خروج نقدینگی در کمین بازار

شاخص کل بورس دیروز با ۵۸۹ واحد افت، بیشترین کاهش روزانه را در سال جاری تجربه کرد. براین اساس بازدهی بازار سرمایه در زمستان به ۵/۳ درصد رسیده است گروه بورس- همایون دارابی: کاهش ۵۷/۱ درصدی شاخص در روز گذشته موجب شد تا بازار سهام بدترین کارنامه روزانه خود در سال جاری را به ثبت برساند.

دیروز شاخص کل ۵۸۹واحد افت کرد و به عدد ۳۷هزار و ۵۹ واحد رسید تا شاخص عملا سطح ۳۷هزار واحد را از دست رفته بداند. انتظار می‌رود شاخص که هفته گذشته در آستانه عبور از مرز ۳۸ هزار واحد بود، امروز با تداوم نگرانی‌ها به زیر سطح ۳۷هزار واحد عقب‌نشینی کند.

پیش از این شاخص بیشترین افت عددی خود را در تاریخ یازدهم اردیبهشت‌ماه سال ۹۰ تجربه کرده بود. بر این اساس بازدهی بازار سرمایه در زمستان تاکنون به ۵/۳ درصد رسیده است تا معامله‌گران از ابتدای امسال ۸/۴۲ درصد بازدهی را شاهد باشند.

از دیدگاه معامله‌گران نگرانی از توقف نمادها و به تله افتادن نقدینگی موجب عرضه گسترده سهام در بازار شده و در مقابل نیز برای عرضه‌های سنگین، خریداران چندانی در بازار وجود ندارد. این در حالی است که دیروز نماد فولاد آلیاژی ایران در ابتدای وقت معاملاتی همانند ۶نماد متوقف هفته گذشته با هدف «بررسی بیشتر اطلاعات و اطلاع‌رسانی» متوقف شد.

از این رو ارزش معاملات بورس تهران دیروز افت چشمگیری را تجربه کرد و ارزش معاملات تنها به ۷/۶۳ میلیارد تومان رسید تا عملا نقدینگی فعال بازار یا در نمادهای عمده و متوقف به دام افتاده یا راه خروج از بازار را در پیش گرفته باشد.

از دیدگاه کارشناسان فضای بازار در حال حاضر معطوف به خروج نقدینگی با هدف جلوگیری از قفل شدن آن است؛ مساله‌ای که در حال حاضر برای برخی از سهام بازار نظیر سهام پالایشگاهی رخ داده و موجب شده سهامداران پالایشگاه اصفهان نزدیک به ۷ماه قادر به نقد کردن سهام خود نباشند. این در حالی است که بازدهی متناظر این مدت در نظام بانکی نزدیک به ۱۴درصد است. در همین حال معامله‌گران نگران آن هستند که بازگشایی احتمالی نمادهای متوقف در شرایط منفی بازار به ضربه سنگین به شاخص منجر شده و بیشتر سرمایه‌گذاران تازه کاری که با تبلیغات رسانه‌ها اخیرا وارد بازار شده‌اند دچار زیان شده و همین امر برای مدت‌ها بازار سهام را از گردونه توجه عمومی خارج کند.

در حال حاضر معامله‌گران همچنین امیدوارند حصول توافقی در صحنه مذاکرات سیاست خارجی بتواند به تعادل بازار ختم شود هر چند که تحولات در این حوزه بسیار پیچیده شده است.

در این زمینه دیروز سخنگوی مسوول‌ سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که روز دقیق مذاکرات هسته‌ای میان ایران و گروه ۱+۵ مشخص نشده است اما تلاش می‌کنیم به زودی این مذاکرات برگزار شود.

«سعید جلیلی» مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران نیز روز جمعه گفت که توافق شده در ماه ژانویه مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ برگزار شود.

وی همچنین گفته بود که ایران و هند پذیرفته‌اند که مذاکرات باید در ماه ژانویه برگزار شود اما هنوز در مورد جزئیات آن توافق نشده است.

