معظمی میرود، داداش میآید
پسلرزههای تغییر مدیرعامل بانک ملی در بورس
گروه بورس – علیرضا باغانی: در شرایطی که تنها ۱۰روز از معامله بلوک ۵۱درصدی صدرا گذشته است، در بازار گمانهزنیهای بسیاری درباره تغییر مدیرعامل سرمایهگذاری بانک ملی به گوش میرسد.
عکس: نگار متیننیا
گروه بورس - علیرضا باغانی: در شرایطی که تنها ۱۰روز از معامله بلوک ۵۱درصدی صدرا گذشته است، در بازار گمانهزنیهای بسیاری درباره تغییر مدیرعامل سرمایهگذاری بانک ملی به گوش میرسد. این گمانهزنیها زمانی قوت گرفت که حتی از مرتضی داداش مدیرعامل سابق سیمان ایلام به عنوان جایگزین معظمی در «وبانک» یاد میشود.
معظمی چگونه آمد؟
رضا معظمی در سیام تیرماه سال ۸۶ به موجب نامه بانک ملی به عنوان نماینده شرکت ملی خدمات تدارک وارد هیاتمدیره «وبانک» شد و در همان تاریخ محمد مهرزاد مدیرعامل وقت سرمایهگذاری بانک ملی جای خود را به وی داد، در حالی که پیش از این معظمی مدیرعاملی شرکت مدیریت سرمایهگذاری بانک ملی را عهدهدار بود و بعد از خروج او، این شرکت بدون مدیرعامل روزهای خود را سپری کرد. اما دوران مدیریت معظمی با فراز و نشیبهایی همراه بود تا جایی که ارزش پرتفوی بورسی «وبانک» از ۸۳۰میلیارد تومان در زمان وی به ۶۳۶میلیارد تومان رسید و صدرا به یکی از چالشهای پیش روی شرکت مبدل شد.
جسارت فروش صدرا
او بارها سعی کرد با اعمال برخی از تغییرات مدیریتی در صدرا بتواند، این شرکت بزرگ را احیا کند، ولی تصمیم مدیران بانک ملی این شد که هرچه زودتر «وبانک» به سهامداری خود در این شرکت پایان دهد و در نهایت پنجم اردیبهشتماه، ۵۱درصد از سهام سرمایهگذاری بانک ملی و زیرمجموعههایش به یک هشتم قیمت خریداری شده به قرارگاه خاتمالانبیا به ارزش ۷۶میلیارد تومان واگذار شد، معاملهای که حتی درباره آن شایع شده که بابت رددیون به مجموعه قرارگاه واگذار شده است.
با این حال فروش جسارتمندانه صدرا را میتوان به عنوان یکی از نقاط مثبت مدیریت معظمی برشمرد. افزون بر این، زمانی که معظمی مدیرعامل «وبانک» شد، ارزش پرتفوی غیربورسی شرکت رقمی معادل ۲۵۷میلیارد تومان بود که هماکنون ارزش شرکتهای غیربورسی آن به ۳۰۸میلیارد تومان رسیده است.
جمع حقوق صاحبان سهام سرمایهگذاری بانک ملی هم در زمان ورود معظمی هزارو ۱۰۵میلیارد تومان بوده که در حال حاضر به هزارو ۲میلیارد تومان رسیده است که این اتفاق از کاهش خالص ارزش داراییهای شرکت حکایت دارد.
پرتفوی بزرگ اما کمبازده
تغییر مدیر «وبانک» شاید در نگاه اول موضوع با اهمیتی جلوه نکند، ولی سرمایهگذاری بانک ملی از آن جهت در بازار سرمایه شرکت مهمی به شمار میآید که سهام شرکتهای بزرگ را در پرتفوی خود جای داده است.
تا جایی که «وبانک» در شرکتهای پتروشیمی اراک، سیمان کرمان، سیمان اردبیل، ایران ترانسفو و هلدینگ توسعه صنایع بهشهر سهام مدیریتی دارد که از طریق توسعه صنایع بهشهر در شرکتهای پاکسان، صنعتی بهشهر، مارگارین و بانک اقتصاد نوین هم سهامدار است. معظمی در زمان مدیریت خود در «وبانک» توانست شرکتهای زیانده ایران پوپلین، مخمل کاشان، نساجی بروجرد و ... را اداره کرده و از ایجاد مشکلات کارگری در این شرکتها جلوگیری کند.
