گروه بورس- مجید اسکندری: به دنبال انتشار گزارش حسابرس مستقل شرکت صدرا و اعلام عدم اظهارنظر از سوی موسسه حسابرسی، مواردی در این خصوص از سوی تنی چند از فعالان حرفه حسابرسی در روزنامه دنیای‌اقتصاد مطرح شد.

در پی این موضوع پس از گذشت چند روز، حسابرس مستقل اعلام کرد، به دلیل روشن شدن وضعیت برخی قراردادهای صدرا در تیرماه، بررسی صورت‌های مالی صدرا به اظهارنظر مشروط از سوی موسسه حسابرسی منتهی شده است. همزمان شرکت صنایع فراساحل (صف) با درج نامه‌‌ای به جامعه حسابداران رسمی، خواستار اقدام فوری در خصوص بررسی موارد مطرح شده از سوی حسابرس مستقل و تطبیق آن با گزارش‌های منتشر شده از سوی صدرا توسط کمیته کنترل کیفیت جامعه حسابداران رسمی شده است.
شرکت «صف» با ارسال رونوشت نامه یاد شده به شماره ۲۲۰۶/۸۸-۵۹-ف مورخ۲۴ /۴/ ۸۸ به روزنامه دنیای‌اقتصاد و نیز کپی نامه ارسال شده از سوی «صدرا» به اداره نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار به شماره ۱۹۰۴/۲۳۶-۱۱ مورخ ۹/۴/۸۸، به این روزنامه، گزارش عدم اظهارنظر حسابرس در مورد صدرا را رد کرده است.
در این نامه‌ها آمده است:
احتراما، به استحضار می‌رساند که اخیرا گزارشی تحت عنوان «بررسی اجمالی شش‌ماهه سال ۱۳۸۷» شرکت صنعتی دریایی ایران (صدرا) در سایت سازمان بورس اوراق بهادار تهران قرار گرفته است. گزارش مذکور که از سوی موسسه حسابرسی هشیار بهمند و با امضای آقایان عباس هشی و محمد سخائی‌فر صادر گردیده، حاوی موارد و مطالبی است که مورد توجه نشریات مختلف قرار گرفته و مطالب متعددی پیرامون محتویات آن در نشریات علی‌الخصوص نشریات اقتصادی انعکاس یافته است.
همچنین موسسه هشیار بهمند به مدیریت نامبردگان فوق‌الذکر ظرف دو روز اخیر گزارش حسابرسی یک‌ساله منتهی به 30 اسفندماه 1387 شرکت صدرا را نیز منتشر نموده‌ است. متاسفانه موسسه مذکور در گزارش‌های فوق‌الذکر مطالب کذب، بی‌اساس و عاری از حقیقت و دقت را به شرکت صنایع فراساحل (صف) نسبت داده و عملا زمینه تشویش اذهان عمومی و دست‌اندرکاران بازار سرمایه و ذینفعان محترم را فراهم نموده است.
اکاذیب ذکر شده در گزارش‌های موسسه حسابرسی هشیار بهمند به گونه‌ای است که حکایت از کم‌کاری، بی‌توجهی و فقدان مسوولیت نامبردگان و مضافا با توجه به مکاتبه قبلی یکی از اشخاص حقوقی سهامدار در شرکت صدرا خطاب به جنابعالی، حاکی از وجود روابط نادرست و خارج از موازین حرفه‌ای آن موسسه با سهامدار عمده قبلی شرکت نیز می‌باشد.
با توجه به مراتب فوق، قطعا پرونده حسابرسی تهیه شده از سوی موسسه مذکور در زمان تهیه گزارش‌ها نیز حاوی مستندات، نتیجه‌گیری‌ها و رسیدگی‌های منطبق با استانداردهای حسابرسی نبوده ...
