دفاع معاون خصوصی‌سازی از حذف 5 بازیگر بورس

عکس: مهدی حاجی‌وند

فارس- معاون سازمان خصوصی‌سازی از اقدام جدید هیات واگذاری برای حذف ۵ بازیگر بورسی از عرضه‌های اصل۴۴ دفاع کرد.

«سید مهدی عقدایی» گفت: تصمیم به ممانعت خریداران بلوکی و بدهکار از حضور در مزایده‌ها و عرضه‌های آتی سهام دولت با هماهنگی و تصویب هیات واگذاری انجام شده است. چرا که برخی از خریداران بلوکی سهام شرکت‌ها در حالی اقساط خود را پرداخت نمی‌کنند که در عرضه‌های جدید حضور داشته و اقدام به خرید سهام شرکت‌ها می‌کنند.

اگر پول دارید، چرا قسط ما را نمی‌دهید؟

وی در برابر این پرسش که ۵ مجموعه حذف شده، از دولت و شرکت‌های زیرمجموعه خود طلب دارند که نمی‌توانند اقساط را پرداخت کنند، گفت: طلب این نهادها از دولت بحث دیگری است. در اینجا موضوع، فروش سهام است. از طرف دیگر چرا این گونه شرکت‌ها در برابر عدم پرداخت اقساط، اقدام به خرید می‌کنند؟ اگر پول دارند، چرا بدهی خود را نمی‌دهند؟

عقدایی ادامه داد: این درحالی است که دریافت طلب برخی از این‌گروه‌ها از زیرمجموعه‌های خود ارتباطی به ما نداشته و ما به فکر فروش سهام و دریافت مبالغ از خریداران هستیم. این قضیه به مانند این است که فردی از مغازه‌ای به صورت شرایطی جنسی را بخرد اما به جای پرداخت اقساط باز هم خواهان خرید اجناس دیگری آن هم به صورت نقد و اقساط باشد.

بهترین تصمیم را گرفتیم

معاون سازمان خصوصی‌سازی در برابر این سوال که «آیا تصمیم اتخاذ شده اثر منفی بر بازار سهام می‌‌گذارد یا خیر؟» تاکید کرد: هیات واگذاری در حالی از این رویه حمایت می‌کند که این تصمیم موجب شفاف‌سازی شده و نه تنها اثر منفی به همراه ندارد، بلکه با تبعات مثبتی هم همراه خواهد شد. چرا که در صورت انباشت بدهی‌ها، مشکلاتی برای بازار سهام ایجاد می‌شد. وی اظهار داشت: این اقدام بهترین راهکار است و بدهکاران از حضور در مزایده‌ها و عرضه سهام شرکت‌های دولتی منع شده‌اند. از طرف دیگر منطقی نیست که در برابر عدم پرداخت اقساط، خریداران بازهم در برابر پرداخت ۲۰درصد وجه نقد، سهام شرکت‌ها را خریداری کنند.

امکان انصراف از خرید وجود ندارد

وی در واکنش به این سوال که آیا سازمان خصوصی‌سازی و هیات واگذاری به تبعات اعلام انصراف خریداران بلوکی (از جمله مهر اقتصاد و صندوق فولاد) توجهی داشته‌اند یا خیر؟ پاسخ داد: امکان انصراف از خرید سهام شرکت‌ها وجود ندارد. چرا که معامله‌های انجام شده قطعی است. از طرف دیگر این رویه غلطی است که برخی در برابر افزایش قیمت سهام و کسب سود، از اعلام انصراف شرکت‌هایی سخن می‌گویند که با کاهش مواجهند. معاون سازمان خصوصی‌سازی در برابر این سوال که بدهکاران به سازمان خصوصی‌سازی، در مجموع چه رقمی را باید پرداخت کنند و آیا تاخیر در پرداخت حدود ۳۰۰‌میلیارد‌تومانی این‌گروه درست است؟ خاطر نشان کرد: رقم دقیق اقساط معوق را نمی‌دانم، اما به نظر می‌رسد حدود ۳۰۰‌میلیارد‌تومان باشد.

بورس می‌‌توانست نظر بدهد

عقدایی در واکنش به سوال دیگر مبنی براینکه «آیا بهتر نبود با هماهنگی مدیران بازار سرمایه رویه دیگری برای دریافت اقساط معوق اتخاذ می‌شد و آیا سازمان خصوصی‌سازی و هیات واگذاری مجاز به ممنوع المعامله شدن سرمایه‌گذاران هستند یا خیر؟» تاکید کرد: نماینده بورس هم در جلسه هیات واگذاری حضور داشته و از این تصمیم مطلع بود و می‌توانست در این باره اظهار نظر کند. وی ادامه داد: این تصمیم فقط برای فروش سهام شرکت‌های دولتی است و‌گروه‌های حذف شده می‌توانند در عرضه سهام دیگر شرکت‌ها حضور داشته باشند.

لطفا خریداران را رتبه‌بندی کنید

در عین حال مدیرعامل سرمایه‌گذاری ملی معتقد است: برای جلوگیری از عدم پرداخت اقساط خرید سهام عمده، سازمان خصوصی‌سازی باید متقاضیان را اعتبارسنجی کند و سازمان بورس نیز باید بر معاملات عمده نظارت کرده و نحوه واگذاری‌ها را از سازمان خصوصی‌سازی بخواهد.

«علیرضا عسگری مارانی» در گفت‌وگو با فارس با اشاره به تصمیم جدید سازمان خصوصی‌سازی در خصوص ممنوع‌المعامله شدن ۵‌گروه فعال در بازار سهام در عرضه‌های دولتی اظهار داشت: دریافت طلب از بدهکاران حق طبیعی هر سازمان و فردی است، اما آنچه در این میان اهمیت دارد، پیشگیری از تکرار و تداوم عدم پرداخت اقساط خریداران شرکت‌ها است. وی ادامه داد: در بورس‌های بزرگ دنیا قوانین و مقرراتی برای معاملات عمده و تغییر مدیریت شرکت‌ها (Take over) وجود داشته و مقامات ناظر بورس بر ماهیت و توانایی‌های متقاضیان خرید بلوکی شرکت‌ها نظارت می‌کنند.

عسگری مارانی افزود: از جمله وظایف مهم بورس‌ها به هنگام عرضه‌های عمده این است که بررسی کنند چه‌گروه و کسی با چه توانایی مالی و تخصصی جانشین دولت در شرکت‌ها می‌شوند تا از این طریق منافع سهامداران جزء حفظ شود. این کارشناس ارشد بازار سرمایه تاکید کرد: بنابراین اولین قدم برای جلوگیری از تکرار عدم پرداخت بدهی اقساط توسط خریداران بلوکی این است که سازمان خصوصی‌سازی یا هر نهاد عرضه‌کننده‌ای باید از اعتبار و کارآفرینی متقاضیان خرید عمده سهام شرکت اطمینان حاصل کنند.

عسگری مارانی ادامه داد: بر این اساس، نیاز است سازمان خصوصی‌سازی به هنگام عرضه عمده سهام شرکت‌ها از خدمات ‌گروه‌های تامین سرمایه استفاده کند.