در نخستین جشنواره برترینهای بازار سرمایه
۹خبرنگار دنیای اقتصاد برگزیده شدند
گروه بورس- خبرنگاران بورس دنیای اقتصاد برنده نیمی از جایزههای نخستین جشنواره برترینهای حوزه بازار سرمایه شدند.
گروه بورس- خبرنگاران بورس دنیای اقتصاد برنده نیمی از جایزههای نخستین جشنواره برترینهای حوزه بازار سرمایه شدند.
به گزارش خبرنگار ما، در این جشنواره که ۳۷ خبرنگار با ۲۸۰ اثر شرکت کرده بودند، ۱۹ خبرنگار به عنوان منتخب انتخاب شدند که از این میان، ۹ خبرنگار از حوزه بورس اوراق بهادار و بورس کالای روزنامه دنیای اقتصاد در میان برگزیدگان بودند.
خبرنگاران دنیای اقتصاد در رشتههای یادداشت، گزارش توصیفی، گزارش خبری، گزارش تحلیلی، خبر، مقاله، گفتوگو و یادداشت رتبههای اول تا سوم را از آن خود کردند.
به این ترتیب نیمی از برگزیدگان حوزه رسانه از میان خبرنگاران فعال در حوزههای بورس اوراق بهادار و بورس کالای دنیایاقتصاد گلچین شده بودند.
آدرس جشنواره کجاست؟
اما در این جشنواره اما و اگرهای زیادی وجود داشت، از تبلیغات و اطلاعرسانی قبل از برگزاری جشنواره گرفته تا اعلام نتایج داوران.
در گام اول میتوان به اطلاعرسانی ضعیف و بدون برنامه مجریان برگزاری اشاره کرد. این ضعف ساختاری به حدی بود که بسیاری از خوانندگان در تماس با روزنامه از چند و چون جشنواره میپرسیدند.
حتی خبرنگاران و فعالان حوزه بازار سرمایه هم در بسیاری موارد در جریان روند کار جشنواره و نحوه شرکت دادن آثار در آن نبودند. به طوری که با رجوعی به ترکیب منتخبان جشنواره و اظهارنظر بسیاری از خبرنگاران بازار سرمایه، حتی در جریان برگزاری این جشنواره هم نبودهاند، چه برسد به ارسال آثار و بردن جایزه!
بخش دیگر اطلاعرسانی ضعیف جشنواره به بخشهای مختلفی که در پوستر جشنواره به آنها اشاره شده، برمیگردد. به طوری که به رغم درج شدن عناوینی مثل: فیلمنامهنویسی، عکس و پایاننامه و ... هیچ یک از این بخشها در فهرست نهایی داوری جایی نداشتند. نکته جالب اینکه وقتی از برگزارکنندگان در مورد چرایی عدم حضور منتخبی در این بخشها سوال شد، تنها این جواب تکرار شد که «شرکتکننده نداشتیم».
ماجرا وقتی جالبتر میشود که از متولیان برگزاری در مورد میزان تبلیغات و اطلاعرسانی برای مخاطبان بخشهای مختلف سوال شد و باز هم در جواب تنها به این اکتفا شد که «ما پوسترها را ارسال کردیم، آنها نیامدند». البته استدلال دیگری هم مطرح شد که چون در برخی بخشها شرکتکنندگان کم بودند، تصمیم به حذف آن بخش گرفتیم، چون باعث میشد که انتخابها واقعی نباشد.
داوری عادلانهام آرزوست!
اینکه داوری جشنواره همیشه پرحاشیه است و انتخاب نشدهها هم همیشه معترض، پیوست بیچون و چرای جشنوارهها است. اما داستان وقتی جالبتر میشود که برندههای رسانهای نخستین جشنواره بازار سرمایه بیش از بازندگان به نتایج هیاتداوری معترض هستند. از سوی دیگر برخی شایعات از حضور سردبیر اقتصادی «خبرگزاری فارس» در تیم داوران خبر میدهند.
انتقاد به شیوه داوری هیات داوران و از آن مهمتر شیوه اعلام نتایج به چند روز قبل از برگزاری مراسم اهدای جوایز برمیگردد.
