گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته تحت تاثیر بازگشایی نماد متوقف صندوق بازنشستگی و انتشار اطلاعات پالایشگاه بندرعباس با آرامش مواجه شده و در نهایت با رشد ۲۳۷واحدی شاخص همراه شد. در بازار دیروز هر چند بازار شروع ضعیفی داشت که در آن توقف نماد ایران یاسا تایر و رابر تحت عنوان بررسی اطلاعات تاثیر منفی بر بازار داشت، اما اعلام بازگشایی نماد صندوق بازنشستگی و همچنین انتشار اطلاعات پالایشگاه بندرعباس از نگرانی بازار کاست و با بازگشایی نماد صندوق بازنشستگی بازار شرایط روانی بهتری را تجربه کرد.

بازگشایی متفاوت صندوق بازنشستگی

نکته جالب توجه در بازگشایی نماد صندوق بازنشستگی بازگشایی این نماد بدون دوره زمانی رقابت معامله‌گران بود. در بازار سهام بازگشایی نمادها معمولا با یک زمان نیم ساعته برای رقابت و کشف قیمت از سوی معامله‌گران همراه است که دیروز این امر در مورد صندوق بازنشستگی صورت نگرفت. هر چند این بازگشایی یک باره موجب تشکیل صف فروش اندکی برای نماد صندوق بازنشستگی شد، اما این صف به سرعت جمع‌آوری شد و معامله‌گران تحت تاثیر سه عامل نزدیکی زمان برگزاری مجمع صندوق بازنشستگی، افزایش سود‌آوری شرکت در سال آینده و پذیرش دو شرکت زیرمجموعه صندوق بازنشستگی شامل نفت پاسارگاد و ایرانول با رویکرد مثبتی با این نماد برخورد کردند.

همچنین با توجه به توافق صورت گرفته میان برخی حقوقی‌های بازار برای خرید ۲۰۰میلیون سهم صندوق بازنشستگی دیروز نخستین بلوک از این میزان سهام به تعداد ۷۱میلیون سهم در بازار خریداری شد.

روز گذشته گزارش شفاف‌سازی «وصندوق» در آستانه بازگشایی نماد حاوی نکاتی بود، از جمله ضرورت افزایش سهام شناور این شرکت به ۲۰درصد بود که با توجه به اینکه صندوق بازنشستگی سال گذشته مجوز تبدیل شدن به شرکت هلدینگ را دریافت کرده است، مقررات حاکم براین شرکت متفاوت از شرکت‌های عادی است. در همین حال اگر چه برای خرید ۱۱درصد از سهام صندوق بازنشستگی در قیمت کنونی تابلو مشتری وجود دارد، فروش این میزان سهام قطعا در قیمت‌های کنونی زیان هنگفتی برای سهامداران عمده و در نهایت دارای بازنشستگان به شمار می‌رود. در همین حال عدم انتشار اطلاعات اولیه در مورد عملکرد شش ماهه سه شرکت پتروشیمی جم، نفت پاسارگاد و ایرانول در گزارش شفاف‌سازی صندوق بازنشستگی که هر سه شرکت با تعدیل مثبت مواجه هستند، سوال برانگیز شده است. در نهایت گزارش صندوق بازنشستگی و همچنین پالایشگاه بندرعباس که تحت عنوان بررسی اطلاعات و روند قیمتی متوقف شده بودند، فاقد اطلاعات روند قیمتی و مقایسه آن با خالص ارزش دارایی‌ها و ارزش جایگزینی شرکت‌های متوقف بود.

امیرحمزه مالمیر در گفت‌وگو با فارس، با اشاره به بازگشایی نماد سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی در مورد وضعیت بازگشایی ۵نماد پالایشگاه‌های بندرعباس و تبریز، پتروشیمی‌های شیراز و کرمانشاه و ذوب‌آهن اصفهان‌ توضیحاتی ارائه کرد.

وی گفت: امیدواریم با توجه به برگزاری جلسه با مدیران شرکت‌هایی که نمادشان متوقف شده، بتوانیم آخرین اطلاعات را دریافت و منتشر کنیم، تا زمینه بازگشایی نمادشان طی روزهای آینده فراهم شود.

