بازدهی ۸ ماهه ۳۹ گروه بورسی
دنیای اقتصاد بررسی کرد:
بازدهی 39 صنعت بورسی در 247 روز
بازار سهام در شرایطی طی ۸ ماه اول سال سود ۶/۲۰ درصدی به سرمایهگذاران داد که بازدهی سایر گروههای بورسی بسیار بالاتر از بازدهی کل بازار بود
گروه بورس- علیرضا باغانی: بورس اوراق بهادار تهران بازهم در سال جاری توانست از سیستم بانکی جلو بزند.
بررسیهای دنیای اقتصاد نشان میدهد، در شرایطی که نرخ بازده بدون ریسک در سیستم بانکی معادل ۲۰ درصد است و هر شخصیت حقیقی و حقوقی که در اوراق مشارکت یا گواهی سپرده بانکی سرمایهگذاری کند، از سود ۲۰ درصدی در سررسید سالانه برخوردار میشود، بورس تهران توانست در ۸ ماه گذشته از سال، عایدی ۶/۲۰ درصدی را نصیب سرمایهگذاران خود کند.
البته این بازدهی 6/20 درصدی، سود میانگین بورس تهران در 8 ماهه است، بهآن معنی که در این پروسه یعنی از ابتدای سال 91 تا اول آذرماه، بودند شرکتهایی که در بازار سرمایه سودی به مراتب بالاتر از بازدهی 6/20 درصدی کل بازار از خود به نمایش گذاشتند و به تعبیری واضحتر در سطح قابل توجهی به ثروت سرمایهگذاران خود افزودند.
یک رکورد ۲۶۲ درصدی
این بررسیها حاکی از آن است که در 8 ماه گذشته گروه زراعت بازدهی 262 درصدی را از خود به نمایش گذاشته است، گروهی که البته تنها سهام یک شرکت در آن حضور دارد و این سود 262 درصدی به معنای رشد قیمت سهام و البته سود نقدی عاید شده از شرکتی است به نام مگسال.
شرکتی که با رشد بالای قیمت شیر توانست به سود بسیار خوبی از ابتدای سال جاری تاکنون دست پیدا کند.
محسن نظری یک تحلیلگر بنیادی درخصوص دلایل بازدهی بالای گروه زراعت از ابتدای سال جاری تاکنون گفت: در این گروه تکسهم مگسال حضور دارد، شرکتی که رشد کمسابقه نرخ شیر سودآوری آن را دگرگون کرده است و این در حالی است که با توجه به احتمال افزایش قیمت شیر خوراکی تا پایان سال در مقایسه با سایر فرآوردههای لبنی، همچنان این گروه با احتمال رشد سودآوری مواجه است و به احتمال بسیار زیاد گروه زراعت و البته تکسهم آن یعنی مگسال، رکورددار بیشترین بازدهی گروهها تا پایان سال خواهد بود.
اما در پله دوم بهترین بازدهی ۸ ماهه سال ۹۱ شاهد بازدهی ۶۱ درصدی گروه کانیهای فلزی هستیم، گروهی که شرکتهایی نظیر دوقلوهای سنگآهنی، معادن بافق، باما و توسعه معادن و... را در خود جای داده است.
نظری در این خصوص معتقد است: سهام حاضر در گروه کانههای فلزی به ویژه سنگآهنیها و سرب و روی کاران پتانسیل لازم برای رشد هرچه بیشتر را تا پایان سال دارند و از وضعیت بنیادی مناسبی برخوردارند، به ویژه آنکه این شرکتها از تصمیماتی همچون وضع عوارض صادراتی، افت و خیزهای جهانی و رشد برخی از هزینهها کمتر آسیب میبینند.
این در حالی است که سومین رتبه بیشترین بازدهی ۸ ماهه سال ۹۱ نصیب گروه لاستیکی بازار شده است. گروهی که به دلیل رشد شدید قیمت محصولاتشان در بازار سرمایه با رشد سودآوری و قیمتی مواجه شدهاند. این گروه در ماههای اخیر افزایش نرخهای خوبی را از سازمان حمایت دریافت کرده است.
این گروهها منفی بودند
اما رکورد بیشترین بازدهیهای منفی در این مدت از آن چه گروههایی است؟ در این مدت شاخص زغالسنگ با بیشترین بازدهی منفی رکورددار ۸ ماهه اول سال ۹۱ شده است. گروهی که تک سهم نگین طبس در آن با تعدیل منفی و افت قیمتی اخیر خاطره ناخوشایندی را برای سهامداران خود رقم زده است و این در حالی است که صنعت زغالسنگ اخیرا با افزایش نرخ خوبی مواجه شده بود.
اما پله دوم بیشترین بازدهی منفی به گروه ابزار پزشکی اختصاص یافته است، شاخصی که تک سهم کنتورسازی در آن قرار دارد. دانستن این نکته ضروری است که شرکت کنتورسازی به واسطه کاهش سود خود در سال 90 با افت قیمتی شدیدی مواجه شده است. در این شرایط است که شاخص این گروه افت 25 درصدی را در سال 91 نشان میدهد.