به این صورت که روز چهارشنبه هفته گذشته روابط عمومی سازمان بورس با برگزیدههای حوزه رسانه تماس گرفته و از منتخبان دعوت میکند که حتما در مراسم اهدای جوایز حضور داشته باشند. اعلام روابط عمومی بدون اعلام رتبه منتخبان در بخشهایی که مقام کسب کرده بودند، همراه بود و اصرار برگزیدگان به مشخص شدن رتبه نهایی به نتیجهای نرسیده بود.
اما این پایان راه نبود، چرا که بعد از ظهر روز چهارشنبه، بار دیگر روابط عمومی جشنواره دست به تلفن میبرد و به سه نفر دیگر اطلاع میدهد که آنها هم جزو برگزیدگان هستند. وقتی دلیل این گونه اعلام نتایج سوال میشود، روابط عمومی، «حذف روزنامه سرمایه» و خالی شدن سه ظرفیت برای جایگزینی را دلیل چنین تصمیمی اعلام میکند. از طرف دیگر شایعات تایید نشدهای مبنی بر جابهجایی برخی رتبهها از یک سو و احتمال انتخاب برخی به اصطلاح «نورچشمیها» در فضای رسانهای مطرح بود که با توجه به عدم اطلاعرسانی متولیان جشنواره، دامنه این شایعات و گمانهزنیها را بیشتر و بیشتر کرد.
سرانجام روز اعلام نتایج و قرائت رای داوران رسید و با نگاهی به چهره منتخبان به راحتی میشد ناراحتی و عدم رضایت را از چهرههای بسیاری از آنها خواند.
آیا داوران، بورس میدانند؟
مطابق اعلام قبلی دبیرخانه جشنواره، در ترکیب هیات داوران ۵ نفر حضور داشتند که سه نفر از آنها فعال در حوزه رسانه و مطبوعات و ۲نفر دیگر فعال مالی و بورس بودند.
از بحث اصول حرفهای روزنامهنگاری که بگذریم، متولیان جشنواره هنوز توضیح ندادهاند که صحت اطلاعات و اعداد و ارقام آثار ارسالی به جشنواره را با کدام خطکش محک زدهاند؟
چه گزینش و پالایش اولیه یا نهایی در مورد آثاری که به بخشهای نهایی رفتهاند، از حیث صحت اطلاعات بورسی صورت گرفته است؟
نکته جالبتر اینکه هیات داوران حتی در بیانیه پایانی خود توضیح نداده که چرا و بر اساس چه مستند و استدلالی تصمیم گرفته طوری داوری کند که یک خبرنگار برتر در چندین بخش، حضور نداشته باشد؟
نه تنها هیات داوران، بلکه تیم برگزاری جشنواره هنوز پاسخ ندادهاند که چرا تصمیم گرفتهاند خبرنگاران طراز اول و متوسط را در یک صف قرار دهند و به یک شکل از آنها قدردانی کنند؟
به هر روی نگاهی به نحوه گزینش رسانهها و خبرنگاران مختلف، این پیام را به شرکتکنندگان میدهد که دبیرخانه جشنواره به دنبال راضی کردن همه بوده و حاضر نشده حداقل در حوزه رسانه خبرنگاری را ناراحت از نتایج جشنواره راهی کند!
برای خبرنگاران وقت نداریم!
مراسم اهدای جوایز برترینهای بازار سرمایه همان اندازه که به نفع فعالان این بازار بود، با نادیده گرفتن جایگاه خبرنگاران و رسانهها همراه بود. از نحوه اطلاعرسانی مداوم و داوری که بگذریم، به نحوه اعلام نتایج و نحوه تجلیل از منتخبان میرسیم.
به طوری که در مراسم ۴ ساعته تجلیل از برترینها، اهدای جوایز خبرنگاران برتر، آخرین بخش برنامه را تشکیل میداد. اعلام اسامی هم در شرایطی آغاز شد که نیمی از حاضران در سالن همایشهای صدا و سیما، سالن را ترک کرده بودند.
اهمیت این بخش آن قدر برای مسوولان برگزاری جشنواره پایین بود که مجری مراسم تصمیم گرفت اسامی منتخبان را مسلسلوار و بدون کامل ادا کردن نام آنها به پایان برساند. اما برخی شایعات غیررسمی از تغییر میزان جایزه تعلق گرفته به برگزیدگان حکایت دارد. در نهایت از تمام ضعفهای اول و آخر جشنواره که بگذریم، اطلاعرسانی ضعیف باز هم راهها را به سمت خود میبرد.
