گارو هوانسیان فر*

مقاله آقای سید حسن مرتضوی کیاسری در صفحه بورس (۹) روزنامه دنیای اقتصاد، چهارشنبه ۲۵/۱/۱۳۸۹ به شماره ۲۰۵۳ با مطلب «بهای یک عمر حسابرسی» را مطالعه کردم. این مقاله مرا به یاد مطلبی انداخت که سال‌ها پیش برای یکی از دوستان حسابرسم پیش آمده و برای من تعریف کرده بود. از سروران عزیز خواهش می‌کنم که قبل از ادامه به خواندن این مقاله (مقاله اینجانب)، حتما» مقاله فوق‌الذکر را مطالعه نمایند؛ زیرا ممکن است مقاله اینجانب برای بعضی از همکاران عزیز سوء‌تفاهم و دلگیری پیش آورد!! البته امیدوارم که چنین نباشد.

یکی از دوستان بسیار نزدیک من در سال‌های ۱۳۵۰ تا ۱۳۵۴، دوران کارورزی را در یک موسسه حسابرسی معتبر خارجی می‌گذراند. دوستم، مطلب را به صورت زیر برایم تعریف کرد: روزی یکی از کارمندان حسابرسی که متاهل بود، پسر کوچک خود را که حدود ۸ تا ۱۰ سال سن داشت، با خودش سر کار آورده بود. مدیر موسسه وارد اتاق حسابرسان شد و متوجه حضور پسر ایشان شد. مدیر موسسه رو کرد به آن کارمند و گفت: «خوب است، پسرت را آوردی سر کار تا از حالا حسابرسی یاد بگیرد.» آن کارمند در جواب مدیر موسسه گفت: «نه آقای...، نمی‌گذارم پسرم حسابرس شود، می‌فرستمش دنبال یک کار شرافتمندانه!!!». قیافه مدیر موسسه به هم ریخت و در ظاهر پاسخی نداشت که به آن کارمند بدهد و اتاق حسابرسان را با قیافه برافروخته به سرعت ترک کرد.

اینجانب نسبت به پاسخ آن کارمند در آن زمان، هیچ‌گونه اظهارنظری نمی‌نمایم؛ ولی معتقدم که کار حسابرسی می‌تواند کار بسیار شرافتمندانه‌ای باشد، به شرط آنکه به حسابرسان استقلال حرفه‌ای داده شود و کلیه شرکت‌ها مجبور به حسابرسی شدن باشند و هیچ سازمان و ارگانی صورت‌های مالی حسابرسی نشده یک شرکت را قبول نکند. در چنین حالتی، موسسات حسابرسی با فراوانی بسیار کار روبه‌رو می‌شوند، به طوری که مجبور نخواهند شد که کارهای نامطلوب را قبول نمایند و هیچ شرکتی به خود این جرات و اجازه را ندهد که به یک موسسه حسابرسی زنگ بزند و بپرسد که برای دادن گزارش حسابرسی با اظهارنظر مقبول، چقدر باید پرداخت کند یا اینکه به حسابرس بگوید که کیفیت کار به هیچ وجه مورد نیاز نیست، فقط به یک گزارش خوب که مهر و امضای یک حسابدار رسمی را داشته باشد، نیاز دارد و با توجه به اینکه کیفیت کار مدنظر نیست و خود شرکت نیاز به انجام حسابرسی ندارد، بنابراین مبلغ ناچیزی در قبال آن پرداخت کند و هر کس که پایین‌ترین قیمت را پیشنهاد کند، کار را به او بدهد و البته باید گزارش حسابرسی ظرف ۲ تا ۳ روز داده شود!!! زیرا شرکت نیاز فوری به یک گزارش خوب از طرف یک حسابدار رسمی دارد که با مهر و امضای زیبای او تزیین شده باشد!!!

در بسیاری از کشورهای پیشرفته، امضای یک حسابرس خبره بسیار با ارزش است و هرگاه یک حسابرس خبره، حتی در مورد فردی نظر شخصی خود را اعلام می‌کند (البته منظور نظر شخصی ایشان در مورد شخصیت و رفتار و کردار و سایر مطالب مرتبط)، اظهارنظر او بدون چون و چرا مورد قبول عموم مردم واقع می‌شود و بسیار پرارزش است.

به امید روزی که مقام و منزلت حسابداران رسمی نیز در مملکت‌مان به آن حد و حتی فراتر برسد. رسیدن به این درجه و مرتبت، نیاز به زحمت زیادی ندارد، کافی است که از حسابداران رسمی حمایت و پشتیبانی شود و حسابداران رسمی نیز جایگاه و مقام خود را در جامعه بدانند و آن را در حد اعلا نگه‌دارند و بدین ترتیب، اطمینان کل جامعه مملکت‌مان را نسبت به خود به‌دست آورند. مطمئن باشید که این یک کار سخت و غیرممکن نیست. کمی همت، سعی و کوشش، پشتکار و حمایت از یکدیگر (هم حرفه‌ای‌ها) و مسوولان محترم مربوطه لازم است که مطمئن هستم کلیه حسابداران رسمی ایران کلیه خصوصیات فوق را دارا می‌باشند و مسوولان محترم مربوطه نیز از حسابداران رسمی ایران پشتیبانی کافی به عمل خواهند آورد.

*حسابدار رسمی - عضو پیوسته انجمن

حسابداران خبره مدیریت انگلستان