مدیرعامل تامین سرمایه امین:
بلوک مخابرات ارزشگذاری شد
گروه بورس-مهتاب رحمتعلی: شرکت تامین سرمایه، نهادی مالی- واسطهای بین ناشر اوراق بهادار و عامه سرمایهگذاران است و میتواند فعالیتهای کارگزاری، معاملهگری، بازارگردانی، مشاوره، سبدگردانی، پذیرهنویسی، تعهد پذیرهنویسی و فعالیتهای مشابه را با مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار انجام دهد.
تبادل اوراق و جذب سرمایهگذار برای شرکتها از جمله وظایف این بانکهای سرمایهای است. همچنین بانکهای تخصصی میتوانند از طریق شرکتهای تامین سرمایه به تشکیل انواع صندوقهای سرمایهگذاری، اوراق مشارکت و گواهی سپرده اقدام کنند.
تعهد پذیرهنویسی و تضمین فروش سهامی که برای اولین بار عرضه میشوند نیز از خدمات اصلی این شرکتها است که مستلزم تغییر روش عرضه اولیه در بورس از نوع حراج فعلی (Auction) به عرضه به قیمت ثابت (book building) است.
در این راستا شرکت «تامین سرمایه امین» به عنوان نخستین شرکت در صنعت بانکداری سرمایهگذاری موفق به اخذ مجوز از شورای عالی بورس در تاریخ ۱۴شهریور ماه ۸۶ شد و فعالیت خود را از اول اردیبهشت ماه ۸۷ آغاز کرد.
موضوع فعالیت این شرکت که با هدف رونق بخشیدن به بازار سرمایه کشور و تسهیل فرآیند خصوصیسازی تشکیل شده عبارت است از پذیرهنویسی، تعهد پذیرهنویسی و تعهد خرید اوراق بهادار در عرضههای ثانویه در حد امکانات مالی خود یا از طریق تشکیل سندیکا.
«محمد آرام بنیار»، مدیرعامل این شرکت در گفتوگویی اختصاصی با روزنامه «دنیای اقتصاد » به تشریح آخرین فعالیتهای شرکت پرداخت.
بیایید همه به بورس کمک کنیم!
وی تامین مالی، شفافیت مالی و نقدشوندگی را سه عملکرد اساسی بورس دانست که باید تثبیت شود.
«آرام بنیار»گفت: باید همه اجماع کرده و برنامهای بنویسیم تا بورس در انجام این سه عملکرد توفیق یابد.
وی افزود: اگر کارکرد بورس را تامین مالی بدانیم، باید شرکتها هر جا نیاز داشتند، بتوانند افزایش سرمایه داده یا اوراق مشارکت منتشر کنند.
وی مفهوم بورس را ورود آسان شرکتها، افزایش سرمایه و جمعآوری پول دانسته و تصریح کرد: تاکنون چنین نگاهی به بورس وجود نداشته و پذیرهنویسی در بانکها صورت میگرفته است.
وی گفت: امیدواریم بتوانیم روند افزایش سرمایه شرکتها را تسهیل کنیم.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه دماسنج اقتصاد کشور باید شفاف باشد، اظهار داشت: باید مکانیزمی طراحی کنیم تا هم شفافیت قیمت و هم شفافیت تصمیمگیری در شرکتها افزایش یابد.
وی همچنین یکی از راههای افزایش نقدشوندگی در بورس را انتشار اوراق مشارکت در بازار سرمایه دانست و تصریح کرد: اکنون ما در حال تلاش برای اجرای این امر هستیم.
چرا بورس مظلوم است؟
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر دلایل مهجور ماندن بازار سرمایه نسبت به بازار پول در کشورمان گفت: در گذشته رییس سازمان بورس، رییس بانک مرکزی بود و به همین دلیل تصمیمات رقابتی گرفته نمیشد اما اکنون با شرایط فعلی باید تغییراتی ایجاد شود.
وی با اشاره به اینکه تامین سرمایه امین، اولین شرکتی است که از شورای بورس مجوز تاسیس گرفته، بحث ارزشگذاری اوراق بهادار را از جمله موضوعات عمده و اولیه فعالیت شرکت دانست و گفت: امسال بسیاری از شرکتهایی که عرضه بلوکی داشتند،از طریق شرکت امین برای سرمایهگذاران ارزشگذاری شدند.
«آرام بنیار» در این زمینه به عرضه بلوکی فولاد خوزستان، تایدواتر، امید و بلوکهای مدیریتی ذوبآهن اصفهان (که عرضه نشد) و مخابرات اشاره کرد. به گفته وی ارزشگذاری ذوبآهن به درخواست یک خریدار قزاقستانی صورت گرفت.
وی درباره تایدواتر و فولاد خوزستان، شرکت امین را مشاور یکی از خریداران دانست و تصریح کرد: قیمتی که از سوی ما تعیین شد، پایینتر از قیمت معامله شده بود.
