لغو عرضه سنگ‌آهنی‌ها در سکوت

گروه بورس - علیرضا باغانی: در شرایطی که بازار خود را برای دو عرضه عمده دولتی در شرکت‌های سنگ‌آهن گل‌گهر و چادرملو آماده می‌کرد، روز گذشته اخبار غیررسمی بازار از منتفی‌شدن این عرضه‌های بلوکی حکایت دارد.

براساس این اخبار محفلی، عرضه ۵/۱درصدی چادرملو از سوی ایمیدرو به دلیل جهش غیرمنتظره قیمت نماد، درنظر نگرفتن سود تقسیمی چادرملو در قیمت پایه بلوک و در نهایت عدم توافق خریداران احتمالی شده است.

درخواست کسر سود ۱۱۷تومانی از قیمت پایه

این درحالی است که چادرملو در مجمعی که اخیرا برگزار کرد، ۱۱۷تومان سود تقسیم کرد، در حالی که قیمت پایه عرضه ۵/۱درصدی قبل از برگزاری مجمع ۶۳۲تومان تعیین شده بود و اعتقاد خریداران این است که سود تقسیمی در مجمع باید از قیمت پایه سهام طبق عرف بازار کاسته شود، حال آن که قیمت سهام چادرملو در تابلوی بورس ۶۰۷تومان است. از سرمایه‌گذاری امید، فولاد مبارکه اصفهان، سرمایه‌گذاری سپه و سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات به عنوان خریدارانی یاد می‌شد که برای به دست آوردن بلوک‌های ۵/۱درصدی چادرملو و ۶/۱درصدی گل‌گهر با ایمیدرو به مذاکره پرداخته‌اند.

این ۵/۳میلیارد تومان جذاب

خریداران سهام چادرملو در شرایطی خواستار کسر سود تقسیم شده ۱۱۷تومانی در مجمع چادرملو از قیمت پایه عرضه بلوکی این نماد معاملاتی هستند که با توجه به ۳۰میلیون و ۱۳۸هزار سهمی که قرار بود طی این عرضه فروخته شود، رقمی معادل ۳میلیاردو ۵۱۰میلیون تومان از ارزش این معامله ۱۸میلیاردو ۸۰۰میلیون تومانی کاسته شود.ایمیدرو بنا داشت روز نوزدهم خردادماه جاری ۵/۱درصد از سهام سنگ‌آهن چادرملو را به قیمت پایه ۶هزارو ۲۳۶ریال عرضه کند که خریداران باید ۲۰درصد از ارزش معامله را که رقمی معادل ۳میلیاردو ۷۶۰میلیون تومان است، ظرف ۲۰روز کاری به صورت نقد پرداخت می‌کرد و ۸۰درصد مابقی را هم در اقساط ۶ساله هر ۶ماه یک بار با سود سالانه ۶درصد به فروشنده برمی‌گرداند که این شرایط مناسب عرضه موجب شده بود تا گروه‌های مختلفی برای خرید این بلوک کوچک اما ارزنده با صاحب سهم به مذاکره بنشینند.

از عرضه «کگل» هم خبری نیست

از طرفی دیگر گفته می‌شود، عرضه بلوک ۶/۱درصدی گل‌گهر نیز به هفته‌های بعد موکول شده است.در ظاهر خریداران تمایل داشتند دو بلوک چادرملو و گل‌گهر را با هم خریداری کنند، اما منتفی شدن عرضه چادرملو، موجب شده تا معامله عمده «کگل» هم به وقت دیگری موکول شود. افزون بر این با توجه به این که احتمالا ۲۱۰ تومان سود در مجمع گل‌گهر تقسیم خواهد شد، تعویق عرضه بلوکی این شرکت بورسی توجیه پذیر می‌شود، چرا که اگر معامله پس از مجمع «کگل» که در سی‌ام خرداد برگزار می‌شود انجام شود، سود تقسیم شده در مجمع از آن ایمیدرو است ولی در صورت انجام معامله قبل از مجمع سود تقسیمی در مجمع از آن خریدار می‌شد، هرچند او تا تیرماه هم وقت داشت که ۲۰درصد از ثمن معامله را بپردازد. براین اساس قرار بود روز هجدهم خردادماه نیز ۱۳میلیون و ۸۷۹هزار سهم گل‌گهر معادل ۶/۱درصد از سهام آن به ارزش پایه با قیمت ۹هزارو ۸۹۹ ریال و به ارزش ۱۳میلیاردو ۷۰۰میلیون تومان عرضه شود.شرایط این عرضه بلوکی هم مشابه عرضه ۵/۱درصدی چادرملو بود و خریدار آن باید ظرف ۲۰روز کاری رقمی معادل ۲میلیاردو ۷۵۰میلیون تومان را بابت ۲۰درصد بخش نقدی معامله پرداخت می‌کرد.

بلوک‌های کوچک، اما مهم

این دو بلوک دارای ارزش مدیریتی نبود و تغییر خاصی در ترکیب سهامداران این شرکت بورسی ایجاد نمی‌کرد.

