دیدگاه
برنامه نود برای لیگ بازار سرمایه
کمتر رسانهای را میتوان یافت که پس از اعلام و ابلاغ سیاستهای کلی اصل۴۴ بخشی از سطر و ستون یا برنامه سمعی و بصری خود را به چیستی، چرایی و چگونگی آن تخصیص نداده باشد. از این میان برنامههای صداوسیما با توجه به برد کمی و کیفی پوشش اخبار مرتبط با این موضوع، از اهمیت خاصی برخوردار بوده است و در کل در این خصوص تلاش کرده است.
کمتر رسانهای را میتوان یافت که پس از اعلام و ابلاغ سیاستهای کلی اصل۴۴ بخشی از سطر و ستون یا برنامه سمعی و بصری خود را به چیستی، چرایی و چگونگی آن تخصیص نداده باشد. از این میان برنامههای صداوسیما با توجه به برد کمی و کیفی پوشش اخبار مرتبط با این موضوع، از اهمیت خاصی برخوردار بوده است و در کل در این خصوص تلاش کرده است.
با این حال باید گفت که نفس عمل ارائه اخبار و برنامههای مرتبط با این موضوع خوب بوده اما شیوه ارائه آن به گونهای ارائه یا تدارک داده میشود که نمیتواند فرد فرد افراد جامعه را که قصد مشارکت دادن آنها را در اجرای صحیح و به موقع داریم درگیر این موضوع کند.
چرایی این موضوع نیز برمیگردد به ماهیت تخصصی موضوع خصوصیسازی که معمولا یا در قالب آمار و ارقام و یا اصطلاحات تخصصی است که در بهترین حالت بخشی از افراد جامعه را که شامل اقتصاددانان، سهامداران فعلی بازار سرمایه (که تعداد آن مشخص است) مدیران شرکتها و دانشجویان حوزه علوم اقتصادی و مالی هستند، تحت پوشش خود قرار میدهد.
برخی از مسوولان و دستاندرکاران برنامه خصوصیسازی به خوبی میدانند که گرههای کار کجا است و مشکل عدم استقبال بخشخصوصی (مردم)، به جز موارد منفی مرتبط با واگذاریهای سالهای گذشته و مسائل مرتبط با شرکتها به نوعی دولتی، عدم فرهنگسازی درخصوص سرمایهگذاری و فرهنگ کارآفرینی است، به گونهای که به تازگی اخباری مبنی بر انتشار کتابی تحت عنوان سرمایهگذاری و قوانین آن نظیر آنچه که هر ساله در خصوص قوانین و مقررات صادرات، هر ساله انتشار مییابد، میرسد.
تمامی موارد پیشگفته موارد مثبتی است که به تدریج در ذهن دولتمردان برای زیبا کردن این دولت بزرگ (کوچکسازی دولت) شکوفه میزند، اما این شکوفههای اندک موجبات بهار بازار سرمایه را فراهم نمیکند و باید به فکر چاره اساسیتر باشیم. در زیر چند راهکار از سوی نگارنده برای این منظور پیشنهاد میشود که میتواند به صورت منفرد و یا ترکیبی مورد استفاده قرار گیرد.
یک راهحل برای درگیر کردن آحاد جامعه به مشارکت وارد کردن آنها به بحثها است، به گونهای که آنها احساس کنند وارد یک بازی شدهاند که میتوانند برنده آن باشند، بدون اینکه هزینه زیادی از جانب آنها پرداخته شود.
این بازی میتواند در قالب طرح سوال در برنامههای تلویزیونی باشد. این سوالها میتواند تمامی ارکان بازار سرمایه و تمامی طرفهای درگیر در آن را پوشش دهد. حیطه و دامنه این سوالها میتواند از قوانین و مقررات بورس و بازار سرمایه و سرمایهگذاری و اصل۴۴ و سیاستهای ابلاغی و... انتخاب شود و به پاسخدهندگان به قید قرعه جوایزی پرداخت شود.
از جمله موارد دیگر میتواند راهاندازی لیگ بازار سرمایه و در کنار آن راهاندازی برنامه نود اصل44 باشد. در این لیگ یک طرف بازی عرضهکنندگان سهام (دولت) و طرف دیگر تقاضاکنندگان سهام (سرمایهگذاران بالفعل و بالقوه) هستند، طرف سوم این مثلث نیز کارشناسان امر هستند که نسبت به تکتک بازیها (واگذاریهای) بازار سرمایه باید کار کارشناسی انجام داده و نظر دهند. در کنار این لیگ میتوان بینندگان را نیز با طرح سوال و اهدای جایزه به پاسخدهندگان درست سوال مشارکت داد. چشمانداز قابل پیشبینی برای این لیگ در یک دوره برنامهریزی تدوین شده از سوی دولت میتواند به شرح زیر رقم خورد:
۱ - فرهنگسازی علمی و حساب شده از سوی صداوسیما درخصوص فرهنگ کار و سرمایهگذاری؛ ۲- رسیدن به اهداف سیاستهای ابلاغی و چشمانداز ۲۰ساله؛ ۳-دوربینی خبرساز درخصوص واگذاریهای ناسالم، غیرشفاف و مورددار؛ ۴-اخبار رسانهای مدیران درخصوص ارائه اطلاعات شفاف و به موقع به بازار؛ ۵- سروسامان دادن وضعیت فعلی بازار خدمات حرفهای نظیر حسابرسی و کارشناسان ارزیاب سهام و... برای مسوولیتپذیری گزارشها و اعتباردهیهای انجام گرفته؛ ۶-از گره خارج شدن بسیاری از گرههای معاملاتی و قانون فعلی درخصوص واگذاریها؛ ۷-سرعت بخشیدن به اصلاح قوانین برای رسیدن به اطلاعات شفاف و صحیح به منظور قیمتگذاری درست سهام؛ ۸-آزاد شدن کلاف اقتصاد دولتی به سوی اقتصاد آزاد و رقابتی پس از سالها تلاشهای ناکام صورت گرفته در این خصوص.
ارسال نظر