عرضه همزمان سهام بیمه دانا و آسیا در یک روز

عکس: آکو سالمی

گروه بورس- علیرضا باغانی: «چون از فروش سهام دولت مطمئن هستیم، نیازی به تعهد پذیره‌نویسی نداریم» این جمله‌ای بود که معاون آماده‌سازی و قیمت‌گذاری شرکت‌های سازمان خصوصی‌سازی درباره تعهد پذیره‌نویسی سهام گفت. اسماعیل غلامی در نشست مطبوعاتی عرضه سهام بیمه دانا در بورس در برابر سوال خبرنگار دنیای اقتصاد، درباره دلیل عدم تعهد پذیره‌نویسی در عرضه‌های اولیه اصل چهل‌وچهاری از سوی خصوصی‌سازی، پاسخ داد: هدف از تعهد پذیره‌نویسی سهام این است که عرضه با موفقیت انجام شود و تمام سهام عرضه شده فروخته شود و از آن جا که سهام شرکت‌های دولتی در عرضه‌های اولیه دارای مشتریان زیادی هستند، بنابراین نیازی به استفاده از تعهد پذیره‌نویسی نداریم، ضمن این که طبق قانون اصل۴۴، سازمان خصوصی‌سازی می‌تواند در عرضه سهام از تعهد پذیره‌نویسی استفاده کند و در این رابطه مختار است و الزامی در کار نیست.

تامین سرمایه‌ها کم هستندزیادشان کنید!

وی با بیان این که دلیل اصلی عدم تعهد پذیره‌نویسی سهام توسط خصوصی‌سازی اطمینان از فروش سهام شرکت‌های دولتی است، تصریح کرد: در حال حاضر دو شرکت تامین سرمایه در کشور فعالند و اگر سازمان خصوصی‌سازی هم ارزش‌گذاری و هم تعهد پذیره‌نویسی را به یک شرکت تامین سرمایه بدهد، شرکت دیگر باید چه کار کند، بنابراین یکی دیگر از دلایل کم بودن تعداد شرکت‌های تامین سرمایه و عدم رقابت‌پذیری آنها است.

ما فقط می‌فروشیم، دیگران حمایت کنند

معاون سازمان خصوصی‌سازی در پاسخ به این سوال خبرنگار دنیای اقتصاد که پرسید، آیا هدف خصوصی‌سازی فقط فروش موفق سهام با هر قیمتی است و آینده سهمی که عرضه می‌کند برایش اهمیتی ندارد و نیازی به بازارگردانی نمی‌بیند؟ گفت: یکی از مزیت‌های واگذاری‌های انجام شده بابت رد دیون این است که برخی از شخصیت‌های حقوقی قدرتمند حامی آن سهام می‌شوند؛ به عنوان مثال در حال حاضر ۲۰درصد بیمه البرز بابت رد دیون به آستان قدس داده شده و ساتا هم بخشی از سهام این شرکت را بابت رد دیون در اختیار گرفته است، بنابراین حقوقی‌ها پس از انجام واگذاری‌ها به طور قطع از سهام خود حمایت و بازارسازی می‌کنند و سازمان خصوصی‌سازی از این حیث نگرانی‌ از ایجاد صف فروش برای شرکت‌های عرضه شده ندارد و می‌داند بدون تعهد پذیره‌نویسی سهام از سوی سهامداران خریداری می‌شود.

پول نداریم تعهد پذیره‌نویسی کنیم

وی در اظهارنظری دیگر درباره توجیه عدم تعهد پذیره‌نویسی سهام گفت: سازمان خصوصی‌سازی برای این کارها پول و بودجه ندارد و ما نمی‌توانیم هم ارزش‌گذاری سهام را به تامین سرمایه‌ها بسپاریم و هم تعهد پذیره‌نویسی را و با شناختی که از شرکت‌های تامین سرمایه دارم، می‌دانم که آنها هیچ گاه با مشکلی مواجه نمی‌شوند، «مثلا این آقای آرام که من می‌شناسم آن‌قدر فعال هستند که برای ادامه فعالیت مشکلی ندارند، در واقع آقای آرام فقط اسمش آرام است.»