... و لذا ضمن آن که شرکت صف طی روزهای آتی شکواییه خود را همراه با مستندات مربوطه جهت رسیدگی به آن جامعه محترم تسلیم خواهد نمود، موکدا درخواست می‌نماید که به جهت ثمربخش بودن بررسی‌های آن جامعه و فراهم آوردن امکان دستیابی به حقایق، دستور فرمایید بلافاصله کلیه پرونده‌های حسابرسی سال ۱۳۸۷ شرکت صدرا (اعم از پرونده‌های جاری و دائم و بررسی اجمالی) از موسسه مذکور اخذ و در اختیار کمیته کنترل کیفیت جامعه قرار گیرد تا نحوه رسیدگی‌ها، نتیجه‌گیری‌ها و گزارشگری موسسه مذکور در اجرای استانداردهای حسابرسی و همچنین مستندات و توضیحات مشروح که متعاقبا از سوی شرکت صف ارائه می‌گردد، از سوی کمیته کنترل کیفیت مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد. ضمنا پاسخ شرکت صدرا به گزارش حسابرس که بیانگر بخشی از بی‌دقتی، بی‌توجهی و بی‌اساس بودن مطالب گزارش حسابرس می‌باشد، اجالتا تا ارائه شکواییه شرکت به پیوست تقدیم می‌گردد.
از سوی دیگر در نامه صدرا به اداره نظارت بر ناشران بورسی آمده است:
احتراما پیرو نامه شماره ۱۸۶۱/۲۳۶ - ۱۱ مورخ ۰۸/۰۴/۱۳۸۸، همان گونه که مستحضر می‌باشید صورت‌های مالی میان‌دوره‌ای منتهی به ۳۱/۰۶/۱۳۸۸ (حسابرسی نشده) به دلیل کامل نبودن ترکیب اعضای هیات‌مدیره و عدم حضور مدیرعامل شرکت، با تاخیر در اردیبهشت‌ماه ۱۳۸۸ (بلافاصله پس از کامل شدن ترکیب اعضای هیات‌مدیره و تعیین مدیرعامل جدید) جهت آن سازمان محترم ارسال گردید.
گزارش حسابرس مستقل شرکت در خصوص صورت‌های مالی فوق‌الذکر در تاریخ 04/04/1388 نهایی و به این شرکت ارائه شده است. لذا به پیوست یک نسخه از صورت‌های مالی میان‌دوره‌ای منتهی به 31/06/1388 به انضمام گزارش حسابرس مستقل و پاسخ شرکت در خصوص بندهای مطرح شده در گزارش حسابرسی مذکور، ایفاد می‌گردد.خواهشمند است اقدامات لازم را معمول فرمایید.
در ادامه این نامه توضیحات لازم درخصوص گزارش اجمالی حسابرس بابت صورت‌های مالی میان‌دوره‌ای منتهی به۳۱/ ۰۶ /۱۳۸۸ ارائه شده است. در این توضیحات آمده است:
درخصوص موارد مطروحه در گزارش حسابرس محترم لازم به ذکر است که بسیاری از بندهای شرط این گزارش ناشی از عدم‌رسیدگی دقیق و کافی به مدارک و ورود به مسائل مربوط به حداقل 15 سال گذشته شرکت بدون توجه و بررسی کافی اسناد و مدارک آن زمان، نادیده گرفتن این مهم که در تمام سال‌های مذکور حسابرسان مستقل شرکت (سازمان حسابرسی 11 سال و موسسه حسابرسی بیات رایان 4 سال) پس از بررسی اسناد و مدارک نسبت به صورت‌های مالی اظهارنظر نموده و مجامع عمومی صاحبان سهام شرکت نیز عملکرد هیات‌مدیره و صورت‌های مالی را تصویب نموده‌اند، می‌باشد. لذا اظهارنظر حسابرس محترم سال 1387، درخصوص موارد انجام‌یافته در سالیان گذشته که مورد اظهارنظر حسابرسان و مجامع عمومی صاحبان سهام شرکت در آن سال‌ها قرار گرفته است، منطقی نمی‌باشد. با توجه به مراتب فوق، برخی موارد ایراد در گزارش حسابرسی اجمالی صورت‌های مالی مذکور به شرح زیر ارائه می‌گردد:
۱ - در ارتباط با بند ۳ گزارش اجمالی حسابرس:
الف) نحوه تاسیس شرکت صنایع فراساحل (صف):
شرکت صنایع فراساحل (صف) به موجب مصوبه شماره ۴۸۹ مورخ ۲۱/۰۲/۱۳۷۲ هیات‌عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (مالک ۹۰درصد سهام صدرا) با مشارکت شرکت صدرا و بخش خصوصی (اشخاص حقیقی و حقوقی) تاسیس گردید. (مطابق افشا انجام‌شده در یادداشت (۱۰)، صفحه (۲۰) صورت‌های مالی سال ۱۳۷۲ و صفحه ۱۹ گزارش فعالیت هیات‌مدیره سال ۱۳۷۲ پیوست‌های ۱ و ۲) و درخصوص افزایش سرمایه‌های سال‌های ۱۳۷۲ لغایت ۱۳۷۴ و عدم‌مشارکت شرکت صدرا در افزایش سرمایه‌ها لازم به ذکر است که این موارد تماما در گزارش فعالیت سال ۱۳۷۲ هیات‌مدیره شرکت صدرا به مجمع عمومی صاحبان سهام، صفحات ۳۴ و ۳۵ افشا (پیوست ۲) و به استحضار سهامداران شرکت (سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران مالک ۹۰درصد، صندوق حمایت و بازنشستگان آینده‌ساز مالک ۱۰درصد سهام) رسیده و براساس صورتجلسات مجامع عمومی آن سال‌ها به اتفاق آرا به تصویب صاحبان سهام رسیده است.