در نهایت گروه استخراج نفت هم که تکسهم حفاری را مهمان خود دارد، در رتبه سوم کمترین میزان بازدهی از ابتدای سال قرار گرفته و پیشبینی میشود با توجه به روند صعودی حفاری این سهم نیز به جایگاه واقعی خود بازگردد. با این حال گروه مزبور در ۸ ماهه با بازدهی منفی ۲۲ درصدی مواجه شده است.
بازارهای موازی چگونه بودند؟
اما بررسی وضعیت بازارهای موازی بورس هم در ۲۴۷ روز گذشته از سال (از ابتدای سال ۹۱ تا اول آذرماه سال جاری) از مهار این بازارهای سرمایهگذاری حکایت دارد. تا جایی که دلار به عنوان مهمترین ارز رایج در کشور بهرغم پیشبینیها تنها رشدی ۵/۴۸ درصدی را در ۸ ماهه از خود نشان میدهد و این در حالی است که دلار کنونی که این روزها خود را به نرخ اتاق مبادلاتی نزدیک میکند، سودای نرخهایی به مراتب بالاتر از قیمتهای کنونی را در سر میپروراند. در همین حال، سکه تمام بهار آزادی نیز در این پروسه رشد قیمتی معادل ۸/۴۲ درصد را از ابتدای سال جاری به خود دیده است، حال آنکه این مسکوک پرطرفدار در سال ۹۱ در نقطه پیک رشد ۷۵ درصدی را هم در سال جاری به ثبت رسانده بود و البته شرایط موجود مرهون سیاستهای کنترلی و سامانبخشی به عرضه و تقاضا در بازار سکه است.
اما طلای 18 عیار ایرانی که شاید از سکه هم در میان ایرانیان پرطرفدارتر باشد، در سال جاری رشد قیمت 4/44 درصدی را به خود دیده است. بررسیها نشان میدهد که قیمت هر گرم طلای 18 عیار در پایان سال 90 معادل 76 هزار و 850 تومان بوده که بهای آن در پایان آبانماه سال جاری به سطح 111 هزار تومان رسیده است. بازدهی به مراتب بالاتر طلای 18 عیار در برابر سکه از رغبت هر چه بیشتر مردم به سرمایهگذاری در این بازار حکایت دارد، چراکه طلا در مقایسه با سکه کمتر از رخدادهای پیرامونی خود مثل مسائل سیاسی، تغییرات شدید نرخ ارز و... آسیبپذیر است و روند قیمتی آن همگرایی به نسبت هماهنگی را با شرایط تورمی و البته اونس جهانی دارد.
در همین شرایط، اونس جهانی طلا هم در پروسه ۸ ماهه گذشته تنها ۴/۴ درصد رشد قیمت را تجربه کرده است. این شرایط بهآن معناست که اگر هر سرمایهگذاری در ایران اقدام به سرمایهگذاری در بازار سکه و طلا میکرد، سود بیشتری را میتوانست شناسایی کند و عملا در جهان طلا نتوانسته چندان جذاب جلوه کند که البته دلیل آن نیز به بحرانهای اقتصادی در اروپا و آمریکا نسبت داده میشود. این در حالی است که استراتژی تسهیل مقداری (تزریق پول به اقتصاد آمریکا) که شامل تزریق ماهانه ۴۰ میلیارد دلار پول به اقتصاد آمریکا از طریق فروش اوراق قرضه بود، سبب شد تا چشمانداز رشد اقتصادی به دلیل در پیش گرفتن این سیاست انبساطی مثبتتر شده و انتظار برای افزایش مصرف طلا و فولاد و سایر کالاها، قیمت هر اونس طلا را حتی در نقاط پیک به سطح ۱۸۰۰ دلار هم نزدیک نماید که البته این شرایط با تشدید بحرانهای اقتصادی در کشورهای اروپایی چندان پایدار نبود، اما این رشد فزاینده، قیمت سکه و طلا را در ایران در سطوح بالایی نگاه داشت و این شد که به رسم همیشگی ایران حتی افت قیمت جهانی این فلز گرانبها هم نتوانست تاثیر شگرفی بر کاهش قیمت آن در داخل کشور ما داشته باشد.
در نهایت وضعیت بازار مسکن هم بهعنوان دیگر بازار موازی بورس سیگنالهای صعودی را از خود نشان میدهد که تا جایی تنها آمار موجود و رسمی از رشد قیمت مسکن مربوط به تابستان است و از رشد نرخ 31 درصدی قیمت ملک در پایتخت حکایت دارد. هرچند بررسیهای دقیقتر نشان میدهد که قیمت مسکن در دو ماه گذشته از پاییز رشد قیمت قابل اعتنای دستکم 10 تا 15 درصدی را به خود دیده است.
ارسال نظر