در ۱۱ ماه گذشته اتفاق افتاد
جابهجایی گروههای پربازده بورسی
در ۱۱ ماه اتفاق افتاد
جابهجایی گروههای پربازده بورسی
بورس تهران در شرایطی طی ۱۱ ماه بیش از ۴۹ درصد سود به سرمایهگذاران رسانده است که سهامداران برخی گروهها سود ۴۰۰ درصدی را شناسایی کردند
گروه بورس- علیرضا باغانی: بورس اوراق بهادار تهران در 11 ماهه منتهی به بهمن 91، بازدهی بیش از 49 درصدی را از خود به نمایش گذاشت.بررسیهای دنیای اقتصاد حاکی از آن است که هرچند بازار سهام در مقیاس کلی و به طور میانگین طی 11 ماه گذشته از سال حدود 50 درصد بازدهی داشته است، اما سهامداران خوششانس گروههایی همچون حملونقل، زراعت، محصولات چوبی، فرآوردههای نفتی، وسایل ارتباطی، کانیهای فلزی، شیمیایی، فلزات اساسی، لاستیک، استخراج نفت، چندرشتهای صنعتی، کانیهای غیرفلزی و محصولات فلزی توانستند سود بالاتری نسبت به بازار شناسایی کنند.
سهامداران این گروهها خوششانس بودند
در میان 13 گروهی که از شاخص بورس در 11 ماهه پیشی گرفتهاند، نام گروه حملونقل با ثبت بازدهی 419 درصدی به چشم میخورد. گروهی به میزبانی شرکتهایی همچون کشتیرانی جمهوری اسلامی، تایدواتر خاورمیانه، حملونقل خلیج فارس، حملونقل توکافولاد و چند شرکت دیگر.
همچنین در بین گروههای پربازده سال ۹۱ و البته در دوره ۱۱ ماهه نام گروه زراعت به چشم میخورد که با ثبت بازدهی ۲۷۹ درصدی رتبه دوم را به خود اختصاص داده است. این گروه، تنها شرکت مگسال را در دل خود جای داده است، سهمی که در سال ۹۱ به دلیل رشد قابل توجه قیمت شیر و گوشت قرمز خبرساز شده بود و توانسته بود در میان شرکتهای بزرگ بورسی خودی نشان بدهد.
اما سومین رتبه بیشترین بازدهی 11 ماهه سال 91 نصیب گروه محصولات چوبی شده است. گروهی که در آن شرکت فیبر ایران خودنمایی میکند و سهامداران این گروه به لطف این شرکت چوبی با بازدهی 247 درصدی مواجه شدهاند.
در همین حال، گروه فرآوردههای نفتی که شامل سهام پالایشگاهها میشود، در ۱۱ ماه گذشته به مدد بازگشایی خیرهکننده پالایشگاه اصفهان که ۲۴۵ درصد رشد قیمت داشت و شاخص بورس را حدود ۱۱۰۰ واحد بالا کشید، با بازدهی ۱۸۸ درصدی در رتبه چهارم پربازدهترین گروهها قرار گرفته است. حال آنکه در همین مدت نماد پارس الکتریک به عنوان تنها نماد حاضر در گروه وسایل ارتباطی موجب بازدهی ۱۸۸ درصدی این گروه شده است.
همچنین این بررسی حاکی از آن است که در 11 ماه سپری شده از سال گروه کانیهای فلزی با 125 درصد بازدهی، گروه شیمیایی با 107 درصد بازدهی، گروه فلزات اساسی با 6/82 درصد بازدهی، گروه لاستیک با 1/76 درصد بازدهی، گروه استخراج نفت با 2/66 درصد بازدهی، گروه چندرشتهای با 3/61 درصد بازدهی، گروه کانی غیرفلزی با 7/51 درصد بازدهی و گروه محصولات فلزی با بازدهی 50 درصدی بیشترین سود را به سهامداران خود داده و این گروهها به لحاظ بازدهی به ترتیب در رتبه پنجم تا سیزدهم قرار گرفتهاند.
این در حالی است که گروه سیمان به عنوان یکی از گروههای مورد توجه بازار در این مدت تنها ۵/۳۷ درصد بازدهی داشته است و گروه غذایی هم در این مدت توانسته ۴/۳۳ درصد سود عاید سرمایهگذاران کند.
در همین حال، گروه قند و شکر هم به عنوان پربازدهترین گروه سال 90 در سال جاری توانسته تنها حدود 7 درصد سود به سهامداران خود برساند.
سهامداران چه گروههایی زیان کردند؟
اما برویم به سراغ گروههای منفی بازار. در 11 ماه سپری شده از سال شاخص محصولات چرمی همچنان با بیشترین بازدهی منفی، رکورددار 11 ماه سپری شده از سال 91 شده است. گروهی که تک سهم گروه صنعتی ملی در آن حضور دارد و این شرکت با تعدیل منفی و افت قیمتی اخیر همچنان بازدهی منفی سنگینی را برای سهامداران خود رقم زده است.
اما پله دوم بیشترین بازدهی منفی به گروه زغالسنگ اختصاص یافته است. شاخصی که تک سهم نگین طبس در آن قرار دارد. این سهم هم با توجه به روند نزولی و اصلاحی خود در پله دوم بیشترین بازدهی منفی قرار گرفته است.
در نهایت گروه سایر مالی که شرکتهای لیزینگی رایان سایپا و صنعت و معدن را در خود جای داده است، با بازدهی منفی 30 درصدی رتبه سوم را نصیب خود کردهاست.
در بازارهای موازی چه خبر بود؟
بررسیهای دنیای اقتصاد حاکی از آن است که در میان بازارهای موازی بورس، در سال 91 قیمتها به طور شگفتآوری صعودی بوده است. بررسیها نشان میدهد که در این مدت دلار آمریکا با رشد قیمت بیشاز 90 درصدی مواجه شده است و سکه تمام بهار آزادی هم با رشدی 87 درصدی در محدوده یک میلیون و 440 هزار تا یک میلیون و 450 هزار تومان نوسان میکند. حال آنکه هر گرم طلای 18 عیار ایرانی در این مدت با رشدی 84 درصدی خود را به سطح 142 هزار تومانی رسانده است. همه این اتفاقات در شرایطی رخ میدهد که هر اونس طلا در جهان در این مدت 7/2 درصد افت قیمت به خود دیده است و به تعبیری واضحتر تحولات طلا و سکه در ایران همسو با وضعیت جهانی طلا نبوده است.
در همین حال، بازار مسکن براساس آخرین آمار رسمی منتشر شده در ۶ ماهه اول سال ۳۲ درصد رشد داشته است. حال آنکه برآوردهای اولیه از رشد ۱۰۰ درصدی قیمت ملک در سال جاری حکایت دارد.
برخی شواهد موجود از تلاطم قیمتها در بازار مسکن حکایت دارد، به طوری که متوسط قیمت آپارتمان نوساز در پایتخت از مترمربعی 3 میلیون تومان عبور کردهاست، اما به نظر میرسد هرچند بازار مسکن در سال 91 رشد اعجابانگیزی را تجربه کرده است، اما به دلیل نبود قدرت خرید در جامعه و در پیش بودن قوانین مالیاتی برای خانههای خالی، به زودی با عرضههای جدید در بازار مسکن تا حدی از التهاب این بازار کاسته شود.
ارسال نظر