گروه بورس- «صورت‌های مالی «آسیا» شفاف نیست»، «خصوصی‌سازی می‌‌تواند منابع «آسیا» را بهینه کند»، «استراتژی‌های عرضه اولیه را عوض کنید»، «P/E آسیا حداکثر ۷ است»، «استفاده از تجربه «تامین سرمایه‌ای»ها نوسان‌گیری را کم می‌‌کند»، «دولت قراردادهای «آسیا» را بعد از واگذاری جدی بگیرد» و ... اینها بخشی از اظهارنظرهایی است که کارشناسان بازار سرمایه در مورد عرضه اولیه سهام بیمه آسیا مطرح کرده‌اند. امروز در شرایطی قرار است عرضه ۱۰‌درصدی سهام دومین شرکت بیمه‌ای اصل چهل‌وچهاری انجام شود که گمانه‌زنی‌های فعالان بازار از قیمت حداقل ۱۱۰ و حداکثر ۱۴۰تومان حکایت دارد. بررسی آخرین وضعیت صورت‌های مالی و تحلیل شرایط این سهم در صنعت بیمه موضوعی است که کارشناسان بازار در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد به تحلیل آن پرداخته‌اند. در کنار عرضه اولیه سهام این شرکت، کارشناسان به ارائه پیشنهادهایی در مورد چگونه عرضه کردن سهام این شرکت برای جلوگیری از نوسان‌گیری روزهای آینده پرداخته‌اند که در ادامه می‌‌آید.

لطفا تخصصی کار کنید!

اما یکی از کارشناسان بازار، استراتژی‌های تعریف شده برای عرضه‌های اولیه را دارای اشکالات اساسی دانست و گفت: وجود محدودیت‌های معاملاتی‌ از جمله حجم مبنا، دامنه نوسان و در بعضی موارد دستکاری‌های قیمتی باعث به وجود آمدن ذهنیت مثبت و نوسان‌گیر در مورد عرضه‌های اولیه می‌شود. «رضا بختیاری» ادامه داد: راه گریز از نوسان‌های بی‌دلیل سهمی که عرضه اولیه شده، استفاده از دانش نیروهای متخصص از جمله شرکت‌های تامین سرمایه است. وی تصریح کرد: عدم استفاده از تجربه شرکت‌های تامین سرمایه و بهره‌گیری از دانش مالی برای قیمت‌گذاری و عرضه سهام یک شرکت، فعالان بازار را به سمت دیدگاه کوتاه مدت و نوسان‌گیر سوق می‌‌دهد.

چرا استراتژی عرضه را لو می‌‌دهید؟

وی در بخش دیگری از صحبت های خود به تغییر استراتژی‌های عرضه اشاره کرد و افزود: عرضه اولیه، تکنیک‌ها و روش‌های خاص خود را دارد که به تناسب شرایط بازار و میزان عرضه و تقاضا تعیین می‌‌شود. وی گفت: در شرایطی که در تمام دنیا برای هر عرضه یک استراتژی و روش خاص استفاده می‌‌شود، مشخص نیست چرا مسوولان عرضه اولیه در سازمان خصوصی‌سازی همیشه میزان عرضه را از قبل اطلاع می‌‌دهند. وی تصریح کرد: تجربه نشان داده که استراتژی‌ لو دادن میزان عرضه اولیه سهام جواب نمی‌دهد و نوسان‌های بی‌منطق سهم در روزهای بعد، نتیجه آن است.

کوچک‌ها را صاحب بازار کنیم

«بختیاری» تعریف بازاری برای شرکت‌هایی با سرمایه کوچک را نیاز بورس دانست و گفت: دلیلی وجود ندارد که این بازار حتما فیزیکی و دارای ساختار باشد، بلکه می‌‌توان با ضابطه‌مند کردن دسته‌بندی شرکت‌ها، بازاری برای سهام شرکت‌های کوچک و معامله‌گران سهام این دست شرکت‌ها تعریف کرد.

چرا دامنه نوسان بسته؟

وی حذف کوتاه‌مدت محدودیت نوسان قیمتی سهام را راه‌حل دیگری برای جلوگیری از نوسان‌های قیمتی دانست وگفت: حذف کوتاه مدت محدودیت نوسان قیمتی سهام شرکتی که عرضه اولیه شده، می‌‌تواند علاوه بر از بین بردن جو احساسی بعد از عرضه اولیه، از افزایش‌های بی‌دلیل قیمت سهام جلوگیری کند. وی تاکید کرد: نباید برای گرم نشان دادن جریان معاملات بازار، به استراتژی‌های نوسان‌گیرانه کوتاه‌مدت روی آورد، چرا که ضرر این سیاست‌های کوتاه‌مدت، در بلندمدت سرمایه‌گذاران را از بازار خارج می‌‌کند.

