دنیای اقتصاد- «سهام بانک در چند دقیقه فروش رفت»، «بازار شیرین بود، سهم را عرضه کردیم»، «تا وقتی که تقاضای خرد باشد، بلوک نمی‌دهیم»، «وزارت اقتصاد بخشنامه تسویه بدهی‌های بانک‌ها را صادر کرده»، «سود سال ۹۱ صادرات ۸۴تومان است»و... . اینها بخشی از صحبت‌هایی است که در نشست خبری که بعد از عرضه ۶درصد سهام بانک صادرات در محل شرکت بورس برگزار شد، مطرح شد. سومین بانک دولتی در بورس عرضه شد

«صادرات»؛ یک ریال بالای ۱۰۰تومان

خرید کل سهام بانک، ۱۹دقیقه به طول انجامید

گروه بورس - معصومه طاهرخانی: «سهام بانک در چند دقیقه فروش رفت؟»، «بازار شیرین بود، سهم را عرضه کردیم»، «تا وقتی که تقاضای خرد باشد، بلوک نمی‌دهیم» ، «وزارت اقتصاد بخشنامه تسویه بدهی‌های بانک‌ها را صادر کرده»، «سود سال ۹۱ صادرات ۸۴تومان است»، «خارجی‌ها به کارگزاری بانک صادرات دستور خرید داده‌اند»، «خریدار قبلی پتروپارس ثمن نقدی معامله را نداده»، «۴۰درصد سود ۸۷ را تقسیم می‌کنیم» و ...

اینها بخشی از صحبت‌هایی است که در نشست خبری که بعد از عرضه ۶درصد سهام بانک صادرات در محل شرکت بورس برگزار شد، مطرح شد.

در این جلسه که با حضور رییس سازمان خصوصی‌سازی، مدیرعامل شرکت بورس، مدیرعامل صادرات به همراه مدیر مالی این بانک همراه بود، به محلی برای رفع ابهامات عرضه‌های سازمان خصوصی‌سازی تبدیل شد.

از این پس قیمت‌گذاری را منتشر می‌کنیم!

رییس سازمان خصوصی‌سازی در پاسخ به سوال خبرنگار ما درباره قیمت موردنظر این سازمان برای هر سهم صادرات گفت: اصولا اگر عرضه‌ای نزدیک به قیمت موردنظر ما نباشد ما سهم عرضه نمی‌کنیم. عرضه صادارت نشان داد که ارزش‌گذاری ما هم در همین حد بوده است. بازار شیرین بود و ما هم عرضه را انجام دادیم.

خبرنگار ما پرسید: با این وجود آیا امکان انتشار قیمت‌گذاری شما وجود دارد که کردزنگنه جواب داد: نه تنها قیمت‌گذاری صادرات، بلکه ملت و تجارت هم قابل انتشار است و هر که بخواهد می‌تواند از دفتر من بگیرد.

وی در پاسخ به سوال دیگری در مورد اینکه آیا بلوکی از صادرات عرضه خواهد شد یا خیر؟ گفت: تا زمانی که تقاضا برای عرضه‌های خرد باشد، ما بلوکی را عرضه نمی‌کنیم.

همه جور سودی را افشا می‌کنیم!

خبرنگار ما از مدیرعامل بانک صادرات پرسید: بخش زیادی از سود سال ۸۷ صادرات، حاصل فروش ۵۱درصد سهام غدیر بوده که به صورت غیرعملیاتی است. برای سود امسال چه تدبیری دارید و چگونه قصد تحقق EPS خود را دارید؟برهانی در جواب گفت: پیش‌بینی سود سال ۸۷ ما ۱۵۵ریال بود که صورت‌های حسابرسی نشده ما نشان می‌دهد که ۲۱۷ریال سود محقق کرده‌ایم. با این حساب ما رقمی بالاتر از EPS پیش‌بینی خود را پوشش داده‌ایم.

وی اضافه کرد: از طرفی سهم سود غدیر در سود ما بسیار کم است چون در سود انباشته رفته و کمتر از ۹ریال(!) از مبلغ ۱۵۵ریال سود ما را پوشش داده است.

اما قالیباف، مدیرعامل بورس هم ضمن اشاره به دقت شرکت بورس در افشای سودهای غیرعملیاتی صادرات گفت: ۱۶۱میلیارد تومان از سود ۸۷ متعلق به فروش سهام غدیر بود که هم سازمان و هم شرکت تاکید داشتند که این سود افشا شود.

خارجی‌ها حتما هستند!

اما مدیرعامل بانک در ادامه فروش ۶درصد سهام این بانک را طی ۶دقیقه اعلام کرد و گفت: تعداد زیادی از خارجی‌ها قبل از عرضه با ما مذاکره کردند تا سهام صادرات را خریداری کنند.

البته چون محدودیت عرضه در روز اول وجود دارد ما به آن‌ها اعلام کردیم که نگران نباشید، در عرضه‌های بعدی به شما سهم می‌رسد.

