دیدگاه 9 کارشناس درباره برخی از سهم‌های پیشرو در بازار
گروه بورس- معصومه طاهرخانی: رییس سازمان بورس به افراد جامعه توصیه می‌کند که پولشان را به جای پس‌انداز در بانک‌ها به بازار سهام کشور محدود و در بورس سرمایه‌گذاری کنند.
این در حالی است که به چند دلیل افراد جامعه کمتر به پتانسیل‌های بورس توجه می‌کنند: اول اینکه بورس را بازار تخصصی می‌دانند و برای سرمایه‌گذاری در این بازار نیازمند تجربه و آگاهی هستند. دوم اینکه بورس را یک بازار همراه با ریسک می‌دانند؛ در حالی که پس‌انداز منابع در بانک بدون ریسک است. سوم اینکه نشانی از مشاوران خبره سرمایه‌گذاری ندارند و ده‌ها دلیل دیگر... از این‌رو گزارش نظرخواهی «دنیای اقتصاد» همزمان با توصیه رییس سازمان به مردم برای خرید سهام از طریق منابع مازاد به نظرخواهی از ۹ کارشناس، مشاور و کارگزار بازار به سهم‌های مطلوب بازار اختصاص دارد.
بدیهی است هر یک از مصاحبه‌شوندگان ما از دیدگاه و تحلیل‌های مطبوع خود به سهم‌های مورد اشاره در این گزارش نگریسته و پتانسیل‌های آن را توصیف می‌کنند. بنابراین طرح دیدگاه آزاد است و گروه بورس نیز در رد تایید مطلوب بودن سهام مورد اشاره نظری و مسوولیتی ندارد، اما توصیه ما این است که بخوانید، بدانید و قبل از هر تصمیم‌گیری سهم‌های مورد اشاره را تحلیل کنید؟ چراکه گاه توصیه‌ها بدون انگیزه نیست و گاه ممکن است سهمی که از نظر یک کارشناس توصیه می‌شود، از نظر کارشناس دیگر رد شود. این نظرخواهی را بخوانید.

اقتصاد دولتی مانع رشد برخی سهام
مدیرعامل کارگزاری «به‌گزین» وجود اقتصاد دولتی را مانع رشد برخی از سهام بازار دانست و گفت: هر چه دولت نقش کمتری در تعیین قیمت سهام گروه‌های حاضر در بورس داشته باشد، می‌توان به موفقیت سهام این گروه‌ها در بازار امیدوار بود.
سعید علیشاهی اضافه کرد: علت اینکه در حال حاضر برخی گروه‌ها از جمله گروه‌های معدنی و پتروشیمی با اقبال بازار مواجه هستند به تاخیرپذیری آنها از قیمت‌های جهانی و دخالت اندک دولت برمی‌گردد. وی درخصوص سهام برتر بازار گفت: همان‌طور که قبلا هم اشاره شد سهام گروه‌های معدنی و پتروشیمی در حال حاضر از وضعیت مناسبی در بازار برخوردار است. در گروه‌های معدنی سهام شرکت‌های فولاد مبارکه اصفهان، ملی مس ایران و آلومینیوم ایران در صدر قرار دارد. از سوی دیگر نفت بهران و پتروشیمی‌های خارک، آبادان و اراک نیز در گروه صنایع پتروشیمی سرآمد هستند. علیشاهی سهام شرکت‌های داروسازی سبحان و جابر را در گروه شرکت‌های دارویی، دارای برتری نسبی نسبت به دیگر شرکت‌ها عنوان کرد و گفت: دهمین سهم برتر بازار نیز به شرکت بین‌المللی توسعه ساختمان در گروه شرکت‌های ساختمان می‌رسد.
تمام ویژگی‌های یک سهم خوب
مدیرعامل کارگزاری حافظ ویژگی‌های یک سهم خوب را در وهله اول بازدهی مناسب عنوان کرد و گفت: برخورداری از مدیریت مطلوب، بی‌تفاوت نبودن سهامداران عمده نسبت به سهم و اطلاع‌رسانی دقیق و به موقع از ویژگی‌های بعدی یک سهم به شمار می‌آیند.