P/Eا مناسب آسیا در بورس

در همین رابطه یک کارشناس بازار سرمایه خواستار افزایش میزان عرضه اولیه و بکارگیری ابزارهای کنترلی لازم جهت قیمت‌سازی بیمه آسیا شد.

مرتضی علی‌اکبری در پاسخ به این سوال خبرنگار ما که پرسید، با توجه به ارزش احتمالی ۶میلیارد تومانی عرضه اولیه سهام بیمه آسیا در بورس آیا تصور نمی‌کنید که چند روز پس از عرضه عده‌ای خاص با در دست داشتن چنین رقمی می‌‌توانند به قیمت‌سازی سهم اقدام کنند؟ گفت: سهمیه‌بندی بین کارگزاران و کدهای حقیقی و حقوقی تا حدی می‌‌تواند به عادلانه عرضه شدن سهام در عرضه‌های اولیه منجر شود، اما پس از عرضه اولیه دیگر محدودیتی در سهامدار شدن شرکت تازه وارد وجود ندارد، افراد نوسان‌گیر می‌‌توانند به قیمت‌سازی اقدام کنند، اما سهامدار عمده با عرضه‌های تدریجی باید بر اساس تقاضای موجود به روان شدن معاملات سهم اقدام و از طرفی دیگر سازمان بورس باید از ابزارهای نظارتی خود استفاده کند، تا یک یا چند کد معاملاتی خاص نسبت به قیمت‌سازی سهام اقدام نکنند که البته تاکنون از این ابزارهای نظارتی استفاده لازم نشده است. این کارشناس بازار سرمایه P/E صنعت بیمه را در بورس زیر عدد ۷ ذکر کرد و گفت: با توجه به ریسک‌هایی که صنعت بیمه دارد و این ریسک‌ها با ریسک‌های خود بازار سرمایه عجین شده است، ‌بنابراین سهام این شرکت‌ها در بازار سرمایه می‌‌تواند P/E ا۷ مرتبه بگیرند.

وی سرمایه‌گذاران خواهان سود در کوتاه‌مدت و فعالان صنعت بیمه از جمله شعب پراکنده بیمه‌ای در سراسر کشور را از جمله عمده‌ مشتریان سهام شرکت‌های بیمه در کشور یاد کرد و گفت: با توجه به تجربه عرضه اولیه بیمه البرز در بورس به نظر می‌‌رسد، آسیا هم مورد استقبال بازار قرار گیرد، مشروط به آن که بالاتر از P/E د۷ در بازار عرضه نشود تا مثل بیمه البرز پس از مدتی نیاز به اصلاح P/E نداشته باشد که البته این خواسته گروه سوم و فعالان تحلیل محور بازار سرمایه است.

وی کاهش قراردادهای بیمه‌های دولتی پس از واگذاری را از جمله تهدیدهای این صنعت دانست و گفت: امیدواریم شرکت بیمه آسیا مثل صدرا یا دیگر شرکت‌ها پس از خصوصی شدن مورد بی‌توجهی دولت قرار نگیرد، چرا که بخش عمده‌ای از قراردادهای این شرکت با مراکز دولتی ناشی از دولتی بودن آن است.

همه ضعف و قوت «آسیا»

در همین رابطه «عباسعلی حقانی نسب»، یک کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با «ایسنا» درباره عرضه بیمه آسیا گفت: یکی از نقاط قوت بیمه آسیا این است که سهم بیمه‌ای آن از حق بیمه تولیدی کل کشور بیش از ۱۷‌درصد است که این میزان دو برابر سهم بیمه البرز است. وی در خصوص نقاط ضعف بیمه آسیا توضیح داد: از سبد بیمه‌ای این شرکت‌، نامناسب است، زیرا بیش از ۶۰‌درصد از سبد بیمه‌ای آن شخص ثالث بوده که اگر درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری منابع را در نظر نگیریم، عملیات بیمه‌ای آن زیان‌‌ده خواهد بود.

وی ادامه داد: در حال حاضر بیمه البرز ۲۰‌میلیارد‌تومان کاهش ذخیره ارزش سرمایه‌گذاری در حساب‌های خود در نظر گرفته است، ولی بیمه آسیا به دلیل بلندمدت تلقی کردن سرمایه‌گذاری‌ها و با وجودی که سهام را در گذشته و با قیمت بالا خریداری کرده، این ذخیره را به دلیل متفاوت بودن روش حسابداری، کمتر در نظر گرفته است.