ب) با عنایت به قسمت الف بند 3 گزارش مذکور لازم به توضیح است که:
با توجه به توضیح ارائه‌شده فوق موضوع فعالیت شرکت صنایع فراساحل (صف) در زمان سهامداری سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در گزارش فعالیت هیات‌مدیره و صورت‌های مالی آن زمان به استحضار مجامع صاحبان سهام و حسابرسان مستقل آن سال‌ها رسیده و مورد تصویب قرار گرفته است و در سنوات ۱۳۸۱ الی ۱۳۸۲ (سال‌های واگذاری سهام شرکت صدرا توسط سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در بورس اوراق بهادار و خرید بخش عمده سهام توسط شرکت‌های مجموعه شرکت سرمایه‌گذاری بانک ملی ایران) موضوع فعالیت و اعضای هیات‌مدیره شرکت صنایع فراساحل (صف) در صفحات ۲۶، ۱۱ و ۳۶ به ترتیب گزارش‌های فعالیت هیات‌مدیره به صاحبان سهام سال‌های ۱۳۸۱، ۱۳۸۲، ۱۳۸۳ به صورت مشروح افشا شده است (پیوست ۴) و مجامع مورخ ۲۹/۰۴/۱۳۸۲ و ۱۱/۰۳/۱۳۸۳ و ... گزارشات فعالیت هیات مدیره و صورت‌های مالی را تایید و تصویب نموده‌اند. لازم به ذکر است که در مجامع مورخ ۱۱/۰۳/۱۳۸۳ و ... که صورت‌های مالی و فعالیت‌های هیات‌مدیره در سال‌های ۱۳۸۲ و ۱۳۸۳ را تایید و تصویب نموده‌اند، ریاست مجمع با آقای محمد مهرزاد (مدیرعامل وقت شرکت سرمایه‌گذاری بانک ملی) و ناظران آن آقایان فضل‌الله معظمی (مدیرعامل وقت شرکت مدیریت سرمایه‌گذاری بانک ملی ایران و مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری بانک ملی ایران در سال‌مالی مورد گزارش، سال ۱۳۸۷) و آقای ...... (........) بوده‌اند. (پیوست ۵)
با توجه به مراتب فوق و با در نظر گرفتن این موضوع که موارد مذکور در گزارشات به مجامع عمومی صاحبان سهام افشا شده و توسط این مجامع نیز با امضای هیات‌رییسه‌ای که اعضای آن مالکان سهام عمده شرکت می‌باشند، تصویب شده است، لذا ذکر این جمله در قسمت الف، بند 3 گزارش اجمالی مبنی‌بر اینکه «صرفا برخی از سهامداران از قبیل صندوق حمایت و بازنشستگی آینده‌ساز (مربوط به کارکنان سازمان گسترش از جمله شرکت صدرا)، شرکت صنایع دریا‌فن قشم که از جمله سهامداران شرکت صف نیز می‌باشند، از وضعیت رقابتی اطلاع داشته‌اند. افشای این وضعیت در صورت‌های مالی قابل‌ارائه به کلیه سهامداران و اخذ مصوبه کتبی مجمع سهامداران شرکت صدرا نسبت به وضعیت رقابتی مزبور ملاحظه نشده است.» کاملا بی‌اساس بوده و ناشی از عدم‌رسیدگی به مدارک و مستندات شرکت می‌باشد.