محمدرضا رهبر نقدشوندگی سهم را دارای اهمیت ویژه‌ای دانست و گفت: دارا بودن روند رو به رشد و P/E مناسب هم می‌تواند از دیگر خصوصیات بارز یک سهم خوب در بازار باشد. وی سهام شرکت سرمایه‌گذاری معادن و فلزات را در صدر شرکت‌های برتر ذکر کرد و گفت: سهم یاد شده دارای بازدهی مناسب و NAV به مراتب بیشتر از قیمت سهم در بازار است. از سوی دیگر سهامداران عمده سهم نیز توجه ویژه‌ای به «ومعادن» دارند و همواره نقش بازاررسانی و بازار گردانی را به خوبی ایفا می‌کنند.
وی سهام شرکت‌های معدنی را در رده بعدی ذکر و گفت: شرکت‌های گل گهر، چادرملو و ملی مس ایران از اقبال بازار برخوردار هستند و بعد از معدنی‌ها نوبت به شرکت‌های پتروشیمی و از جمله خارک و اراک می‌رسد.
وی در توضیح دلیل انتخاب شرکت‌های پتروشیمی گفت: نقدشوندگی بالا و افزایش مستمر قیمت محصولات پتروشیمی در بعد داخلی و خارجی از جمله دلایل موفقیت سهام این گروه در بازار به شمار می‌رود.
فولادی‌ها گروه بعدی موفق بازار سهام ایران هستند، رهبر افزود: سهام شرکت‌های فولاد مبارکه و فولاد خوزستان به دلیل خوب بودن روند سوددهی، نقد شوندگی بالا و عرضه‌های اخیر سازمان خصوصی‌سازی، وضعیت نسبتا خوبی در بازار دارند.
وی نهمین و دهمین سهم پراقبال بازار را به ترتیب بانک پارسیان و داروسازی سبحان برشمرد و گفت: سهام بانک پارسیان طی ماه‌های گذشته جزو پرمعامله‌ترین سهام بازار بوده که در نتیجه نقدشوندگی آن را بالا برده است. داروسازی سبحان هم تا حدودی شرایط یک سهم خوب را دارا است.
پتروشیمی‌های پرپتانسیل
کارشناس سرمایه‌گذاری بانک سامان سهام شرکت‌های پتروشیمی را به دلایل وجود ریسک پایین و بازار خوب محصولات چه در داخل و چه در خارج کشور از اقبال خوبی برخوردار دانست و گفت:‌ در میان شرکت‌های پتروشیمی، سهام شرکت‌های پتروشیمی خارک و اراک از موقعیت مناسب‌تری بهره‌مند هستند.
ابوالفضل صمدی ادامه داد: سهام شرکت‌های گل‌گهر، چادرملو، ملی مس و فولادمبارکه از گروه‌های کانی‌های فلزی هم به دلایل داشتن طرح‌های توسعه، افزایش قیمت محصولات تولیدی و در نهایت حمایت دولت با موقعیت ممتازی در بازار مواجه است.
وی «باما» را هفتمین شرکت برشمرد و گفت: وابستگی اندک مواداولیه این شرکت به معدن انگوران، بستن بودجه سالانه کمتر از قیمت جهانی روی و همچنین وجود معادن جدید از جمله عواملی هستند که شرایط این سهم را در بازار مناسب کرده‌اند.
وی درآمدزایی بالای بانک پارسیان را از محل گشایش LC با توجه به تحریم بانک‌های دولتی یکی از عوامل برتر بودن این سهم برشمرد و گفت: همچنین از آنجا که سهام موجود در پرتفوی صندوق بازنشستگی کشوری، سهام خوبی هستند در مجموع باعث بهتر شدن اوضاع این سهم در بازار شده است.
