جنب پل حافظ
بازگشت تعادل به بورس
گروه بورس- بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته بازگشتی محدود را به نمایش گذاشت که در آن شاخص کل با رشد محدود ۶/۵۸ واحدی به رقم ۳۶هزار و ۵۰۵ واحد رسید. معاملهگران بورس تهران روز گذشته در شرایطی فعالیت خود را شروع کردند که در تحولات سیاسی پس از تنشهای استیضاح وزیر کار در صحنه سیاسی آرامشی برقرار شده است. در همین حال روز گذشته دکتر احمدینژاد سفری را به مصر آغاز کرد که میتواند در صحنه سیاسی خاورمیانه حائز اهمیت باشد؛ همچنین خبرگزاریها از قطعی شدن زمان مذاکرات گروه ۱+۵ و تهران خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری فارس، در پی گفتوگوی تلفنی بین علی باقری و هلگا اشمیت، معاونان سعید جلیلی و کاترین اشتون، ایران و ۱+۵ توافق کردند تا دور جدید گفتوگوها در روز ۸ اسفند۹۱ در قزاقستان برگزار شود.
پیش از این در دیدار وزرای امور خارجه آلمان و ایتالیا در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ، موضوع هستهای ایران مورد تبادل نظر قرار گرفته و در مورد نشست ایران و ۱+۵ نیز گفتوگو شد.
از سوی دیگر در صحنه اقتصادی دیروز همچنان نگاهها به صحنه بازارهای موازی بود. در صحنه مبادلات ارزی تصویب یک فوریت قانون تشدید مجازات متخلفان ارزی در مجلس تصویب شد. این در حالی است که معاون بودجه معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی از احتمال کنار گذاشته شدن ارز مرجع ۱۲۲۶ریالی خبر داد.
شفافسازی «شپنا» در آستانه بازگشایی نماد
در بازار دیروز نمادهای قابل معامله گروه پالایشگاهی از جمله پالایشگاههای تبریز، شیراز و لاوان با صف خرید همراه بودند. در همین حال با انتشار گزارش شفافسازی پالایشگاه اصفهان انتظار میرود این نماد نیز امروز به تابلو برگردد تا همچنان دو نماد بندرعباس و تهران بسته باقی بماند. در گزارش شفافسازی این پالایشگاه که حائز نکته تازهای نسبت به گزارش ۹ ماهه و ۶ماهه حسابرسی شده شرکت نیست تاکید شده است:
طبق بند ج ماده ۷ قانون بودجه سال ۸۸ که در قوانین بودجه سالهای بعد نیز تکرار شده است «مابهالتفاوت قیمت آزاد ۵ فرآورده اصلی نفتی تولید داخلی و سهم شرکت از قیمت فروش آنها در داخل کشور در دفاتر شرکت پالایش نفت به حساب بدهکار شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران ثبت و از آن طریق در حساب بدهکار دولت (خزانه داری کل) ثبت میشود.»
در سال مالی ۱۳۸۹ مبلغ ۹۶۱ میلیارد تومان درآمد یارانه مواد برگشتی از شرکتهای همجوار به حساب بدهی شرکت ملی پخش و پالایش فرآوردههای نفتی ایران منظور گردیده که بدلیل تفسیر متفاوت مبانی محاسباتی مشمول یارانه، تا کنون مورد پذیرش شرکت فوقالذکر قرار نگرفته است که این مبلغ در صورتهای مالی ۶ ماهه نخست سال مالی ۹۱ بالغ بر یک هزار و ۱۰۰ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان بوده و بهرغم مذاکرات فراوان تا این تاریخ به تایید شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران
نرسیده است.
