دنیای اقتصاد- سرانجام ایران خودرو تصمیم گرفت فروش بلوک بانک پارسیان را روز گذشته به طور رسمی اعلام کند. زمزمه‌های فروش بلوک مدیریتی ایران خودرو در بانک پارسیان به مصوبه یک‌هزار‌میلیارد‌تومانی شورای پول و اعتبار در اوایل امسال برمی‌گردد. جایی که شورای پول و اعتبار، پرداخت تسهیلات یک‌هزارمیلیارد تومانی به بزرگ‌ترین خودروساز خاورمیانه را مشروط به بندهایی کرد که فروش بخشی از سهام بانک پارسیان هم جزو آن بود. برای حل مشکلات مالی از سوی ایران‌خودرو صورت می‌‌گیرد

حراج دوباره مدیریت بزرگ‌ترین بانک خصوصی

برای حل مشکلات مالی از سوی ایران‌خودرو صورت می‌‌گیرد

گروه بورس- سرانجام ایران خودرو تصمیم گرفت فروش بلوک بانک پارسیان را روز گذشته به طور رسمی اعلام کند.

به گزارش خبرنگار ما، زمزمه‌های فروش بلوک مدیریتی ایران خودرو در بانک پارسیان به مصوبه یک‌هزار‌میلیارد‌تومانی شورای پول و اعتبار در اوایل امسال برمی‌گردد. جایی که شورای پول و اعتبار، پرداخت تسهیلات یک‌هزارمیلیارد تومانی به بزرگ‌ترین خودروساز خاورمیانه را مشروط به بندهایی کرد که فروش بخشی از سهام بانک پارسیان هم جزو آن بود.

فروش ۲۰۰‌میلیارد تومان از سهام بانک پارسیان شرطی بود که ایران‌خودرو را به خروج از سهامداری این بانک‌ هدایت کرد. البته رقم ۲۰۰میلیارد تومانی شورا برای «وپارس» معادل ۸ تا ۹‌درصد سهام این شرکت می‌شد و نیازی به فروش کل بلوک ۳۲‌درصدی از سوی ایران‌خودرو نبود، ولی ظاهرا کمبود نقدینگی و افزایش هزینه‌های مالی این خودروساز، واگذاری یک جای سهم را باعث شده است. به هر روی شایعات پراکنده از فروش و عدم فروش سهام مدیریتی پارسیان از سوی «خودرو» روز گذشته وارد مدار تایید رسمی شد. چیزی که پیش از این از سوی مدیران ارشد ایران خودرو تکذیب می‌شد و آنها پیوسته از حفظ سهام مدیریتی خود در این بانک خصوصی سخن می‌گفتند.

مانعی برای فروش نداریم!

در همین حال، معاون اقتصادی ایران‌خودرو طی اطلاعیه‌ای که برای خبرگزاری‌ها ارسال کرده در مورد انگیزه‌های فروش و شرایط پیش رو سخن گفته است.

به گزارش روابط عمومی ایران خودرو، «علی مهری» اظهار داشت: موانع اجرایی فروش سهام رفع شده و همچنین موافقت با بانک صنعت و معدن جهت آزاد‌سازی سهام در توثیق صورت گرفته است به نحوی که با اعلام کارگزار مبنی آماده بودن عرضه، سهام آزاد می‌شود.

وی با اشاره به این که ۳۲‌درصد سهام بانک پارسیان به ۱۸ شرکت گروه ایران خودرو تعلق دارد، گفت: موافقت سازمان بورس برای تجمیع کدهای سهام جهت عرضه بلوکی سهام نیز اخذ شده و با توجه به قیمت تمام شده نسبتا پایین سهام گروه، پیش‌بینی می‌شود که با عرضه بلوکی این سهام، سود قابل توجهی برای سهامداران تامین شود.

وی قیمت بلوکی سهام بانک پارسیان را تابع شرایط رقابت در بورس دانست و گفت: مذاکرات با چند گروه خریدار صورت گرفته و توافق‌ها‌ی لازم ایجاد شده است و پیش‌بینی می‌شود شرایط رقابتی مناسبی برای فروش سهام یاد شده ایجاد شود.

«وپارس» می‌‌فروشیم تا اصلاح شویم

«مهری» عرضه سهام بانک پارسیان را یکی از مهم‌ترین راهکارهای اصلاح ساختار مالی ایران‌خودرو دانست و گفت: واگذاری برخی شرکت‌ها‌ و ادغام شرکت‌ها‌یی که فعالیت‌ها‌ی موازی یا مشابه دارند، از دیگر راهکار‌ها‌ی تحقق این امر است.

معاون اقتصادی ایران خودرو افزود: ادغام شرکت‌ها‌ی آپکو و سیتکو در دست اجرا است که در دی ماه نهایی می‌شود و ادغام دو شرکت لیزینگ هم تا پایان سال انجام خواهد شد.

