دنیای اقتصاد- تاریخی‌ترین معامله بورس تهران در حالی فردا کلید می‌خورد که ذی‌نفعان چهارگانه این معامله به انتظار فرجام این معامله نشسته‌اند؛ «دولت»، «کارگزاران»، «خریداران» و «سهامداران خرد»، اضلاع چهارگانه ذی‌نفعان معامله بلوک 50درصدی به اضافه یک سهمی مخابرات را تشکیل می‌دهند.دولت به عنوان مالک اصلی و فروشنده بلوک، علاوه بر تصدی 20درصدی سهام مخابرات، از درآمد شرکت بعد از خصوصی‌سازی نیز بهره‌مند می‌شود. در سوی دیگر کارگزاران فروشنده و خریدار بلوک هستند که بر اساس برآورد نهایی، 115میلیون تومان عایدی آنها از این معامله خواهد بود. اما خریدار بلوک که اصلی‌ترین ذی‌نفع معامله نیز به شمار می‌رود، با خرید این بلوک به مالک نهایی اپراتور اول تبدیل می‌شود. در نهایت هم سهامداران خرد مخابرات قرار دارند که می‌خواهند بدانند خریدار جدید قرار است چه سودهایی را برای آنها بسازد؟

... به سوی معامله بزرگ!
گروه بورس- معصومه طاهرخانی: تاریخی‌ترین معامله بورس تهران در حالی فردا کلید می‌خورد که ذی‌نفعان چهارگانه این معامله به انتظار فرجام این معامله نشسته‌اند.
به گزارش خبرنگار ما، «دولت»، «کارگزاران»، «خریداران» و «سهامداران خرد»، اضلاع چهارگانه ذی‌نفعان معامله بلوک ۵۰درصدی به اضافه یک سهمی مخابرات را تشکیل می‌دهند.
دولت به عنوان مالک اصلی و فروشنده بلوک علاوه بر تصدی 20درصدی سهام مخابرات، از درآمد شرکت بعد از خصوصی‌سازی نیز بهره‌مند شود. در سوی دیگر کارگزاران فروشنده وخریدار بلوک هستند که بر اساس برآورد نهایی، 115میلیون تومان عایدی آنها از این معامله خواهد بود.
اما خریدار بلوک که اصلی‌ترین ذی‌نفع معامله نیز به شمار می‌رود، با خرید این بلوک به مالک نهایی اپراتور اول تبدیل می‌شود.
در نهایت هم سهامداران خرد مخابرات قرار دارند که می‌خواهند بدانند خریدار جدید قرار است چه EPSهایی را برای آنها بسازد؟ شاید در میان سهامداران خرد مخابرات، شرکت سرمایه‌گذاری مهر اقتصاد ایرانیان که مالک 5/1درصدی «اخابر» است، بعد از فروش بلوک نقش تعیین‌کننده‌ای را خواهد داشت.
فعلا صف فروشیم!
وضعیت معاملات مخابرات در بورس تهران حاکی از صف‌ فروش میلیونی است که طی سه روز اخیر نیز در گره معاملاتی گیر افتاده است.
گر چه در روز بازگشایی نماد این سهم بعد از تعدیل سود (از ۱۶۳ به ۲۰۸ریال)، مخابرات تا ۲۴۵تومان هم معامله شد ولی ظاهرا صف‌های فروش چند روز اخیر پاسخی به رشد هیجانی روزهای بعد از بازگشایی نماد است.
به طوری که قیمت این سهم با تداوم صف‌های فروش به 1975ریال طی معاملات امروز می‌رسد.
کنسرسیوم پیشگامان:
از یک کد می‌خریم
اما «سید مصطفی سجادی»، مدیر روابط و سخنگوی کنسرسیوم پیشگامان کویر یزد در مورد کارگزار منتخب این کنسرسیوم گفت: شرکت کارگزاری «ایساتیس پویای یزد» کارگزار نماینده ما برای معامله بلوک است و ما خرید را تنها از یک کد انجام خواهیم داد که حداکثر درآمد کارگزاری نیز ۱۰میلیون تومان برآورد می‌شود.