در همین حال، مدیر عامل پالایشگاه اصفهان با ارسال نامهای به معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس اعلام کرد: با توجه به نامه مدیر مالی شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی مبنی بر شناسایی ۹ هزار و ۶۱۰ میلیارد ریال درآمد یارانه سال ۸۹ مرتبط با مواد برگشتنی ناشی از خوراک ارسالی به واحدهای همجوار بدون تایید مراجع قانونی در دفاتر مالی این شرکت به استحضار میرساند:
با توجه به اینکه ابهام مطرح شده طی سالهای ۸۸ تا پایان سال ۸۹ از سطح اهمیت بالایی برخوردار بوده و به نوعی با سرنوشت مالی شرکت عجین شده است، موضوع از همان ابتدا طی مکاتباتی به مراجع عالی در سطح شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی و در نهایت وزارت نفت انعکاس و خواستار حل موضوع با لحاظ مبانی منطقی و عادی در روابط تجاری فیمابین شده است.
با پیگیری مستمر صورت گرفته، موضوع پذیرش پرداخت یارانه، مرتبط با مواد برگشتی ناشی از خوراک،صرفا مرتبط با سال مالی ۹۰ نهایتا مورد تایید اداره کل نظارت بر صادرات و مبادلات مواد نفتی وزارت نفت قرار گرفته ولی موضوع شرکتهای پتروشیمی اصفهان و نفت سپاهان کماکان در دست پیگیری است.
این شفافسازی در نهایت تاکید میکند بهرغم اینکه در مجمع عمومی عادی سالانه سال مالی منتهی به ۲۹اسفند ۹۰مبلغ ۷ هزار و ۲۵میلیارد ریال از سود قابل تقسیم شرکت با توجه به محدودیتهای اعمالشده در بند ۴ گزارش حسابرس، انباشته شده است. اما در صورت عدم پذیرش مبلغ مورد نظر توسط شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران و در نظر گرفتن اختلاف بیشتر مندرج در گزارش ۶ ماهه، شرکت در پایان سال ۹۰ با زیان انباشته (حدودا بالغ بر ۴ هزار و ۱۶۰ میلیارد ریال به ازای هر سهم ۹۹۹ریال) مواجه خواهد شد.
توقف۲۷۰روزه نماد شپنا بر پایه اختلاف حسابی معادل ۴هزار و ۱۶۰میلیارد ریال در شرایطی است که پالایشگاه اصفهان در صورتهای مالی خود بیش از ۲۵هزار میلیارد ریال وجه نقد دارد که سود بانکی ساده این رقم سالانه بیش از اختلاف حسابهای یاد شده است. در همین حال میزان مطالبات پالایشگاه اصفهان از شرکتهای پیرامونی به زودی در حدی خواهد بود که میتواند به تملک شرکتهای پیرامونی منجر شود.
در گروه تصفیه نفت دیروز با پر رنگ شدن احتمال عرضه سه شرکت نفت پاسارگاد و ایرانول از زیرمجموعههای صندوق بازنشستگی و تامین اجتماعی و پتروشیمی خراسان زیر مجموعه تامین اجتماعی و هلدینگ نفت و گاز پارسیان، معاملهگران شاهد افزایش تحولات در نمادهای وابسته بودند و صندوق بازنشستگی با صف خرید همراه شد.
روز گذشته همچنین در گروه خودرویی نماد سایپا برای برگزاری مجمع فوقالعاده انتخاب هیات مدیره متوقف شد.
نگاه معاملهگران به بازار جهانی و بورس کالا
در معاملات دیروز همزمان با معاملات اوراق بهادار در بازار جهانی و بورس کالا نیز تحولات مهمی رخ داد که بر روند بازار بیتاثیر نبود. در بازار جهانی بهای فلزات شاهد حفظ سطح قیمتی بالا بودند در این بازار بهای مس به ۸هزار و ۳۰۷دلار در هر تن رسید.
بهای سه فلز روی، سرب و آلومینیوم نیز به ترتیب ۲هزار و۱۸۶دلار،۲هزار و ۴۵۴دلار و ۲هزار و ۱۲۸دلار بود. در همین حال در بازار سنگآهن در فاصله یک هفته مانده به آغاز سال نو چینی، بهای سنگآهن در بنادر اصلی چین به بالاترین میزان آن در ۳ هفته اخیر رسید؛ هرچند حجم کم معاملات تا حدی موجب نگرانی سرمایهگذاران شد.
