دنیای اقتصاد- روند رو به رشد کسب بازدهی در بورس تهران در هفته جاری نیز ادامه یافت و شاخص کل ۹/۱‌درصد دیگر بر اندوخته ۵۳‌درصدی بازدهی خود از ابتدای سال ۸۸ افزود. از سوی دیگر، بازار در هفته جاری شاهد ارسال گزارش‌های شش ماهه در حجم قابل‌توجهی بود. مطالعه اولیه برخی گزارش‌های ارسالی نشان می‌دهد که انتظار قبلی مبنی بر وجود شرایط نسبتا رکودی حاکم بر فضای کسب‌وکار در عملکرد شرکت‌ها منعکس شده است. این در حالی است که به نظر می‌رسد روند معاملات در بورس تاثیر خاصی از محتوای گزارش‌های شش ماهه نپذیرفته‌است. یک هفته با تپیکس

تداوم رشد پر شتاب بورس تهران

گروه بورس - شروین شهریاری: روند رو به رشد کسب بازدهی در بورس تهران در هفته جاری نیز ادامه یافت و شاخص کل ۹/۱‌درصد دیگر بر اندوخته ۵۳‌درصدی بازدهی خود از ابتدای سال ۸۸ افزود.

از سوی دیگر، بازار در هفته جاری شاهد ارسال گزارش‌های شش ماهه در حجم قابل‌توجهی بود.

مطالعه اولیه برخی گزارش‌های ارسالی نشان می‌دهد که انتظار قبلی مبنی بر وجود شرایط نسبتا رکودی حاکم بر فضای کسب و کار در عملکرد شرکت‌ها منعکس شده است. این در حالی است که به نظر می‌رسد روند معاملات در بورس تاثیر خاصی از محتوای گزارش‌های شش ماهه نپذیرفته و به طور کلی حساسیت بازار نسبت به تحولات محیطی کمتر شده است.

مطالعه نوسانات قیمت سهام شاخص بازار نیز نشان می‌دهد که روند رو به رشد قیمت‌ها در هر دوره پس از چند روز استراحت مجددا ادامه می‌یابد و این مساله خاطرات ناخوشایند سال گذشته و احتمال پایان روند کنونی و آغاز سقوط قیمت‌ها را در اذهان فعالان بازار تضعیف کرده است.

البته اصول بنیادین علم سرمایه‌‌گذاری همواره یادآور می‌شوند که روندهای رو به رشد در بازار سهام در صورتی که با بهبود، در عرصه واقعی اقتصاد پشتیبانی نشوند پایدار نخواهند بود.

بانک‌ها؛ همچنان پیشتاز!

سهام گروه بانکداری که چند ماهی است روند رو به رشد خود را آغاز کرده در هفته جاری نیز در صدر توجه معامله گران قرار داشت. سهام بانک سینا پس از معامله بلوک ۷/۱‌درصدی در نرخ ۱۶۰۰‌ریال با ادامه حمایت از سوی خریدار بلوک (سرمایه‌‌گذاری صندوق بازنشستگی نفت) مواجه بود و هفته را با تقاضای سنگین خرید و رشد قیمتی به پایان برد.

در نماد «وپارس»؛ در حال حاضر چند گروه از مالکان عمده در حال خرید سنگین سهام به صورت روزانه هستند که هدف آن می‌تواند فروش بلوک در نرخ‌های بالاتر باشد؛ امری که توسط سرمایه‌‌گذاری صبا تامین با آگهی بلوک ۴۲/۲‌درصدی آغاز شده است. در خصوص بانک اقتصاد نوین نیز یک‌درصد از سهام شرکت در نرخ ۳هزار ‌ریال معامله شد تا با انجام یک جابه‌جایی، میزان مالکیت مجموعه بانک ملی در «ونوین» کماکان حفظ شود.