کسی که شورای بورسی شد
از جمله اتفاقهای مهم رخ داده در زمان مدیریت معظمی در سرمایهگذاری بانک ملی، ورود وی به شورای عالی بورس بود. او در آذرماه سال ۸۶ به عنوان نایب رییس کانون نهادهای سرمایهگذاری انتخاب شد و طبق قانون جدید بازار اوراق بهادار که کانونها میتوانند یک نماینده در شورای بورس داشته باشند، در نیمه دوم سال گذشته وارد این شورا شد. در ظاهر در کانون کارگزاران و کانون نهادهای سرمایهگذاری توافق شده است که نیمی از زمان عضویت در شورای بورس در اختیار نهادهای سرمایهگذاری به نمایندگی معظمی باشد و در نیمه دوم هم نماینده کانون کارگزاران قدم به شورای بورس گذارد.
داداش میآید
حال نزدیک به دو سال از مدیریت رضا معظمی در سرمایهگذاری بانک ملی میگذرد، مدیریتی پرفرازو نشیب، اما همراه با نقش تاثیرگذارتر از گذشته «وبانک» در اداره بازار سرمایه.
هنوز منابع خبری، تغییر مدیرعامل سرمایهگذاری بانک ملی را به طور قطعی تایید نکردهاند، اما در ظاهر معظمی به خواسته خود استعفا داده و قرار است مرتضی داداش مدیرعامل سابق سیمان ایلام به مدیرعاملی «وبانک» منصوب شود.گفته میشود، او تا چند ماه پیش مدیرعامل پروژه گیلان سبز بود و در کارنامه خود مدیرعاملی سیمان کرمان و یک شرکت تولیدی را دارد.داداش در این شرکتها از خود کارنامه قابل توجهی برجای گذاشته، ولی مدیریت در سرمایهگذاری بانک ملی به طور قطع کار دشواری برای او به شمار میرود، چرا که «وبانک» دارای یکی از مشکلدارترین پرتفویها مملو از شرکتهای دارای زیان عملیاتی است و داداش هم سابقه مدیریت در شرکتهای هلدینگ را ظاهرا ندارد.اما این تغییرات زمانی جدی شدند که محمودرضا خاوری به بانک ملی آمد، تا اداره بزرگترین بانک دولتی را عهدهدار شود.بسیاری از فعالان اقتصادی معتقدند این تغییرات میتواند زیرمجموعههای بانک ملی را از انفعال خارج کند.
امید قائمی هم رفت
ولی در ظاهر این تغییرات مدیریتی به «وبانک» ختم نمیشود. براساس اخبار رسیده، گفته میشود که امید قائمی پس از تصدی پست مدیرعاملی فرابورس و حضور چند ماهه در سرمایهگذاری توسعه ملی به عنوان سرپرست، «وتوسم» را ترک کرده است.
گفته میشود، منصور سلطانی و میرحمید قریشی دو گزینه مدیرعاملی سرمایهگذاری توسعه ملی به شمار میروند. منصور سلطانی مدیرعامل سابق سرمایهگذاری سبحان بوده است و جدیترین گزینه مدیریت «وتوسم» به شمار میرود، از طرفی دیگر هم انتصاب قریشی به عنوان مدیر این شرکت سرمایهگذاری بعید نیست، چرا که در زمانی که خاوری مدیرعامل بانک سپه بود، قریشی مدیرعاملی سرمایهگذاری سپه را برعهده داشته است.
روحی ماند
اما شرکت کارگزاری بانک ملی ظاهرا از این تغییرات مدیریتی بینصیب بوده است. آخرین اخبار از این شرکت کارگزاری حاکی از آن است که علی روحی همچنان در مصدر مدیریت شرکت کارگزاری بانک ملی حضور دارد. پیش از این شایع شده بود که سیدابراهیم عنایت مدیرعامل سابق سرمایهگذاری سپه قرار است جایگزین روحی شود و روحی هم جایگزین اسکویی در کارگزاری بانک پارسیان میشود که تا این لحظه هنوز چنین جابهجاییهایی رخ نداده است.
ارسال نظر