مدیرعامل «مهر»: مصوبه دولت در خصوص انگوران عاقلانه بود

گروه بورس- علیرضا باغانی: «دولت عاقلانه‌ترین راه را برای سرنوشت معدن انگوران انتخاب کرد.» این عبارتی بود که مدیرعامل سرمایه‌گذاری مهر اقتصاد ایرانیان (سهامدار عمده «کروی») در مورد تصمیم اخیر هیات وزیران عنوان کرد.

عیسی رضایی که با خبرنگار دنیای اقتصاد درباره واگذاری معدن انگوران به بخش خصوصی سخن می‌‌گفت، افزود: تصمیم اخیر هیات وزیران مبنی بر واگذاری معدن انگوران به کنسرسیومی از شرکت‌های داخلی از یک بازی برد- برد میان صنعتگران سرب و روی حکایت دارد و در این زمینه باید گفت: «دولت راه عاقلانه‌ای را برای بزرگ‌ترین معدن سرب و روی خاورمیانه انتخاب کرد.»

۴۰درصدی که ۱۰۰ می‌‌شود

رییس هیات‌مدیره توسعه معادن روی در پاسخ به این پرسش که با توجه به آن که ۶۰‌درصد سود ناخالص معدن باید به شرکت تهیه و تولید مواد معدنی و ۲۰‌درصد سود خالص هم به استان زنجان اختصاص یابد، آیا واگذاری با چنین شرایطی دارای توجیه اقتصادی است؟ گفت: بر اساس تصمیم اتخاذ شده، ۶۰‌درصد سود معدن به تهیه و تولید اختصاص می‌‌یابد، اما ۴۰‌درصد باقی مانده متعلق به بهره‌برداران معدن است و بهره‌برداران از ۴۰‌درصد سود معدن که در واقع تبدیل به ۱۰۰درصد می‌‌شود، باید ۲۰‌درصد به استان زنجان بدهند، بنابراین با توجه به فروش کنسانتره که بر اساس نرخ LME صورت می‌‌گیرد و تجهیزاتی که «کروی» در معدن دارد، این واگذاری دارای توجیه اقتصادی است.

بساط خاک‌فروشی‌ها جمع شد

به گفته وی، واگذاری معدن انگوران به این شیوه از چند زاویه با اهمیت است، نخست آنکه تولیدکنندگان از تولید سود خواهند برد و بساط خاک‌فروشی و بازار سیاه خاک در زنجان برچیده می‌‌شود و همه ملزم به تولید می‌‌شوند و چرخه صنعت سرب و روی دوباره به گردش می‌‌آید. دیگر آن که بخشی از سود معدن نیز به بیت‌المال و همچنین استان زنجان اختصاص داده شده است که ما به این واگذاری می‌‌گوییم، معامله دو سر سود.

وی افزود: روشی که دولت در واگذاری معدن انگوران به شرکت‌های داخلی اتخاذ کرد، تولیدکنندگان را به تولید بیشتر ملزم می‌‌کند و آنها برای کسب سود چاره‌ای جز تولید ندارند که با این وصف اشتغال‌زایی و رونق صنعت سرب و روی و فعال شدن دوباره کارخانه‌های تعطیل شده را می‌‌توان پیش‌بینی کرد.

ماهیت کنسرسیوم جدید

وی در برابر این سوال که آیا کنسرسیوم داخلی که معدن انگوران در اختیار آن قرار خواهد گرفت، همان کنسرسیوم

۶۰ عضوی پاسارگاد است؟ گفت: گروه سرب و روی پاسارگاد، کنسریومی بود که «کروی» ۷۵‌درصد آن را خریداری کرد، اما بر اساس مصوبه هیات دولت باید شرکت‌های فعال در صنعت سرب و روی کنسرسیومی تشکیل دهند و شرکتی را به ثبت برسانند، شرکتی که ۷۵‌درصد آن متعلق به «توسعه» بوده و ۲۵‌درصد‌ آن نیز در اختیار دیگر تولیدکنندگان سرب و روی خواهد بود که البته تولیدکنندگانی که در این کنسرسیوم درخواست عضویت دارند، احتمالا از سوی وزارت صنایع معرفی خواهند شد.

رضایی با بیان این که از طریق رسانه‌ها از مصوبه هیات وزیران درباره انگوران مطلع شده است، گفت: هنوز نامه‌ای در زمینه مصوبه اخیر به توسعه معادن روی ابلاغ نشده است، اما به محض ابلاغ این مصوبه، توسعه معادن روی به عنوان بهره‌بردار اصلی معدن آماده هر گونه همکاری با دیگر تولیدکنندگان برای احیای مجدد معدن انگوران است.

... و هم‌اکنون خوشحالیم

وی در پاسخ به این پرسش که «او در مصاحبه‌های قبلی از عدم واگذاری انگوران در قالب مزایده ابراز خوشحالی کرده بود، چرا که معدن انگوران پس از مزایده فرو ریخته بود» اما چگونه هم اکنون از تصمیم هیات‌وزیران خرسند است؟ گفت: بعد از برگزاری مزایده انگوران و برنده شدن توسعه معادن روی، دیواره‌های معدن انگوران با ریزش‌های مجددی مواجه شد، اما خوشبختانه معدن را تهیه و تولید به «کروی» واگذار نکرده بود و ما از آن جهت از خداوند سپاسگزاری کردیم که معدن بعد از واگذاری به ما نرسید، چون بعدا فرو ریختن دیواره‌های معدن را به توسعه معادن روی و غیرحرفه‌ای بودن آن در نحوه بهره‌برداری نسبت می‌‌دادند.