وی درباره وضعیت پرداخت 3درصد سپرده شرکت در مزایده گفت: کلیه مراحل پرداخت این 3درصد انجام شده و در حال تکمیل و ارسال ضمانت‌نامه‌های مورد نیاز برای شرکت در معامله هستیم.
به کارکنان مخابرات سهام می‌دهیم
سخنگوی کنسرسیوم پیشگامان کویر یزد از طرحی برای سهامدار کردن کارکنان مخابرات خبر داد و افزود: مجموعه کنسرسیوم در نظر دارد در صورت خرید سهام، فرصتی را برای کارکنان شرکت مخابرات برای سهامدار شدن فراهم کند. وی اضافه کرد: شرکت «پیشگامان رسانه پارس» که به صورت تعاونی فراگیر عام ثبت شده به زودی پذیره‌نویسی خود را انجام می‌دهد و علاوه بر کارکنان مخابرات، تمام مردم می‌توانند در پذیره‌نویسی شرکت کنند.
وی افزود: هر سهم این تعاونی به مبلغ یک‌میلیون تومان در نظر گرفته شده و به خریدارانی که در فاز اول در این پذیره‌نویسی شرکت کنند، به مدت ۲۴ماه، ماهانه ۵/۲درصد معادل مبلغ ۲۵۰هزار ریال پرداخت می‌شود.
وی ادامه داد: بعد از گذشت این مدت، در صورت تمایل خریداران، اصل مبلغ سرمایه‌گذاری یک‌میلیون تومانی به خریداران، بازپرداخت می‌شود و در صورت ادامه مشارکت، تمدید می‌شود. وی فاز دوم این طرح را 30ماه عنوان کرد و گفت: فاز دوم بعد از اتمام مرحله اول شروع می‌شود و ماهانه 2درصد از مبلغ پذیره‌نویسی به خریداران پرداخت می‌شود.
«سجادی» ضمانت پذیره‌نویسی این طرح را از سوی شرکت پیشگامان کویر یزد عنوان کرد و افزود: بانک‌های عامل برای پذیره‌نویسی، شامل بانک توسعه تعاون و یک بانک دولتی است که در صورت نهایی شدن توافقات با بانک دولتی، نام این بانک اعلام می‌شود. وی این طرح را براساس یک مدل اقتصادی که قبلا در ابعاد کوچک در شرکت پیشگامان اجرا شده، عنوان کرد.
کنسرسیوم توسعه اعتماد: ثمن معامله نهایی شده
اما در سوی دیگر روابط عمومی کنسرسیوم «توسعه اعتماد مبین» از طرح تجاری ۱۰ساله این کنسرسیوم برای افزایش سودآوری سهام مخابرات خبر داد.
بر اساس گزارش روابط عمومی این کنسرسیوم، مبنای تعریف این طرح تجاری 10ساله توسعه و ارتقای همه جانبه شرکت مخابرات است. در این طرح که توجیهات اقتصادی و فنی آن کاملا پیش‌بینی شده، فاکتورهایی چون افزایش سودآوری، بازگشت سرمایه، ارتقای تکنولوژی و خدمات و ... دیده شده است.
در بخش دیگری از گزارش روابط عمومی آمده که «این کنسرسیوم بخش زیادی از ثمن اولیه معامله را تامین مالی کرده و به دنبال نهایی کردن توافقات با شرکای داخلی و خارجی خود است.» همچنین ۳درصد سپرده شرکت در مزایده مخابرات نیز به صورت ترکیبی از ضمانت‌نامه بانکی و پرداخت نقدی است که در مراحل تکمیل و آماده شدن است.
