چند بانک دولتی، باشگاه‌های پرسپولیس و استقلال، هما، شرکت نمایشگاه‌ها و چند پالایشگاه در لیست فروش هستند.

تشریح جزئیات واگذاری‌های سال ۸۸ سازمان خصوصی‌سازی
گروه بورس - سازمان خصوصی‌سازی امسال قصد دارد 100درصد سهام شرکت‌های هما، راه‌آهن، استقلال، پرسپولیس، تهیه و تولید مواد معدنی و شرکت بین‌المللی نمایشگاه‌ها را در کنار درصد بالای بسیاری دیگر از شرکت‌ها بفروشد.
مطابق اطلاعاتی که این سازمان در سایت رسمی خود منتشر کرده، ۴۰۵شرکت با درصدهای متفاوتی طی سالجاری به بخش خصوصی واگذار خواهند شد.
از میان این تعداد شرکت قرار است، 82شرکت از طریق بورس و 270شرکت از طریق مزایده حراج شده و در درصدهای مختلف خصوصی شوند.
در میان مهمترین شرکت‌هایی که قرار است از طریق بازار سرمایه به فروش برسند، می‌توان به ۹۰درصد حفاری شمال، ۱۰۰درصد ایران‌ایرتور، ۷۲درصد ماشین‌سازی اراک، ۱۰۰درصد فولاد آذربایجان، ۱۰۰درصد سنگ‌آهن مرکزی و ... اشاره کرد.
راند اول؛ 37 شرکت
اما براساس برنامه‌های واگذاری که سازمان خصوصی‌سازی برای سه ماهه اول امسال طراحی کرده، تالار شیشه‌ای می‌تواند شاهد حضور ۱۳شرکت در جریان معاملات این بازار باشد.
از طرفی در میان شرکت های مادرتخصصی که تا پایان خرداد قصد دارند شرکت‌های تابعه خود را بفروشند نام سازمان خصوصی‌سازی با 11شرکت در صدر است.
گرچه درصدهای واگذاری محدود است ولی نام برخی شرکت‌های بورسی نیز در میان این واگذاری‌ها دیده می‌شود از جمله ۹/۳درصد ایران‌پویا، ۸/۳درصد بسته‌بندی مشهد، ۱۴صدم درصد پلاسکوکار سایپا. در میان این ۱۳شرکت درصد واگذاری «افست» و «پارس‌متال» مشخص نشده و در جدول واگذاری‌ها در برابر این دو شرکت گزینه‌ای درج نشده است.
رتبه بعدی تعداد بالای واگذاری‌های سه ماهه امسال و به بیان بهتر 2ماهی که در پیش است متعلق به «سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع» با 6شرکت است که البته تنها شرکت بورسی مشمول واگذاری این هلدینگ، 15صدم درصد کارخانجات تولیدی بهمن است.
شرکت ملی نفت ایران هم با سه مزایده ۱۰۰درصدی در سه ماه اول قصد دارد شرکت‌هایی را که طی سال گذشته فرصتی برای واگذاری آنها پیدا نکرد، به بخش خصوصی واگذار کند.
100درصد پتروپارس، حفاری شمال و پتروایران سه شرکت نفتی هستند که تا پایان خرداد، تکلیف واگذاری آن‌ها مشخص خواهد شد.
شرکت مادرتخصصی «ساتکاپ» هم تا پایان خردادماه ۳شرکت مزایده‌ای و یک شرکت بورسی را روانه میز فروش خواهد کرد.
1/36درصد سهام مقره‌سازی، اولین واگذاری بورسی این هلدینگ است تا در مراحل بعد 9/53درصد «مشانیر»، 100درصد آب و برق کیش و در نهایت 49درصد تولیدی کانال و قطعات بتنی گیلان، پرونده واگذاری این شرکت تا پایان خردادماه را تشکیل می‌دهند. سایر واگذاری‌های مهم مزایده‌ای سه ماهه اول امسال این سازمان هم شامل 49درصد فرآب، 100درصد گوشت فارس، 100درصد سازمان توسعه راه‌های ایران است. حال اینکه این واگذاری‌ها تا چه حد می‌توانند طی 2ماه آینده محقق شوند، چیزی است که گذر زمان می‌تواند به آن جواب دهد.
گرمی واگذاری‌ها در تابستان داغ!
هرقدر برنامه‌های واگذاری سه ماهه اول امسال سازمان خصوصی‌سازی کم تعداد بود، برنامه سه ماهه دوم و سوم پرتعداد و طولانی است.