ج) درخصوص قسمت بند ب ۳ گزارش اجمالی
اولا: براساس اسناد موجود، شرکت صدرا در افزایش سرمایه شرکت صف از 800 به 1500میلیون ریال که در تاریخ 02/05/1372 مصوب گردیده، شرکت نموده و از تمام حق تقدم خود استفاده کرده است. در این مرحله از افزایش سرمایه شرکت ایران مارین سرویس و اعضای هیات‌مدیره شرکت از حق‌تقدم خود استفاده ننموده و حق تقدم ایشان به سهامداران جدید منتقل شده و تعداد سهامداران شرکت صف حدود 300درصد افزایش یافته است.
ثانیا: در افزایش سرمایه از شرکت صف از ۱۵۰۰ به ۲۵۰۰میلیون ریال و از ۲۵۰۰میلیون ریال به ۴.۲۵۰میلیون ریال شرکت‌های صدرا و ایران مارین سرویس از حق‌تقدم‌های خود استفاده ننموده‌اند. موضوع عدم‌استفاده شرکت صدرا از حق‌تقدم خود، در گزارش هیات‌مدیره شرکت صدرا به مجمع عمومی صاحبان سهام برای عملکرد سال‌مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۱۳۷۲ صفحات ۳۴ و ۳۵ (پیوست ۳) افشا گردیده، سازمان حسابرسی (حسابرس و بازرس سال ۱۳۷۲) به مجمع عمومی صاحبان سهام که هر سال با حضور ۱۰۰درصد سهامداران تشکیل گردیده، گزارش نموده و مجامع سال‌های مذکور عملکرد هیات‌مدیره و صورت‌های مالی شرکت را تایید و تصویب نموده است.
ضمنا از سال 1374 به بعد شرکت صدرا همواره از حق‌تقدم‌های خود در افزایش سرمایه شرکت صنایع فراساحل (صف) استفاده نموده است.
ثالثا: کلیه معاملات فی‌مابین شرکت صدرا و شرکت صف تماما در گزارشات فعالیت‌ هیات‌مدیره به مجامع عمومی صاحبان سهام هر سال و همچنین در یادداشت معاملات مشمول ماده ۱۲۹ قانون تجارت منعکس در صورت‌های مالی سنوات مذکور افشا شده و حسابرس و بازرس قانونی هر سال، نسبت به آنها اعلام‌نظر و مجامع عمومی صاحبان سهام نیز این معاملات را تایید و تصویب نموده‌اند. در این خصوص لازم به تاکید است که مدیران شرکت صدرا هیچ‌گونه معامله‌ای اعم از رقابتی یا غیر آن با شرکت نداشته‌اند معاملات فی‌مابین‌ شرکت‌های صدرا و صف بوده که طبق توضیحات فوق به نحو مناسب و کامل در گزارشات هر ساله به مجامع شرکت اطلاع داده شده و مورد بررسی و اظهارنظر حسابرسان و مجامع قرار گرفته است.
د)در ارتباط با قسمت ج بند 3 گزارش اجمالی:
در خصوص عدم حضور نماینده شرکت صدرا در مجمع عمومی فوق‌العاده مورخ ۲۸/۰۸/۱۳۸۶ شرکت صف که حسابرس محترم آن را به اشتباه مجمع سالانه ذکر نموده است، بر خلاف اظهارنظر ایشان موضوع در یادداشت ۲ - ۱۰ همراه صورت‌های مالی منتهی به ۳۱/۰۶/۱۳۸۷ افشا شده است. (پیوست ۶)
هـ)در خصوص قسمت د بند 3 گزارش اجمالی:
- شرکت‌های صدرا و صف در سال ۱۳۸۱ به صورت کنسرسیوم در مناقصه اخذ پروژه سلمان شرکت نموده و پس از برنده شدن نسبت به انعقاد قرارداد با کارفرما اقدام نمودند. موضوع مشارکت فیمابین شرکت‌های صدرا و صف و جزئیات آن شامل درصد شراکت در بخش‌های مختلف قرارداد و ... تماما در گزارشات فعالیت هیات مدیره و مجامع عمومی صاحبان سهام و صورت‌های مالی سنوات ۱۳۸۱ الی ۱۳۸۶، مندرج در صفحات ۴۵ الی ۴۸ گزارش سال ۱۳۸۱، صفحات ۲۶ الی ۲۹ گزارش سال ۱۳۸۲، صفحه ۱۱گزارش سال ۱۳۸۳، صفحات ۱۱ و ۱۲ گزارش سال ۱۳۸۴، صفحات ۱۳ و ۱۴ گزارش سال ۱۳۸۵، صفحات ۱۸ و ۱۹ گزارش سال ۱۳۸۶ و همچنین در یادداشت ۳ همراه صورت‌های مالی سنوات فوق در بخش اهم رویه‌های حسابداری، ( پیوست ۷) به اطلاع صاحبان سهام شرکت و حسابرس و بازرس هر سال رسیده و مورد اظهارنظر حسابرس و بازرس و تایید و تصویب مجمع عمومی صاحبان سهام سال‌های مذکور قرار گرفته‌ است.