خیزش خودرویی‌ها

شاید اگر در ابتدای سال جاری از سهام خودرو به عنوان یکی از گروه‌های پیشتاز نام برده می‌شد باور آن برای اکثر فعالان بازار دشوار بود. اما آنچه در عمل تحقق یافته است سهام مزبور را به عنوان یکی از گروه‌های پیشرو معرفی کرده است. البته انگیزه کنونی رشد سهام این گروه مربوط به خبر واگذاری سهام دولت در ایران خودرو و سایپا است.

این در حالی است که به عنوان نمونه شرکت سایپا که لیدر کنونی سهام خودرو محسوب می‌شود از ابتدای سال جاری گزارشی از عملکرد مالی خود را به بازار اعلام نکرده است.

گزارش شش ماهه «خارک»

شرکت پتروشیمی خارک در هفته مورد گزارش عملکرد شش ماهه خود را توام با تعدیل ۴۲‌درصدی پیش‌بینی سود به بازار اعلام کرد. مطالعه مفاد این گزارش نشان می‌دهد که پتروشیمی خارک همچون گذشته رویه احتیاط را در تنظیم بودجه لحاظ کرده است و قیمت فروش متانول را حدود ۲۱۵‌دلار و میعانات گازی را کمتر از ۴۰۰‌دلار در نیمه دوم سال نظر گرفته است.

فاصله ۲۰۰‌دلاری قیمت کنونی میعانات گازی و ۵۰‌دلاری قیمت متانول با نرخ روز، امکان تعدیل مثبت دیگری را در صورت ثبات قیمت محصولات تا پایان سال فراهم می‌کند.

نکته مهم دیگر در مورد «شخارک» مربوط به مصوبه اخیر هیات وزیران مبنی بر شمول معافیت مالیاتی بر صادرات میعانات گازی است که در صورت اجرا می‌تواند بر وضعیت شرکت موثر باشد. پتروشیمی خارک حدود ۹۰‌میلیارد‌تومان در سه سال گذشته و ۱۵‌میلیارد‌تومان در سال جاری (۱۰۵‌تومان به ازای هر سهم) ذخیره از این بابت در حساب‌ها منظور کرده است که در صورت شمول این معافیت بر کل این دوره منجر به آزادسازی ذخیره و افزایش سود انباشته خواهد شد.

تحرکات حقوقی

در هفته جاری در نماد «دسبحا» شرکت کی بی ی اقدام به فروش سهام خود و انتقال آن به سرمایه‌‌گذاری البرز کرده که احتمالا با هدف تامین نقدینگی این شرکت زیرمجموعه صورت پذیرفته است. در نماد «شکلر»، مجموعه صبا تامین و آتیه صبا با خریدهای پرحجم به جمع سهامداران بالای یک‌درصد پیوسته اند. در نماد «خاور» روند رو به رشد قیمت سهام به‌رغم عرضه توسط سرمایه‌‌گذاری سمند ادامه دارد. در تحولی دیگر جابه‌جایی سهام مخابرات در حجم بالا در این هفته در مجموعه تامین اجتماعی به صورت داخلی انجام شده است.

ارزیابی‌های اولیه از طرح تحول

در حالی که سکوت نسبی خبری در خصوص جزئیات اجرایی لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها کماکان ادامه دارد کارشناسان گمانه زنی‌های خود از ابعاد اجرایی طرح تحول آغاز کرده اند.

در این راستا سایت «الف» سناریویی را ترسیم کرده است که برای تامین ۲۰‌هزار‌میلیارد‌تومان از محل حذف یارانه‌ها، قیمت بنزین به ۴هزار ‌ریال و قیمت‌های گاز طبیعی و برق به بیش از سه برابر در سال آینده افزایش یابند.

اجرای این سناریوی فرضی البته خبر خوشی برای صنایع گرم (انرژی‌بر) تلقی نخواهد شد و می‌تواند به منزله یک شوک در افزایش هزینه سربار شرکت‌ها تلقی شود. به هر حال کارشناسان اقتصادی توافق دارند که طرح هدفمند کردن یارانه‌ها به منزله یک جراحی اقتصادی خواهد بود و نقطه تمرکز تلاش‌ها بر این است که اجرای آن با تبعات آسیب‌زای کمتری مواجه باشد.