مجید اصلی طرقبه

بخشی از پتانسیل انباشته بازار سرمایه در نیمه دوم سال گذشته، در نخستین روزهای سال ۸۸ در قالب رشد قابل توجه بورس اوراق بهادار خودنمایی کرد. اینک در آغازین روزهای اردیبهشت ماه و با نزدیک شدن به موعد انتخابات ریاست‌‌جمهوری بورس ایران، در آستانه دوره کوتاه مدت جدیدی قرار گرفته است:

۱ - فراموش نکنیم که ادامه رکود در بازارهای جهانی توسط خوشبین‌‌ترین تحلیل‌‌گران اقتصادی بین‌‌المللی نیز حداقل تا نیمه سال ۲۰۱۰ میلادی پیش‌بینی شده بود و رشد مقطعی بسیار اندک و نوسانات مقطعی در بازارهای جهانی در چند هفته اخیر می‌‌‌تواند به عنوان تلاش بازار برای شناسایی کف قیمت‌‌ها و تشکیل خطوط حمایت قوی‌‌تر تعبیر شود.

۲ - یکی دیگر از عوامل رشد مقطعی قیمت‌‌ها در بازار سهام، آرامش نسبی حاکم بر فضای سیاسی بوده است. ایالات متحده به عنوان کانون بحران‌آفرینی در دنیا تقریبا در دوران انتقال قدرت و تثبیت سیاستمداران جدید قرار دارد. فرصت کوتاهی که از این رهگذر برای آرامش بیشتر در فضای سیاسی دنیا و فروکش کردن هیجانات کاذب سیاسی و به تبع آن امیدواری و نشاط در بازارهای اقتصادی دنیا و پیرو آن در بازار سرمایه ایجاد شده شرایط را برای رشدهای مقطعی در بازار سرمایه نیز فراهم نموده است.

۳ - همچون اغلب بورس‌ها در سراسر دنیا، شاهد کاهش شدید قیمت سهام، کاهش عایدی و سود شرکتها و با نسبت بیشتر کاهش در p/e کل بازار طی چند ماه گذشته بوده‌ایم. فراموش نکنیم که نسبت p/e در بازار ایران همچنان در محدوده ۵/۴ تا ۵ مرتبه قرار دارد و نمی‌‌‌توان عنوان حباب قیمتی را برای سهام در شرایط فعلی در نظر گرفت. حتی رشد حدود ۶ درصدی بازار در یک ماهه گذشته نیز هنوز ظرفیت‌های استفاده نشده فراوانی را برای رشد بازار سرمایه در ماه‌‌های آتی به شرط بهبود شرایط باقی گذاشته است.

۴ - در مورد بازار سال ۸۸ دو عقیده متفاوت وجود دارد؛ گروهی معتقدند با توجه به چشم‌انداز منفی که برای تاثیر تحولات در تیم اقتصادی و نیز تاثیرپذیری تاخیری بورس ایران از رکود جهانی در سال ۸۸ متصور هستند، فعالان بازار سعی دارند تا از فرصت ابهام و عدم تغییرات قبل از انتخابات حداکثر استفاده را ببرند که رشد یک ماهه اخیر بورس در همین راستا ارزیابی می‌‌‌شود و ادامه این وضعیت تا نزدیکی انتخابات هم توسط این گروه پیش‌بینی می‌‌‌شود. اما گروه دوم بر این عقیده هستند که پس از یک دوران طولانی رکود و با وجود نقدینگی فراوان سرگردان در بازار، می‌‌‌توان سال ۸۸ را یکی از پربازده‌‌ترین سال‌‌‌های حیات بورس پیش‌بینی کرد. چرا که تغییرات در تیم اقتصادی دولت آینده صرف نظر از این که چه کسی رییس‌‌جمهور آینده باشد در بدبینانه‌‌ترین حالت وضعیت را بدتر از این نخواهد کرد و تاثیر رکود در بازارهای جهانی نیز بیش از این بر بورس ایران متصور نیست. ضمن این که تحولات احتمالی اساسی در تیم اقتصادی دولت آینده و تغییر احتمالی دیدگاه‌های کلان اقتصادی می‌‌‌تواند به رشد قیمت‌‌ها در بازار سرمایه پس از انتخابات منجر گردد.

۵ - اگر سرمایه‌‌گذاران کنونی بازار سرمایه را به دو گروه میان ریسک و نسبتا پرریسک تقسیم بندی کنیم، می‌‌‌توان فروردین ماه را بازار پرریسک‌ها نامید که بیشترین سود را با توجه به تحلیل‌های خود از بازار بردند. اکنون و در اردیبهشت ماه به تدریج باید آماده ورود موج دوم سرمایه‌‌گذاران با ریسک کمتر که تمایل به خرید سهام با قیمت‌‌های بالاتر و اطمینان بیشتر از بازار هستند، باشیم. نکته‌‌ای که تحلیل شرایط فعلی بازار را آسان‌‌تر می‌‌‌کند چرا که می‌‌‌تواند به عنوان تنفس چند روزه بازار و ورود سهامداران جدید به بورس ارزیابی گردد.

عضو هیات مدیره کارگزاری فارابی