در سال 1382، 35درصد سهام شرکت صنایع آذرآب توسط شرکت صدرا خریداری گردید و در همان زمان 47درصد از سهام خریداری شده با همان شرایط خرید به شرکت‌های گروه صف واگذار گردید (طبق توافقنامه امضا شده قبل از خرید). در این خصوص لازم به ذکر است که مشروح معامله انجام شده در صفحه 11 گزارش فعالیت هیات مدیره به مجمع عمومی صاحبان سهام جهت سال مالی 1385 (پیوست 8) به اطلاع حسابرس و بازرس سال مذکور و صاحبان سهام شرکت رسیده و مورد اظهارنظر حسابرس و بازرس و تایید و تصویب مجمع عمومی صاحبان سهام سال مذکور قرار گرفته است.
- قرارداد خرید و احداث ساختمان دفتر مرکزی شرکت، با شرکت صف نمی‌باشد، که اشتباها توسط حسابرس محترم طرف قرارداد شرکت صف عنوان شده است.
- موضوع مشارکت شرکت‌های صدرا و صف در ساخت بارج PLB و فروش آن به شرکت لیزینگ پارسیان و متعاقبا خرید بارج مذکور توسط شرکت دات از طریق تسهیلات لیزینگ پارسیان مورد تصویب هیات مدیره شرکت صدرا در تاریخ 25/12/1384 قرار گرفته و آقای محمد مهرزاد، مدیرعامل وقت شرکت سرمایه‌گذاری بانک ملی ایران به عنوان نماینده سهامدار عمده، صورت جلسه هیات مدیره مزبور را به منظور تایید امضا نموده‌اند.
موضوع مشارکت در ساخت بارج مزبور به صورت مشروح در گزارشات فعالیت هیات مدیره به مجامع عمومی صاحبان سهام در سنوات ۱۳۸۱ لغایت ۱۳۸۴ به ترتیب در صفحات ۵۸ و ۵۹، ۳۷، ۱۷، ۲۰ (پیوست ۹) توضیح داده شده و مورد اظهار نظر حسابرس و بازرس آن سال‌ها و تایید و تصویب مجامع عمومی صاحبان سهام مربوطه قرار گرفته است.
- در خصوص اظهارنظر حسابرس محترم در ارتباط با بند 3 گزارش بررسی اجمالی که اظهارنظر می‌دارند؛ «تعیین آثار مالی ادعاها و مطالبات فی ما بین شرکت صدرا با شرکت‌های مزبور که در محاکم قضایی ذی‌ربط در حال پیگیری است (علی‌الخصوص با حضور داور مرضی‌الطرفین به شرح فوق) برای این موسسه امکان‌پذیر نمی‌باشد». لازم به ذکر است که هیچ یک از این موارد نه تنها در هیچ محکمه‌ای توسط هیچ یک از طرفین مطرح نگردیده، بلکه حتی تاکنون به داوری نیز ارجاع نشده است و طرفین مشغول مذاکره در جهت حل و فصل اختلافات فی ما بین می‌باشند. لذا مشخص نیست که حسابرس محترم به چه استنادی طرح این مسائل در محاکم قضایی را در گزارش خود آورده است.