دلایل رشد سهام ذوب‌آهن در فرابورس

در همین حال دیروز مدیر سرمایه‌گذاری شرکت ذوب‌آهن اصفهان با بیان اینکه بورس اطلاعاتی از شرکت ذوب‌آهن نخواسته است، به عوامل سه‌گانه رشد قیمت سهام این شرکت اشاره کرد.

مدیر سرمایه‌گذاری شرکت ذوب‌آهن اصفهان در گفت‌وگو با ایسنا در مورد علت توقف نماد این شرکت و ارائه اطلاعات لازم به سازمان بورس گفت: بورس هیچ اطلاعاتی را نه به صورت شفاهی و نه به صورت کتبی از ذوب‌آهن نخواسته است و خودش روند افزایش قیمت سهم را بررسی می‌کند.

مجتبی فریدونی با بیان اینکه این اقدام سازمان بورس برای وارد کردن شوک و جلوگیری از افزایش قیمت بود، افزود: در رشد قیمت سهام ذوب‌آهن ۳عامل مهم موثر بود.

وی توضیح داد: افتتاح واحد کک سازی ذوب‌آهن تا پایان دی‌ماه یا نیمه بهمن ماه اولین عامل بسیار مهم در رشد قیمت سهم ذوب‌آهن است زیرا این اقدام تحولی بزرگ بوده و کاهش قابل توجهی در قیمت تمام شده داشته و مصارف ارزی را کاهش می‌دهد.

وی عامل دوم را تصویب واگذاری بلوک ۵۶ درصدی ذوب‌آهن اعلام کرد و افزود: بعد از اعلام تصویب واگذاری بلوکی ذوب‌آهن توسط هیات واگذاری در فرابورس قیمت سهام این شرکت شروع به بالا رفتن کرد.

این مقام مسوول عامل سوم را مورد توجه قرار داد و اظهار کرد:عامل سوم انتشار گزارش حسابرسی ۶ ماهه شرکت بود که نشان داد این شرکت ۳۳۰ میلیارد تومان از صندوق فولاد طلب دارد که این عوامل همگی باعث افزایش قیمت سهام شد.

فریدونی با بیان اینکه افزایش قیمت ذوب‌آهن بی دلیل نبود،عنوان کرد:شرکت ذوب‌آهن پیگیر بازگشایی نماد این شرکت توسط سازمان بورس است، ولی مسوولان‌ بورس اظهار می‌کنند که بررسی‌ها در حال انجام است.

سنگ‌آهن در جهان صعودی بود

در گروه معدنی دیروز نمادهای سنگ‌آهنی تحت تاثیر افزایش بهای جهانی سنگ‌آهن قرار گرفتند. به گزارش معدن ۲۴، با افزایش قیمت واردات سنگ‌آهن، فولاد‌سازان چینی هم قیمت‌های خود را افزایش دادند و با این کار جلوی ضرر بیشتر خود را گرفتند. در همین حال، سنگ‌آهن استرالیا با عیار ۶۲ درصد از ۱۱۸ دلار به۱۵۱ دلار به ازای هر تن طی یک ماه رسید که ۲۸ درصد افزایش قیمت را داشته است. به دنبال افزایش قیمت سنگ‌آهن، بیلت از ۴۸۰ دلار و۱۵ سنت به ۵۳۱ دلار رسید که ۶/۱۰ درصد طی این بازه زمانی رشد داشته است. دیروز همچنین بهای فلزات در بازار جهانی کاهش اندکی داشت. بهای مس به ۸هزار و ۷۸دلار رسید و بهای سه فلز آلومینیوم، سرب و روی هم به ترتیب ۲هزار و ۶۱دلار، ۲هزار و ۲۹۸دلار و ۲هزار و ۲۵دلار رقم خورد.