به طوری که سایت رسمی سازمان بورس که میتوانست و باید روز مراسم برترینها را روی خروجی قرار دهد، تا حوالی ساعت ۳ بعدازظهر دیروز ترجیح داد هیچ خبری را در این رابطه مخابره نکند.
سخنرانان جشنواره چه گفتند؟
قرار بود در مراسم اهدای جوایز جشنواره، رییسجمهور و وزیر اقتصاد هم حضور داشته باشند، ولی تداخل برنامه سفر برزیل ریسجمهور از یک سو و سفر حج وزیر اقتصاد از سوی دیگر باعث شد که تنها قائممقام وزیراقتصاد، رییس سازمان بورس، مدیرعامل شرکت بورس اوراق کالا، اهدای جوایز را انجام دهند.
اطلاعات بدهید تا نماد متوقف نماند
اما در ابتدای مراسم، رییس سازمان بورس از رتبهبندی شرکتهای کارگزاری خبر داد و گفت: «رتبه کارگزاران نهایی شده و هم اکنون در هیات مدیره سازمان است که به زودی اعلام خواهد شد.»
«علی صالحآبادی» ادامه داد: «رتبههای کسب شده نسبت به سالهای گذشته از ارتقای خوبی برخوردار شده است.» وی با بیان اینکه شفافیت فعلی بازار قابل قبول است، ابراز داشت: «البته شفافیت، حوزهای است که باید هر چه بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.»
وی با اشاره به اینکه برای افزایش شفافیت در بورس باید مدت زمان توقف نمادها کوتاهتر شود، گفت: «بنابراین شرکتهای بورسی باید اطلاعات را سریعتر به سازمان ارائه دهند تا زمان توقف نماد کمتر شده و نقدشوندگی در بازار افزایش یابد.»
اخلاق حرفهای نباشد، بازار حرفهای نداریم
در ادامه مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار با تاکید بر اینکه اخلاق حرفهای از مباحث جدی در بازارهای دنیا است، گفت: «باید مباحث مربوط به اخلاق حرفهای را در بازار دنبال کرده و آن را تدوین کنیم، زیرا تا زمانی که اخلاق حرفهای در بازار ایجاد نشود، نمیتوانیم شاهد بازار حرفهای باشیم.»
قالیباف اصل با بیان اینکه در حوزه تدوین مقررات، فعالیتهای زیادی انجام شده است، افزود: «برای شفافیت در عرضههای اولیه نیز تلاشهای زیادی صورت گرفت تا بیشترین اطلاعات در اختیار سرمایهگذاران قرار گیرد، به علاوه قوانینی که در سالهای پیش نیز تدوین شده با توجه به تغییر شرایط اقتصاد، در حال بازنگری است.»
به سمت «پرتفوی سبز» میرویم!
قالیباف اصل با تاکید بر اینکه مطالعات زیادی در حوزه قرادادهای آتی انجام شده، افزود: مقررات قراردادهای آتی پس از پیشنهاد به سازمان در کمیته فقهی به تصویب رسید که هم اکنون در حال تهیه نرمافزار معاملات آن هستیم و امیدواریم تا پایان سال 88 اجرایی شود.
وی از راهاندازی بازار اوراق مشتقه در آیندهای نزدیک خبر داد و گفت: در زمینه اختیار معامله و همچنین نهادهای جدید مانند ETF سهام و طلا نیز فعال بودیم و مطالعاتی در این زمینه انجام شده است.
سخنگوی شرکت بورس با اشاره به اینکه به تازگی دنیا به سمت پرتفوی سبز حرکت کرده، ابراز داشت: در پرتفوی سبز مسوولیت اجتماعی به طور کامل دیده شده است و به بازار سرمایه و بخش واقعی اقتصاد کمک میکند تا مسوولیت اجتماعی خود را رعایت کنند، همچنین میتوانیم از طریق پرتفوی سبز شاخصی را تعریف کنیم که نشاندهنده مسوولیت اجتماعی شرکتها باشد.
سهامدار برتر: تالار حافظ کجاست؟
اما از جمله بخشهای جالب جشنواره برترینها، حضور برترین سهامدار و کوچکترین سهامدار بورس در این جشنواره بود.