وی گفت: در این زمینه شرکت‌ها‌یی که بورسی هستند، از طریق بورس و شرکت‌ها‌ی غیربورسی از طریق فرابورس و همچنین انتشار مزایده در جراید و رسانه‌ها‌ و نیز مذاکره با گروه‌های خریداران، از راهکارهایی دیگری است که برای فروش این شرکت‌ها‌، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مهری افزود: برای فروش سهام شرکت‌ها‌، تیم کارشناسی تشکیل و آیین نامه واگذاری با استانداردهای حسابرسی و حسابداری و در چارچوب قوانین و مقررات مربوطه تنظیم و در هیات مدیره تصویب شده است که بر اساس آن، مسوولیت تصمیم گیری برای فروش شرکت‌ها با کارگروه واگذاری و مجری فروش نیز معاونت اقتصادی گروه با همکاری شرکت‌های تابعه است.

شرکت‌های بعدی در راهند

وی با بیان اینکه انتخاب شرکت‌ها‌ با توجه به نقش آنها در زنجیره تامین گروه و سودآور بودن فروش آنها است، گفت: اولین گروه شرکت‌ها شامل ۲۱ شرکت، جهت تصویب به هیات مدیره پیشنهاد شده که پس از تصویب اقدامات اجرایی برای فروش صورت خواهد گرفت.

مهری تصریح کرد: قلمرو خاصی را برای این طرح نمی‌توان قائل شد. هر کدام از شرکت‌ها که فروششان خللی در زنجیره تامین ایجاد نکرده و از طرف دیگر باعث استفاده بهینه از منابع و دارایی‌ها‌ی گروه شده و موجب بهبود شاخص‌ها‌ی اقتصادی گروه شود، در دستور کار فروش خواهند بود. در این راستا هدف بهینه‌سازی اندازه گروه صنعتی از حیث تعداد و ترکیب شرکت‌ها به منظور افزایش سرعت، نوآوری، کیفیت و پاسخگویی مطلوبتر به بازار و مشتریان از یکسو و ارتقای شاخص‌ها‌ی اقتصادی در جهت تامین بیش از پیش رضایت سهامداران از سوی دیگر است.

چه کسی «خودرو» می‌‌خرد؟

اما کارشناسان بازار قیمت کلی پایه بلوک ۳۲ درصدی پارسیان را حدود یک‌هزار‌میلیارد تومان برآورد می‌‌کنند. رقمی که فروشنده را به سمت فروش قسطی سهم سوق می‌‌دهد. از طرفی با فرض فروش قسطی بلوک «وپارس»، شاید دریافت ثمن نقدی معامله بتواند رقمی را که شورای پول و اعتبار مصوبه کرده تامین کند.

اما در مورد خریداران احتمالی این بلوک یک‌میلیارد دلاری، گمانه‌زنی‌هایی در میان فعالان بازار به گوش می‌‌رسد.

چنانچه قرار باشد محدودیت‌های قانونی بانک مرکزی مبنی بر محدودیت خرید ۱۰‌درصدی برای شرکت‌های سهامی عام و محدودیت خرید ۵‌درصدی برای شرکت‌های سهامی خاص و اشخاص حقیقی اعمال شود، ریزش متقاضیان خرید وجود خواهد داشت.

ولی اگر واگذاری بدون اعمال محدودیت خاصی انجام شود، گمانه‌ها از حضور حداقل ۵ خریدار برای شرکت در رقابت بلوک پارسیان حکایت دارد. خبرهای غیررسمی از حضور جدی «سرمایه‌گذاری مهر اقتصاد ایرانیان»، «سرمایه‌گذاری تدبیر»، «صندوق بازنشستگی نفت»، «بانک ملت» و «سایپا» در این مزایده خبر می‌‌دهند. به هر ترتیب بورس تهران به انتظار اعلام شرایط و قیمت پایه بلوک ۳۲‌درصدی بانک پارسیان نشسته است.

کمی هم از سابقه بلوک پرحاشیه!

شرایط فروش ۳۲‌درصدی بانک پارسیان در شرایطی قرار است به زودی اعلام شود که این بلوک در سال ۸۵ برای اولین بار حراج شده بود، ولی با دستور مستقیم رییس‌جمهور ابطال شده بود. در آن سال ۲۹‌درصد بلوک پارسیان از سوی ایران‌خودرو با ارزش تقریبی ۳۰۰میلیارد تومان به مزایده گذاشته بود که رییس قوه مجریه با مطرح کردن ابهامات و تبانی در جریان فروش این بلوک، دستور ابطال معامله را صادر کرده بود.

عکس: حمید جانی‌پور