این فعال بازار سرمایه نیروی انسانی متورم را از دیگر نقاط ضعف بیمه آسیا دانست و عنوان کرد: نیروی انسانی بیمه آسیا به مراتب بیشتر از بیمه البرز است و این موضوع ریسک شرکت را از بابت بالا بودن هزینه‌های ثابت افزایش می‌دهد. وی ادامه داد: در شرایطی که شرکت‌های بیمه‌ای سعی می‌کنند افزایش هزینه‌های ثابت و داشتن نیروی انسانی ثابت را در نظر بگیرند، متورم بودن نیروی انسانی به عنوان نقطه ضعف تلقی می‌شود.

وقتی منابع مدیریت نمی‌شوند

«حقانی نسب» چهارمین نقطه ضعف بیمه آسیا را مدیریت نامطلوب منابع ذخیره‌ای عنوان و تصریح کرد: کیفیت مدیریت منابع بیمه آسیا به مراتب پایین‌تر از البرز است و به‌‌رغم اینکه بیش از ۴۰۰‌میلیارد‌تومان ذخیره فنی دارد و منابع سپرده‌گذاری و سرمایه‌گذاری آن بیشتر از بیمه البرز است، ولی سپرده سرمایه‌گذاری آن بین ۱۰۰ تا ۱۵۰‌میلیارد‌تومان است که نشان می‌دهد مدیریت منابع سرمایه‌گذاری آن نامطلوب بوده و در دوره‌های گذشته از نبود شفافیت برخوردار بوده به همین دلیل سودآوری آن به مراتب پایین‌تر از بیمه البرز است.

وی ضریب خسارت در بیمه آسیا را ۸۱‌درصد دانست و افزود: این در حالی است که ضریب خسارت در بیمه البرز به دلیل بهینه بودن یا ترکیب مناسب پرتفوی بیمه‌ای ۷۰‌درصد است و این بیانگر این مساله است که ضریب خسارت در بیمه آسیا ۱۰‌درصد بیشتر از بیمه البرز است. وی افزود: این امر برای بیمه‌ها حیاتی است زیرا تمام بیمه‌ها در تلاش‌اند که ضریب خسارت بیمه‌ای را کاهش دهند.

ریسک «آسیا»، بیشتر از «البرز»

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه بیمه آسیا در مقایسه با بیمه البرز ریسک بالاتری دارد، گفت: از سوی دیگر این شرکت پتانسیل‌های خوبی مانند تغییر ترکیب پرتفوی بیمه داشته و سودآور کردن عملیات بیمه‌ای منجر به تغییرات مطلوبی در سودآوری شرکت خواهد شد.

وی اضافه کرد: ولی خصوصی‌سازی و مدیریت خصوصی در این شرکت بیمه‌ای می‌تواند وضعیت مناسب‌تری برای شرکت ایجاد کند.

در ارزش‌گذاری «آسیا» شفاف باشیم

وی قیمت‌گذاری بیمه آسیا را مورد توجه قرار داد و اعلام کرد: اگر بازار بخواهد روی این مباحث به صورت شفاف تکیه کند باید P/E بیمه آسیا را کمتر از البرز لحاظ کند، زیرا عملیات بیمه‌ای آسیا زیان‌ده بوده و بیمه شخص ثالث آن ضریب خسارت ۱۰۱‌درصدی دارد.

صورت‌های مالی «آسیا» شفاف نیست

حقانی‌نسب یادآور شد: البته شرایطی که در صنعت بیمه حاکم است این مطلب را نشان می‌دهد که ارزش‌گذاری سهام از روش درآمدزایی و جایگزینی بسیار متفاوت خواهد بود و بازار سرمایه ایران نیز به درآمدزایی بیشتر توجه می‌کند.

وی با اشاره به اینکه صورت‌های مالی بیمه‌ آسیا نسبت به البرز از شفافیت کمتری برخوردار است، عنوان کرد: البته به محض اینکه تغییراتی در پرتفوی آسیا ایجاد شود سودآوری آن افزایش می‌یابد. وی ادامه داد: چون ‌سازمان خصوصی‌سازی اعلام کرده است که تا ۵۰‌درصد سهم بیمه آسیا واگذار می‌شود به طور قطع سهامداران عمده برای گرفتن مدیریت شرکت از هم اکنون وارد می‌شوند. وی اضافه کرد: از سوی دیگر چون ارزش واگذاری‌ بیمه آسیا در مقایسه با واگذاری‌های گذشته مبلغ کمتری را به خود اختصاص می‌دهد، بنابراین ممکن است این امر باعث افزایش تقاضا و دریافت افزایش قیمت شود. کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: در صورتی که نقاط ضعف بیمه آسیا برطرف شود، ارزش آن افزایش خواهد یافت زیرا این بیمه از پتانسیل افزایش سودآوری در آینده برخوردار است.