جنب پل حافظ
معاملهگران در فاز احتیاط
گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته با شوک توقف ناگهانی ۶نماد مورد اقبال بازار در ابتدای وقت معاملاتی مواجه شد؛ توقفی که با فرو بردن معاملهگران به لاک احتیاط منجر به افت ۱۷۶واحدی شاخص کل شد. در حالی که بیشتر مسوولان بازار سهام و وزیر اقتصاد در هفته گذشته بر نبود حباب در بازار سهام تاکید داشتند، دیروز و پس از انتشار گزارشهای شفافسازی هفته گذشته، معاملهگران در ابتدای وقت معاملاتی با توقف ۶نماد پالایشگاههای بندرعباس و تبریز، پتروشیمیهای کرمانشاه و شیراز و شرکتهای ذوبآهن اصفهان و صندوق بازنشستگی مواجه شدند. این توقف که تحت عنوان بررسی روند قیمتی و صورتهای مالی شرکتها اعلام شده است، موجب شده کلیه نمادهای اصل ۴۴ بورس در گروه پالایشگاهی متوقف شوند. در همین حال با توجه به سابقه بورس تهران در توقف دراز مدت نمادها، برخلاف تمامی بورسهای دیگر، نگرانی شدیدی در میان سهامداران به لحاظ نقدشوندگی بازار رخ داده است که این امر میتواند در روزهای آینده و در صورت ادامه روند توقف نمادها به خروج نقدینگی از بازار سهام و حرکت به سوی بازار ارز، سکه و املاک و مستغلات منجر شود. به ویژه آنکه از میانه هفته گذشته و توام با بروز نگرانی از مساله توقف نمادها متعاقب انتشار گزارشهای شفافسازی بورسی، حرکت قیمتی بازار ارز و سکه تشدید شده است.
بیشتر کارشناسان معتقدند عدم عرضههای اولیه و بازگشایی نمادهای متوقف موجب میشود بازار در نمادهای محدود دارای پتانسیل با رفتار احساسی مواجه شود. از دیدگاه این گروه از کارشناسان زمانی که از ۵ پالایشگاه بورسی تنها ۲نماد قابل معامله است، بروز رفتار احساسی بر روی نمادهای قابل معامله تحت تاثیر خبرهای منتشره از سوی نمادهای متوقف غیر قابل اجتناب است.
بازار با ضعف نقدینگی مواجه نشود
در همین حال کارشناسان معتقدند توقف نمادها منجر به افت نقدینگی فعال در بازار خواهد شد که این امر مشکلات سهامداران خرد که در ماههای اخیر نیز با معضل توقف نمادها مواجه بودهاند را بار دیگر تشدید خواهد کرد. از سوی دیگر بالا بودن حجم نقدینگی درگیر در نمادهای متوقف موجب بروز مشکل برای شرکتهای کارگزاری، صندوقهای سرمایهگذاری و سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی خواهد شد.
در بازار دیروز همچنین توقف نمادها پس از یک شوک اولیه، به حرکت بازار به سوی نمادهای حاشیهای از جمله گروه بانکی منجر شد و برخی از نمادهای عمده این گروه از جمله بانکهای ملت، پارسیان، انصار و سینا با صف خرید همراه شدند.
در بازار دیروز مدیریت نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در رابطه با توقف نمادهای عمده، گفت: در شرایط فعلی سرمایهگذاران بیمحابا اقدام به خرید و فروش سهم میکنند و تحلیلی برای خریداری سهم وجود ندارد و به نظر میرسد قیمت سهام برخی شرکتها غیرواقعی باشد.
این اظهار نظر در شرایطی صورت میگیرد که دکتر حسینی عضو هیات مدیره سازمان پیشاز این در گفتوگو با سنا تاکید کرده بود: با بررسی اطلاعات مالی شرکتها در ۶ ماهه و ۹ ماهه میتوان به دلایل رشد شاخص بورس و رونق دادوستدها در تالار شیشهای پی برد.