وی ادامه داد: برای ۱۰۰شعبه داخل و خارج کشور بخشنامه‌ای ارسال کرده‌ایم که دستورهای خرید را برای سهام بانک بگیرند.

سالی طلایی به نام ۹۱ !

در ادامه رییس سازمان خصوصی‌ که فروشنده ۶درصد سهام صادرات بود به ارزش‌گذاری سهام از سوی تامین سرمایه امین اشاره کرد و گفت: براساس ارزش‌گذاری که «امین» انجام داده پیش‌بینی کرده که برای سال ۹۱، سود صادرات چهار برابر سود فعلی شود؛یعنی ۸۴تومان. دلیل اصلی هم این است که صادرات بین دیگر بانک‌ها، کمترین هزینه جاری را دارد.

خبرنگار ما از رییس سازمان خصوصی‌سازی پرسید که پیش‌بینی «امین» برای سود سال ۸۸ چقدر است؟ که کرد زنگنه گفت: الان حضور ذهن ندارم ولی ارزش‌گذاری صادرات در دفتر من موجود است و روی سایت سازمان هم منتشر می‌کنیم تا همه ببینید.اما برهانی اشاره کرد که سود سال ۸۸ ما ۲۰۴ریال است و کرد زنگنه هم گفت که اتفاقا سودی هم که «امین» پیش‌بینی کرده نزدیک همین است.

خریدار «پتروپارس» خریدار نبود!

خبرنگار ما از رییس سازمان خصوصی‌سازی پرسید: چرا عرضه ۶۱درصد سهام «پتروپارس» با وجودی که برنده آن اعلام شد و زمان پرداخت ۳درصد ثمن معامله هم پنج روز از طرف سازمان تمدید شد، بار دیگر آگهی شده است؟ چه ایرادی در روند مزایده بوده؟ کرد زنگنه گفت: برنده مزایده چکی که به سازمان داده به جای تاریخ ششم اردیبهشت به تاریخ ۳۰خردادماه بوده است. طی استعلامی که ما از بانک به عمل آوردیم مشخص شد که خریدار تقلب کرده و اصلا پولی در حساب نبوده است.

وی دلیل بروز این اشتباه را متوجه بخش مالی سازمان خصوصی‌سازی دانست و گفت: وقتی این اتفاق افتاد مطابق قانون چون فاصله رقم پیشنهادی نفر دوم با نفر اول زیاد بود، مزایده را ابطال و دوباره آگهی کردیم.

ترافیک عرضه‌ها زیاد است!

وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ما درباره دلایل منتفی شدن مزایده‌های ۵/۱درصد سهام گل‌گهر و چادرملو گفت: چون عرضه سهام این دو شرکت به مجامع آنها برخورد کرد، در نتیجه ترجیح دادیم که بعد از برگزاری مجمع مزایده‌ها آن‌ها را برگزار کنیم.

وی در مورد اینکه چرا از ابتدا برنامه‌ریزی روی زمان عرضه و مجمع انجام نشده، گفت: ترافیک زیاد عرضه‌ها باعث شد که این مشکلات پیش بیاید.

کردزنگنه سهام حفاری شمال را نیز آماده عرضه دانست و گفت: هر زمان که بورس اجازه دهد ما سهام را عرضه می‌کنیم.

سازمان خصوصی‌سازی: قحط‌الرجال نیست!

کرد زنگنه در پاسخ به دیگر سوال خبرنگار ما درباره اینکه آیا آقای غلامی، معاون واگذاری در این سازمان حضور دارند یا خیر؟ گفت: آقای غلامی در سازمان هستند و در آماده‌سازی شرکت‌ها فعالیت دارند.

وی در جواب این سوال خبرنگار ما که پرسید ولی ایشان در گفت‌و‌گوی دیروز خود با خبرنگار ما گفتند که از این سازمان رفته‌اند و تا به حال سه بار هم استعفای خود را به شما ارائه کرده‌اند، نیز گفت: قحط‌الرجال که نیست، ولی نیروی خوب را از دست نمی‌دهیم.

۳درصد بورس در سبد صادرات!

عرضه اولیه ۶درصد سهام بانک صادرات ایران با قیمت پایه هر سهم ۱۰۰۱ریال روز گذشته در بورس تهران انجام شد.

صادرات که به عنوان سومین بانک دولتی مشمول واگذاری در بورس عرضه شد توانست ارزش روز بورس تهران را تا ۵۴میلیاردو ۴۰۰میلیون تومان بالا ببرد.

ارزش بیش از یک میلیاردو ۸میلیون سهمی که دیروز عرضه شد ۱۰۱میلیارد تومان رقم خورد. از سوی دیگر بانک صادارت با سرمایه ثبتی یک هزارو ۶۸۰میلیارد تومانی خود، بعد از مخابرات دومین شرکت بورس از لحاظ سرمایه شد.

همچنین ارزش بازار صادرات هم یک هزارو ۶۸۲میلیارد تومان به دست آمد که به این ترتیب ششمین شرکت بورس از این لحاظ رقم خورد.