عرضه همزمان دانا و آسیا در یک روز

غلامی در بخش دیگری از اظهاراتش از احتمال عرضه همزمان دو شرکت بیمه‌ دانا و آسیا در یک روز خبر داد و گفت: سه‌شنبه هفته جاری امیدنامه بیمه دانا تکمیل می‌شود و بورس اگر سوالاتی دارد می‌تواند مطرح کند و در جلسه روز سه‌شنبه هیات پذیرش زمان عرضه سهام این شرکت دولتی مشخص خواهد شد که احتمالا زمان عرضه هفته آتی خواهد بود؛ حتی این احتمال وجود دارد با توجه به ضرورت هر چه زودتر عرضه شدن سهام بیمه‌ها، دو شرکت دانا و آسیا در یک هفته یا در صورت تقاضا در یک روز در بورس عرضه شوند که همه اینها به میزان عطش بازار برای خرید بستگی دارد، ضمن آنکه باید ببینیم عرضه سهام در یک روز آیا با مشکل قانونی مواجه هست یا نیست.

جرا بلوک حفاری ۲۴۲تومان قیمت‌گذاری شد؟

این عضو هیات پذیرش بورس تاکید کرد: خصوصی‌سازی درباره عرضه سهام دانا نیز همان سیاستی که درباره البرز پیش گرفته را پیگیری می‌کند و تا آنجا که تقاضا برای سهام وجود دارد، به عرضه سهام اقدام خواهد کرد؛ اما در تعیین قیمت، دنبال حباب نیستیم و با توجه به ارزش‌گذاری سهام که از سوی تامین سرمایه امین صورت گرفته، نسبت به عرضه اقدام می‌کنیم تا اگر عطش تقاضایی‌هم وجود دارد، متعادل شود؛ به عنوان مثال در حفاری شمال از ما سوال کردند چرا قیمت ۲۴۲تومان را برای بلوک تعیین کردیم، در حالی که ما در سازمان خصوصی‌سازی نه به دنبال ارزان فروشی هستیم و نه به دنبال گران‌فروشی.

گریزی از گران‌فروشی نیست!

معاون خصوصی‌سازی نگاه این سازمان در عرضه سهام شرکت‌های دولتی را متضرر نشدن دولت و مردم توصیف کرد و گفت: ما موافق عرضه سهام البرز در قیمت‌های عرضه شده نبودیم و دیدیم که مدیرعامل شرکت هم نسبت به این موضوع واکنش نشان داد؛ اما از آنجا که روش عرضه سهام حراج است، بازار عرضه و تقاضا قیمت را تعیین می‌کند و از این شرایط گریزی نیست. وی گفت: ارزش‌گذاری سهام بیمه دانا از سوی تامین سرمایه امین انجام گرفته و بازاریابی آن نیز طبق معمول از سوی سازمان خصوصی‌سازی انجام می‌گیرد و سهام در این دو فرآیند عرضه خواهد شد.

بازار بخواهد بیشتر عرضه می‌کنیم

وی با اشاره به نظر وزیر اقتصاد درباره عرضه سهام بیمه البرز پس از واگذاری گفت: بر اساس نظر وزیر در صورت وجود تقاضا سازمان خصوصی‌سازی باید درصدهای بیشتری از سهام را عرضه کند که این اتفاق در مورد البرز رخ داد و ۱۰درصد سهام در یک روز عرضه شد، درباره بیمه دانا هم همین اتفاق می‌افتد و با این که ما ۵درصد سهام را باید عرضه کنیم، اما اگر تقاضا باشد، بیشتر عرضه می‌شود.

