گروه بورس - بورس تهران در حال حاضر پس از طی یک رالی سریع در هفته‌‌های آغازین سال به تدریج با افزایش عرضه‌‌ها و احتمال توقف آهنگ نسبتا پرشتاب صعودی مواجه شده است.

در این میان، سهام پراقبال گروه بانکی، شیمیایی و‌‌... در معرض افزایش عرضه‌‌ها قرار گرفته‌اند. به نظر می‌‌‌رسد بازار برای ادامه روند صعودی خود نیازمند محرک‌‌های جدید نظیر گزارش‌‌های ۱۲ ماهه مناسب یا تداوم روند بهبود در بازارهای جهانی است و در غیر این صورت انتظار توقف یا تعدیل روند رو به رشد بازار وجود دارد.

مثبت‌‌های هفته

در بین نمادهای مورد اقبال بازار، سهام برخی شرکت‌‌ها به‌رغم افزایش تقاضای خرید با مشکلات ناشی از قوانین مربوط به محدوده نوسان و حجم مبنا دست به گریبان هستند. در این گروه پتروشیمی‌‌‌خارک در پی افزایش نسبی قیمت متانول در بازارهای شرق آسیا در موقعیت افزایش سودآوری (نسبت به بودجه محافظه کارانه ۸۸) ‌قرار گرفته است.

یک محاسبه اولیه نشان می‌‌‌دهد که در صورت عدم تغییر سایر عوامل، فروش متانول به قیمت‌‌های کنونی (محدوده ۲۳۰ دلار) و نیز ثبات قیمت فعلی میعانات گازی می‌‌‌تواند منجر به افزایش حدود ۵۰ تومانی EPS نسبت به پیش بینی بودجه ۸۸ (۱۰۳ تومان) شود. سهام مخابرات ایران نیز پس از اعلام خبر احتمال عرضه بلوکی در فصل بهار با افزایش تقاضا مواجه شده است.

در این میان انتشار اخبار ضد و نقیض در خصوص برداشت ۴۰درصد سود ابرازی شرکت توسط خزانه دولتی برای مخابرات خبر ساز شده است. هر چند احتمال عملی شدن این مساله ضعیف به نظر می‌‌‌رسد اما آنچه قابل توجه است، انتشار مکرر اخبار و اطلاعاتی است که ابهام در خصوص وضعیت شرکت را به نحو قابل ملاحظه‌‌ای افزایش داده و منجر به معاملات نامتعادل در نماد سهم می‌‌‌شود.

گفتنی است سوابق موجود نشان می‌‌‌دهد که خصوصی‌‌سازی این شرکت مطابق وعده‌‌های قبلی محقق نشده و همواره به دلایلی به تاخیر افتاده است.

منفی‌‌های هفته

در بین سهام منفی بازار، گروه برقی در روند نزولی قرار داشت. به نظر می‌‌‌رسد جو حاکم بر معاملات سهام این گروه با روند قیمت جهانی مس به همبستگی منفی روزانه دچار گردیده است.

این در حالی است که مطالعه صورت‌‌های مالی برخی شرکت‌‌های این گروه (نظیر نیرو ترانس، ایران ترانسفو و‌‌...) نشان می‌‌‌دهد که عوامل مهمتری (نظیر قیمت هسته فولادی، میزان تقاضا برای محصولات و‌‌...) وجود دارند که تاثیر گذاری آنها بر روند آتی سودآوری این شرکت‌‌ها به مراتب مهمتر از نوسان چند صد دلاری روزانه قیمت مس است.

«وسینا» از دیگر نمادهای پرنوسان این روزهای بازار است. در تحولات مرتبط با این نماد تبدیل شدن به بانک و توانایی جذب منابع شرکت‌‌های گروه بنیاد (سهامدار عمده) قابل اشاره است. همچنین اخبار مربوط به مصاحبه مدیر عامل شرکت مبنی بر پوشش سود ۵۷‌‌میلیارد تومانی (۲۸۵ ریال به ازای هر سهم ) تا پایان بهمن ماه احتمال توقف نماد جهت تعدیل مثبت عملکرد شرکت در سال ۸۷ را افزایش داده است.

گزارش‌های قابل توجه

در بین گزارش‌های منتشر شده، اعلام زیان توسط شرکت توسعه معادن روی جالب توجه بود. باید در نظر داشت که حتی افزایش محدود قیمت‌‌های جهانی هم کمک اندکی به این شرکت برای بهبود وضعیت خواهد کرد.

مطالعه صورت‌‌های مالی نشان می‌‌‌دهد که شرکت‌‌های زیر مجموعه «کروی» ضربه عمده را از تغییر ترکیب مواد اولیه (استفاده از خاک کم عیار) دریافت کرده اند که به نظر نمی‌‌‌رسد در کوتاه مدت در این شرایط تغییر جدی ایجاد شود‌‌. البته سهمیه بندی خاک و خارج شدن انگوران از کنترل گروه توسعه معادن روی نیز از سایر عوامل موثر در این زمینه بوده‌اند‌‌.

این در حالی است که مدیر عامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی در مصاحبه اخیر خود کماکان زمان اتمام باطله برداری جبهه شمال غربی انگوران (که حاوی خاک پر عیار است) را نامشخص اعلام کرده است.

تحرکات حقوقی

انتشار آگهی عرضه بیش از ۱۲ درصد از سهام ریخته‌گری تراکتور سازی ایران به قیمت پایه ۱۰۰۰ ریال توسط سرمایه‌گذاری بوعلی از موارد قابل توجه است.

با توجه به بهای تمام شده ۲۲۵۷ ریالی هر سهم «ختراک» در پرتفوی «وبوعلی»، این معامله در صورت انجام در قیمت پایه منجر به شناسایی بیش از ۲/۳‌‌میلیارد تومان زیان برای بوعلی خواهد شد. آنچه به طور کلی در مورد این شرکت سرمایه گذاری قابل مشاهده است، روند خروج نسبتا پرشتاب و فروش سهام در بازار سرمایه است.

در خصوص رویکرد استفاده از این منابع جدید اطلاع دقیقی در دسترس نیست هر چند سپرده گذاری بانکی به عنوان یکی از استراتژی‌‌های محتمل در مجمع سالیانه شرکت در این خصوص مطرح شده بود.

در حاشیه بازار

تحولات مرتبط با تغییرات مدیریتی در شرکت پالایش نفت اصفهان از وقایع قابل اشاره در روزهای اخیر بود.

مدیریت «شپنا» از بدو ورود خود به بازار در سال گذشته به‌رغم برگزاری جلسات متعدد اطلاع رسانی و پرسش و پاسخ با فعالان بازار نتوانست ابهامات سرمایه‌گذاران در خصوص وضعیت شرکت و سودآوری آن را رفع کند.

در مقطع کنونی نیز تغییرات ناگهانی مدیریت عملا فصل دیگری از تحولات غیر منتظره در مورد این شرکت را رقم زده است. بدین ترتیب مجموع مسائل مورد اشاره منجر به عدم توانایی کارشناسان در ارزیابی شرکت و نیز نوسانات شدید قیمت سهم شده است.