دکتر حسینی با تاکید بر اینکه اغلب شرکتهای بورسی پیشبینیهای خود را محقق کردهاند، خاطرنشان کرد: افزایش نرخ ارز هم موضوعی است که نمیتوان آن را نادیده گرفت زیرا با افزایش نرخ ارز، ارزش جایگزینی شرکتهای حاضر در بورس تهران بهبود یافته است.
معاون سازمان بورس با بیان اینکه رونق بورس تهران همهجانبه است، اظهار کرد: بر این اساس قیمت سهام اغلب شرکتهای حاضر در تالار شیشهای اعم از شرکتهای کوچک و بزرگ مسیر صعودی را در پیش گرفته است.
در بازار دیروز در گروه بانکی برخی خبرها در مورد تصمیم بانک صادرات برای فروش مالکیت خود در سرمایهگذاری غدیر به تشکیل صف خرید در این نماد منجر شد.
در گروه شرکتهای سرمایهگذاری، سرمایهگذاری آتیه دماوند که به یک شرکت هلدینگی تبدیل شده است سود هر سهم سال مالی منتهی به آذرماه بر اساس عملکرد شش ماهه را ۶۵۱ ریال اعلام کرده است. در گروه تصفیه نفت، دیروز اعلام شد جایگاه بارگیری فرآوردههای نفتی شرکت پالایش نفت بندرعباس که عملیات اجرایی آن از شهریور امسال آغاز شده بود، به بهرهبرداری رسید.
سرانجام خوراک پتروشیمیها...؟
در این گروه، افزایش نرخ خوراک شرکتهای تولید روغن همچنان بحثهایی را در مورد مساله خوراک شرکتهای زیرمجموعه پالایشگاهها ایجاد کرده است. دیروز سیدحمید حسینی عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی کشور در گفتوگو با مهر با بیان اینکه شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی بدون انجام کار کارشناسی اقدام به افزایش بیش از۸۰ درصدی قیمت خوراک صنایع روغنسازی کشور کرده است، گفت: بر این اساس، هفته گذشته مذاکراتی با این مجموعه نفتی انجام شده است.
وی با اعلام اینکه محاسبه قیمت خوراک از ارز مرجع به ارز مبادلهای باعث به هم ریختگی بازارهای فروش انواع روغن موتور خواهد شد، گفت: اگر این افزایش قیمت حداقل برای بازارهای داخلی مورد تجدید نظر قرار نگیرد، در مدت چند هفته قیمت انواع روغن موتور در داخل کشور با افزایش حداقل ۵۰ درصدی همراه خواهد شد.
در همین ارتباط معاونت مالی شرکت نفت بهران در گفتوگو با بورس نیوز عنوان کرد: در حال حاضر مقرر شده از ابتدای دیماه خرید لوبکات مصرفی شرکت با نرخ دلار مبادلاتی محاسبه شود که این امر موجب افزایش بهای تمام شده محصولات خواهد شد، از همین رو شرکت نفت بهران نیز تصمیم به افزایش قیمت محصولات خود گرفته و در حال حاضر درصدد رایزنیهای لازم در این رابطه هستیم.
شهیدیان در ادامه در خصوص احتمال تسری افزایش نرخ لوبکات به نیمه ابتدایی سال جاری نیز اظهار کرد: انجام چنین تصمیمی غیرمنطقی و دور از ذهن است، زیرا در صورت افزایش بهای تمام شده محصولات در دوره یادشده، نرخهای فروش شرکت نیز باید متناسب با آن رشد کنند که امکان تحقق چنین امری محال به نظر میرسد.
وی همچنین در خصوص وضعیت فروش و دلایل کاهش فروش محصولات شرکت در دوره شش ماه ابتدایی سال جاری گفت: به طور معمول حدود ۸۰ درصد از فروش محصولات شرکت در نیمه دوم سال صورت میپذیرد. از همین رو کاهش ۱۰ درصدی میزان فروش در دوره شش ماه نخست سال جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل، در نیمه دوم امسال جبران خواهد شد.
