وقایعشمار اقتصادی و سیاسی
سایه سنگین بازارهای موازی بر بورس
این در حالی است که نتایج جلسه ماه دسامبر فدرال رزرو نشان داد تعدادی از مقامات بانک مرکزی آمریکا اعتقاد دارند که انبساط بیشتر در اقتصاد آمریکا، خطر عدم توازنی معادل ۳ میلیارد دلار را در ترازنامه بانک مرکزی دربردارد؛ مساله ای که منجر به تمایل آنها در اجرای کم، کند و یا توقف سیاست انبساطی آمریکا شده است. به نظر میرسد اعمال متوالی سیاستهای انبساطی کمی یا چاپ پول جدید برای افزایش قیمت داراییها، در چند سال اخیر عامل مقدماتی افزایش قیمت بهای طلا بوده است. با این حال نگرانیها در مورد فاز دوم مشکلات مالی آمریکا و افزایش تقاضای فیزیکی طلا از سوی کشورهای آسیایی از جمله چین (در آستانه فرا رسیدن سال نو چینی) و جویندگان قیمتهای ارزان، همزمان با عدم تغییر نرخ بهره بانکی در منطقه یورو، برنامه بانک مرکزی ژاپن برای اعمال سیاستهای انبساطی و تصمیم هند به عنوان بزرگترین کشور خریدار طلای جهانی مبنی بر افزایش میزان مالیات بر واردات طلا از ۴ به ۶ درصد، قیمت هر اونس طلای جهانی را در هفتهای که گذشت از رشد ۲/۰ درصدی برخوردار کرد.
در بازار طلای سیاه؛ اعلام وزیر نفت امارات متحده عربی در افزایش میزان تولید سقف نفت تا پایان سال میلادی جاری، افزایش نرخ بیکاری در کشورهای منطقه یورو، افزایش تورم در چین به بالاترین سطح خود و کاهش تولید نفت عربستان سعودی منجر شد تا در پایان هفتهای که سپری شد قیمت نفت برنت دریای شمال از کاهش برخوردار شود. اگرچه در طول هفته گذشته به دلیل کاهش تولید نفت خام در درجههای مرتبط با نفت برنت و افزایش تولید نفت خام آمریکا، قیمت نفت خام برنت از افزایش برخوردار شده بود.
اما در بازار داخلی؛ پس از آنکه بانک مرکزی نرخ تورم آذرماه را ۴/۲۷ درصد اعلام کرد، زمزمههایی مبنی بر اجرای فاز دوم هدفمندسازی یارانهها به گوش میرسید که در میان تایید و تکذیبهای این خبر، رهبر معظم انقلاب سیاستهای کلی نظام را در سه حوزه صنعت، کشاورزی و خودکفایی دفاعی و امنیتی ابلاغ کردند. با این حال هنوز ابهامات موجود در نحوه ارائه ارز صادراتی به واردکنندگان بهرغم توافقنامه شش مادهای میان سازمان توسعه تجارت و صادرکنندگان مانع از فعالیت صادرکنندگان شده است. در چنین فضایی شمارش معکوس برای اعمال جریمه مالیاتی برای صادرکنندگان آغاز شده است؛ جریمهای که در صورت عدم تخصیص ارز به واردکنندگان در مهلت تعیین شده از سوی سازمان امور مالیاتی برای برخی از صادرکنندگان در نظر گرفته خواهد شد. براساس اعلام سخنگوی مرکز مبادلات ارزی تقاضا برای واردات کالا به دلار در گروههای کالایی ۳ تا ۸ در این مرکز در پی تطابق تدریجی الگوی تجاری کشور و سبد ارزی مرکز مبادلات نزدیک به صفر بوده است. بنابر این اظهارات دلار آمریکا عمدتا برای تامین مصارف خدماتی همانند ارز مسافرتی، دانشجویی و درمانی آن هم بیشتر به صورت اسکناس کاربرد دارد. بر
این اساس در مرکز مبادلات ارزی دلار آمریکا از ۲۴ هزار و ۵۷۰ ریال به ۲۴ هزار و ۵۶۴ ریال و یورو از ۳۲ هزار و ۱۰۹ ریال به ۳۲ هزار و ۵۷ ریال رسید. اما در بازار آزاد دلار آمریکا و یورو به ترتیب از بازدهی یک و ۹/۰ درصد برخوردار شدهاند. اما اعلام تداوم مبادلات طلا از سوی ترکیه با ایران بهرغم تحریمهای بینالمللی علیه کشورمان در کنار تاکید رییس سازمان امور مالیاتی مبنی بر عدم تعلق گرفتن مالیات بر ارزش افزوده به سکههای جاری در بازار، قیمت سکه و هر گرم طلای ۱۸ عیار به ترتیب ۳/۱ و ۲/۱ درصد رشد کرد.
اما در بازار مسکن؛ مرکز آمار ایران قیمت فروش یک متر زمین یا ساختمان مسکونی در تهران را حداقل 500 هزار تومان و حداکثر 10 میلیون و 554 هزار تومان و به طور متوسط دو میلیون و 629 هزار تومان اعلام کرد.
براساس این آمار بیشترین سهم معاملات ساختمان و زمین مربوط به منطقه ۲۰ و کمترین افزایش قیمت زمین در منطقه ۱۲ اعلام شده است. همچنین کمترین معاملات زمین مربوط به منطقه ۲۱ بوده است. اگرچه کارشناسان فعال از ۴منطقه در تهران (۴ و ۵ و ۷ و ۸) به عنوان مناطقی یاد می کنند که خرید مصرفی آپارتمان در آنها از صرفه اقتصادی برخوردار است و مناطق ۱ و ۲ و ۳ در تهران را جزو گرانترین قسمتهای شهر میدانند. سرانجام در بازار سرمایه نیز در فعالیت ۴روز بورس اوراق بهادار تهران در هفته منتهی به بیستم ماه جاری حجم و ارزش کل معاملات به ترتیب از کاهش ۷/۳۹ و ۳/۴۵ درصدی برخوردار شد تا به این واسطه در غیاب ۴/۴۱ درصد خریداران شاخص کل بورس تهران از بازدهی منفی ۵/۰ درصدی برخوردار شود. محصولات چوبی، ماشینآلات و دستگاههای برقی، فرآوردههای نفتی، انتشار، چاپ و تکثیر و زراعت و خدمات وابسته به عنوان صنایع پیشرو مورد توجه فعالان بورسی قرار داشت.
ارسال نظر