آغاز رتبه‌بندی کارگزاران با شرکت‌‌های بزرگ

عکس: نگار متین‌نیا

فارس - دبیرکل کانون کارگزاران بورس از تاثیر اقدامات موثر در تغییر رتبه شرکت‌‌های کارگزاری در طول سال خبر داد و گفت: در مرحله اول شرکت‌‌های کارگزاری بزرگ برای آغاز رتبه بندی به سازمان بورس معرفی می‌‌‌شوند.

حسین خزلی خرازی در رابطه با آغاز رتبه‌بندی شرکت‌‌های کارگزاری بورس (از اول تیر تا پایان شهریور سال جاری) به برگزاری جلسه ای مشترک با مسوولان سازمان بورس در هفته گذشته اشاره کرد و اظهار داشت: با توجه به توافقات صورت گرفته، مقرر شده کانون کارگزاران فهرست شرکت‌‌های کارگزاری آماده را به سازمان بورس اعلام کند تا طی ۱۳ هفته ۸۷ شرکت کارگزاری به مرور در فرآیند رتبه‌بندی قرار گیرند.

وی بابیان اینکه هر هفته ۷ شرکت کارگزاری به طور متوسط در فرآیند رتبه‌بندی قرار خواهند گرفت، ادامه داد: به این منظور کار گروهی تشکیل شده تا نسبت به بررسی وضعیت شرکت‌‌های کارگزاری اقدام کند. در این رابطه ابتدا شرکت‌‌های کارگزاری بزرگ که علاوه بر بورس اوراق بهادار در بورس کالایی نیز فعالیت دارند به سازمان بورس معرفی می‌‌‌شوند‌‌.

خزلی خرازی افزود: در مرحله بعدی شرکت‌‌های کارگزاری متوسط که در حال تکمیل اقدامات هستند و در مرحله آخر شرکت‌‌های کوچک کارگزاری که اقدامات اساسی را انجام می‌دهند به سازمان بورس معرفی خواهند شد.

خرازی در برابر این سوال که ۱۵ امتیاز کانون کارگزاران به شرکت‌‌های کارگزاری چه زمانی لحاظ خواهد شد، پاسخ داد: کانون کارگزاران بورس بعد از اتمام فرآیند رتبه بندی و در پایان هر هفته ۱۵ امتیاز خود را لحاظ و به سازمان بورس اعلام خواهد کرد.

وی در بخش دیگری از اظهارات خود تاکید کرد: براساس دستورالعمل‌ موجود، شرکت‌‌های کارگزاری بورس سالانه یک‌بار رتبه‌بندی خواهند شد، اما چنانچه شرکت‌‌های کارگزاری در طول یک سال اقداماتی را انجام دهند که در امتیازات و رتبه‌بندی موثر است باید تقاضای بررسی مجدد رتبه‌بندی به همراه هزینه تعیین شده‌ای را به کانون کارگزاران بدهند. بر این اساس بعد از بررسی‌های اولیه، این درخواست به هیات مدیره سازمان بورس ارائه می‌شود و در صورت تصویب، رتبه شرکت‌‌های کارگزاری ممکن است با تغییراتی مواجه شود.

به گفته وی، از جمله اقدامات موثر برای تقاضای تغییر رتبه‌بندی شامل ایجاد تالار اختصاصی، افزایش حجم معاملات، افزایش شعب و دفاتر، ارتقای سیستم جامع اتوماسیون و اخذ مجوزهای مربوطه از سازمان بورس است.

بعد از اتمام فرآیند رتبه بندی، ۸۷ شرکت کارگزاری بورس در ۵ گروه الف، ب، ج ، د و هـ دسته‌بندی خواهند شد. در این دسته بندی امتیاز گروه پنجم کمتر از ۸۴ امتیاز و گروه الف حداکثر ۲۴۰ امتیاز تعیین شده، اما شرکت‌‌های کارگزاری باید حداقل ۴۱ امتیاز را اخذ کنند تا قادر به ادامه فعالیت باشند.

از سوی دیگر شرکت‌‌های کارگزاری که انواع مجوزها را دریافت کرده‌اند باید همواره استانداردها را حفظ کنند.

این در حالی است که از مجموع ۲۴۰ امتیاز، ۶۰ امتیاز توسط سازمان و بورس داده خواهد شد. این ۶۰ امتیاز شامل ۱۵ امتیاز معاملات غیر بلوکی، ۲۰ امتیاز تعداد مشتریان، ۱۰ امتیاز معاملات بلوکی و ۱۵ امتیاز نیز صندوق‌ سرمایه‌گذاری و دیگر مجوزها است که بعد از اخذ آمارها به شرکت‌‌های کارگزاری تعلق خواهد گرفت.