«بهروز نادری نژاد» که سهامدار برتر بورس شناخته شده در گفتوگو با «سنا» رمز موفقیت خود را در بازار سرمایه نتیجه تلاشهای ۱۴ ساله و حرکت پله پله با سعی و خطا میداند.وی که سرمایه ورودیاش به بورس اوراق بهادار ۳۰ هزارتومان بوده است، مبادله سهام ۱۰۱ شرکت را در سبد سهامش تجربه کرده است و اعتقاد شدیدی به وجود تعداد زیادی از شرکتها در سبد سهام دارد.او صبوری را از دیگر رموز موفقیت در بورس اوراق بهادار میداند و معتقد است که سهامداران باید ۳۰درصد سبد خود را به سهام بلندمدت اختصاص دهند.وی که در بیش از ۹۰درصد روزهای سال در حال خرید و فروش است، میگوید: زمانی که شرکتی ورشکست میشود یا افت شدیدی را در قیمت خود تجربه میکند، باید صبور بود و عاری از هر نوع هیجان رفتار کرد.در حال حاضر، گردش ماهانه «نادرینژاد» حدود ۶۰۰میلیونتومان است، در حالی که کل دارایی وی ۴۰ یا ۵۰میلیونتومان بیشتر نیست.
جالبترین نکتهای که «بهروز نادرینژاد» به آن اشاره دارد، آن است که تاکنون یک بار هم به تالار بورس یا کارگزاری مراجعه نکرده و مبادلات خود را از طریق اینترنت انجام میدهد. البته در صورت نیاز، پدر وی که وکیلش نیز محسوب میشود، اقدامات لازم را انجام میدهد.
وی معتقد است که اطلاعات بورس در تالار و شنیدههای زبانی افراد نیست و قیمتهای جهانی محصولات، تصمیمات اقتصادی دولت و فضای سیاسی موجود در کشور روند بازار را شکل میدهد.
وی به تازه واردان به بورس اوراق بهادار توصیه میکند که مدتی به صورت مجازی به خرید و فروش بپردازند تا هنگام ورود به بازار متحمل زیانهای سنگین نشوند.
نادرینژاد مدرس فیزیک است، اما درآمد اصلی خود و سه خانواده دیگر را از بورس تامین میکند و معتقد است با در اختیار داشتن ۱۰میلیونتومان و سبدگردانی به موقع، امور اقتصادی یک خانوار را در سال مدیریت کرد.
چگونه سهامدار خوبی باشیم؟
فعالترین سهامدار بازار سرمایه، روزی سه ساعت از زمانش را به مطالعه سایتهای بورسی و گزارش شرکتها میگذراند.
وی به سرمایهگذارانی که پول نقد خود را از ترس زیان در بانکها با سود پایین سرمایهگذاری میکنند، اشاره میکند و معتقد است در صورتی که بورس فعال شود، چرخ اقتصادی فعال میشود و اعتماد نیز به بازار افزایش مییابد.
وی خطاب به سهامداران میگوید: نسبت P/E نمیتواند معیار مناسبی برای خرید سهام باشد، زیرا ارزان خریدن ارتباطی با قیمت سهام ندارد و ممکن است قیمت سهمی چهار هزارتومان باشد، اما سهم مطمئنی به شمار رود.
این سرمایهگذار کهنه کار بازار تاکید دارد که پیشینه شرکتها و تحقق سود در سالهای گذشته از دیگر مواردی است که سهامداران باید پیش از انتخاب سهم به آن توجه داشته باشند، همچنین نباید درگیر جو روانی بازار شد، زیرا در بسیاری از موارد با سهام بازی شده و دستکاری قیمت صورت میگیرد.
وی به سهامداران تازه وارد پیشنهاد میکند که همواره با سهامداران قدیمی در ارتباط بوده و اخبار روزنامهها را پیگیری کنند.
فعالترین سهامدار بازار سرمایه پیشنهادی هم برای بورس دارد و معتقد است چنانچه سازمان ترتیباتی را اختصاص دهد که سهامداران بتوانند بدون واسطه اقدام به خرید یا فروش کنند، جلو بسیاری از ضرر و زیانها گرفته میشود.
همه برترینهای جشنواره اول
یادآور میشود در این جشنواره به نفرات برتر 16 حوزه فعال در این بازار لوح سپاس و جوایزی اهدا شد.بر این اساس و به گزارش «سنا» شرکت نیرو ترانس،ناشر برتر بورسی شناخته شد و کارگزاری مفید به عنوان کارگزار برتر بورس معرفی شد.
