دنیای اقتصاد - خصوصی‌سازی بزرگ و تاریخی اقتصاد ایران که در آن نیمی از «مخابرات ایران» به بخش خصوصی فروخته می‌شود، در حالی قرار است پس از یک بار تعویق و یک بار لغو ناگهانی، یکشنبه هفته آینده برگزار شود که به نظر می‌رسد علاوه‌بر دو خریدار بالقوه قبلی، خریدار سومی نیز به میدان خواهد آمد که عبارت از شرکت «مهر اقتصاد ایرانیان» است و ظاهرا در قالب کنسرسیومی با صاایران و شستا در رقابت بزرگ شرکت خواهد کرد. دلایل تعویق عرضه سهام مخابرات مشخص شد

ظهور خریدار سوم در معامله ۸ /۷میلیارد دلاری

گروه بورس- علیرضا باغانی: پس از آنکه عرضه ۵۰درصد از سهام مخابرات ایران پس از دومین بار در چهارشنبه هفته گذشته به تعویق افتاد، این بلوک مدیریتی یکشنبه ۵ مهر ماه جاری در بورس تهران برای سومین بار عرضه می‌شود.

پشت پرده تعویق عرضه دوم

رییس سازمان خصوصی‌سازی در حالی که تعویق عرضه عمده مخابرات در ۲۵شهریور ماه را احتمال ورود خریدار سوم در معامله عنوان کرده بود که مدیرعامل مهر اقتصاد ایرانیان روز گذشته از حضور مستقل این شرکت سرمایه‌گذاری در معامله «اخابر» به عنوان خریدار سوم خبر داد.

ما می‌توانیم

عیسی رضایی در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد با بیان این که مهر اقتصاد ایرانیان ۵/۱درصد از سهام مخابرات ایران را در اختیار دارد، افزود: پس از بررسی پیشنهاد کنسرسیوم توسعه اعتماد، یکی از خریداران بلوک مخابرات، مبنی بر مشارکت «مهر» با آنها در این معامله بزرگ به این نتیجه رسیدیم که بهتر است، به طور مستقل در این معامله حضور پیدا کنیم و با توجه به این که توانایی خرید را در خود می‌دیدیم، برای شرکت در مزایده‌ «اخابر» به عنوان خریدار سوم اعلام آمادگی کردیم.

«مهر» با «شستا» و صاایران می‌آید

سهامدار ۵/۱درصدی مخابرات در پاسخ به این پرسش که آیا در معامله مخابرات با اشخاص حقیقی و حقوقی مشارکت خواهد کرد؟ گفت: طبیعی است، حضور «مهر» در این معامله در قالب یک کنسرسیوم خواهد بود، چرا که از نظر فنی خریدار باید دارای اهلیت باشد، بنابراین ما برای حضور در این معامله با شرکت صا ایران که از پیشکسوتان صنایع مخابراتی محسوب می‌شود، وارد مذاکره شده و به توافقات ضمنی رسیده‌ایم، از طرفی دیگر «شستا» هم ما را در این معامله بزرگ در کنسرسیوم همراهی خواهد کرد.

ترکیب سهامداران کنسرسیوم مهر

رضایی در برابر این سوال که ترکیب مشارکت «مهر» با «شستا» و «صاایران» چگونه خواهد بود؟ گفت: ۲۰درصد از سهام مخابرات قرار است به «مهر» برسد و «شستا» هم به مالکیت ۲۰درصد دیگر نظر دارد، ضمن این که صا ایران از آنجا که همکار فنی ما در این معامله محسوب می‌شود، ۱۰درصد از سهام مخابرات را صاحب خواهد شد که البته این ترکیب سهامداری هنوز نهایی نشده و در صورت تمایل هر یک از اعضای کنسرسیوم تغییر خواهد کرد.

وی درباره دلیل عدم مشارکت «مهر» با کنسرسیوم توسعه اعتماد گفت: کنسرسیوم مزبور پیشنهاد مشارکت را از ابتدا به ما داد و ما هم تمایل به مشارکت با آنها را داشتیم، اما پس از بررسی‌ها به این نتیجه رسیدیم با توجه به این که مخابرات را سهامی ارزنده می‌دانیم، بنابراین بهتر است به صورت مستقل در این معامله حضور پیدا کنیم.

اختلافی با توسعه اعتماد نداشتیم

وی تاکید کرد: مهر هیچ مشکل یا اختلاف‌نظری با کنسرسیوم توسعه اعتماد نداشته و فقط ترجیح داده حضور مستقل در معامله داشته باشد.