از سوی دیگر ۱۵ امتیاز نیز در شرایطی توسط کانون کارگزاران داده خواهد شد که ۱۶۵ امتیاز باقی مانده نیز از طریق مراجعه نمایندگان سازمان بورس به دفاتر شرکت‌‌های کارگزاری با تکمیل فرم‌های طراحی شده و اخذ اطلاعات کامل درنظر گرفته شده که در پایان شهریور به شرکت‌‌های کارگزاری تخصیص داده خواهد شد.

۵۹درصد معاملات در اختیار ۱۰کارگزار

از سوی دیگر ۱۰ شرکت کارگزاری بورس ۳۱/۵۹‌‌درصد از کل معاملات ۸/۱ هزار‌‌میلیارد تومانی فصل بهار را انجام دادند و کارگزاری صبا تامین با اختصاص ۴۷/۱۶‌‌درصد از کل معاملات در صدر ۸۷ شرکت کارگزاری ایستاد.

بورس اوراق بهادار تهران بهار ۸۸ را پشت سر گذاشت که در مدت سه ماه در مجموع ۶۲ روز کاری داشت و در این مدت بالغ بر ۸/۱ هزار‌‌میلیارد تومان در قالب معاملات خرد و بلوک، سهام ترجیحی و رد دیون و جوایز صادراتی جابه جا شد.

این حجم از معاملات درحالی از سوی۸۷ شرکت کارگزاری وابسته به بانک‌ها و شرکت‌های خصوصی انجام شده که ۱۰ شرکت کارگزاری بانکی و خصوصی در مجموع ۳۱/۵۹‌‌درصد از کل معاملات ۸/۱ هزار‌‌میلیارد تومانی را به تنهایی انجام دادند.

بر این اساس، شرکت کارگزاری صبا تامین بیش از۳۰۰‌‌میلیارد تومان از حجم خرید و ۲۹۵‌‌میلیارد تومان از فروش را انجام داد تا ۴۷/۱۶‌‌درصد از کل ارزش خرید و فروش سهام در سه ماهه اول سال را به خود اختصاص دهد و در صدر ۸۷ شرکت کارگزاری قرار گیرد.

برپایه این گزارش‌‌، شرکت‌های کارگزاری ملت، آرمون بورس و بانک صادرات نیز با انجام معاملات مربوط به واگذاری سهام ترجیحی، رد دیون و یا جوایز صادراتی فولاد مبارکه به ترتیب ۹۹/۱۰، ۷۲/۸ و ۳۹/۴ از کل ارزش خرید و فروش را به خود اختصاص دادند و در رتبه های دوم تا چهارم ایستادند.

کارگزاری بانک صادرات در ۱۹ خرداد ماه اقدام به عرضه ۶‌‌درصد از سهام بانک صادرات به قمیت هر سهم ۱۰۲ تومان کرده بود.

شرکت کارگزاری بهمن نیز در حالی با

۳۹ /۴‌‌درصد در رتبه پنجم جای گرفت که کارگزاری بانک تجارت با انجام ۶۶/۳‌‌درصد از کل ارزش خرید و فروش در رده ششم جا خوش کند. عرضه ۶‌‌درصد از سهام بانک تجارت (بیش از ۶۲۶‌‌میلیون سهم) در ۲۸ اردیبهشت ماه نیز باعث شد تا کارگزاری بانک تجارت حایز این رتبه شود‌‌.

براساس این گزارش‌‌، شرکت کارگزاری بانک و صنعت و معدن نیز با انجام ۱۶/۳‌‌درصد از کل معاملات فصل بهار رتبه هفتم برترین کارگزاری بهار بورس را از آن خود کرد.

بعد از این۷ شرکت کارگزاری، شرکت‌های کارگزاری بانک ملی‌‌، رشد پایدار و مفید با انجام ۹۴/۲‌‌، ۵۸/۲ و ۳۱/۲‌‌درصد از کل معاملات در پله‌های هشتم تا دهم ایستادند.

در برابر این ۱۰ کارگزار فعال و برتر ماه گذشته، ۱۰ شرکت کارگزاری خصوصی شامل سهام گستران شرق، بدره سهام، گنجینه سهام، سهام پویا، معین سهم، برهان سهند، آریا نوین، ‌سهام پژوهان شایان، جهان سهم و سهم آذین کمترین حجم معاملات را انجام دادند و با ۴ تا ۱۳ صدم‌‌درصد از کل معاملات در انتهای جدول رتبه‌بندی کارگزاران (از لحاظ کل ارزش خرید و فروش) جا خوش کردند.