به گفته عیسی رضایی، بر اساس تصمیم اخیر هیات وزیران در مورد معدن انگوران دیگر نیازی نیست که توسعه معادن روی بابت بهره‌برداری از معدن ۱۸۶میلیارد تومان بپردازد.

منتقدان خرید «کروی» کجایند؟

او با اشاره به برخی انتقادها که از «مهر» برای خرید سهام معادن روی صورت می‌‌گرفت، خاطرنشان کرد: زمانی که مهر با خریدهای خرد وارد سهام «کروی» شد، برخی از افراد غیرکارشناسانه خریدهای ما در بازار را به باد انتقاد گرفته و بدون توجیه اقتصادی می‌‌دانستند. اما در شرایط کنونی باید از آنها پرسید آیا از معامله سهام توسعه معادن روی در بنگاه‌های زنجان با قیمت ۳۵۰‌ تا ۴۵۰ تومان به صورت مبایعه‌نامه‌ای اطلاع دارند و آیا می‌‌دانند که پیش‌بینی ما و بسیاری از تحلیل‌گران این است که پس از بهره‌برداری مجدد از انگوران قیمت هر سهم «کروی» به ۷۰۰ تومان هم خواهد رسید.

هزینه باطله‌برداری را از سود کسر می‌‌کنیم

مدیرعامل مهر اقتصاد ایرانیان با یادآوری این که معدن انگوران نیاز به باطله‌برداری دارد، افزود: بر اساس آخرین بازدیدهایی که از معدن صورت گرفته، انگوران نیاز به یک باطله‌برداری اساسی دارد و به طور قطع این باطله‌برداری‌ها هزینه‌های بسیار زیادی خواهد داشت که از سودی که باید بهره‌‌برداران به تهیه و تولید بدهند، کسر خواهد شد.

سهامدار عمده توسعه معادن روی تاکید کرد: به محض آنکه مقدمات لازم برای اجرایی شدن مصوبه هیات وزیران فراهم شود، توسعه معادن روی نسبت به تشکیل کنسرسیوم و همچنین آغاز باطله‌برداری از معدن اقدام خواهد کرد تا از سال آینده بزرگ‌ترین

معدن سرب و روی خاورمیانه بار دیگر به مدار بهره‌برداری و استحصال خاک بازگردد.

مدیرعامل مهر اقتصاد ایرانیان در ادامه با اشاره به تایید حضور این شرکت در رقابت بر سر خرید بلوک ۲۰ درصدی حفاری شمال گفت: این رقابت در شرایطی وارد هشتمین روز خود شده و ارزش هر سهم شرکت به ۳۵۳تومان رسیده که با وجود کناره‌گیری صندوق بازنشستگی نفت از رقابت، خبرهایی از احتمال حضور صندوق بازنشستگی کشوری در میدان معامله به گوش می‌‌رسد.

حضور در حفاری با شریک فنی

وی در پاسخ به این پرسش که آیا «مهر» به طور مستقل در رقابت حفاری حاضر شده و در صورت خرید بلوک توانایی اداره این شرکت را که در صنعت به خصوصی فعالیت می‌‌کند دارد، گفت: «مهر» در رقابت حفاری یک شریک فنی و مالی در کنار خود دارد، شرکتی که به طور کامل خصوصی است و تجربه فعالیت در صنعت حفاری در خارج از کشور را دارد.

او در پاسخ به این سوال که مهر تا چه قیمتی به رقابت ادامه خواهد داد، تنها به این جمله بسنده کرد که «در حال حاضر نظاره‌گر رقبا هستیم که تا چه حد می‌‌خواهند قیمت بلوک را بالا بکشند.»

پارسیان هم خریداریم

وی در مورد شایعات مطرح شده در مورد احتمال خرید بلوک ۳۲درصدی پارسیان از ایران خودرو گفت: با توجه به آن که مهر در بانک پارسیان سهامدار ۲/۵‌درصدی است، بنابراین از مدت‌ها قبل مذاکراتی را با ایران خودرو برای خرید سهام ۳۲‌درصدی «وپارس» آغاز کرده بود که با قطعی شدن عرضه بلوکی سهام ایران خودرو در بزرگ‌ترین بانک خصوصی کشور، احتمال حضور «مهر» در این مزایده بعید نیست.

شرط مهر برای خرید سهام دو خودروساز

رضایی همچنین در مورد شایعه احتمال خرید سهام عمده ایران خودرو و سایپا از تمایل این شرکت سرمایه‌گذاری برای خرید سهام این دو خودروساز از ایدرو خبر داد و افزود: «مهر» تمایل دارد در دو شرکت اصلی خودروسازی کشور سرمایه‌گذاری کند، مشروط به آنکه تا مدت ۱۰ سال دولت تغییری در تعرفه ۱۰۰درصدی واردات خودرو به کشور ندهد، چرا که در صورت هر گونه تغییر در تعرفه، این شرکت‌ها توان رقابت با اتومبیل‌هایی را که از آن سوی مرزها وارد کشور می‌‌شوند، نخواهد داشت.