اهلیت کنسرسیوم تایید می‌شود

مدیرعامل «مهر» در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که آیا اهلیت مالی و فنی این کنسرسیوم تازه تاسیس به تایید خصوصی‌سازی رسیده است؟ گفت: از نظر مالی به نظر می‌رسد که مشکلی در تایید اهلیت کنسرسیوم وجود ندارد، چرا که «مهر» در تمامی مزایده‌هایی که شرکت کرده از لحاظ مالی مشکل نداشته است، از طرفی دیگر با توجه به حضور شرکت صاایران در این کنسرسیوم، به طور قطع مانعی برای تایید اهلیت فنی خریداران جدید وجود نخواهد داشت و تا قبل از انجام معامله این تاییدیه اخذ خواهد شد.

ستاد اجرایی هم شاید به ما بپیوندد

وی همچنین از احتمال پیوستن ستاد اجرایی فرمان امام (ره) به کنسرسیوم «مهر» سخن گفت و خاطرنشان کرد: ستاد اجرایی در ابتدا عضو کنسرسیوم توسعه اعتماد بوده، اما در حال حاضر گزینه پیوستن به ما را بررسی می‌کند، ولی این موضوع هنوز قطعی نشده است.

عرضه برای بار سوم

معامله بلوک ۵۰درصد به اضافه یک سهم مخابرات بر اساس آگهی که در تیر ماه گذشته در مطبوعات منتشر شد، قرار بود ۱۸شهریور ماه انجام شود، اما این عرضه بزرگ به دلیل کامل نبودن مدارک و عدم پاسخگویی مخابرات به پرسش‌های شش گانه بورس به تعویق افتاد و پس از کش و قوس‌های فراوان به ۲۵شهریور ماه موکول شد.

عرضه دوم هم در آخرین ساعات کاری روز ۲۴شهریور ماه و در شرایطی که تنها ۱۵ساعت به انجام عرضه باقی مانده بود، به دلیل نامعلوم منتفی شد و فقط در آن زمان رییس خصوصی‌سازی در اظهاراتی کوتاه از احتمال وجود خریدار سوم در این معامله خبر داده بود.

در نهایت روز گذشته بورس برای سومین بار از عرضه بلوک ۲۳میلیارد سهمی «اخابر» که دارای ارزش مدیریتی است، خبر داد.

عرضه سهام بزرگ‌ترین شرکت بورس قرار است، روز پنجم مهر به قیمت پایه هر سهم ۳۴۰تومان به ارزش ۷هزار و ۸۰۰میلیارد تومان انجام شود.

آرایش خریداران به هم خورد

پیش از این دو خریدار شامل کنسرسیوم توسعه اعتماد متشکل از سرمایه‌گذاری توسعه اعتماد، شهریار مهستان و گسترش الکترونیک مبین و گروه پیشگامان کویر یزد شامل ۱۵ شرکت سرمایه‌گذاری و تعاونی با سرمایه ۵۰هزار یزدی برای حضور در این معامله بزرگ صف‌آرایی کرده بودند، حال آنکه در آرایش جدیدخریداران این بلوک، خریداری قدرتمند به میدان آمده که مشارکت «شستا» یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های سرمایه‌گذاری کشور وابسته به تامین اجتماعی و صاایران شرکت پیمانکار پروژه‌های مخابراتی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح را در کنار خود دارد.

از طرفی دیگر خود «مهر» هم با توجه به وابستگی به موسسه مالی و اعتباری «مهر» به لحاظ تامین نقدینگی با مشکلی مواجه نیست و به گفته مدیرعامل آن بالغ بر ۷هزار و ۵۰۰میلیارد تومان سپرده مردمی در اختیار دارد.

یک‌ریالی‌هایی که دومیلیارد می‌ارزند

خریداران یکی از بزرگ‌ترین اپراتور خاورمیانه در مدت رقابت بر سر این بلوک به ازای یک‌ریال افزایش قیمت بلوک باید به مبلغ ۳/۲میلیارد تومان مخابرات را گران‌تر خریداری کنند، ضمن آن که با توجه به آن ۲۰درصد بخش نقدی معامله که بالغ بر ۱۵۶۰میلیارد تومان است، هر یک ریال افزایش نرخ بلوک، ارزش بخش نقدی معامله را ۴۶۰میلیون تومان افزایش خواهد داد.

اگر عرضه بلوک ۵۰درصد به اضافه یک سهم مخابرات در روز یکشنبه برای سومین بار منتفی نشود، این اپراتور که دارای ۳۸میلیون مشترک تلفن همراه و ۳۵میلیون مشترک تلفن ثابت است، خصوصی خواهد شد.

ظهور مهر در معامله پارسیان

گفتنی است، از مهر اقتصاد ایرانیان به عنوان یکی از رقبای بلوک ۲/۵درصدی بانک پارسیان یاد می‌شود. جمع‌آوری صف‌های فروش مخابرات، فولادمبارکه و گروهی دیگر از شرکت‌ها موجب بروز این شایعه شد که مهر به بازار برگشته است.

پیش از این گفته می‌شد که مهر در بازار کم‌کار شده است، اما در ظاهر مهر در غیبت چند هفته‌ای خود به دنبال راهکاری برای حضور مستقل در معامله مخابرات بوده است.