بازار دومی‌ها موظف به اطلاع‌رسانی از طریق کدال شدند

سنا - بازار دومی‌ها هم از ابتدای امسال، موظف به ارسال اطلاعات ازطریق کدال شده‌اند. مدیر نظارت بر ناشران بورسی ابراز داشت:‌ با توجه به بزرگ‌شدن بازار و از طرفی لزوم اطلاع‌رسانی سریع‌تر و شفاف‌تر و همچنین کاهش توقف نمادهای معاملاتی، راه‌اندازی سامانه‌ای که بر اساس آن ناشران اطلاعات موردنظر سرمایه‌گذاران را به بازار ارائه نمایند و با توجه به عدم وجود زیرساخت‌های لازم در کشور با تاخیر مواجه شده بود بیش از پیش احساس گردید و بر همین اساس اقدامات لازم جهت راه‌اندازی سامانه کدال از آبان ۸۵ آغاز شد. اواسط آبان‌‌‌ از ۱۴ شرکت بزرگ بورسی دعوت و تست‌های داخلی و شرکتی انجام شد. سرانجام این سامانه در ۱۸ آذرماه ۸۶ با حضور وزیر محترم اقتصاد وقت فعالیت خود را به صورت رسمی آغاز کرد.

وی افزود:‌‌ در این راستا آموزش‌های لازم به شرکت‌‌‌ها داده شد، به طوری که ۳۰ آذر ماه ۸۷ آموزش شرکت‌‌‌ها پایان یافت. البته با توجه به حساسیتی که در خصوص شرکت‌های بازار اولیه وجود داشت، آموزش به این گروه از شرکت‌‌‌ها تا ۱۲ شهریور ۸۷ به پایان رسید. بنابراین ارسال اطلاعات از طریق سامانه کدال از ابتدای مهرماه ۸۷ برای شرکت‌‌‌های بازار اول الزامی شد. سپس شرکت‌های بازار دوم نیز تا پایان آذرماه و به صورت فشرده در کارگاه آموزشی مربوطه دعوت شدند و آموزش لازم را جهت ارسال اطلاعات فرا گرفتند. با توجه به آموزش کلیه شرکت‌ها در سال ۸۷، کلیه شرکت‌ها از ابتدای سال ۸۸ ملزم به ارائه اطلاعات همزمان از طریق سامانه کدال شدند.

مدیر نظارت بر ناشران بورسی با اشاره به اینکه از میان ۳۴۶ شرکت‌‌‌ بازار سهام، تعداد ۹۰ شرکت در بازار اولیه و ۲۵۶ شرکت در بازار دوم فعال هستند، گفت: البته از میان ۹۰ شرکت بازار اولیه که موظف به ارسال اطلاعات از طریق کدال بوده‌اند تعداد ۷۵ شرکت اطلاعاتشان را با استفاده از کدال به سازمان بورس منعکس نموده‌اند و از میان ۲۵۶ شرکت بازار دومی نیز ۸۶ شرکت به صورت اختیاری اطلاعات خود را از طریق کدال ارسال نموده‌اند و آمادگی لازم را جهت ارسال اطلاعات اجباری از طریق سامانه مذکور کسب کرده‌اند.

امیر حمزه مالمیر با اشاره به این مطلب که باوجود الزام شرکت‌های بازار اول بورس برای ارسال اطلاعات ازطریق کدال، همچنان ۱۵شرکت اطلاعات خود را از طریق این سامانه ارسال نکرده‌اند، ابراز داشت: اسامی شرکت‌‌‌های جا مانده از قطار کدال را اعلام کرد و گفت: بانک پارسیان، مخابرات ایران، موتور سازان تراکتورسازی ایران، لیزینگ خودرو غدیر، توسعه و نوسازی ساختمان تهران، صنعتی نیرومحرکه، سرمایه‌گذاری توسعه صنعتی ایران، بانک سینا، ایران تایر، ساختمان اصفهان، پتروشیمی اصفهان، خدمات انفورماتیک، پالایش نفت اصفهان، بانک اقتصاد نوین و‌ سرمایه‌گذاری صنعت بیمه، ۱۵ شرکت بازار اولی هستند که با وجود الزام ارسال اطلاعات از طریق سامانه کدال، اطلاعات خود را از طریق این سیستم به بازار منعکس نکرده‌اند.

مالمیر در پاسخ به این پرسش که چرا شرکت‌ها علاوه بر ارسال اطلاعات از طریق سامانه کدال موظف به ارسال دستی اطلاعات نیز هستند؟ گفت:‌ با توجه به ایجاد ساختارهای لازم فنی و نرم‌افزاری جهت ارسال اطلاعات با امضای دیجیتال و تعامل مناسب سازمان با راهبر به منظور صدور گواهی امضای دیجیتال، در آینده‌ای نزدیک مشکلات مربوطه حل خواهد شد و لذا در صورت ارسال اطلاعات از طریق سامانه کدال و با امضای دیجیتال، دیگر نیازی به ارسال اطلاعات کاغذی نیست. هم‌اکنون درخواست اطلاعات به صورت مکتوب تنها به دلیل مسائل حقوقی و مسوولیت تاییدکنندگان اطلاعات و ناشران است.

با راه اندازی کدال، زمان توقف نمادها کوتاه‌تر می‌شود

وی با اشاره به کوتاه‌‌تر شدن زمان توقف نمادها نسبت به سال‌‌‌های پیش یادآور شد: پیش از راه‌‌‌اندازی سامانه کدال، علاوه‌بر دریافت اطلاعات مکتوب، اطلاعات در قالب فرم‌های اکسل نیز به سازمان ارسال می‌شد و در فایل‌های مربوطه عمدتا شرکت‌‌‌ها - به ویژه شرکت‌‌های تولیدی- دست‌کاری انجام داده و خصوصا فرمول از بین رفته و کلیه اطلاعات به صورت دستی در فرم‌ها درج می‌شد و از طرفی امکان اعلام برخی از هشدارها قبل از ارسال اطلاعات به سازمان برای ناشران فراهم نبود و به همین دلیل اطلاعات دریافتی از شرکت‌ها عمدتا ناقص بود، ضمن آنکه بین زمان تهیه و ارائه به سازمان نیز ممکن بود که فاصله زیادی وجود داشته باشد. لذا با توجه به لزوم پیگیری‌ها، گاها ممکن بود که رفع نواقص به طول بیانجامد، و همین امر باعث افزایش زمان توقف نمادهای معاملاتی شده بود. با توجه به اینکه فرمت‌ها، فرمول‌ها و بخشی از هشدارهای لازم در سامانه تعبیه شده است و در صورت ارسال برای سازمان ، این اطمینان وجود دارد که اطلاعات از حیث محاسباتی و برخی از کنترل‌ها، نیاز به بررسی ندارد و لذا با بررسی محتوایی توسط همکاران، اطلاعات با سرعت بیشتر و با کیفیت بهتر به بازار منعکس می‌شود و همین امر موجب خواهد شد که توقف نمادهای معاملاتی به میزان چشمگیری کاهش یابد.