ارتقای دانش بازار سرمایه تشکیل میشود.
سخنگوی اقتصادی دولت تصریح کرد: به علت آنکه بازار سرمایه کشور متنوع بوده و مبتنی بر اقتصاد واقعی است، بهرغم بحران مالی جهانی روند ارزش بازار و شاخصها روبهرشد بوده است.
حسینی گفت: تنها در نیمه دوم سال ۸۷ به علت کاهش شدید قیمت نفت و کاهش درآمدهای ارزی کشور، بازار سرمایه اثرات اندکی را پذیرفت که در مقایسه با سایر بورسهای جهانی بسیار ناچیز بوده است.
به گفته وی از طرفی دیگر به موازات رشد بورس و اوراق بهادار تهران، بورس کالای ایران نیز با اتخاذ تدابیر و برنامههای جدید از جمله گسترش پذیرش کالاهای جدید و استفاده از ابزارهای نوین مالی روند افزایشی را در دوره فعالیت خود داشته است.
تحلیل نحوه اثربخشی بحران بر بورس تهران
وی گفت: بحران مالی و اقتصادی بینالمللی از بازار مالی به بازار واقعی منتقل شد و دوباره از بازار واقعی به مالی بازگشت، حال آنکه در ایران به عکس آثار اقتصادی از بازار واقعی به بازار سرمایه منتقل شد.حسینی کاهش ارزش بازار و افت شاخص بورس تهران در زمستان ۸۷ را به علت کاهش قیمت نفت و فلزات اساسی در سطح بینالمللی دانست و افزود: هرچند کاهش قیمت فلزات منجر به کاهش سود و در نهایت ارزش شرکتهای بزرگ تولیدکننده فلزات و شرکتهای معدنی شد، اما از ابتدای سال ۸۸ روند صعودی مجدد آغاز شد که این روند تاکنون ادامه داشته است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: در طول این دوره عمده بورسهای بینالمللی با کاهش شدید شاخص عملکردی مواجه بودند و در عین حال بورس اوراق بهادار تهران براساس اطلاعات منتشر شده بینالمللی از جمله بورسهایی است که توانستهاست بر بحران مالی به نحو مطلوبی فائق آید.
اقدامات انجام شده برای کنترل وگذار از بحران
وی در خصوص اقدامات صورتگرفته برای کنترل وگذار از بحران، گفت: تاکید بر حمایت از بخش واقعی اقتصاد از جمله استمهال تسهیلات بانکی برای شرکتهای صنعتی بورسی، افزایش تسهیلات بانکی اعطایی به شرکتها، سرعت در پرداخت بودجه طرحهای عمرانی، ایجاد کارگروه مقابله با بحران و برگزاری جلسات با رییس سازمان بورس که آثار آن بر بازار سرمایه مشهود است، از جمله این اقدامها است.
وی همکاری شرکتهای سرمایهگذاری و سایر فعالان بازار برای هماهنگی در کنترل بازار و پرهیز از عرضههای بدون برنامه و همچنین پرهیز از اقدامات هیجانی برای ایجاد جو اطمینان بخش در بین فعالان بازار را از دیگر تدابیر صورتگرفته برای مقابله با تحریم در بازار سرمایه عنوان کرد.
حسینی گفت: ایجاد مکانیزمها و بازارگردانی سهام در بورس با هماهنگی سهامداران عمده شرکتها، افزایش شفافیت اطلاعاتی شرکتها و اطلاعرسانی به بازار در زمینه سودآوری شرکتها، مدیریت عرضه سهام دولتی در بورس، مهندسی اطلاعرسانی و بهکارگیری فناوری ارتباطات بهویژه در فضای وب و رسانهای در جهت افزایش اعتماد و آرامش در بازار سرمایه از دیگر اقدامات صورتگرفته در این زمینه است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: افزایش اطلاعات در عرضه شرکتهای پذیرفته شده در بورس و جذب منابع مالی جدید به بازار سرمایه، رقابتی کردن قیمت محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی از طریق عرضه آن در بورس کالای ایران، افزایش عرضه کالاهای تولیدی در بورس کالا برای افزایش شفافیت و حذف رانتها از طریق بازار رسمی که به فعالیت بهتر بخش واقعی در اقتصاد منجر شد نیز از دیگر اقدامات انجام شده بوده است.
وی کوشش برای مدیریت روانی بازار، همکاری با سازمان امور مالیاتی، اولویت قرار دادن بخش صنعت برای اعطای تسهیلات و تصویب قانون توسعه ابزارها و نهادهای جدید مالی را از دیگر اقدامات صورتگرفته برای بهبود بازار سرمایه در شرایط تحریم اعلام کرد.
وزیر اقتصاد گفت: آمار مقایسهای بورسهای عضو فدراسیون جهانی حاکی از آن است که بورس تهران کمترین آسیب را از بحران مالی اقتصادی بینالمللی داشته است.
حسینی خاطرنشان کرد: در مجموع ارزش بورسها همزمان با بروز بحران مالی، ۲۳هزار میلیارددلار کاهش یافت.
ارسال نظر