خروج «وتوصا» از مقره‌سازی

در گروه سرمایه‌گذاری، مدیرعامل سرمایه‌گذاری توسعه صنعتی ایران در مورد آثار فروش بیش از ۱۳ میلیون و ۶۳۷ هزار سهم شرکت مقره‌سازی شفاف‌سازی کرد. در این اطلاعیه آمده است: پیرو آگهی مزایده فروش شرکت مقره‌سازی ایران در۱۱ آبان سال جاری تنها یک خریدار جهت شرکت در مزایده اقدام که پس از بررسی کمیته شرایط مورد درخواست مورد تایید قرار گرفت. با توجه به در جریان بودن اقدامات نهایی قرارداد فروش مقره‌سازی ایران و شرایط تسویه وجوه و به دلیل نهایی نشدن قرارداد در دفترخانه و عدم ثبت فروش سهام، اقدامات نهایی احتمالا در دی‌ماه صورت خواهد پذیرفت. بنابراین پیش‌بینی سود سهام شرکت اصلی حدود ۶۰۰ میلیون تومان بوده و به ازای هر سهم حدود ۶ ریال خواهد بود.

چه خبر از سهام سیمانی؟

در گروه سیمانی، دیروز مدیرعامل سیمان غرب از فروش ریالی صادرات این شرکت در درب کارخانه خبر داد. رقابت منفی میان شرکت‌های سیمانی و عدم هماهنگی میان ۴هلدینگ بزرگ سیمان کشور شامل تامین اجتماعی، امید، بانک ملی و غدیر موجب شده است سود اساسی صادرات سیمان به جیب دلالان و مصرف‌کنندگان خارجی برود و سیمان هر تن ۱۵۰تا۳۰۰هزار تومانی ایران در بازارهای منطقه با نرخ بعضا حتی زیر قیمت فروش داخلی به فروش برسد. در این گروه، خوشرویی مدیرامور سهام شرکت سیمان هرمزگان در گفت‌وگو‌ با نمابورس دررابطه با افزایش ۶۶۰درصدی درآمدهای متفرقه شرکت نسبت به سال گذشته اظهار کرد: شرکت قبلا اقدام به سرمایه‌گذاری در نیروگاه گیلان کرده که درآمد متفرقه سال۹۱ شرکت نیز حاصل از سود این سرمایه‌گذاری است و در صورت ادامه سوددهی از این محل، امکان تعدیل مثبت شرکت در گزارش آتی مربوط به سال ۹۲ نیز وجود دارد. وی با اشاره به فروش صادراتی شرکت گفت: بخشی از فروش شرکت را صادرات تشکیل می‌دهد، اما شرکت به ازای آن ریال دریافت می‌کند زیرا بانک‌ها نرخ تسعیر ارز برای فروش‌های صادراتی شرکت را نرخ ارز مرجع در نظر گرفته‌اند. خوشرو با اشاره به افزایش یک درصدی سود هر سهم شرکت در بودجه سال مالی ۹۲نسبت به سال مالی ۹۱ عنوان کرد: کاهش ۴۰درصدی پروژه‌های عمرانی کشور عاملی برای کاهش تقاضای سیمان و به تبع آن کاهش فروش شرکت‌های سیمانی است که شرکت سیمان هرمزگان نیز با توجه به این موضوع، ثبات رویه در شرکت را مدنظر قرارداده است. وی در رابطه با تصمیمات شرکت در سال مالی آتی گفت: شرکت تصمیماتی در خصوص طرح توسعه‌ای دارد که اگر قطعی شود برای تامین مالی آن اقدام به افزایش سرمایه خواهد کرد اما تا این لحظه که هنوز تصمیم قطعی در این باره اتخاذ نشده است. مدیر امور سهام شرکت سیمان هرمزگان در پایان اظهار کرد: شرکت تصمیم به تقسیم۱۲۰تومان سود به ازای هر سهم در مجمع دارد که بایدمنتظر تصمیم نهایی سهامداران در این خصوص باشیم.در مجموع بازار دیروز بازاری متعادل و رو به رشد بود که در آن شاخص با ۲۳۸ واحد رشد به ۳۷هزار و ۳۱۴ واحد رسید. ارزش معاملات اما همچنان زیر ۱۰۰میلیارد تومان بود و ۵/۸۸میلیارد تومان سهام مورد داد و ستد قرار گرفت که۳۲درصد آن را معاملات ۸۴میلیون سهم سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی تشکیل داد. از ۲۳۰نماد مورد معامله نیز تعداد نمادهای مثبت و منفی برابر ۱۱۱نماد بود.