از سوی دیگر به گزارش فارس به نقل از رویترز، مایکل‌مان در ایمیلی به خبرگزاری رویترز گفت: مقامات ارشد ایران و اتحادیه اروپا در ۳۱ دسامبر در مورد دور بعدی مذاکرات گفت‌وگو کردند و امیدواریم این مذاکرات به زودی برگزار شود. در کنار مسائل سیاسی دیروز نمایندگان مجلس به بررسی موضوع معوقات بانکی پرداختند و نمایندگان مجلس شورای اسلامی از توضیحات وزیر اقتصاد در خصوص علت عدم اخذ معوقات بانکی به خصوص از افرادی که تسهیلات سنگین دریافت کرده‌اند قانع نشدند و مجلس نهم دومین کارت زرد را به وزیر اقتصاد داد.

طبق آیین‌نامه مجلس در صورتی که مجلس در جریان پرسش و پاسخ از وزیران سه مرتبه از اظهارات وزیر مربوطه قانع نشود، شرایط استیضاح وی در مجلس فراهم می‌شود. در همین حال بحث در مورد اجرای مرحله دوم طرح هدفمندی نیز همچنان مورد توجه بود.

در بازار دیروز در گروه متوقف پالایشگاهی، مدیر روابط عمومی پالایشگاه بندرعباس با بیان اینکه تصمیم‌گیری نهایی درباره نرخ خوراک قیر علت عرضه در بورس کالا بود، گفت: شرکت پالایش و پخش طی هفته آینده درباره نرخ نهایی وکیوم‌باتوم تصمیم‌گیری می‌کند.

سید‌محمدعلی مجتهدزاده در گفت‌وگو با فارس در پاسخ به این سوال که علت توقف عرضه ۷ هزار تن وکیوم باتوم در تالار صادراتی بورس کالا چه بود، اظهار کرد: باید درباره نرخ خوراک قیر توسط شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی تصمیم‌گیری شود.

وی ادامه داد: تا هفته آینده طی جلسه‌ای درباره نرخ خوراک قیر تصمیم‌گیری و قیمت نهایی آن نیز اعلام می‌شود. در گروه شوینده دبیر شورای تولید‌کنندگان پودر شوینده از مصوبه‌ سازمان حمایت برای افزایش ۶/۱۶ درصدی قیمت پودر شوینده دستی و رشد ۲۷ درصدی قیمت پودر شوینده ماشینی خبر داد.

جمشید فروزش در گفت‌وگو با فارس، اظهار کرد: این افزایش قیمت از حدود ۴ روز پیش اعمال شده و از تولید‌کنندگان تعهد گرفته شده که تا شب عید افزایش قیمت دیگری در مورد پودر شوینده انجام نشود.

فروزش، تغییر نرخ ارز را دلیل اصلی تغییر قیمت مواد شوینده عنوان کرد.

در این گروه، بین‌المللی محصولات پارس با اعلام گزارش نهایی عملکرد سال ۹۰در آستانه برگزاری مجمع قرار گرفته است.

در گروه خودرو، معاون صنایع و امور اقتصادی وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: خودروسازان متعهد شدند قیمت خودرو در بازار را کاهش دهند.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، محسن صالحی نیا اظهار کرد: تنها آزادسازی قیمت برای خودروهای بالای ۴۵ میلیون تومان اتفاق افتاد که کماکان ادامه دارد.

وی در ادامه در‌خصوص کاهش قیمت خودرو در بازار خاطر‌نشان کرد: دولت کمیته‌ای را برای افزایش تولید، بومی‌سازی، کاهش قیمت، توسعه صادرات و افزایش ظرفیت‌های داخلی تشکیل داده که در این راستا گام‌های مفیدی برداشته خواهد شد. در گروه فلزی، دیروز صف خرید شرکت زرین معدن آسیا آخرین نماد دارای صف خرید در گروه فلزی نیز با عرضه سنگین از میان رفت تا با وجود شروع امیدوار‌کننده بهای فلزات در بازارهای جهانی این گروه بیشترین تاثیر منفی را در افت شاخص داشته باشند.

در مجموع بازار دیروز بازاری منفی بود که در آن از ۲۲۹نمادی که به روی تابلو رفتند ۱۳۸نماد با کاهش قیمت و ۸۳نماد با رشد ارزش همراه شدند. سایر نمادها نیز بدون تغییر قیمت به کار خود پایان دادند.