گزارشی از حضور همکاران سیستم در نمایشگاه صنعت تهران
EPR یک غول پیچیده پر دردسر نیست
دوازدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت در حالی به پایان رسید که شرکت همکاران سیستم به عنوان تنها شرکت نرمافزاری حاضر در نمایشگاه، محصولات جدیدش را در این رویداد عرضه کرد. نسل جدید محصولات همکاران سیستم، شامل راهکار یکپارچهای برای کسب و کارهای بزرگ و متوسط است که با آخرین فناوریهای روز دنیا توسعه داده شده و فعالیتهای عمده یک سازمان را با نگرشی متفاوت پوشش خواهد داد. طی روزهای نمایشگاه، همکاران سیستم ۷ عنوان سمینار را نیز با موضوعات متنوع پیرامون مفاهیم نوین فناوری اطلاعات و محصولات جدید همکاران سیستم،
برگزار کرد. حضور یک شرکت نرمافزاری در نمایشگاه صنعت در نگاه اول برای بازدیدکنندگان کمی نا آشنا بود ولی با بازدید از غرفه همکاران سیستم و صحبت با غرفهداران، دلیل این حضور روشن میشد. بیش از ۷۵۰۰ شرکت صنعتی و بازرگانی از راهکارهای نرمافزاری همکاران سیستم استفاده میکنند بنابراین، حضور همکاران سیستم در نمایشگاه صنعت چندان هم غیرمنتظره نیست.
در طی چهار روز نمایشگاه، تعداد زیادی از مشتریان همکاران سیستم برای آشنا شدن با محصولات نسل جدید این شرکت، از غرفه همکاران سیستم بازدید کردند. شرکتکنندگان در نمایشگاه و برخی علاقهمندان نیز از دیگر گروههای شرکت کننده در سمینارها بودند. این سمینارها همه روزه در اتاق سمینار غرفه همکاران سیستم برگزار میشد و استقبال از برخی از آنها به حدی بود که فضای غرفه پاسخگوی تعداد علاقهمندان نبود. ویژگیهایی مانند تحت وب بودن، فرایند محوری و یکپارچگی با فناوریهای نوین مانند RFID در نسل جدید محصولات همکاران سیستم، توجه و علاقهمندی مخاطبان را به خود جلب کرده بود. با توجه به حضور و استقبال مشتریان همکاران سیستم و مخاطبان نمایشگاه و با توجه به بازخوردهای ارائه شده به شرکت همکاران سیستم، به نظر میرسد این روزها علاقهمندی مدیران کسب و کارها به فناوریهای نوین افزایش پیدا کرده است و با کنجکاوی به دنبال شناسایی و استفاده از این فناوریها در کسب و کارشان هستند.
در گفتوگو با فرید فولادی مدیر محصول همکاران سیستم، آخرین دستاوردها و برنامههای همکاران سیستم در این نمایشگاه تشریح شد.
***
شما تنها شرکت نرمافزاری بودید که در نمایشگاه صنعت حضور داشتید، چرا حضور در این نمایشگاه برای همکاران سیستم مهم بود؟
شرکتی که میخواهد به توسعه کسب و کار مشتریانش کمک کند در جایی قرار میگیرد که مشتریانش در آنجا حضور دارند. ما قصد داشتیم محصو ل جدیدمان را که یک ERP است به بازار معرفی کنیم، و از آنجایی که بیشترین خاستگاه ERP شرکتهای صنعتی است، تصمیم گرفتیم در این نمایشگاه شرکت کنیم.
پس این محصول جدید یک ERP است و در ادامه محصولات شما؟
بله. کسانی که از قدیم با همکاران سیستم آشنا هستند میدانند که همکاران سیستم کارش را با سیستمهای تحت DOS شروع کرد، سپس محصولات نسل دوم را که سیستمهای یکپارچه اطلاعات مدیریت بود (MIS) به بازار عرضه کرد. از سه سال قبل کار روی نسل جدید محصولاتمان را شروع کردیم. در واقع وقتی به نیاز جدید بازار نگاه کردیم، متوجه شدیم که انتظارات مشتریان ما از نرمافزار عوض شده است و در کنار آن تکنولوژی و مفاهیم نرمافزار هم در دنیا هم تغییر کرده است. آنچه هماکنون در جهان به دنبال آن هستند مفهوم تکامل یافته ERP است. بنابراین ما هم تصمیم گرفتیم محصولات نسل جدیدمان را به صورت یک ERP و به تدریج فراتر از ERP و در قالب Business solutions توسعه بدهیم و به بازار عرضه کنیم.
