یادداشت
کنکاشی در استقرار سیستم مدیریت کیفیت در شرکتهای کارگزاری
ایجاد سیستم مدیریت کیفیت در شرکتهای کارگزاری بورس و اوراق بهادار، منجر به افزایش بهره وری و رشد ارزش افزوده برای آنها در میان مدت خواهد شد.
ایجاد سیستم مدیریت کیفیت در شرکتهای کارگزاری بورس و اوراق بهادار، زمینه استانداردسازی عملکرد شرکتهای مزبور و در نهایت افزایش بهره وری و رشد ارزش افزوده برای آنها در میان مدت را در بر خواهد داشت.
با توجه به ضرورت و اهمیت بحث یاد شده، تشریح کلیات موضوع به دور از لطف نخواهد بود.
رقابت بینالملل حاکم در بازارهای جهانی در حوزههای تولیدی و خدماتی مبنی بر ارائه محصول و یا خدمت با کیفیت بالا و همچنین تامین خدمات آتی و بالا بردن فروش و سود شرکتهای تولیدی و خدماتی، امروزه باعث شده است تمامیشرکتهای تولیدی و خدماتی از آخرین تحقیقات و مصوبات سازمان بینالمللی استاندارد استفاده کرده و از این طریق بتوانند نیاز مشتریان خود را در داخل و خارج که به دنبال محصول و خدمات استاندارد و تضمین شده میباشند، تامین کنند.
یکی از مهمترین استانداردهای مطرح شده در بازارهای جهانی، استاندارد سری ایزو ۹۰۰۱ است. این استانداردها که از سوی سازمان بینالمللی استاندارد تهیه و تدوین شدهاند و تحت عنوان استاندارهای مدیریت کیفیت شناخته میشوند، مورد قبول اکثر کشورهای جهان قرار گرفته و همه شرکتها و سازمانهای تولیدی و خدماتی به دنبال تائید صلاحیت سیستم تولیدی- خدماتی خود و اخذ گواهینامه بر مبنای استاندارد فوق هستند.
استقرار سیستمهای مدیریت کیفیت میتواند سازمانها را در افزایش رضایت مشتری یاری دهد. میزان رضایت یاد شده را در حوزه شرکتهای خدمات مالی نظیر کارگزاران بورس میتوان مشاهده کرد.
از آنجا که نیازها و انتظارات مشتریان همواره تغییر میکند و به علت فشارهای ناشی از رقابت و همچنین به علت پیشرفت فنی یا تکنولوژی، سازمانها ناچارند محصولات و فرآیندهای خود را به طور مداوم بهبود بخشند.
با بررسی سیستم مدیریت کیفیت در شرکتهای کارگزاری باید گفت رویکرد سیستم مدیریت کیفیت، شرکتهای کارگزاری بورس را ترغیب میکند خواستههای مشتری را تحلیل کرده و به تعیین فرآیندهایی جهت دستیابی به محصول مورد قبول مشتری پرداخته و این فرآیندها را تحت کنترل قرار دهند.
یک سیستم مدیریت کیفیت میتواند چارچوبی را برای بهبود مداوم فراهم آورد تا احتمال افزایش رضایت مشتری و سایر طرفهای صاحبان نفع سازمان را بیشتر کند. این سیستم برای شرکتهای مزبور این اطمینان را به وجود میآورد که سازمان قادر است خدماتی ارائه کند که به طور یکنواخت الزامات و یا خواستهها را برآورده کند.
اگر زمینهها و الزامات تعیین شده از سوی استاندارد مدیریت کیفیت ISO۹۰۰۱ در سازمان ایجاد شود، از جنبههای مختلفی برای سازمان مفید خواهد بود. به نحوی که از یک سو زیرساختها و تفکر مبتنی بر نظام مدیریت کیفیت در سازمان ایجاد میشود. سطح کیفیت تعریف شده سازمان حفظ میشود. همچنین بهبود مستمر کیفیت سازمان از طریق اصلاح فرآیندها محقق میگردد. از سوی دیگر، شرکت موفق به اخذ گواهینامه مدیریت کیفیت ۲۰۰۸:ISO۹۰۰۱ شده و از این طریق، مزیت رقابتی موثری را در بین سایر رقبای صنعت مربوطه به دست میآورد.