در خاتمه و به جهت جمع‌بندی مطالب مطرح شده در بند ۳ قسمت‌های الف تا د گزارش اجمالی همان‌گونه که مشاهده می‌شود در تمام موارد حسابرس محترم به عدم اطلاع‌رسانی و افشای مطالب به صاحبان محترم سهام اشاره نموده است که با توضیحات فوق مشخص می‌گردد که شرکت در تمامی موارد اطلاعات کافی را در جهت اطلاع‌رسانی به حسابرس و بازرس سال‌های گذشته و صاحبان محترم سهام ارائه نموده است.
2 - در خصوص بند 4 گزارش حسابرس در ارتباط با تداوم فعالیت شرکت:
با توجه به سیاست‌های کارفرمایان محترم شرکت (که تماما شرکت‌ها و موسسات دولتی می‌باشند) در سال‌های گذشته و اقدامات آنها در عدم ارجاع کار جدید به شرکت صدرا و نهایتا در لیست سیاه قرار دادن این شرکت (که این موضوع نیز در گزارش فعالیت هیات مدیره به مجمع عمومی صاحبان سهام شرکت در سال ۱۳۸۶ توضیح داده شده است) وضعیت عملکرد شرکت صدرا با افت بسیار شدیدی مواجه گردید. اما خوشبختانه در اوایل سال ۱۳۸۸ با تغییر سهامدار عمده شرکت، نگرش کارفرمایان به شرکت صدرا بسیار مثبت و امیدوارکننده می‌باشد، به طوری که در همین مدت کوتاه شرکت مذاکرات بسیار خوب و سازنده‌ای در جهت اخذ پروژه‌های جدید از کارفرمایان مربوطه داشته است؛ به صورتی که موفق به عقد تفاهم‌نامه و ابلاغ کار در یک پروژه جدید شده است. لذا کاملا بحث تردید در تداوم فعالیت شرکت در روال عادی عملیات منتفی می‌باشد. ضمنا افزایش ارزش سهام شرکت در بورس اوراق بهادار به میزان بیش از ۱۰۰درصد موید اطلاع سهامداران بالفع و بالقوه شرکت از این تغییر نگرش مثبت کارفرمایان می‌باشند.
3 - در ارتباط با قسمت الف بند 8 گزارش اجمالی حسابرس:
با توجه به صورت جلسه رفع مغایرت ارسالی توسط شرکت پتروپارس، مبلغ مطالبات ثبت شده در حساب‌های شرکت صدرا از شرکت مذکور بابت پروژه فاز یک پارس جنوبی مورد تایید آن شرکت می‌باشد و خوشبختانه با پیگیری‌های انجام شده، مفاصا حساب بیمه این پروژه نیز از سازمان تامین اجتماعی اخذ گردید که متعاقبا جهت کارفرما ارسال خواهد گردید. پیش‌بینی می‌شود حداکثر ظرف چند ماه آینده کل مطالبات وصول گردد.
4 - در خصوص بند 9گزارش اجمالی حسابرس:
با توجه به سیر نزولی کاهش قیمت‌های جهانی کالا و تجهیزات و همچنین پیش‌بینی عدم افزایش نرخ‌ها حداقل در چند سال آینده، لذا به نظر می‌رسد آثار ناشی از تغییرات هزینه‌های آتی ناچیز بوده و بر محاسبات انجام یافته در بودجه تکمیل پیمان‌ها تاثیری نخواهد داشت.
5 - در ارتباط با بند 10 گزارش اجمالی حسابرس:
با توجه به اینکه کشتی‌های ۲۴۰۰۰تنی مورد اشاره از نوع کشتی‌های خاص و غیرمتداول در خط تولید شرکت‌های بین‌المللی سازنده کشتی می‌باشد و با عنایت به اینکه قیمت‌های پیشنهادی از سه شرکت جهت خرید کشتی‌های مذکور، بسیار بالاتر از قیمت قرارداد با شرکت ریکمرز آلمان می‌باشد، لذا احتساب ذخیره کاهش ارزش ضرورتی ندارد.
6 - در خصوص بند 17 گزارش اجمالی حسابرس:
مبلغ ۱۱میلیون دلار بدهی شرکت AGIP (کارفرمای فازهای ۴ و ۵ پارس جنوبی)، در خرداد ماه سال ۱۳۸۸ به حساب شرکت واریز و تسویه حساب گردید.