قیمت داریم،منتظر عرضهایم!
وی همچنین گفت: به سفارش یک کنسرسیوم خریدار، ارزشگذاری ۵۱ درصدی مخابرات را در صورت تصویب هیات عالی واگذاری با یک گروه خارجی به صورت مشترک انجام دادهایم.
به گفته وی در انجام این کار تمام جلسات با طرف خارجی مشترک بوده و تهیه گزارشها از سوی دو طرف انجام و نتایج هم مانند یکدیگر بود.
وی تصریح کرد: تمام مراحل این کار از نقطه A تا Zطراحی شده و با ۹۰درصد پیشرفت، کنسرسیوم هم تشکیل شده و در حال حاضر منتظر عرضه هستیم.
مدیر عامل شرکت تامین سرمایه امین گفت: براساس ماده ۲۲ قانون اصل ۴۴ ،سازمان خصوصی میتواند از خدمات بانکها و شرکتهای تامین سرمایه و سرمایهگذاری در راستای تعهد پذیرهنویسی یا تعهد خرید سهام استفاده کند. این گونه موسسهها میتوانند سهام عرضه شده را در چارچوب قرارداد پذیرهنویسی که به تایید هیات واگذاری خواهد رسید،خریداری کنند.
وی با اشاره به اینکه براساس این دستورالعمل عرضه سهام از سوی سازمان خصوصیسازی باید با تعهد پذیرهنویسی از سوی ما همراه باشد، گفت: به همین دلیل ما با کوچکترین ابهامی در زمینه اطلاعات شرکتها کنار نیامده و تعهدی هم نمیپذیریم.
«ملت» را بدون ابهام عرضه میکنیم!
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ما در زمینه ابهامات موجود در صورتهای مالی بانک ملت گفت: براساس مصوبات هیات عالی واگذاری، عرضه ملت باید با تعهد پذیرهنویسی همراه باشد و از آنجا که اطلاعات شرکت ما با سازمان بورس در زمینه بانک ملت در یک حد است با در نظر گرفتن تمام شرایط، این سهام را قیمتگذاری کرده و سعی میکنیم این عرضه بدون ابهام صورت گیرد.
وی در پاسخ به این سوال که اگر بین قیمت پیشنهادی شما و خصوصیسازی تفاوت زیادی وجود داشته باشد،چه اتفاقی خواهد افتاد؟ افزود: قیمت این گونه عرضهها باید از سوی شرکتهای تامین سرمایه تعیین شود و اگر خصوصیسازی با شرکتهای تامین سرمایه به نتیجهای در زمینه قیمت نرسد، عرضهای صورت نخواهد گرفت.
وی در ادامه با تاکید بر امانتداری و دانش محوری به عنوان اصول بنیادی شرکت تامین سرمایه امین گفت: ارزشگذاری باید به شکل منصفانه صورت پذیرد. برای ما مهم این است که خصوصیسازی برای قیمت بالاتری که پیشنهاد میکند، چه مستنداتی ارائه خواهد داد.
نمیتوانیم خطاکار باشیم!
«آرام بنیار» با اشاره به اینکه خرید باید تخصصی انجام شود، گفت: شرکت ما حتی یک بار هم نمیتواند خطا کند؛ چرا که در صورت یک اشتباه، اطمینان خریداران از ما سلب خواهد شد. وی بحث تعهد پذیرهنویسی را کاری سخت همراه با مشکلات بیرونی دانست و افزود: در آینده شاهد بازار تخصصی و تصمیمات تخصصی خواهیم بود.
وی همچنین در پاسخ به توضیح خبرنگار ما مبنی بر اینکه در عرضه فولاد خوزستان ابتدا قرار بر عرضه بلوک ۵/۳۵درصدی بود که به ۵/۳۰درصد کاهش یافت و در همین زمینه استدلال دولت این بود که نباید مدیریت دولتی به خطر بیافتد، گفت: هر عکسالعملی از سوی عرضهکننده، در قیمتگذاری اثر میگذارد. بنابراین اگر درصد عرضه تغییر کند، به تبع آن قیمت نیز تغییر خواهد کرد.
وی تصریح کرد: ما سه نمودار براساس شرایط متفاوتی که ممکن است برای عرضه ایجاد شود، تهیه کرده و برای هریک قیمت مشخصی را تعیین میکنیم تا در صورت هر تغییری قیمت نیز تغییرات مناسب را داشته باشد.
وی بحث پذیرهنویسی را کاری سخت همراه با مشکلات بیرونی دانست.
«امیدنامهها»، امیدوارکننده نیستند!
وی در ادامه با انتقاد از امیدنامههایی که تنها با اطلاعات کلی شرکت منتشر میشود، گفت: امیدنامه باید شامل تحلیل درباره شرکت باشد.