همزمان با عرضه بلوکی «کگل» و «کچاد» سهام این دو شرکت در بورس تهران با اقبال معامله‌گران مواجه شده است، به طوری که چادرملو پس از طی یک دوره استراحت طولانی‌مدت، با رشد قیمت قابل توجهی حتی پس از تقسیم ۱۱۷تومان سود در مجمع در محدوده قیمت ۵۷۰تومان بازگشایی شد و هر دو نماد دوقلوهای سنگ‌آهنی نیز با صف خرید در قیمت‌های نزدیک به عرضه بلوکی مواجه شده‌اند. صف خرید چادرملو در شرایطی دیروز پس از عرضه یک میلیون سهمی به ۲میلیون سهم رسید که گل‌گهر هم به‌رغم دارا بودن صف خرید ۲/۳میلیون با عرضه‌ای مواجه نشد.

باز هم خصوصی‌سازی

منتفی شدن دو عرضه بلوکی مهم در بازار به بهانه قیمت، این پرسش را در ذهن فعالان بازار به وجود آورد که آیا سیستم قیمت‌گذاری سهام در سازمان خصوصی‌سازی با ضعف‌هایی مواجه است و آیا باز هم قیمت‌گذاری اشتباه شده است؟ چیزی که بارها موجب شده تا روند خصوصی‌سازی با مشکلاتی مواجه شود.

از سوی دیگر عدم تمایل خریداران به تصاحب بلوک چادرملو در شرایطی که قیمت هر سهم شرکت در قیمت‌هایی نزدیک به قیمت اعلام شده از سوی سازمان خصوصی‌سازی با صف خرید همراه است، توجیه‌پذیر نیست. چرا که اگر قیمت سهام این شرکت برای خرید بلوک اقساطی ایمیدرو از نظر این سهامداران بالا است، آنها می‌توانند با عرضه سهام مانع رشد قیمت شوند؛ اتفاقی که تاکنون رخ نداده است.

افزایش نرخ سنگ‌آهن در ابهام

اما عرضه دوقلوهای سنگ‌آهنی در نگاه دیگر نیز قابل تامل است، نکته‌ای که شاید در نگاه تیزبین معامله‌گران بازار نیز دیده نشده است. به نظر می‌رسد، منتفی شدن یا تعویق عرضه عمده دوقلوهای سنگ آهنی به نرخ سنگ‌آهن هم بی‌ربط نباشد. درست کمتر از ۲۰روز پیش براساس توافقی که بین ریوتینتو یکی از بزرگ‌ترین تولید‌کننده‌‌های سنگ‌آهن و

نیپون استیل بزرگ‌ترین تولیدکننده فولاد شرق آسیا صورت گرفته، نرخ سنگ‌آهن با ۳۳درصد کاهش مواجه شده است.اما گفته می‌شود، این کاهش نرخ برای سنگ‌ دانه‌بندی شده درشت دانه و ریزدانه بوده و ارتباطی به کنسانتره ندارد.در این شرایط البته اتفاقات خوبی هم برای سنگ‌آهن در دنیا رخ داده و موج افزایش قیمت فلزات اساسی این محصول را هم بی‌نصیب نکرده است.براساس آمار منتشر شده، کنسانتره سنگ‌آهن هند ۵/۶۳درصد از ۶۵دلار به ۶۹دلار رسیده و هرچند این قیمت‌ها در نوسان است، ولی امیدوار کننده است. در این شرایط اگر فولادسازان به افزایش هر چند اندک قیمت‌های جهانی سنگ‌آهن بی‌اعتنا باشند، به طور قطع افزایش قیمت قابل توجه فلزات اساسی را نمی‌توان انکار کرد.

نرمش طرفین در تعیین نرخ‌ها منتفی شد

با این وصف درپی این اتفاقات از چند هفته پیش مذاکراتی بین فولادسازان و سنگ‌آهنی‌ها آغاز شد تا به پیش‌بینی‌های متناقض آن‌ها در نرخ کنسانتره

سنگ آهن در سال جاری پایان داده شود.گفته می‌شود، در این مذاکرات فولادی‌ها پیش‌بینی ۴۰هزار تومانی خرید هر تن کنسانتره را به سطح ۵۰هزار تن افزایش داده بودند و در مقابل سنگ‌آهنی‌ها هم از توقع خود کاسته و قرار شده به سنگ‌آهن ۶۰ تا ۷۰ هزار تومانی فکر نکنند.اما این مذاکرات با اوج‌گیری رقابت‌های انتخاباتی دوباره مسکوت مانده و قرار شده تا پس از برگزاری انتخابات ماجرای قیمت سنگ‌آهن و تصمیم‌گیری درباره آن از سرگرفته شود.

موکول شدن تعیین نرخ به بعد از انتخابات

به نظر می‌رسد این بار هم فولادی‌ها به‌رغم افزایش نرخ فلزات اساسی پیروز میدان بوده و باز هم از افزایش نرخ سنگ‌آهن پیشگیری کرده‌اند.عدم افزایش تعرفه واردات فولاد از جمله مهمترین دلایل فولادی‌ها بوده که موجب شده افزایش نرخ سنگ‌آهن دوباره منتفی شود.