به گزارش بورس نیوز به نقل از خبرگزاری رویترز از سنگاپور، روز گذشته هر تن سنگآهن تحویل فوری با درجه خلوص ۶۲ درصد، با ۷/۰ درصد افزایش قیمت نسبت به روز معاملاتی قبل از آن، ۲/۱۵۴ دلار در بنادر اصلی چین خرید و فروش شد. این رقم بالاترین قیمت سنگآهن در بنادر چین از ۱۴ ژانویه تاکنون محسوب میشود و تا رکورد قیمتی ۱۵ ماهه آن ۴ دلار بیشتر فاصله ندارد.
افزایش تقاضای فولاد در بازارهای چین در آستانه جشن سال نو چینی و رسیدن قیمت آن به مرز ۶۷۰ دلار در هر تن موجب شده است تا معاملهگران منتظر هجوم فولادسازان به بازار سنگآهن باشند اما حداقل در روز گذشته حجم معاملات چندان سنگین نبود.
علاوه بر مساله افزایش تقاضای فصلی محصولات فولادی، بهبود اوضاع اقتصادی چین نیز میتواند محرک خوبی برای بازار فولاد و سنگآهن باشد. اقتصاد چین پس از پشت سر گذاشتن دوره رکود دو ساله، بالاخره در سه ماهه پایانی سال ۲۰۱۲ نشانههای بهبود را از خود بروز داد. چین بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده فولاد در جهان است و هرگونه تغییری در شاخصهای اقتصادی آن، تاثیر کاملا محسوسی بر بازار فولاد و سنگ آهن میگذارد. در همین حال در بورس کالا دیروز در بخش فلزی پس از یک ماه توقف عرضه شمش آلومینیوم در بورس کالا، بیش از ۳ هزار تن از این محصول معامله شد.
براساس این گزارش ایرالکو ۳ هزار تن شمش آلومینیوم را در مقابل ۷ هزار و ۷۸۰ تن تقاضا عرضه کرد که در نهایت ۶ هزار و ۹۵۲ تومان کشف قیمت شد.
این معاملات، آلومینیوم ایران را با صف خرید همراه کرد. در همین حال دیروز عصر رینگ بورس کالا از سوی پتروشیمیها با عرضه سنگین همراه شد هدف از این عرضهها اشباع بازار داخلی با هدف صدور مجوز صادرات مواد پلی اتیلنی عنوان شده است. دیروز شایعه شروع مجدد صادرات مواد پلیاتیلنی به صفهای خرید در این نمادها منجر شد.
نیاز ارزی فولادسازان تامین نشد؟
در گروه فلزی، عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد با اشاره به اینکه کارخانههای فولادی برای تامین ارز موردنیاز خود با محدودیتهای زیادی مواجهند، افزود: مرکز مبادلات ارزی تاکنون نتوانسته است نیاز ارزی بیشتر کارخانههای فولادی را تامین کند.
بهادر احرامیان در گفتوگو با ایسنا، توضیح داد: در حال حاضر دسترسی کارخانههای فولاد به ارز مبادلهای بسیار محدود است و اغلب کارخانهها عملا با ارز آزاد مواد اولیه خود را تامین میکنند.
وی با اشاره به اینکه استفاده از ارز آزاد قیمت تمام شده محصولات فولادی را در کارخانههای فولادسازی افزایش داده است، گفت: طی چند ماه گذشته شاهد نوسانات پی درپی در بازار فولاد کشور بودهایم و اگرچه فروش فولادسازیها از نظر ریالی افزایش یافته، اما میزان تولید آنها تغییر چندانی نسبت به سال گذشته نداشته است.
به گفته وی، هماکنون ملاک قیمتگذاری در بازار محصولات فولادی ارز آزاد است.
در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت بود که در آن ارزش معاملات به ۱۰۵میلیارد تومان رسید که ۵۹درصد آن را انتقال دو بلوک سهام ملی مس و بانک پارسیان تشکیل داد. گفته میشود این بلوکها توسط مجموعه سایپا با هدف پرداخت اقساط خرید سهام سایپا منتقل شده است. دیروز از ۲۲۷نمادی که به روی تابلو رفتند نیز ۱۱۲نماد با کاهش قیمت و ۱۰۸نماد با رشد ارزش معامله شدند.
ارسال نظر