وی درباره دلایل عدم افزایش سرمایه بیمه دانا گفت: بر اساس قانون برنامه‌های سوم، چهارم و اصلاح مواردی از برنامه چهارم تولید، شرکت‌های گروه ۱ و ۲ از افزایش سرمایه ممنوع شده‌اند و شرکت‌های گروه ۲ که شامل شرکت‌های صدر اصل۴۴ هستند می‌توانند فقط از محل اندوخته افزایش سرمایه دهند که بیمه دانا هم جزو همین شرکت‌ها است.

«دانا» هفته آینده می‌آید

مدیرعامل بیمه دانا نیز از احتمال عرضه سهام این شرکت بیمه‌ای در هفته آتی سخن گفت. هادی اویار حسین در گفت‌وگو با خبرنگاران افزود: مدارک لازم جهت عرضه سهام شرکت بیمه دانا به بورس داده شده و به نظر می‌رسد با درج امیدنامه و تکمیل مدارک هفته آتی عرضه سهام شرکت در بورس تهران انجام شود. وی گفت: ۳۹درصد سهام شرکت بابت رد دیون به تامین اجتماعی، بازنشستگی، ساتا و صندوق ذخیره فرهنگیان واگذار شده و ۵درصد از سهام شرکت هم در قالب سهام ترجیحی به کارکنان شرکت تعلق گرفته است و ۵درصد دیگر هم قرار است برای کشف قیمت در بورس تهران عرضه شود.

«دانا»، ۹بیمه تو دلی دارد

وی با بیان این که ۳۵ سال از فعالیت بیمه دانا می‌گذرد، گفت: در سال ۶۷ از ادغام ۹ شرکت بیمه خصوصی و بیمه دانا شرکت بیمه دانا ایجاد شد که فعالیت آن بیش از هر چیز مربوط به بیمه اشخاص بود و بعدها دانا در زمره ۴ شرکت بیمه دولتی قرار گرفت.

وی آخرین سرمایه بیمه دانا را ۱۰میلیارد و ۵۰۰میلیون تومان ذکر کرد و گفت: حداقل سرمایه برای شرکت‌های بیمه‌ای جنرال ۲۸میلیارد تومان است و شرکت‌هایی که قبولی بیمه اتکایی انجام می‌دهند هم باید حداقل ۴۰میلیارد تومان سرمایه داشته باشند، در حالی که بیمه دانا چنین سرمایه‌ای ندارد و نیاز به افزایش سرمایه آن احساس می‌شود که امیدواریم پس از خصوصی‌ شدن برخی از موانع افزایش سرمایه شرکت رفع شود.

شرکتی با EPS متغیر

اویار حسین سود خالص شرکت در سال گذشته را ۸/۷میلیارد تومان عنوان کرد و افزود: در سال ۸۷ بیمه دانا به ازای هر سهم ۷۵ تومان سود نقدی شناسایی کرده است و EPS شرکت برای سال جاری نیز ۴۵ تا ۵۰تومان پیش‌بینی شده و دلیل عدم اعلام قطعی EPS، نهایی نشدن پرتفوی بیمه‌ای شرکت بوده است.

ضریب خسارت دانا پایین است

به گفته وی، سهم بیمه دانا از رشته‌های بیمه‌ای که زیر ۵۰درصد ضریب خسارت دارند و دارای حاشیه سود بالایی هستند، در سال ۸۵، ۱۱/۱۳درصد بوده که این آمار در سال ۸۷ به ۴۶/۲۱درصد رسیده است. از طرفی دیگر در سال ۸۵ رشته‌های بیمه‌ای بیمه دانا که بیش از ۱۰۰درصد ضریب خسارت دارند،۹۵/ ۳۱ درصد بود که در سال ۸۷ با کاهش چشمگیری به ۴۵/۲۵درصد تقلیل یافته است. وی بیمه باربری را دارای بیشترین حاشیه سود دانست و گفت: بیمه‌های شخص ثالث به دلیل ضریب خسارت بالا به طور معمول سودی برای بیمه‌گذاران ندارد.

