انتخابات به بازار سرمایه هم کشید
گروه بورس- انتخابات به بورس کشیده شد. در حالی که زمان برای تبلیغات نامزدان انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی آغاز شده است، شماری از نامزدان انتخابات، نقش بورس در اقتصاد کشور را مد نظر قرار داده‌اند. افزون بر این برخی از فعالان بازار سرمایه از شماری از نامزدان حمایت کرده‌اند.

به گزارش خبرنگار ما شماری از فعالان بازار سرمایه با بیانیه‌ای یکی از جدی‌ترین کاستی‌های بازار سرمایه ایران را عدم حضور نمایندگان این عرصه در ارکان تصمیم‌گیری کشور دانسته‌اند. این گروه اعلام کرده‌اند که بازار سرمایه یکی از تاثیرپذیرترین نهادهای اقتصادی کشور است که بیشترین افت و خیزها را از مسائل سیاسی تجربه کرده است، اما متاسفانه فعالان این بازار حضور جدی را در عرصه سیاسی تجربه نکرده‌اند. این در حالی است که بازاریان، صنعتگران و کارگران با توجه به وزن اجتماعی خود حضوری در خور در صحنه سیاسی کشور دارند، بنابراین مناسب است فعالان بازار سرمایه با رای دادن به کاندیداهای مورد نظر که شناختی در خور از بازار سرمایه دارند حضور خود را در صحنه سیاسی کشور نشان دهند.
آنها سپس از کاندیداتوری اسحاق جهانگیری، وحید محمودی، سید کامل تقوی‌نژاد، الیاس حضرتی، محمود دعایی، محمد صدر و نجفقلی حبیبی حمایت کرده‌اند. اما تحولات و تحرکات انتخاباتی در بورس فقط به انتشار این لیست خلاصه نمی‌شود، اسدا... کیان ارثی که در فهرست اصلاح‌طلبان و ائتلاف‌ فراجناحی فراگیر وکلا و حقوق‌دانان قرار دارد، گفت که اعتقاد ما حمایت از بورس است و شاهد آن دیدار نمایندگان مجلس ششم از سازمان بورس، دیدار با دبیرکل سابق و استقبال طیف اصلاح‌طلب از بورس است.
به گزارش خبرگزاری موج، نماینده چهار دوره مجلس شورای اسلامی با اشاره به مساله خصوصی‌سازی در کشور گفت: براساس رهنمودهای مقام معظم رهبری، لایحه اصل ۴۴، با شدت و قدرت هرچه تمام‌تر باید پیگیری شود و انجام گیرد. با تمام احترامی که برای مجموعه دست‌اندرکاران قائل هستیم و با وجود اینکه دولت فعلی، بیش از تمامی دولت‌های گذشته، داعیه پیروی از ولایت دارد؛ اما عملکردش در رابطه با خصوصی‌سازی و اصل ۴۴، بیشتر در تقابل با بخش‌خصوصی بوده تا همراهی و کمک به آن. البته مثال در این زمینه فراوان است؛ اما برای نمونه می‌توان دستکاری نرخ سپرده‌ها و سود بانکی را گفت که اثرات نامطلوب آن به وضوح دیده شد و علی‌الظاهر تصمیم بر تجدیدنظر را دارند. مثال دیگر آن، مساله اخیر حقوق دولتی معادن است که در تاریخ اقتصاد ایران چنین افزایش جهشی‌ای، اگر نگوییم بی‌سابقه، کم سابقه بوده است.
کاندیدای هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی ‌بورس را نماد یک اقتصاد سالم توصیف کرد و گفت: بورس به عنوان سمبل و میزان الحراره خصوصی‌سازی و حتی نماد یک اقتصاد سالم (البته در ایران به محل تلاقی و برخورد دولت و بخش‌خصوصی تبدیل شده است)، ‌باید در چتر حمایتی مجلس قرار بگیرد تا بتواند در سایه آرامش و ثبات قانونی ناشی از عملکرد مجلس، به رشد و بالندگی خود ادامه بدهد. کیان ارثی با بیان این مطلب با اشاره به مساله تورم گفت: تورم ، یکی از همین موضوعات است. تورم موجود، مولود ارتباط دوجانبه تصمیمات دولتی و تحرکات مجلس، یا در حقیقت عدم تحرکات مثبت و موثر آن است، البته نباید فراموش کرد که وضعیت فعلی، یکی از نتایج طرح بحث تثبیت قیمت‌ها در مجلس هفتم است، که تحت عنوان عیدی دولت به مردم مطرح شد.
لیکن در اکثر این موارد، تصمیمات دولت موجب چنین وضعیتی بوده است، از قبیل برداشت‌های مکرر از صندوق ذخیره ارزی، تنظیم بودجه و تخصیص اعتبارات با دیدگاه انبساطی و نقش بی‌سابقه و سنگین بودجه‌های جاری در لایحه بودجه، به هر دلیل با واکنش موثر مجلس مواجه نشد. همزمان با طرح دیدگاه‌های این نامزد نزدیک به طیف اصلاح‌طلبان، غلامرضا مصباحی‌مقدم نامزد طیف اصولگرایان نیز طی مصاحبه درباره بورس ابرازنظر کرد.