لوح سپاس برترین صندوق به صندوقهای سرمایهگذاری پویا، بورسیران و پیشتاز اهدا شد و مصطفی بیاتی از صندوق سرمایهگذاری آگاه لقب مدیر برتر سرمایهگذاری صندوق سرمایهگذاری مشترک را در اختیار گرفت.
در بین تشکلهای برتر فعال در بورس کالا نیز اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی، اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد و اتحادیه کشوری طلا و جواهر به عنوان برترینها برگزیده شدند.
همچنین در این جشنواره از شرکت کارگزاری نهایتنگر و پارس ایده بنیان به عنوان فعالترین معامله گر قرارداد آتی قدر دانی شد و شرکت برتر در حوزه نرمافزاری بازار، شرکت تدبیر پرداز شد.
در عین حال، نرمافزار کدال به عنوان نرمافزار برتر بازار سرمایه شناخته شد وازمولفان برتر کتب مرتبط با بازار سرمایه،در حوزه تئوریها و مدیریت مالی و سرمایهگذاری از دکتر فریدون رهنمای رودپشتی و دکترهاشم نیکومرام (کتاب مدیریت مالی راهبردی)، دکتر غلامرضا اسلامی بیدگلی (کتاب مباحثی در تئوری و مدیریت مالی) و دکتر رضا راعی و احمدپویان (کتاب مدیریت سرمایهگذاری پیشرفته) تقدیر به عمل آمد.
در سایر حوزههای تالیف نیز در حوزه مالی اسلامی از حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید عباس موسویان (کتاب ابزارهای مالی اسلامی) و دکتر غلامعلی معصومی (کتاب ابزارهای مشتقه)،در حوزه مهندسی مالی و مدیریت ریسک از دکتر مسعود درخشان (کتاب مشتقات و مدیریت ریسک در بازارهای نفت، در حوزه فرهنگسازی و آموزش از محمدرضا مهران فر (کتاب آشنایی با مفاهیم بورس اوراق بهادار و سید مجتبی فنایی (کتاب خودآموز بورس) قدردانی شد.
بر اساس بررسیهای سازمان بورس، فعالترین سهامدار بورس، بهروز نادری نژاداعلام شد و محمد مومن هروی با 93 سال سن سالمندترین سهامدار شناخته شد.
خردسال ترین سهامدار نیز غزل محبی (متولد ۱۴ شهریور ۸۸) نام داشت که از وی نیز در کنار سایر برترینها تقدیر به عمل آمد.
بر اساس این گزارش، شرکت برتر فعال در حوزه کودک و بازار سرمایه، شرکت تصویرپرداز رایانه بود و برگزیدگان مسابقه کشوری دانش آموزی سازمان بورس عماد ملایی و امان محمد فراغی پور نام داشتند. در ادامه برنامه از خبرنگاران برتر حوزه بازار سرمایه تقدیر شد که به ترتیب در بخش گفتوگو علی رضاییزاده از فارس، الهه پیروی از ایسنا، منیژه حیاتی از دنیای اقتصاد، در بخش خبر: الهام علاقه مندان از ایران، علیرضا باغانی از دنیای اقتصاد، در بخش مقاله: آزاده حسینی از دنیای اقتصاد و مهدی خلیلی از کارون برگزیده شدند.
همچنین در بخش گزارش تحلیلی: ستاره شهریاری از جهان صنعت، همایون دارابی از دنیای اقتصاد، بابک اخوت پور از همشهری،در بخش گزارش توصیفی: معصومه طاهرخانی از دنیای اقتصاد، اعظم شریفی از دنیای اقتصاد، در بخش یادداشت: علیرضا کدیور از دنیای اقتصاد، لیلی مهرابی پور از ماهنامه اقتصاد ایران، حسین تقی زاده رنجبری از هفتهنامه استقامت کرمان، در بخش گزارش خبری: امیر آشتیانی از ایران، کتایون دارابی از دنیای اقتصاد، زهرا مسافر از دنیای اقتصاد و مرجان محمدی از اقتصاد پویا حایز مقام شدند.
در این جشنواره پایگاه اینترنتی تازه بازار سرمایه ایران و بخش آموزش سایت شرکت بورس اوراق بهادار تهران نیز رونمایی شد.
ارسال نظر