گزارش اختصاصی دنیای اقتصاد از حواشی معامله بزرگ
پاسخهای مخابرات به پرسشهای بورس
گروه بورس- علیرضا باغانی: در حالی که تنها ۲ روز به انجام معامله۸/۷میلیارد دلاری مخابرات ایران باقی مانده، خبرنگار دنیای اقتصاد به جزئیات شروط ۶گانه که آخر هفته گذشته از سوی مخابرات در اختیار بورس قرار گرفت، دست یافت. بنابراین گزارش، طبق اساسنامه شرکت، عرضه سهام مخابرات باید به تایید سازمان تنظیم مقررات برسد که این سازمان هم در نامهای عرضه ۵۰درصدی سهام مخابرات را بلامانع عنوان کرده است. به این ترتیب یکی از شروط ۶گانه برای عرضه بلوکی مخابرات رفع شده است. از سویی دیگر صابر فیضی مدیرعامل مخابرات جزئیاتی در رابطه با پرداختیهایی که شرکت به دولت داشته ارائه کرده است. در این توضیحات آمده است که با توجه به این که در سال ۸۷ شرکت هنوز دولتی محسوب میشده (فقط ۳۰درصد سهام شرکت واگذار شده است) بنابراین حدود ۵۴میلیارد تومان بابت اقلام مندرج در پروانه (حق بهرهبرداری از پروانه) به دولت پرداخت شده است، افزون بر این به اضافه مبالغ پرداختی از بابت بودجه برای سال ۸۸، ۴۰درصد سود ابرازی معادل ۸۱۹میلیارد تومان بر اساس نظر کمیسیون تنظیم مقررات باید پرداخت شود که پرداختی این رقم یک دوازدهم در ماه است. مخابرات در پاسخ به سوال دیگر بورس که پرسیده شده که این پرداختیها تا چه زمانی ادامه پیدا میکند؟ آمده است: ۴۰درصد سود ابرازی مقرر در بودجه تا زمانی به دولت پرداخت میشود که واگذاری سهام مخابرات بالای ۵۰درصد صورت گیرد.
همچنین در مورد پرداختیهای «اخابر» به شرکت زیرساخت هم پرسشهایی مطرح شده و مدیرعامل شرکت پاسخ داده که بر اساس نظر وزیر، در سال ۸۷ پرداختهای سال ۸۶ به اضافه ۲۰درصد به عنوان پرداختی مخابرات به زیرساخت تعیین شده که با توجه به این شرایط، این رقم به ۶۰۰میلیارد تومان رسیده است. اما در پاسخهای مخابرات در رابطه با مبلغ پرداختی سال ۸۸ به زیرساخت به رقم خاصی اشاره نشده و عنوان شده که مبلغ پرداختی در حال مذاکره است. نکته مهم در توضیحات مخابرات این است که با واگذاری بلوک ۵۰درصدی شرکت، فقط پرداخت ۴۰درصد سود ابرازی به دولت منتفی میشود و مخابرات بابت پروانه و قرارداد با زیرساخت باید پرداختهایی داشته باشد. ظاهرا در این نامه آمده است که مخابرات در سال ۸۸ باید ۸درصد درآمد تلفن ثابت و ۱/۲۸درصد درآمد ارتباطات سیار را بابت پروانه بپردازد، اما گفته شده که این ارقام پس از خصوصی شدن میتواند تغییر کند.
بورس در یکی دیگر از پرسشهای خود از مخابرات سوال کرده بود که شورای رقابت چه تاثیری در فعالیت شرکت دارد که پاسخ داده شد: «تشکیل شورای رقابت فرصت است و این شورا با تدوین ضوابط لازم برای جلوگیری از ایجاد انحصار منجر به ثبات در بازار خدمات خواهد شد.» از مخابرات همچنین سوال شده بود که چه فرصتها و تهدیدهایی در پیش رو دارد که «اخابر» امکان تصویب نرخهای واقعی خدمات مورد ارائه با توجه به بهای تمام شده به جهت تسری قوانین پشتیبان و حمایتی، روند رو به رشد اجرایی شدن سیاستهای کلی اصل۴۴ و تغییر نگرش مدیریت کلان کشور به فعالیتهای بخش خصوصی، روند کاهشی قیمت تکنولوژی طی زمان، نیاز وسیع کشور به خدمات ارتباطی و فناوری اطلاعات، مهیا بودن شرایط ارتقای جایگاه و ساختار تخصصی بخش با امکان جذب نیروی متخصص داخلی در روند شتابان توسعه، وجود شرکتهای متعدد داخلی و توانمند تولیدکننده بخش عمده تجهیزات تلفن ثابت، نبود رقیب جدی داخلی در بخش تلفن ثابت، بازار بزرگ بیش از ۸۸میلیون مشترک تا پایان برنامه پنجم توسعه برای بخش تلفن همراه، بازار بکر سرویسهای مختلف از جمله M-Payment، نیاز بازار به ارائه سرویس باند پهن در شبکه تلفن ثابت و جامعه جوان و مشتاق بهرهمندی از سرویسهای ارتباطات داده و متقاضیان بالقوه به عنوان فرصتهای پیش روی خود برشمرده است. از سوی دیگر عدم شفافیت مصادیق USO، انحصار در شبکه زیرساخت، پایین بودن درآمد سرانه کشور و قدرت خرید آحاد مردم، فقدان دانش فنی طراحی و تولید تجهیزات مطابق با تحول فناوری روز، عدم پویایی و انعطاف در نظام تعرفه خدمات مخابراتی و فناوری اطلاعات، اثر جایگزینی حقالمکالمه ارتباطات سیار و تلفن ثابت و ضعف کسب و کارهای مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات داده مانند بانکداری الکترونیک و شکل نگرفتن تقاضای موثر کافی برای ارتباطات داده به عنوان مهمترین تهدیدهای شرکت اعلام شده است. مخابرات در مورد پروانه خود نیز توضیح داده که پروانه فعالیت برای مدت ۱۵سال صادر و لذا در صورت واگذاری سهام کلیه مفاد پروانه لازمالاجرا بوده و فعالیت شرکت نیز در چارچوب پروانه صادره خواهد بود. همچنین گفته میشود که یکی از شرایط عرضه بلوک ۵۰درصدی «اخابر»، انعقاد قرارداد شرکت با سپردهگذاری مرکزی بود که ظاهرا این اتفاق روز گذشته رخ داده است. بنابراین تاییدیه بند ۹ حسابرسی شرکت تنها شرطی است که برای عرضه مخابرات هنوز محرز نشده و سازمان حسابرسی هنوز در رابطه با این بند حسابرسی شرکت تاییدیهای نداده است.
مخابرات ایران همچنین در مکاتبات خود با بورس وعده داده که بودجه عملیاتی خود و شرکتهای تابعه برای سال ۸۹ را در دست گردآوری دارد.
ارسال نظر