خبرگزاری‌ها- وضعیت بازار سرمایه در سال جاری و سال ۸۷ از سوی کارشناسان مورد نقد و بررسی قرار گرفت. نصرا... برزنی کارگزار بورس درباره مهم‌ترین اتفاق سال ۸۶ به فارس گفت: با اهمیت‌‌ترین رویداد بورس در سال جاری بزرگ شدن حجم و اندازه بازار بود که این اتفاق با اهمیت به دلیل اجرایی شدن اصل ۴۴ رخ داد و باعث اوج گرفتن بازار شد.

وی با بیان این مطلب که فرازو نشیب‌ها و نوسانات همواره در هر بورسی قابل مشاهده است، اظهار داشت: با شروع فرآیند واگذاری شرکت های بزرگ در بورس، تنگناهایی نیز به وجود آمد که از جمله اصلی‌ترین این تنگناها خارج شدن نقدینگی بازار با توجه به فروش سهام شرکت‌های دولتی بود.

وی درباره تبعات این امر خاطرنشان کرد: این جریان باعث عدم رشد کافی و قابل قبول بازدهی با توجه به جذب نقدینگی توسط سازمان خصوصی‌سازی و دولت شد به طوری که براساس روند شاخص کل بورس، میانگین بازدهی بازار سهام در سال ۸۶ حدود ۱۶ بود.

بازار سهام رقیب مسکن نشد

برزنی ادامه داد: یکی دیگر از دلایل عدم رشد مورد انتظار بازار در سال ۸۶ رشد بی رویه قیمت‌ها در بازار مسکن و ساختمان بود که به دلیل افزایش خارج از انتظار و حبابی و بیش از ۱۰۰درصدی نرخ مسکن منابع زیادی از بورس و به سمت این بازار تورم‌‌زا هدایت شدند.

وی ادامه داد: این جریان باعث شد که ۹۵درصد فعالیت‌های شرکت‌های سرمایه‌گذاری ساختمانی حاضر در بورس منابع را به سمت بازار مسکن برده و حتی اقدام به راه‌اندازی واحدی به عنوان ساخت و ساز در تشکیلات سازمانی خود کردند و شرکت های سرمایه گذاری با اینگونه حرکت‌ها منابع بسیاری از بورس خارج کرده یا سرمایه‌گذاری‌های متناسبی را در بورس انجام ندادند.

آسیب‌شناسی عدم رونق بورس در سال ۸۶

این فعال بازار سرمایه در خصوص آسیب‌شناسی عدم رونق بورس در سال ۸۶ گفت: علاوه بر کمبود نقدینگی و جذابیت‌های بازار مسکن برای عموم و خواص، روش های نادرست قیمت‌گذاری در عرضه‌های اولیه، دخالت‌های بی‌مورد شرکت‌ها‌ی مادر تخصصی به هنگام واگذاری سهام، عدم نقش سازمان خصوصی‌سازی در فرآیند قیمت‌گذاری، عدم اطمینان بخش خصوصی به آینده و سیاست‌های اقتصادی دولت، حذف جاذبه‌های عرضه‌های اولیه سهام ونبود تحلیل در نزد سرمایه‌گذاران باعث چنین وضعیتی برای بورس سال ۸۶ شد.

لزوم احتیاط در راه‌اندازی ابزارهای جدید

برزنی در خصوص عدم عرضه ابزارها و محصولات جدید گفت: ابزارهای جدید مالی هر چند به تنوع بخشی بورس و در برگیری بیشتر سرمایه‌گذاران کمک می‌کند اما با توجه به تجربه ناموفق بورس‌های مالزی و ترکیه و هند باید عرضه محصولات جدید با دقت‌عمل و براساس مهندسی مالی باشد.

زیرا در غیر این صورت امکان شکست و عدم موفقیت به هنگام راه‌اندازی محصولات جدید وجود خواهد داشت.

نقش با اهمیت رسانه‌ها

برزنی در خصوص نقش رسانه‌ها در مناسبات بورس در سال ۸۶ تصریح کرد: بدون شک رسانه‌های فعال در حوزه بازار سرمایه نقش بسیار تعیین‌کننده‌ای را در خصوص شفاف‌سازی مسائل داشتند و توانستند با کارکرد بسیار با اهمیت خود در پیشبرد اهداف سازمان بورس و بیان واقعیت‌ها و انعکاس خواسته سهامداران و سرمایه‌گذاران به مسوولان کمک شایانی کنند که باید از این بازوی مهم بازار سرمایه تقدیر شود.

تلاش برای پرکردن ظرفیت‌ها

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بازار سرمایه، رییس نظارت بر بورس‌ها و بازارها گفت: جداسازی رکن نظارت و مقام اجرا، تشکیل ساختارهای سازمان و شرکت بورس، بررسی و مطالعه ابزارهای معاملاتی مانند صکوک و معاملات آتی، بررسی بازارهای خارج از بورس و راه‌اندازی شرکت‌های تامین سرمایه و صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشاع از مهم‌ترین فعالیت‌های بورس در سال ۸۶ بود. محمودرضا خواجه نصیری هم با بیان این مطلب که قانون جدید بازار اوراق بهادار ظرفیت‌های زیادی برای توسعه بورس دارد افزود: تلاش شد تا در سال ۸۶ از همه این ظرفیت‌ها استفاده شود.

وی ادامه داد: در بورس کالا نیز با راه‌اندازی بورس نفت و ورود محصولات پتروشیمی، اقدامات خوبی برای گسترش فعالیت‌ها صورت گرفت.

رییس نظارت بر بورس‌ها و بازارها تصریح کرد: گردش معاملات بازار سهام در سال ۸۶ نسبت به مدت مشابه سال قبل از وضعیت بهتری برخوردار بود. این در حالی است که پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال حجم معاملات نیز نسبت به سال پیش افزایش یابد. رییس نظارت بر بورس‌ها و بازارها با بیان این که نتایج ایجاد ابزارها و نهاد‌های شکل گرفته در بازار سال آینده محسوس خواهد بود، افزود: ظرفیت های ایجاد شده به کمک این اقدامات موجب گسترش و توسعه بیش از پیش بازار در سال ۸۷ می‌شود. به علاوه معتقدم که روند فعالیت‌های سال ۸۶ نوید بخش ایجاد بسترهای مناسب به منظور افزایش حجم معاملات در سال آینده خواهد بود. این در حالی است که راه‌اندازی صندوق‌های سرمایه‌گذاری و شرکت‌های تامین سرمایه در بورس اوراق بهادار کمک بزرگی به توسعه بازار می‌کند، چراکه موجب تجمیع و هدایت نقدینگی شده و بستر حرکت نقدینگی را فراهم می‌کنند. علاوه بر این به دنبال اقدامات انجام شده در سال ۸۶ انتظار می رود که سال آینده شاهد روزهای خوبی برای بازار سرمایه کشور باشیم.

خواجه نصیری ابراز داشت: اجرایی‌شدن دستورالعمل قراردادهای آتی در سال آینده هم کمک زیادی به توسعه بازار کرده و بستر لازم را برای رشد آن فراهم می‌کند. این در حالی است که بورس، سال ۸۷ را با ابزارها و نهادهای خوبی آغاز می‌‌کند که در سال ۸۶ وجود نداشته است.