سنا- استاد دانشگاه حسابداری ممفیس آمریکا گفت: بر اساس تحقیقات انجام شده، ۸۰‌درصد حساب‌سازی‌‌ها با اجازه و اطلاع مدیران عامل صورت می‌‌گیرد. پروفسور «ذبیح‌الله رضایی» که در جمع مدیران سازمان بورس و اوراق بهادار سخن می‌گفت، افزود: بر اساس آخرین آمارها بیش از ۱۱۵‌میلیون آمریکایی به طور مستقیم و غیر مستقیم در بازار سرمایه کشور سرمایه‌گذاری کرده‌اند که عملکرد بورس‌های آمریکا نقش مهمی در آینده آنان ایفا می‌‌کند.

وی به بحران مالی جهان در سال ۲۰۰۸ میلادی اشاره کرد و اظهار داشت: این بحران ضررهای بسیاری را به سرمایه‌گذاران آمریکایی تحمیل کرد، به طوری‌که آنان به وضعیت ۱۰ سال قبل خود برگشتند.

استاد دانشگاه ممفیس یکی از دلایل بروز چنین بحرانی را در سال ۲۰۰۸ میلادی عملکرد ضعیف حسابرسان شرکت‌ها اعلام کرد و افزود: آنان به ریسک‌های فراوان وام‌های دسته دوم در آمریکا توجه نکردند تا اینکه عدم پرداخت به موقع این وام‌ها اقتصاد این کشور را تحت‌الشعاع قرار داد.

وی که در مورد اهمیت حاکمیت شرکتی یا نظام راهبری سازمان‌ها (Corporate Governance ) در سازمان بورس و اوراق بهادار سخنرانی می‌کرد، گفت: شرکت‌ها با پیاده‌سازی این نظام‌درصدد بهبود عملکرد خود برای نفع ذی‌نفعان هستند.

پروفسور رضایی به حساب‌سازی و تقلب‌های فراوان شرکت‌ها در دهه ۱۹۹۰ میلادی اشاره کرد و افزود: کارشناسان پس از بروز چنین مشکلاتی ‌درصدد یکسان‌سازی استانداردهای حرفه حسابداری برآمدند که این موضوع با مخالفت‌هایی همراه شد. وی ادامه داد: برخی از کارشناسان معتقدند که حسابداری یک حرفه علوم انسانی است که تحت تاثیر فرهنگ، مذهب، سیاست و مسائل اجتماعی قرار دارد و نمی‌توان نسخه یکسانی برای تمام کشورها پیچید.

استاد دانشگاه حسابداری ممفیس اظهار داشت: تحقیقات در اوایل سال ۲۰۰۰ میلادی نشان داد که ۸۰‌درصد تقلب‌‌ها و حساب‌سازی‌های اطلاعات مالی شرکت‌ها با اجازه مدیران عامل و یا اطلاع آنان صورت می‌گیرد.

وی ادامه داد: در همین راستا، کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) از سال ۲۰۰۲ میلادی قوانین سخت‌گیرانه‌ای را برای ارائه اطلاعات مالی شرکت‌ها در نظر گرفت به گونه‌ای که از آن سال به بعد تقلب و حساب‌سازی اطلاعات مالی شرکت‌ها جرم اعلام شد.

پروفسور رضایی خاطرنشان کرد: تاکنون ۱۳۰ روش تقلب در حسابداری و حسابرسی شرکت‌ها شناسایی شده اما ۱۴۰ روش برای مقابله با آن‌ها طراحی شده است.

وی رعایت اخلاق حرفه‌ای را مهم‌ترین عامل در کاهش تقلب‌ها ذکر کرد و گفت: ارائه گزارش‌های مالی شفاف و صحیح کمک شایانی به تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران در بازار سرمایه می‌کند که نقش حسابرسان در این حوزه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

استاد دانشگاه حسابداری ممفیس افزود: معتقدم اگر حسابرسان به وظایف خود در سال‌های ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ میلادی به خوبی عمل کرده و با دقت و حساسیت بیشتری اعطای وام‌های دسته دوم بانک‌های آمریکایی به مردم را بررسی می‌کردند، احتمال بروز بحران مالی جهان بسیار کاهش می‌یافت.