دولت طی تابستان امسال، ۸۳شرکت را واگذار می‌کند که ۳۶درصد از این تعداد از روش بورس و ۶۴درصد دیگر نیز از طریق مزایده به بخش خصوصی واگذار خواهند شد.
در این لیست شرکت‌های تولید و توزیع نیروی برق، پتروشیمی‌ها و شرکت‌های بهره‌برداری از منابع آب درصد زیادی از حجم واگذاری‌ها را به خود اختصاص داده‌اند. طی سه ماهه دوم از لحاظ رتبه‌بندی شرکت‌های مادرتخصصی در واگذاری تعداد شرکت، می‌توان به سازمان گسترش با 16شرکت، مدیریت منابع آب با 14شرکت و ملی صنایع پتروشیمی با 11شرکت اشاره کرد.
رتبه‌های بعدی نیز به ترتیب متعلق به سازمان توسعه و نوسازی صنایع و معادن با ۱۰شرکت، توانیر با ۹شرکت، سازمان خصوصی‌سازی و راه‌آهن هرکدام با ۷شرکت و در آخر بازرگانی دولتی با ۵شرکت است.
اما در ادامه واگذاری‌های این سازمان در سه ماهه دوم اشاره‌ای به میزان درصد واگذاری سهام ایران‌ترانسفو که «ساتکاب» به عنوان شرکت مادرتخصصی آن است، نشده است.
در میان واگذاری‌های مهم بورسی می‌توان به واگذاری ۵/۱درصد چادرملو و گل‌گهر، ۹۴/۱۶درصد مارگارین، ۷۱صدم درصد سیمان شمال و ... اشاره کرد.
نام شرکت‌های توزیع برق نیز در میان شرکت‌های قابل واگذاری در سه ماهه دوم امسال مشاهده می‌شود.
گرچه تعداد شرکت‌های پتروشیمی هم در لیست کم نیست ولی به نظر می‌آید تعدادی از شرکت‌های تابعه ملی صنایع پتروشیمی که مشمول واگذاری شده‌اند جنبه حاکمیتی داشته و واگذاری با درصد مشخص شده امکان‌پذیر نباشد.
از جمله این شرکت‌ها می‌توان به مزایده 100درصدی بازرگانی پتروشیمی اشاره کرد.
۱۲۸شرکت پاییزی
128شرکت دولتی مهر، آبان و آذرماه امسال قرار است خصوصی شوند. براساس برنامه زمان‌بندی از این تعداد شرکت 23شرکت از طریق بورس و 105شرکت باقی مانده هم از طریق مزایده به بخش خصوصی واگذار خواهند شد.
سازمان گسترش و نوسازی با ۳۵شرکت مشمول واگذاری همانند سه ماهه دوم، در جایگاه اول عرضه‌ها قرار گرفته است.
در میان درصدهایی که برای عرضه از طریق بورس مشخص شده می‌توان به عرضه 98/99درصدی کشتی‌سازی اروندان اشاره کرد. از طرفی سه شرکت «صنعت کاشی‌ کاوه» ، «شیمی‌گستر پردیس» و «توسعه نفت و گاز آریا» که در انتهای لیست 35شرکت مشمول واگذاری این هلدینگ آمده‌اند، درصد مشخصی را برای عرضه ندارند.
«توانیر» دومین شرکت مادرتخصصی است که با عرضه ۳۴شرکت در عرضه‌های پائیز حضور خواهد داشت.
عمده شرکت‌هایی که قرار است از زیرمجموعه‌های این هلدینگ خارج شوند می‌توان از شرکت‌های توزیع نیروی برق استانی یاد کرد. سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران هم شرکت‌های فولادی و مسی را از طریق بورس و مزایده واگذار خواهد کرد.
شرکت‌های مهمی که از طریق مزایده قرار است خصوصی شوند شامل ملی فولاد ایران، مجتمع آلومینیوم جنوب، مس سونگون، مس میدوک و ... اشاره کرد. همچنین زغال‌سنگ البرز غربی و زغال‌سنگ کرمان دو شرکتی هستند که در پائیز امسال از طریق بورس واگذار خواهند شد.
دیگر نکته جالب عرضه‌های پائیز امسال خصوصی‌شدن تمام شرکت‌های تابعه سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران از طریق بورس است که عمده شامل شهرک‌های صنعتی استان‌ها است. دیگر شرکت‌های مهم قابل خصوصی‌شدن در سه ماهه سوم هم شامل مزایده 100درصدی فرش ایران، 100درصد نمایشگاه‌های بین‌المللی‌، 49درصد حمل‌و‌نقل ترکیبی ایران، 49درصد انتشارات علمی و فرهنگی ایران و ... است.