برنامه چهارم توسعه به نفع کانی‌های فلزی
از سوی دیگر، کارشناس ارشد سرمایه‌گذاری بانک پاسارگاد وضعیت سنگ‌آهنی‌ها و کانی‌های فلزی را خوب توصیف کرد و گفت: مطابق برنامه چهارم توسعه نیاز کشور به این صنایع و دیگر صنایع وابسته آن بسیار وجود دارد. بنابراین بدیهی است که وضعیت آنها در‌حال‌حاضر و برای چند سال آینده رو به بهبود و رشد باشد.
فریدون زارعی افزود: «ومعادن» به دلیل داشتن مدیریت قوی و فعالیت در گروه‌های پرطرفدار بازار در صدر شرکت‌های خوب بازار و سهام مورد اقبال سهامداران است.
وی سهام شرکت‌های چادرملو، گل‌گهر، فولاد مبارکه و فولاد خوزستان را رده‌های بعدی ذکر کرد و گفت: با توجه به موارد گفته‌شده در مورد نیاز کشور به گروه‌های معدنی و کانی‌های فلزی همچنین نقدشوندگی سهام این شرکت‌ها، رده‌های دوم تا پنجم به سهام یادشده اختصاص می‌یابد.
وی از هم‌اکنون سهام شرکت فولاد خراسان را که هنوز وارد بازار نشده مورد توجه دانست و گفت: تجربه توجه بازار به سهام گروه‌های فولادی می‌تواند این پیام را داشته باشد که فولاد خراسان هم در بازار مورد استقبال فراوان قرار گیرد. وی ادامه داد: بانک پارسیان به دلیل مدیریت قوی در شرایط خوبی به سر می‌برد. سهام بانک‌های سرمایه و پاسارگاد که جزو شرکت‌های غیربورسی هستند از شرایط خوبی برخوردار و موردتوجه سهامداران است.
این «معدنی»های پیشرو!
یک کارشناس دیگر بازار، معدنی‌ها را پیشروهای بازار دانست و گفت: سهام شرکت‌های چادرملو و گل‌گهر به دلیل داشتن طرح‌های توسعه، افزایش ظرفیت، رشد قیمت‌های جهانی و امکان صادرات محصول شرایط جزو برترین‌های بازار به حساب می‌آیند.
شروین شهریاری سهام فولادی‌ها را در گروه بعدی موردتوجه بازار ذکر کرد و گفت: فولاد مبارکه و فولاد خوزستان به دلیل اینکه تا سه سال آینده افزایش ظرفیت دارند، پیش‌بینی می‌شود در بازار از توجه خوبی برخوردار باشند. وی اضافه کرد: رشد سودآوری زیرمجموعه‌های خارج از بورس شرکت‌ سرمایه‌گذاری‌ بازنشستگی کشوری باعث شده که این سهم در رده پنجم قرار گیرد. پتروشیمی خارک و اراک هم به دلیل داشتن طرح‌های توسعه و چشم‌انداز رشد بهای محصولات پتروشیمی در بازار از اقبال برخوردار هستند. در گروه بانکی‌ها هم بانک پارسیان با وجود داشتن افزایش سرمایه، اعطای تسهیلات جدید و رقابت سهامداران بر سر کرسی هیات‌مدیره از موقعیت مناسبی در بازار برخوردار است.
شرکت خوب همیشه سهم خوب ندارد
اما معاون سرمایه‌گذاری شرکت سرمایه‌گذاری ایرانیان معتقد است، شرکت خوب، همیشه سهم خوب ندارد.
رضا بختیاری افزود: تاثیر عواملی مثل بودجه، افق زمان، ریسک، ساختار پرتفوی، ترکیب مدیریت و ... می‌تواند در هر لحظه آینده و حال یک سهم را تغییر دهد.
وی در عین حال وضعیت سهام شرکت‌های فولادی را در بازار خوب ارزیابی کرد و گفت: سهام فولاد‌های مبارکه، خوزستان و خراسان که در آینده وارد می‌شود، به دلیل دور بودن از نوسانات LME وضعیت خوبی دارند.وی ادامه داد: از سوی دیگر تقاضای بالای چین برای این محصول، پتانسیل صادرات و دارایی‌های روز مطابق با ارزش بازار از جمله دلایل رونق بازار این محصول به شمار می‌رود.
