برنامه جذب سرمایههای خارجی به بورس تهران
دنیای اقتصاد - به گفته رییس سازمان سرمایهگذاری خارجی و کمکهای فنی و اقتصادی، شناسایی بیش از ۳۰۰ فرصت سرمایهگذاری در طرحهای نیمهتمام صنعتی و معدنی کشور و طراحی کتاب راهنمای سرمایهگذاری و ترجمه قانون و آییننامه اجرایی تشویق و حمایت سرمایهگذاران خارجی به پنج زبان، مهمترین اقدامات این سازمان در راستای تشویق و جذب سرمایهگذاری خارجی بودهاست. توسط رییس سازمان سرمایهگذاری خارجی اعلام شد
برنامههای تسهیلکننده سرمایهگذاری خارجی در بورس
پیشبینی دستیابی به ۱۲میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی در پایان سند چشمانداز
گروه بورس - مجید اسکندری: رییس سازمان سرمایهگذاری خارجی و کمکهای فنی و اقتصادی در جمع خبرنگاران برنامههای این سازمان را برای تسهیل سرمایهگذاری خارجی در کشور تشریح کرد.
دکتر علیشیری، شناسایی بیش از ۳۰۰فرصت سرمایهگذاری در طرحهای نیمهتمام صنعتی و معدنی کشور، برگزاری کارگاه آموزشی «روشهای گردآوری و ارائه اطلاعات سرمایهگذاری خارجی» با مشارکت آنکتاد و صندوق بینالمللی پول و طراحی کتاب راهنمای سرمایهگذاری و ترجمه قانون و آییننامه اجرایی تشویق و حمایت سرمایهگذاران خارجی به پنج زبان را مهمترین اقدامات سازمان سرمایهگذاری خارجی عنوان کرد.
وی با تشریح اقدامات یاد شده افزود: طرحهای زیربنایی که در گذشته مایل بودند از فاینانس استفاده کنند، براساس برنامههای چهارم و پنجم به FDI تبدیل شده و براساس سرمایهگذاری خارجی طراحی شدهاند که از جمله آنها شناسایی ۱۰۰پروژه است که به ۱۰میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز دارد و پروژههایی که از نظر اقتصادی توجیهپذیر نباشد، مشارکت دولت، توجیهپذیر خواهد شد.
علیشیری با اشاره به مشارکت سازمان سرمایهگذاری خارجی با بورس به منظور تدوین آییننامه سرمایهگذاری خارجی در بورس گفت: این آئیننامه پس از کار کارشناسی فراوان تهیه و تدوین شد و در حال حاضر در فرآیند ابلاغ این آییننامه قرار داریم که پس از اجرا، بازار سرمایه کشور را متحول خواهد کرد.
رییس سازمان سرمایهگذاری خارجی در پاسخ به سوال دنیای اقتصاد در خصوص دلایل حجم اندک سرمایهگذاری خارجی در بورس ایران و راهکارهای افزایش این سرمایهگذاری گفت: تاکنون، مقررات تسهیلکننده ورود سرمایهگذاران خارجی به بورس، خیلی شفاف نبوده است. با تدوین آییننامه سرمایهگذاری خارجی، بستر قانونی کار فراهم شده است اما این، نیمی از کار است.
وی افزود: ما کمیته ویژهای با حضور سازمانهای بورس و خصوصیسازی تشکیل دادهایم که در این کمیته، پروژههای مشمول خصوصیسازی مورد بررسی قرار میگیرند. علیشیری خاطرنشان کرد: سرمایهگذاران حرفهای خارجی برای ورود به بورس ما به بستههایی نیاز دارند که توسط مشاوران حرفهای طراحی شده باشد.
این بستهها باید شامل مسائل مالی، حقوقی، نحوه تسویه بدهیها و چشمانداز ۲۰ساله آینده پروژهها باشد تا بتوان آنها را به سرمایهگذاران خارجی ارائه کرد.
رییس سازمان سرمایهگذاری خارجی از موافقت وزیر اقتصاد با موضوع یاد شده خبر داد و گفت: مقرر شده است که ما سه تا چهار پروژه آماده خصوصیسازی را به چهار شرکت مشاوره بینالمللی معرفی کنیم تا این مشاوران، بستههای یاد شده را تهیه و به سرمایهگذاران خارجی معرفی کنند.
وی تاکید کرد: سرمایهگذاران خارجی برپایه نام و اعتبار شرکت مشاوری که بستههای مالی، اقتصادی و حقوقی را طراحی کرده، سرمایهگذاری خواهند کرد، بنابرین شرط ورود سرمایهگذاران خارجی به پروژههای مشمول اصل ۴۴، طراحی دقیق این بستهها و عرضه به موقع آنها به سرمایهگذاران است.
علیشیری همچنین از تهیه راهنمای سرمایهگذاری خارجی در ایران ظرف سه ماه آینده خبر داد و گفت: بانک اطلاعاتی ما در کشور در این زمینه، ناقص است، بنابراین ما در حال تلاش برای دریافت اطلاعات برای تکمیل بانک جامع اطلاعاتی به خصوص در حوزههای نفت، گاز و پتروشیمی هستیم.
وی درباره میزان سرمایهگذاری خارجی در کشور گفت: میزان سرمایهگذاری خارجی در فاصله سالهای ۸۰ تا ۸۳ مبلغ ۸۷۵میلیون دلار بوده که این میزان در سالهای ۸۴ تا ۸۷ به ۶/۲میلیارد دلار رسیده است که این بیانگر رشد ۳۰۰درصدی در این زمینه است.