این مقام مسوول همچنین در بیان وضعیت تولید محصولات عنوان کرد: روند تولید روغن در جهان به سمت کاهش و در مقابل افزایش قیمت پیش میرود، زیرا با افزایش طول عمر روغنهای مصرفی به دلیل بهبود کیفیت، از تقاضای این محصول کاسته و در مقابل، قیمت آن افزایش خواهد یافت.
خبری از پالایشگاه تبریز
در گروه نفتی دیروز مدیرعامل پالایشگاه تبریز از بهرهبرداری از طرح بنزینسازی این پالایشگاه نفت تا فروردین ماه سال آینده خبر داد و اعلام کرد: با راهاندازی این طرح بنزینی برای نخستین بار MTBE از ترکیب بنزین تولیدی پالایشگاه نفت تبریز حذف خواهد شد.
عادل نژادسلیم درباره آخرین وضعیت طرح بنزینسازی پالایشگاه تبریز، گفت: در حال حاضر تمام تجهیزات و کالاهای مورد نیاز این طرح بنزینسازی وارد تبریز شده است.
مدیرعامل پالایشگاه تبریز با اعلام اینکه پیشرفت فیزیکی طرح بنزینسازی پالایشگاه نفت تبریز از مرز ۹۶ درصد عبور کرده است، تصریح کرد: بر اساس برنامه زمان بندی پیشبینی میشود این طرح بنزینسازی تا فروردین ماه سال آینده در مدار بهرهبرداری قرار بگیرد. از سوی دیگر با بهرهبرداری از طرح بنزینسازی پالایشگاه تبریز ظرفیت تولید بنزین در مجموع به ۶/۳ میلیون لیتر افزایش مییابد و هماکنون به طور متوسط روزانه ۳ میلیون لیتر نفت سفید و ۶ میلیون لیتر گازوئیل در کنار برخی از خوراکهای روغنسازی و قیر در پالایشگاه تبریز تولید میشود.
در گروه تجهیزات، شرکت تولید برق عسلویه مپنا با سرمایه ۷۲۸ میلیارد ریال، در بازار دوم فرابورس درج شد.
شرکت تولید برق عسلویه مپنا در زمینه عرضه برق، بخار و آبگرم فعالیت میکند و شرکت مپنا از سهامداران عمده آن است.این امر منجر شد تا دیروز نماد مپنا به کرات با صف خرید مواجه شود با پذیرش و احتمالا عرضه سهام این نیروگاه در بورس شرکت مپنا از شرکتی تجهیزاتی به شرکتی هلدینگی تغییر ماهیت خواهد داد. همچنین گفته میشود به زودی دو نیروگاه دیگر از جمله نیروگاههای دماوند و کرمان نیز به فرابورس میپیوندند. در گروه پتروشیمی، معاملهگران دیروز با خبرهای ضد و نقیضی در مورد صدور مجوز افزایش سرمایه هلدینگ خلیج فارس مواجه بودند. در گروه ساختمانی، شرکت عمران و توسعه فارس ۱۰۰درصد به سرمایه ۳/۱۵ میلیارد تومانی خود اضافه میکند. این افزایش سرمایه با انتشار۱۵۳میلیون سهم ۱۰۰ تومانی و از طریق مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی به ارزش ۱۳ میلیارد و ۳۸۷ میلیون تومان و سود انباشته بیش از ۹/۱ میلیارد تومانی اعمال خواهد شد تا برای تامین مالی بخشی از مخارج پروژههای فاز ۲ آسمان صدرا و نیکان صرف شود. در مجموع بازار دیروز بازاری غیرمتعادل و شوک زده بود که در آن ۱۴۹میلیارد تومان سهام مورد معامله قرار گرفت که ۱۶درصد آن را معاملات ۲/۱۹میلیون سهم هلدینگ نفت و گاز پارسیان تشکیل داد. از ۲۳۱نمادی که به روی تابلو رفتند ۱۰۱نماد با کاهش قیمت و ۱۲۶نماد با رشد ارزش همراه شدند و بقیه نمادها بدون تغییر بودند.
ارسال نظر