وی نقدشوندگی بالای سهام شرکت‌های چادرملو و گل‌گهر را به نفع سهام این شرکت دانست و گفت: وجود دارایی‌های نامشهود قابل ملاحظه این شرکت‌ها نیز از دیگر عوامل مثبت روی سهام این شرکت‌ها است.
وی ادامه داد: P/E بالا و افزایش قیمت نفت از جمله دلایل توجه بازار به سهام گروه‌های پتروشیمی است. در این میان پتروشیمی خارک به دلیل حاشیه سود بالا و پتروشیمی اراک هم به دلیل تنوع بالای محصولات از شرکت‌های سرآمد این گروه هستند. بختیاری، پارس‌دارو را به دلیل داشتن دارایی‌های خوب، افزایش قیمت و حاشیه سود خوب هشتمین شرکت مورد اقبال بازار دانست.
تعدیل‌های مثبت دارویی‌ها
مدیرعامل سایت تحلیلی و خبری ایران سهام شرکت‌های دارویی را در شرایط مختلف بازار سودده دانست و گفت: داروسازی‌های جابر و کیمیدارو با توجه به مصرف کاملا داخلی محصولات از وضعیت مناسبی برخوردار هستند.
مجید اصلی اضافه کرد: اگر شرکت‌های دارویی امسال با افزایش تعرفه مواجه شوند، می‌توانند تعدیل‌های مثبت بسیار خوبی داشته باشند. وی سهام شرکت‌های گل‌گهر و چادرملو را در رده بعدی ذکر کرد و گفت: در حال حاضر صنعت فلزات اوضاع خوبی دارند و پیش‌بینی می‌شود در نیمه دوم سال نیز از بازدهی مناسبی برخوردار باشند.
فولاد مبارکه و فولاد خوزستان هم نظر به عرضه‌های اندک و وجود صف‌های خرید در بازار مورد اقبال بازار قرار دارند و شرکت‌های یادشده هم تعدیل‌های مثبتی در آینده خواهند داشت.
وی پتروشیمی خارک را در رده هفتم قرار داد و گفت: این شرکت با توجه به معافیت مالیاتی از شرایط خوبی در بازار برخوردار است.
وی افزود: سهام شرکت‌های سرمایه‌گذاری ساختمان به دلیل تعدیل‌های مثبت می‌تواند از اقبال بازار بهره‌مند شود.
همچنین بانک پارسیان به دلیل حمایت‌های خوب سهامداران عمده و سرمایه‌گذاری معادن و فلزات هم به دلیل پرتفوی خوب از دیگر سهام خوب بازار به شمار می‌روند.
آزادسازی‌های موثر
یک کارشناس دیگر بازار سرمایه وضعیت سهام شرکت تراکتورسازی ایران را با توجه به صادرات بالا، آزادسازی نرخ تراکتور و وصول مطالبات شرکت از دولت خوب ارزیابی کرد و گفت: افزایش صادرات این شرکت به تاجیکستان، ونزوئلا و ترکیه باعث بهبود وضعیت سهام این شرکت شده است.
علی لطفی ادامه داد: سهام شرکت‌های چادرملو و گل‌گهر هم به دلیل داشتن طرح‌های توسعه فراوان تا سال ۸۹ از وضعیت خوبی بهره‌مند خواهند بود.
پتروشیمی اراک نیز با توجه به افزایش قیمت‌های جهانی فرآورده‌های پتروشیمی در کنار افزایش ظرفیت از دیگر سهام مورد توجه بازار است.