به بیان دیگر، مستند سازی فرآیندها، پایش، اندازه گیری و بهبود مستمر فرآیندها، اطمینان از تطابق محصولات با خواست و الزامات تلویحی و تصریحی مشتریان از یکسو و سنجش مستمر میزان رضایتمندی مشتریان از سوی دیگر، ایجاد زیرساختها و بسترهای لازم جهت تسریع استقرار سایر سیستمهای بهبود دهنده و اخذ گواهینامه ۲۰۰۸:ISO۹۰۰۱ ، از مهمترین اهداف کلی از استقرار استاندارد مدیریت کیفیت ISO۹۰۰۱ برای شرکتها است.
این استاندارد جهت نیل به چارچوبی پایدار برای بهبود مستمر در سازمان، هشت جنبه تمرکز بر مشتری customer focus، رهبری leadership، مشارکت کارکنان involvement of people، فرآیند گرایی process approach ، نگرش نظام مند به مدیریت system approach to management، بهبود مستمر continual improvement، واقعیت گرایی در تصمیم سازی factual approach to decision making و ارتباط متقابل سودمند با تامین کنندگان mutually beneficial supplier relationship را به طور جدی کانون توجه قرار خواهد داد در کوتاه و بلند مدت منافع تمامیاهداف سازمان را محقق میکند.
سیستمهای مدیریت کیفیت به عنوان وسیلهای برای به وجود آوردن محصولات منطبق با آنچه از سوی سازمان یا شرکت به مشتری تعهد شده است با توجه به دستاوردها، مزایا و فوایدی نظیر ایجاد مزیت رقابتی برای سازمان در بین سایر رقبای صنعت، بررسی مجدد فعالیتهای سازمان بر اساس اهداف سازمان و رفع کاستیها، ایجاد شفافیت در فرآیندها و شاخصهای عملکردی بخشهای مختلف سازمان، ایجاد درک و انگیزه در پرسنل سازمان جهت اهداف و مقاصد سازمان و همچنین مشارکت آنها در فرآیند بهبود مستمر، همراستا کردن فرآیندها، جلوگیری از دوباره کاریها به واسطه تعریف فعالیتهای برنامه ریزی شده و سیستماتیک، کاهش در هزینهها و گردش کار از طریق استفاده موثر و بهینه از منابع، ایجاد اطمینان و اعتماد در درون سازمان (ردههای مدیریتی و کارکنان)، ایجاد اطمینان و اعتماد در برون سازمان(مشتری) و بالتبع قابلیت فعالیت اثر گذار در فضای مختلف تجاری در سازمان یا شرکت استقرار مییابد.
برای این که بتوان سیستم مدیریت کیفیتی مناسب را در شرکتهای کارگزاری جاری کرد و آن را بهبود بخشید، باید فرآیندی سیستماتیک را در آن شرکت به کار گرفت. بدین ترتیب شرکت یا سازمان میتواند از توانایی فرآیندها و کیفیت خدمات و محصولات خود اطمینان حاصل کرده و مبنایی برای بهبود مستمر ایجاد کند. تعیین نیازها و انتظارات مشتریان و سایر طرفهای ذینفع سازمان، تعیین فرآیندها و مسوولیتهای مورد نیاز برای دستیابی به اهداف کیفیت، تعیین و تامین منابع مورد نیاز برای دستیابی به اهداف، پیاده سازی و اجرای روشهایی برای تعیین میزان اثر بخشی و کارایی فرآیندها، تعیین ابزارهایی برای جلوگیری از وقوع انطباق و حذف علل آنها و استقرار روشی برای بهبود مستمر کیفیت، از مهمترین مراحل پیاده سازی سیستم مزبور خواهد بود. در یک دسته بندی دیگر، پروژه استقرار سیستم مدیریت در یک شرکت یا سازمان در چهار مرحله شناخت وضع موجود، مستند سازی سیستم کیفیت، استقرار سیستم و اثبات/ نگهداری سیستم طراحی خواهد شد. در نهایت امید میرود با پیاده سازی سیستم مدیریت کیفیت در شرکتهای کارگزاری بورس و اوراق بهادار بتوان استاندارد سازی از نوع خدمات مالی را در بازار سرمایه ترویج و بازاری کارا با بهره وری مناسب را برای سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی در آیندهای نزدیک فرآهم آورد.
ارسال نظر