آیا تجربه پیادهسازی در سازمان یا شرکتی هم داشتهاید؟
بله . تقریبا یک سال است که ما این محصولات را به صورت محدود به برخی مشتریانمان عرضه کردیم. تعدادی از شرکتها خصوصا شرکتهای پتروشیمی بزرگ در حال حاضر از همین محصولات به خوبی استفاده میکنند و رضایت دارند. ما فکر کردیم الان فرصت خوبی است که این محصولات را به صورت گسترده به بازار عرضه کنیم و این نمایشگاه را بهترین فرصت برای این موضوع یافتیم.
در ایران معمولا این باور وجود دارد که پیادهسازی ERP با مخاطره روبرو است و برای همین خیلیها با ترس و لرز سراغش میروند. شما هم تا به حال از عنوان ERP برای محصولاتتان استفاده نمیکردید، چه نظری دارید؟
امروزه ERP به آنچنان تکامل و موفقیتی در دنیا رسیده است که شرکتی مانند SAP که ارائهکننده راهکارهای ERP است جزء بزرگترین شرکتهای دنیاست و این یعنی اینکه ERP موفق است.
اگر الزامات پیادهسازی ERP رعایت شود و نگاهمان به ERP درست باشد، حتما موفق می شود. ما تا الان با احتیاط از مفهوم ERP استفاده میکردیم چون فکر میکردیم اول باید این مفهوم جا بیفتد بعد ما از آن استفاده کنیم. و در همکاران سیستم، بر اساس نوجویی همیشگیای که داریم، این را رسالت خودمان میدانیم که کمک کنیم مفاهیم جدید در بازار جا بیفتد.
مفاهیم جدید ERP در بازار فعلی ایران هنوز شکل نگرفته است. آنچه که ما ERP مینامیم، چیزی است که در سال ۲۰۱۲ مطرح است و معنا دارد.
به نظر میرسد اما ERP از نگاه بسیاری از شرکتهای ایرانی کار سنگین و هزینهبری است؟
تصویر شما از ERP چیست؟ یک غول پیچیده پردردسر که برای راهاندازی آن اول لازم است پنج ماه مطالعه کنید، بعد پنج ماه وقت بگذارید و انتخاب کنید و بعد ۲ سال وقت بگذارید و پیادهاش کنید؟ یا تصور شما این است که راهکاری است که میشود به صورت فازبندی شدده و هر فاز را مثلا طی ۶ ماه در سازمان پیادهاش کنیم و به تدریج کاملش کنیم؟ ذهنیت ما از ERP، تصویر دوم است پس اعتقادمان این است که ERP برای شرکتهای بزرگ و شرکتهای متوسط خیلی ارزش افزوده دارد.
نسل جدید محصولات همکاران سیستم برای چه گروه از شرکتها و سازمانهایی مناسب است؟
ما بازار را دسته بندی کرده ایم و برای هر بخش بازار محصول مناسب را ارائه می کنیم، مانند محصول سپیدار که برای شرکتهای کوچک ارائه شده است. این محصول، امکان عرضه تدریجی ERP را به ما میدهد بنابراین شرکتهای بزرگ و شرکتهای متوسط می توانند به تدریج آن را پیاده سازی کنند و در طی زمان بر اساس ارزشی که ERP برایشان ایجاد میکند آن را تکمیل کنند.
در نمایشگاه صنعت و در غرفه همکاران سیستم سمینارهایی هم برای آشنایی مشتریان با این محصولات برگزار کردید برنامه شما برای آموزش و اطلاعرسانی پس از نمایشگاه چیست؟
اگر به خاطر داشته باشید ما سالهای گذشته، یک سری سمینارهای مستمر در ارتباط با مفاهیم مدیریت در دانشگاهها برگزار میکردیم. ذهنمان این است که برای این مفاهیم جدید مجددا سمینارهایی را برگزار کنیم که بتوانیم جمعیت بیشتری را در شرایط بهتر، با مفاهیم نرمافزاری جدید آشنا کنیم. همچنین روی انتشار مقالات و محتوای مرتبط با این موضوع نیز تمرکز خواهیم کرد.
چقدر به موفقیت محصولات جدید اطمینان دارید؟
ما از موفقیت این محصول مطمئنیم. اجرای ماست که میتواند این محصول را موفق تر کند و ما این آمادگی را ایجاد کردهایم که اجرای خوبی برای این محصول داشته باشیم. این کار جدیدی نیست و این تجربه را در دورههای قبل - عرضه محصولات نسلهای پیشین - هم داشتهایم مثلا به یاد بیاورید وقتی که مشتریهایمان را از DOS به Windows مهاجرت دادیم. این تنها اتفاقی نبود که آن زمان رخ داد. علاوه بر مهاجرت مشتریهای خودمان، تعداد زیادی مشتری به همکاران سیستم اضافه شد. فکر میکنیم در این دوره هم همین اتفاق برایمان تکرار میشود. یعنی علاوه بر اینکه ما مشتریهایمان را به سمت محصولات جدیدمان میبریم، فضایی برایمان ایجاد میشود که شرکتهای جدید، خصوصا شرکتهای بزرگ را جذب کنیم.