پایان کار با ۱۰۹شرکت
اما قرار است پرونده واگذاری‌های سازمان خصوصی‌سازی طی امسال با عرضه 109شرکت در سه ماهه چهارم محقق شود.
در سه ماه پایانی سال هم همچنان سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در واگذاری تعدادی شرکت‌ها با ۲۰عرضه جایگاه نخست را از آن خود ساخته است.
2 بورسی و 18مزایده‌ای حاصل کار این شرکت مادرتخصصی در فرآیند واگذاری‌های زمستانی است. 9/72درصد ماشین‌سازی اراک در کنار 2صدم ریخته‌گیری تراکتورسازی ایران دو شرکتی هستند که قرار است از طریق تالار شیشه‌ای خصوصی شوند.
«مهندسین مشاور صنعتی ایران»، کارخانجات نساجی فردوس، گسترش مواد پیشرفته، کشت‌و‌صنعت و تکثیر هفت‌تپه و ... هم در دسته‌بندی شرکت‌های مزایده‌ای این هلدینگ قرار می‌گیرند. شرکت‌های توزیع نیروی برق استانی هم همچنان جزو مهم‌ترین واگذاری‌های شرکت مادرتخصصی توانیر به شمار می‌روند.
بیشترین تعداد شرکت‌های مشمول واگذاری از طریق بورس در این ماه انجام خواهند شد که با توجه به تجربه سنتی رکود در ماه‌های پایانی سال برای بورس تهران، به نظر می‌رسد واگذاری‌ها با سختی همراه شوند. واگذاری 100درصدی باشگاه فرهنگی ورزشی استقلال و پرسپولیس از جمله عرضه‌های جالب توجه به شمار می‌روند.
نام شرکت‌هایی که زمستان امسال می‌توانند روی تابلوهای بورس تهران درج شوند شامل موارد زیر هستند:
پتروشیمی‌های تبریز، بندر امام خمینی، پارس(عسلویه)، نساجی مازندران، ملی حفاری ایران، پالایش گاز بیدبلند 2 (اصفهان)، فولاد آذربایجان، سنگ‌آهن مرکزی ایران، زغال‌سنگ البرز شرقی، بین‌المللی مهندسی ایرتیک و تهیه و تولید مواد معدنی ایران.
۴۷شرکتی که منحل می‌شوند
در میان 405شرکتی که امسال واگذار خواهند شد نام 47شرکت که نام آن‌ها در زمره پیشنهادهای انحلال درج شده، دیده می‌شود.
نام کامل این ۴۷شرکت که بیشتر آن‌ها تابعه سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران هستند، در ادامه می‌آید: اشکوداپارس، پارس پیرکس شرق، صنایع معدنی پارس، مجتمع پتروشیمی الفین‌رازی، تولیدی صنعتی پایوند توس، توسعه سرمایه‌گذاری رشد ایرانیان، تولید روغن‌دانه ارجان‌گستر، زراعت چوب هامون، صنایع بازیافت و تبدیل مواد پارسیان شرق خاورمیانه، صنایع جیرفت سلولز، صنایع شیمیایی کیمیا گستر پیروز، صنایع نیروگسترش کردستان، طلایی گستر زنجان، گسترش سنگ گرد، گسترش سنگ هامون بلوچ، گسترش صنایع کیمیای برتر، لوله گستر شفق پارس، ماشین‌سازی فیروزآباد فارس، نخل بلوچ سراوان، شیمی گستر نیکو، پناسوز، تکنولوژی پیشرفته ایران، چارتر ایدرو، دندش کار، صنایع پوست و چرم ایران، معدنی سازمه، صنایع دریایی ایران، مهندسی و ساخت صنایع نفت ایران، نقش ایران، جین‌مد، قند دزفول، قند یاسوج، فرش گیلان، قوه پارس، بافکار، جامکو، پشم‌بافی جهان، پروفیل پارس، لوازم برق اتومبیل، پارس فاستون، درخشان یزد، کفش شادان‌پور، علاء‌الدین ایران، کاغذ پارس، پارچه بافی شیراز، ریسندگی و بافندگی کاشان، کاغذسازی قائم‌شهر و قرقره نختاب اصفهان.