روابط عمومی کنسرسیوم توسعه اعتماد مبین در قسمت دیگری به برنامه‌های این کنسرسیوم برای پذیره‌نویسی اشاره کرده و آورده که «قصد دارد بعد از خرید سهام مخابرات، پذیره‌نویسی برای جذب شرکای جدید داخلی و خارجی انجام دهد و تاکنون هم توافقات خود را با یک بانک خصوصی نهایی کرده است. البته مذاکره با اپراتورهای معتبر بین‌المللی و تصمیم‌گیری برای شراکت آن هم به صورت همزمان از طرف اعضای کنسرسیوم پیگیری می‌شود.»
این کنسرسیوم معتقد است که «قیمت پایه ۳۴۰تومان هر سهم مخابرات گران است و تاکنون هم جلسات متعددی را با متولیان واگذاری سهم داشته، ولی به نتایج مطلوب نرسیده است. نرسیدن به نتیجه مطلوب شرایط را طوری مهیا کرده که این کنسرسیوم در مشارکت جدی برای رقابت بر سر قیمت تجدیدنظر داشته باشد.»
«بنیان تعاون سپاه» سهامدار ما نیست
روابط عمومی خریدار بلوک ۵۰درصد به اضافه یک سهم در قسمتی دیگر از گزارش خود به ماهیت سه عضو خود اشاره کرده و آورده است که «به جز شرکت گسترش الکترونیک مبین ایران که از زیرمجموعه شرکت سرمایه‌گذاری تدبیر است، دو شرکت «شهریار مهستان» و «توسعه اعتماد» متعلق به تعداد زیادی از سرمایه‌گذاری حقیقی و حقوقی هستند و ارتباطی بین این دو شرکت و بنیاد تعاون سپاه وجود ندارد و در نتیجه بنیاد تعاون سپاه در زمره سهامداران هیچ کدام از دو شرکت قرار ندارد.»
این گزارش می‌افزاید: «بعد از نهایی شدن فهرست سهامداران، اسامی مدیران مربوطه این دو شرکت اعلام می‌شود.»
در ادامه این گزارش از شرکت‌های کارگزاری تدبیرگران فردا، راهنمایی سرمایه‌گذاران و بهمن به عنوان گزینه‌های مدنظر برای رقابت نام برده شده که کنسرسیوم هنوز در حال بررسی و انتخاب یکی از این سه شرکت کارگزاری است.
کیک 115میلیون تومانی مخابرات برای کارگزاران!
اما کارگزاران حاضر در معامله بلوکی مخابرات ۱۱۵میلیون تومان از کیک مخابرات را به خانه می‌برند. بلوک ۵۰درصد به اضافه یک سهم مخابرات که قرار است فردا، بزرگ‌ترین معامله تاریخ بورس تهران را رقم بزند، جدای از ارزش پایه ۷هزار و ۸۵۰میلیارد تومانی، ۱۱۵میلیون تومان را هم به سفره کارگزاران می‌برد. کارگزاری حافظ که به نمایندگی از سازمان خصوصی‌سازی، سفارش فروش بلوک را دارد، بیشترین سهم را از رقم ۱۱۵میلیون تومانی دارا است. بلوک مخابرات در ۱۵ کد معاملاتی درج شده و بر اساس آیین‌نامه معاملاتی که حداکثر سقف کارمزد را ۱۰میلیون تومان تعیین می‌کند، کارمزد ناخالص این کارگزاری از محل فروش ۱۵۰میلیون تومان به دست می‌آید.
از طرفی با احتساب 50درصد تخفیفی که سازمان خصوصی‌سازی از معاملات اصل44 دارد، درآمد خالص این کارگزاری 75میلیون تومان محاسبه می‌شود.
در سوی دیگر ماجرا دو خریدار بلوک یکی کنسرسیوم «پیشگامان کویر یزد» و دیگری کنسرسیوم توسعه اعتماد مبین هستند که هر کدام در حال نهایی کردن کارگزاران انتخابی خود هستند.
اما با توجه به حضور سه شرکت در کنسرسیوم توسعه اعتماد مبین، در صورت خرید سهام از سوی این کنسرسیوم، خرید باید از سه کد جدا انجام شود که با این حساب، کار مزد کارگزار این کنسرسیوم، 30میلیون تومان به صورت خالص به دست می‌آید.