همکاران سیستم چقدر از تکنولوژیهای به روز در توسعه این محصول استفاده کرده است؟
در حوزه تکنولوژی تولید نرمافزار، ما از آخرین تکنولوژیهای روز دنیا را استفاده میکنیم و فرضی هم برای خودمان قائل شدهایم که بلافاصله با پیشرفتهای تکنولوژی خودمان را به روز کنیم. به عنوان مثال، در طی سه سال گذشته، Net Framework. از ۳ به ۴ چهار ارتقا پیدا کرده است و ما همین کار را در سازمان خودمان انجام دادهایم و الان از Net Framework ۴. استفاده میکنیم.
اما استفاده از آخرین تکنولوژی تولید نرمافزار به تنهایی کافی نیست، ما باید در حوزه تحلیل، مفاهیم تولید نرمافزارهای کسب و کار را هم مد نظر قرار بدهیم و آخرین و پیشرفتهترین تحلیل را داشته باشیم. ما برای اینکه به تحلیلهای به روز دنیا دسترسی داشته باشیم، سعی کردیم از شرکتهای بزرگ دنیا الگو بگیریم. ما از نرمافزارهای بزرگ دنیا ایده میگیریم ولی اصلیترین ورودی ما برای تولید نرمافزارها مشتریان ما هستند. ۲۰ سال تجربه ارائه نرمافزار را جمعکردهایم و آنها را در تولید این نرمافزار استفاده کردهایم.
یک ویژگی برای انطباق ERP با سازمانها موضوع انطباق آنها با سیستمها و فرآیندهای خاص مشتریان است، نرمافزارهای جدید شما در این زمینه چقدر انعطافپذیر هستند؟
اگر ادعا میکنیم که داریم ERP ارائه میکنیم، باید ویژگیهای کلیدی ERP را نیز داشته باشیم. بعضی ویژگیها در ERPها کلیدی هستند مثل اینکه باید دسترسی در هر زمان و مکان وجود داشته باشد. مثل اینکه باید فرایند محور باشد. یکی دیگر از ویژگیهای ERP این است که باید قابلیت متناسبسازی داشته باشد. اما شاید برایتان جالب باشد بدانید که یک ERP باید یک نرمافزار آماده و از پیش طراحی شده باشد. اگر کسی بگوید من دارم در سازمان خودم یک ERP مینویسم، یکی از ویژگیهای ERP را ندارد. این موضوع به دلیل آن است که یکی از ویژگیهای ERP این است که باید در دلش Best Practiceداشته باشد.
ERP باید آماده باشد ولی قابلیت متناسبسازی داشته باشد. محصولات نسل جدید ما قابلیت متناسبسازی به مراتب بیشتری از نسل قبل را دارد. ما در لایههای مختلف قابلیت متناسبسازی را برای مشتریان ایجاد کردهایم. در لایه فرایندهای سازمانی و در لایه خودِ نرمافزار، حتی فکر کردیم که برای صنایع مختلف متناسبسازی به جایی برسد که تولید خاص آن صنایع داشته باشیم. در حال حاضر هم برای دو صنعت این کار را کردهایم.
شما تعدادی بالغ بر ۷۰۰۰ مشتری فعلی هم دارید. تکلیف این مشتریان برای مهاجرت به نسل جدید محصولات چیست؟
ما فکر میکنیم که عمده این مشتریها را به تدریج در طی چند سال به سمت محصولات نسل جدید میبریم و هیچکس را تنها نمیگذاریم ولی این کار باید تدریجی انجام شود چرا که اصلا کار سادهای نیست و زمانبر است
اگر برخی از مشتریان باشند که از شرایط فعلی راضی باشند و نخواهند به سمت ERP مهاجرت کنند، تکلیف چیست؟ آیا همکاران سیستم پشتیبانیاش را از چنین مشتریانی ادامه میدهد؟
ما حتما پشتیبانیمان را تا زمانی که اکثریت نزدیک به همه مشتریان به سمت محصولات جدید مهاجرت کنند ادامه خواهیم داد. اما من فکر میکنم که یک اتفاق رخ خواهد داد و آن اینکه نیاز به این محصولات به تدریج در سازمانها ایجاد میشود. سازمانهایی که الان از محصولات فعلی راضی هستند، به تدریج و با توسعه کسب و کارشان، با نیازهای جدید مواجه میشوند که علاقهمند به ERP میشوند.
ارسال نظر