علیشیری ادامه داد: سرمایهگذاری مصوب طی سالهای ۸۰ تا ۸۳ نیز مبلغ ۷/۴میلیارد دلار بوده که این رقم در سالهای ۸۴ تا پایان سال ۸۷ با ۶۰۰درصد رشد به ۵/۲۷میلیارد دلار رسیده است.
رییس سازمان سرمایهگذاری خارجی در ادامه، فعالیتهای دیگر این سازمان را مورد اشاره قرار داد و گفت: بهبود فضای کسبوکار در کشور از طریق بهبود شاخصهای تعیینکننده در فضای کسبوکار از جمله اقدامات این سازمان است که در گام اول با برطرف کردن موانع اجرایی، زمان انجام کار را کاهش داده و در گام بعدی، با اصلاح برخی قوانین به مقررات و آییننامهها، این فضا را بهبود خواهیم بخشید.
وی افزود: قانون تجارت و قانون کار باید بازنگری شوند، زیرا این دو قانون با فضای کار برای اصل ۴۴تناسبی ندارند.
علیشیری، طراحی سایت کمکهای توسعه ایرانی، سایت بهبود فضای کسبوکار، سایت عربی سازمان سرمایهگذاری خارجی، سایت کارگروه اقتصادی و بازرگانی شورای عالی ایرانیان و سایت معرفی فرصتهای سرمایهگذاری خارجی در ایران را از دیگر اقدامات این سازمان برشمرد و افزود: طراحی و امکان به کارگیری تجهیزات الکترونیکی برای برقراری ارتباط مستقیم با همه دستگاههای داخلی مرتبط با سرمایهگذاری خارجی از قبیل گمرک، نیروی انتظامی و ... از دیگر اقدامات تشویقی در این حوزهاند.
علیشیری سپس به اصلاح مواد ۲۳ و ۲۴ آییننامه سرمایهگذاری خارجی اشاره کرد و گفت: مواد یاد شده مربوط به نحوه نقل و انتقال سود، اصل سرمایه و عایدات سرمایهگذاری است که به زودی اصلاحیه این دو ماده ابلاغ میشود.وی همچنین از گفتوگو با نمایندگان مجلس شورای اسلامی به منظور تشکیل فراکسیون حمایت از سرمایهگذاری خارجی در مجلس خبر داد و گفت: طی گفتوگو با اعضای کمیسیونهای صنایع و معادن و اقتصادی مجلس، در حال تهیه منشور این فراکسیون هستیم.
رییس سازمان سرمایهگذاری خارجی، حمایت از سرمایههای ایرانیان مقیم خارج و ارتباط دائمی با آنها، تشکیل صندوق سرمایهگذاری ایرانیان خارج از کشور با سرمایه ۵میلیارد یورو و برطرف کردن مشکلات ثبت شرکتهای خارجی در ایران را از دیگر اقدامات این سازمان برشمرد و افزود: ما در قانون، محدودیتی برای سرمایهگذاری خارجی در پروژهها نداریم و از طریق انجام هماهنگی با قوه قضائیه، مشکلات ثبت شرکت و مشارکت خارجی نیز برطرف شده است.
وی همچنین از اجرای ماده ۷ قانون سرمایهگذاری خارجی به عنوان یکی از اقدامات مهم سازمان یاد کرد و گفت: براساس این ماده، همه دستگاههای اجرایی کشور موظفند در کمتر از ۱۰روز کاری، درخواست سرمایهگذاری خارجی را بررسی کنند و ۳۰روز بعد مجوز آن را صادر کرده و قرارداد اجرایی را ببندند.
علیشیری افزود: میزان هزینه مجوز و فرآیند صدور مجوز از طریق همه دستگاهها در کتاب سرمایهگذاری خارجی گردآوری شده است. همچنین کمیته مقرراتزدایی با حکم رییسجمهور تشکیل شده که به طور پیوسته باید مقررات را بازنگری و اصلاح کنند و کتاب قانون سرمایهگذاری خارجی نیز باید هر ۶ماه یکبار اصلاح شود.
رییس سازمان سرمایهگذاری همچنین با اشاره به تاکید رییسجمهور مبنی بر ساماندهی روابط خارجی گفت: در ۷کشور دفتر سرمایهگذاری خارجی تشکیل شده و قرار است در ۲۲کشور نیز، رایزنهای اقتصادی ما که توسط وزارت اقتصاد و سازمان سرمایهگذاری خارجی انتخاب شدهاند، به فعالیت بپردازند.
رییس سازمان سرمایهگذاری خارجی درباره برنامههای جاری و آتی این سازمان گفت: برنامه جاری سازمان، تمرکز به پروژههای متوسط است، البته پروژههای بزرگی نیز داریم که آماده تصویب است که میزان آنها حدود ۲۰میلیارد دلار است و تا زمانی که موافقتنامه آنها قطعی نشود، در دستور کار قرار نمیگیرد.
وی افزود: بنا است که برپایه سند چشمانداز، رتبه اول را در منطقه داشته باشیم و از اینرو پیشبینی میشود که سهم منابع مالی خارجی از زیر یک میلیارد دلار در قبل از برنامه به ۱۲میلیارد دلار بعد از برنامه برسد.
عکس: نگار متیننیا
ارسال نظر