مدل ارزش‌گذاری «دانا»

از سوی دیگر محمد آرام بنیار مدیرعامل تامین سرمایه امین که ارزش‌گذاری بیمه دانا را بر عهده گرفته در نشست خبری روز گذشته اعلام کرد: بیمه دانا بر اساس مدل تنزیل جریانات نقدی ارزش‌گذاری شده است که در این مدل به عوامل مربوط به صنعتی که بیمه در آن فعالیت می‌کند و زمانی که عرضه در آن صورت می‌گیرد توجه شده است و اینکه شرکت تا چه حد توانایی ایجاد جریانات نقدی را دارد. نکته دیگر افق زمانی عرضه است و این که عرضه همزمان با شرکت‌های دیگر صورت گیرد که هم قیمت عرضه واقعی‌تر بوده و هم از تورم قیمتی به دلیل عطش تقاضا جلوگیری شود.

وی تولید ناخالص داخلی را ۳۸۰هزار میلیاردتومان ذکر کرد و گفت: این رقم تا افق ۹۰ باید به ۶۰۰هزارمیلیارد تومان برسد، از طرفی دیگر در سال ۸۷ حق بیمه‌های صادر شده در سطح کشور ۳۸۹۰میلیاردتومان بوده که تا سال ۹۰ پیش‌بینی شده که به ۶۳۰۰میلیارد تومان برسد.

مدیرعامل تامین سرمایه امین سهم بیمه دانا از خدمات بیمه‌ای کشور را ۷درصد عنوان کرد و گفت: در بررسی‌های ما پیش‌بینی شده که ۲۷۳میلیاردتومان خدمات بیمه‌ای تولید شده توسط دانا در سال ۸۷ به حدود ۴۱۰میلیارد تومان تا سال ۹۰برسد.

به گفته آرام، ۲۵درصد از پرتفوی بیمه دانا در بیمه‌نامه‌های شخص ثالث و مازاد متمرکز شده و ۲۷درصد آن هم مربوط به بهداشت و درمان است و شیب حرکت بیمه دانا به سمت صدور بیمه‌نامه‌های دارای ارزش افزوده بالا و خسارت پایین است و در مجموع با توجه به تمرکز شرکت به صدور بیمه‌نامه‌های با ضریب خسارت زیر ۵۰درصد می‌توان گفت که شرکت بیمه دانا فعالیت‌های کم ریسک و توام با سود مناسبی دارد، ضمن این که دارایی‌هایی قابل توجهی در اختیار دارد که در ارزش‌گذاری چندان به آنها تکیه و توجه نشده است.

این شرکت راستی‌آزمایی شده

وی در تشریح عرضه سهام به صورت حرفه‌ای در بورس تهران گفت: در بورس برای آنکه سهامی به طور حرفه‌ای و شفاف عرضه شود باید در ابتدا اسناد و مدارک شرکت به سازمان و شرکت‌ بورس به طور کامل ارائه شود که در مورد دانا تاکنون این اتفاق رخ داده است.

بعد از تکمیل مدارک نوبت به راستی‌آزمایی اسناد می‌رسد که شامل راستی‌آزمایی مالی با حسابرسی ویژه، راستی‌آزمایی حقوقی اسناد و مدارک دارایی‌ها و حسابرسی فنی است که موفق عرضه شدن سهام را تضمین می‌کند. افزون بر این پس از طی این مراحل باید قیمت‌گذاری و ارزش‌گذاری صورت گیرد که تقریبا درباره دانا این کار به صورت حرفه‌ای انجام شده است. بعد از آن نوبت به بازاریابی می‌رسد که در دنیا حداقل ۱۵ جلسه برای بازاریابی انجام می‌پذیرد. در نهایت عرضه اولیه صورت خواهد گرفت که در ایران روش عرضه با مکانیزم حراج انجام می‌شود.