با انجام عرضه دیروز، ۳درصد ارزش بورس در سبد صادرات قرار گرفت تا با فرض تقسیم ۴۰درصد سود در مجمع امسال، P/E این بانک ۵/۴واحد رقم بخورد.

در حال حاضر صادرات، بزرگ‌ترین بانک بورس به لحاظ ارزش بازار در بورس تهران است.

کدام یک؛ ۶دقیقه یا ۱۹دقیقه؟

اما اینکه زمان فروش ۶درصد سهام صادرات چند دقیقه بوده، چیزی است که با نگاهی به روند معاملات این سهم و گفته‌های مدیران بانک روند متفاوتی را نشان می‌دهد.

مطابق آمار صبح دیروز ساعت ۹ و ۵۰دقیقه ناظر معاملات اطلاعیه آماده بودن نماد صادرات برای گرفتن دستورهای خرید را صادر کرد.

بعد از این اطلاعیه، در ساعت ۱۰ درخواست‌های خرید با قیمت پایه ۸۰تومان شروع شد و به سرعت ارقام بالاتر پیشنهاد شد.

در ساعت ۱۰و ۵دقیقه دستورهای خرید به ۹۵تومان رسید تا اینکه در ساعت ۱۰ و ۶دقیقه تعداد ۸۶میلیون سهم در قیمت ۱۰۰تومان ایجاد شد. در قیمت ۱۰۰۱ریال هم تنها ۲میلیون و ۲۰۰هزار سهم درخواست خرید وجود داشت و در نهایت در ساعت ۱۰و ۱۳دقیقه در قیمت ۱۰۰تومان تعداد ۸۰۶میلیون سهم دستور خرید، در قیمت ۱۰۰۱ریال تعداد ۵۲میلیون سهم دستور خرید و در آخر در قیمت ۱۰۰۲ریال هم تعداد دو میلیون سهم دستور خرید ثابت شد.

ساعت ۱۰و ۱۴ هم وقتی بود که سازمان خصوصی‌سازی تصمیم گرفت عرضه را انجام ‌دهد.

در ضرب اول عرضه، تعداد ۸۵۳میلیون و ۵۰۰هزار سهم روی قیمت ۱۰۰۱ریال معامله شد. همچنن بعد از این معامله، تعداد ۱۵۴میلیون و ۶۰۰هزار سهم باقی ماند و ۸۶میلیون خریدار هم روی قیمت ۱۰۰تومان دستور خرید به سامانه وارد کرده بودند.

در نهایت در ساعت ۱۰و ۲۰دقیقه روی قیمت ۱۰۰۱تومان، باقیمانده سهام به تدریج خریداری شد و عرضه به انتهای خود نزدیک می‌شد.این خریدها به صورت ۲میلیون و ۲۰۰هزار سهمی انجام می‌شد. یعنی به اندازه سهمیه‌ای که هر ایستگاه معاملاتی کارگزاری‌ها داشت. این روند خرید قطره‌ای ادامه یافت تا در نهایت در ساعت ۱۰و ۳۳دقیقه عرضه ۶درصدی صادرات تمام شد.

در نتیجه با احتساب ساعت شروع که از ساعت ۱۰و ۱۴دقیقه بوده و زمان اتمام که ساعت ۱۰و ۳۳دقیقه بود، زمان فروش ۶درصد صادرات، ۱۹دقیقه به دست می‌آید.

۲۹درصد برای خرد و بلوک

با نگاهی به ترکیب سهامداران صادرات مشخص می‌شود که با احتساب ۴۰درصد سهام عدالت، ۶درصد عرضه اولیه و ۵درصد سهام کارکنان تا این لحظه، ۵۱درصد از سهام بانک خصوصی شده است.

از طرفی به جز ۲۰درصد سهامی که دست دولت باقی می‌ماند و با توجه به اینکه به گفته مدیران بانک هیچ درصدی بابت رددیون پرداخت نمی‌شود، تنها ۲۹درصد از سهام صادرات برای عرضه‌های خرد و بلوک در آینده باقی می‌ماند.

در نهایت سهم صنعت بانکداری در بورس تهران با ورود صادرات به ۶/۱۳درصد رسیده است.

ابطالی‌ها؛۲ /۰درصد

اما دیروز سایت رسمی شرکت بورس در ساعت ۲بعد از ظهر تعداد سهام معامله شده صادرات را بیش از ۹۸۰میلیون سهم ذکر کرد که با این حساب مشخص می‌شود که بیش از ۲۷میلیون سهم صادرات ابطال شده و عرضه ۶درصد، به ۸/۵درصد کاهش یافته است.

سود تلفیقی صادرات که همواره کمتر از سود اصلی آن است برای سال ۸۷، معادل ۲۱۷ریال پیش‌بینی شده و برای سال ۸۸ هم این رقم معادل ۲۰۴ریال برآورد شده است.

اما میزان سودی که صادرات از محل فروش ۵۱درصد سهام غدیر در سود سال ۸۷ خود شناسایی کرده معادل ۱۶۱میلیارد تومان بوده که به ازای هر سهم ۹۶ریال به دست می‌آید.

عکس: نگار متین نیا