وی افزود: سهام شرکت‌ملی مس ایران به دلیل حمایت‌های دولت و در اختیار داشتن پروانه بهره‌برداری از معدن برای بلندمدت نیز دیگر سهام مورد توجه فعالان بازار محسوب می‌شود. لطفی سرمایه‌گذاری توسعه و نوسازی معدن فلزات را به دلیل داشتن پرتفوی قوی برای سرمایه‌گذاری مناسب برشمرد و ادامه داد: شرکت لیزینگ ایران هم روند سودآوری رو به رشدی داشته است.
وی خاطرنشان کرد: به‌رغم سیاست‌های کاهنده بانک مرکزی، این شرکت همواره به صورت پایدار رشد کرده است.
وی بانک پارسیان را هشتمین شرکت موفق بازار دانست و گفت: وجود P/E پایین سهم در کنار داشتن عنوان بزرگ‌ترین بانک خصوصی کشور آینده روشنی را برای سهام این شرکت ترسیم کرده است.
وی نهمین شرکت را سرمایه‌گذاری «توس‌گستر» برشمرد و افزود: پروژه‌های شرکت تا سال 87 سودآوری بالای این شرکت را تضمین می‌کند. همچنین با توجه به روند افزایشی قیمت ملک و زمین به طور قطع EPS امسال و سال‌های آینده شرکت، رشد خوبی خواهد داشت.


صالح‌آبادی: پس‌اندازهای مازاد را به بازار بیاورید
مهر - رییس‌سازمان بورس اوراق‌بهادار به مردم توصیه کرد، پس اندازهای مازاد بر نیاز زندگی خود را در بازار سرمایه، سرمایه‌گذاری کنند. علی صالح‌آبادی با اشاره به اقدامات‌سازمان بورس برای اعتمادسازی در بازار سرمایه گفت: تداوم اقدامات گذشته در این جهت جزو برنامه‌های اصلی‌سازمان بورس است. رییس‌سازمان بورس اوراق‌بهادار طراحی و انجام اقدامات جدید را در بازار سرمایه از قبیل تشکیل شرکت‌های تامین سرمایه از جمله اقدامات این‌سازمان برای اعتماد‌سازی در بازار سرمایه عنوان کرد. وی افزود: وجود این گونه شرکت‌ها در بورس که تعهد خرید سهام شرکت‌ها را بر عهده دارند، اعتماد قابل قبولی به بازار سرمایه و سرمایه‌گذاران می‌بخشد. صالح‌آبادی نظارت بر افشای اطلاعات و برخورد با افرادی را که از ارائه اطلاعات شفاف پرهیز می‌کنند از جمله مواردی دانست که می‌تواند به شفافیت اطلاعات مورد نیاز سرمایه‌گذاران کمک کند. وی در ادامه با بیان اینکه قانون جدید بازار سرمایه ضمانتنامه‌های اجرایی نیز در زمینه مزبور به ما داده است، تصریح کرد: عرضه‌های بیشتر سهام به عنوان سیاست دولت از دیگر برنامه‌ها است تا بدین طریق تمام خریداران سهام موفق به خرید سهام شوند. وی خاطرنشان کرد: ‌سازمان بورس هم‌اکنون در حال راه‌اندازی استودیوهای رادیویی و تلویزیونی در جهت فرهنگ‌سازی و ایجاد فرهنگ عمومی نسبت به بازار سهام است. رییس‌ سازمان بورس به مردم توصیه کرد پس اندازهای مازاد بر نیاز زندگی خود را در بازار سرمایه، سرمایه‌گذاری کنند. وی با تاکید بر اینکه سهام شرکت‌های خوب دولتی و بخش‌خصوصی که در بورس عرضه می‌شود، قابلیت خرید و فروش را دارد، اظهار داشت: مردم می‌توانند با تحلیل، بررسی و مشورت نسبت به خرید سهام شرکت‌ها اقدام کنند. صالح‌آبادی، با اشاره به تجربه موفق‌سازمان بورس طی یک سال گذشته، گفت: در یک سال گذشته سهام بسیاری از شرکت‌ها وارد بورس شد و بسیاری از افراد نیز توانستند از موقعیت‌های به وجود آمده استفاده کنند.