این نماینده مجلس هفتم گفت: بهترین راهکار برای استفاده از درآمدهای نفتی، تشکیل یک بانک سرمایه‌گذاری است تا علاوه‌بر مصرف بهینه منابع ارزی، بخش خصوصی بتواند از تسهیلات مالی، ارزی و ریالی برای توسعه سرمایه‌گذاری‌های خود استفاده کنند.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از ائتلاف فراگیر وکلا و حقوقدانان، غلامرضا مصباحی مقدم افزود: با این کار ضمن افزایش اشتغال، تولید کالا و خدمات بیشتر خواهد شد؛ اما اگر این پول بخواهد از طریق دولت هزینه شود، نتیجه اش افزایش نرخ تورم خواهد بود.
نماینده مردم تهران در مجلس هفتم با بیان اینکه خوشبختانه بازار سرمایه در شرایط حاضر روند پر رونقی را تجربه می کند، گفت: یکی از دلایل این امر عرضه سهام شرکت‌های دولتی است که از طریق بورس ارائه شده است و اگر دولت بخواهد مطابق اصل 44 قانون اساسی اقدام به واگذاری سهام شرکت‌ها کند، بورس رونق بیشتری خواهد داشت.
وی افزود: البته برای افزایش تقاضا از بورس نیز باید فرهنگ‌سازی شود و تقاضا را در عامه مردم ایجاد کرد که این کار از طریق صداوسیما و مطبوعات و حتی سخنرانی در مساجد و اجتماعات مردمی باید انجام گیرد تا مردم نیز متقاضی خرید سهام شوند.
وی گفت: مردم باید بیاموزند که هزینه‌های خود را کاهش داده و پول خود را به خرید سهام اختصاص دهند. همچنین باید برای انتقال و واگذاری شرکت‌های دولتی به بخش خصوصی، دوره آموزش مدیریت شرکت‌ها به صورت کوتاه‌مدت و میان‌مدت برگزار شود.
در میان کارزار انتخابات یک کارشناس بازار سرمایه هم که به صورت مستقل و مورد حمایت برخی کارشناسان بازار سرمایه قرار دارد، بر تصحیح قوانین مشکل ساز در بازارهای بورس و سرمایه و تبدیل آنها به قوانین جذاب تاکید کرد.
ابوالقاسم سمیعی، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با خبرگزاری‌های موج و فارس، با اشاره به حجم وسیع واگذاری‌ها در قالب سیاست‌های کلی اصل 44 به نقش بازار سرمایه در اجرای این سیاست‌ها تاکید کرد.
وی از محدودیت‌های سرمایه‌گذار خارجی برای ورود به بازار سرمایه کشور، وجود قوانین و مقررات دست و پاگیر، توسعه‌نیافتگی بازار‌های مالی، نبود امنیت و ثبات کافی برای سرمایه‌گذاران خارجی، نبود فرهنگ غنی سهامداری به عنوان مشکلات مطرح‌شده در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در بررسی مشکلات بورس تهران نام برد.
این حسابرس در بیان بی‌توجهی مجلس شورای اسلامی به گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، به افزایش نرخ بهره مالکانه، عدم سیاست‌گذاری‌های صحیح در امور مالیاتی و مالی در بخش مسکن و تشویق بازار ثانویه و خروج نقدینگی سرمایه به سایر بازارهای دلالی و مسکن که در مجموع موجبات تضعیف بازار سرمایه شده است، اشاره کرد.
سمیعی از تصحیح قوانین مشکل‌ساز در بازارهای بورس و سرمایه و تبدیل آنها به قوانین جذاب به عنوان اولین گام در تعریف قوانین مناسب نام برد و گفت: در این مساله باید مواردی چون در نظر گرفتن منافع آتی سهامداران شرکت‌های دولتی و در شرف واگذاری، حمایت از سرمایه‌گذاران جزء در بازار بورس به صورت دادن وام، بیمه نمودنشان و حذف مالیات تا زمان رونق بازار در بیان نظارت کمرنگ مجلس بر قوانین و مقررات صورت گیرد.
عضو کاندیداهای ائتلاف مستقل با اشاره به پیشی گرفتن حرکت بازار مسکن و کالا از بازار کالاهای جهانی، به افزایش واردات در مقاطع مختلف در برخی از کالا‌ها اشاره
کرد.
وی با انتقاد از نبود فرهنگ غنی سهامداری گفت: رشد و توانمندی اقتصادی کاری جمعی است، لذا باید به ترویج و افزایش آگاهی عمومی در زمینه اقتصادی پرداخت.
همچنین حسین خردمندی رمضانی، دبیر کل کاندیداهای ائتلاف مستقل نیز اظهار داشت: توسعه اقتصادی،‌ یعنی رشد اقتصادی جامعه با نتایجی از قبیل قدرت خرید خانوارها‌، مرتفع نمودن نیازهای ضروری انسان‌ها، برقراری امکان و فرصت برای رشد‌یافتگی عقلی همراه است.
وی از مدیریت منابع انسانی و پولی به عنوان مهم‌ترین ابزار اقتصاد صحیح نام برد و تنها راه مبارزه با تورم و نقدینگی را حمایت مناسب از خانواده‌ها و آموزش اقتصادی ذکر کرد.