وقایعشمار اقتصادی و سیاسی
خریداران سهام محتاط شدند
از سوی دیگر سرانجام کنگره آمریکا نیز تعویق سررسید سطح بدهی این کشور را تصویب کرد تا به این ترتیب دموکراتها و جمهوریخواهان برای حصول هرگونه توافقی درخصوص بودجه خود، از فرصت ۳ ماهه برخوردار باشند.
اما در بازار فلزات قیمتی، انتظار برای ادامه سیاستهای پولی انبساطی آمریکا بهای طلا را از سکون خارج کرد و تحرک کوچکی به آن وارد نمود تا پس از انتشار ارقام مثبت، بخش مسکن آمریکا و افزایش فروش خانههای تک خانوار در آمریکا در ماه نوامبر، قیمت طلا در بازارهای جهانی روند رو به رشدی به خود گیرد. این شرایط سبب شد در پایان هفتهای که گذشت، در نهایت قیمت این فلز گرانبها را با رشد 9/0 درصدی مواجه شود.
کارشناسان پیشبینی میکنند که در کوتاهمدت بهای طلا در پی روند مثبت دادههای اقتصادی آمریکا ثابت بماند. اما چشمانداز تورم جهانی ناشی از سیاستهای پولی پذیرفته شده از سوی بانک مرکزی اروپا حاکی از افزایش سطح قیمتها است. اما در بازار طلای سیاه؛ انتشار خبر تعطیلی پالایشگاه نیوجرسی و رشد سفارشهای کالاهای بادوام آمریکا منجر شد تا نفت برنت دریای شمال روند قیمتی خود را در اوایل هفته گذشته با رشد آغاز کند. همچنین برنامه فدرال رزرو برای پایین نگاه داشتن نرخهای بهره کوتاهمدت به تقویت قیمت نفت برنت دریای شمال کمک کرد.
اما در بازار داخلی؛ تلاش غربیها برای جلوگیری از دسترسی ایران به پول نفت و گاز خود در حالی ادامه دارد که مذاکرات ایران با غرب در پی تعلل در تعیین محل مذاکرات به تعویق افتاده است.
برخی از فعالان اقتصادی بر این باورند که تحریمهایی که قرار است از روز ۱۸ بهمنماه آغاز شود، حداقل در حوزه نفت و انرژی آثار خود را به سرعت نشان نمیدهد و به نظر میرسد که تا ۶ ماه آینده مشکل چندانی در حوزههای نفت رخ ندهد. همچنین پیشبینی میشود که برخی از شرکای کشور نظیر چین، هند و ترکیه حاضر به پذیرش تحریمهای آمریکا نباشند. در این میان شاید برخی شرکتهای چینی به دلیل ارتباطات خود با آمریکا دچار مشکلاتی شوند که در صورت بروز این امر برخی شرکتهای دیگر جایگزین آنها خواهند شد.
اگرچه پیش از شروع تحریمهای آمریکا، وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران به طور رسمی اجرای تحریمهای پیشدستانه نفت و گاز علیه برخی از کشورهای اروپایی را در دستور کار قرار داده است؛ اما در فضای داخلی این تنها مساله تاثیر گذار بر فعالیت های اقتصادی نیست. در همین حال، پس از اعلام موکول شدن اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها به سال بعد از سوی برخی از نمایندگان مجلس، یکی از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه با تکیه بر برنامه پنجم توسعه، نسبت به سیاستهای اقتصادی دولت در حوزه ارز و مرکز مبادلات ارزی انتقاد کرد. به گفته وی؛ قیمت ارز باید متناسب با تورم داخل و خارج، همچنین میزان عرضه و تقاضا و شناور مدیریت شده باشد.
در چنین فضایی قیمت دلار و یورو در هفتهای که گذشت در بازار آزاد به ترتیب از رشد ۱۰ و ۲/۹ درصدی برخوردار شد. در مرکز مبادلات ارزی نیز هر دلار آمریکا از سطح ۲۴ هزار و ۵۵۱ ریال به سطح ۲۴ هزار و ۵۵۲ و یورو از ۳۳ هزار و ۴۹ ریال به ۳۳ هزار و ۳۲۴ ریال رسید.
افزون بر این، سکه طرح جدید نیز در این هفته با رشد 6/7 درصدی و هر گرم طلای 18 عیار نیز رشد 3/9 درصدی را تجربه کرد.
اما در بازار مسکن طرحی که در هفته گذشته برای افزایش نرخ حق کمیسیون معاملات مسکن از سوی صنف مشاوران املاک به دولت پیشنهاد شده بود، در پی واکنشهای متعدد منتقدان تا پایان سال احتمالا به تصویب نخواهد رسید. اگرچه مشاوران املاک با تاکید بر افزایشی نبودن نرخ جدید پیشنهاد شده به دولت، تلاش دارند شانس موافقت با رقم پیشنهادی را برای اوایل سال آینده بالا نگه دارند.
اما در بازار سرمایه کشور با کاهش 37 و 25 درصدی حجم و ارزش معاملات، بورس تهران شاهد معاملات یک میلیارد و 114 میلیون سهم به ارزش چهار هزار و 282 میلیارد ریال بود، معاملاتی که در غیاب 28 درصد از فعالان بازار صورت گرفت که به این واسطه رقم شاخص کل را از افت 8/1 درصدی برخوردار سازد. در این هفته صنایعی همچون محصولات چوبی، حملونقل، انبارداری و ارتباطات، قند و شکر، ساخت محصولات فلزی و شرکتهای چندرشتهای صنعتی در میان صنایع بورسی مورد توجه بودند.
ارسال نظر