وی تصریح کرد: در امیدنامههایی که از سوی شرکت تامین سرمایه امین منتشر میشود تحلیل و اظهارنظر درباره قیمت نیز لحاظ شده است. وی گفت: این امیدنامه توسط چند کارشناس تهیه شده و در اختیار شرکتهای بزرگ سرمایهگذاری و بانکها نیز قرار میگیرد تا قیمت تحلیلی آنها نیز درج شود و در نهایت به صورت گزارش مورد قبول به صورت عمومی منتشر میشود.
«آرام بنیار» همچنین از تشکیل بازار گواهی سپرده عام با ارزش دو هزار میلیارد تومان خبر داد و گفت: ما بازارگردانی این اوراق و بازار بین بانکی اوراق گواهی را قبول کردهایم.
وی افزود: با تشکیل بازار، کل سپردهها در اختیار بانکها قرار میگیرد.
وی گفت: با تشکیل این بازار بانکها میتوانند برای این گواهیهای سپرده برنامهریزی یکساله داشته باشند، چرا که دیگر این گواهیها پیش از سررسید به بانک باز نخواهد گشت و به بازار ثانویه میرود.
مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امین در ادامه با اشاره به تشکیل صندوقهای بزرگ از تشکیل صندوق «امین گلوبال» خبر داد که مجمع موسسان آن تعیین شده و نماینده گلوبال دبی است.
وی گفت: در این زمینه برای ورود سرمایهگذاران خارجی صندوق سرمایهگذاری (fund) را در ایران ثبت کردهایم و تامین مالی آن از خارج صورت میگیرد.
وی سرمایه این صندوق را ۵۰میلیارد تومان ذکر کرد و افزود: این صندوق که کار خود را با شش میلیارد تومان آغاز میکند، تنها برای سرمایهگذاری در بورس تهران است. وی همچنین به صندوقهای املاک و مستغلات که در آن با شرکتهای ساختمانی و قابل اعتماد بورس شریک هستند، اشاره کرد و گفت: حجم سرمایه یکی از این صندوقها ۳۰۰میلیارد تومان و دیگری ۲۰۰میلیارد تومان است. وی در ادامه با اشاره به صندوق «توسعه ساختمان امین» که شرکتی در زمینه اتمام پروژههای ساختمانی (Finishing) است، گفت: این صندوق با حداقل ۳۰میلیارد تومان تشکیل شده و تا ۷۰میلیارد تومان اوراق مشارکت برای آن منتشر خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه این شرکت سهامی عام است و با پذیرهنویسی به دنبال ترکیب سهامداران آن هستیم، افزود: شناسایی بازارهای هدف در این باره صورت گرفته و کار آن از طریق بورس انجام میشود.
وی در ادامه گفت: اکنون شرکت ما درحال طراحی اوراق مشارکت رهنی برای بانکهای پارسیان و سامان است که توان اعتباردهی را افزایش میدهد. وی اصلاح ترازنامه بانکها، تضمین سرمایه و کاهش ریسک بانکها را از فواید این امر دانست.وی گفت: در این راستا بهترین تسهیلات بانکی را که سه سال از سررسیدشان گذشته در سبد قرارداده و به مردم ارائه میدهیم.
مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امین گفت: ایجاد ابزار مشتقه در بورس کالا درباره قراردادهای آتی و پوشش ریسک ارز از جمله کارهایی است که در مدیریت ریسک انجام دادهایم. وی افزود: در این زمینه توافقاتی با بانک ملت صورت گرفته تا وارد فارکس شویم و برای صادرکننده و واردکننده بحث پوشش ریسک نوسان ارز را انجام دهیم، چرا که نوسانات ارز بسیاری از صنایع را با مشکل مواجه کرده است.آرام همچنین گفت: تامین سرمایه امین مشاور وزارت صنایع در طرح آمایش صنعتی و معدنی نیز است. وی افزود: در این طرح که به منظور هدفمند کردن سرمایهگذاریهای صنعتی و معدنی صورت میگیرد، یک میلیارد دلار (یک هزار میلیارد تومان) از صندوق ذخیره ارزی، ۳۰۰میلیارد تومان اوراق مشارکت و ۲۰۰میلیارد تومان از طریق واگذاری سهام نقدینگی تامین خواهد شد.
آرام در ادامه از تاسیس بانکی با مشارکت ۵۰درصدی خارجیها در قشم و همچنین تشکیل یک بانک سرمایهگذاری ارزی خبر داد. به گفته وی وظیفه بانک دوم مدیریت ارز کشور، مدیریت پروژههای مالی، گواهی سپرده ارزی، اوراق مشارکت ارزی و تشکیل صندوقهای ارزی برای ایران خواهد بود. وی سرمایه این بانک را در ابتدا یک میلیارد دلار ذکر کرد و گفت: این رقم در آینده به ۱۰میلیارد دلار خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امین در پاسخ به این سوال که تا چه موقع شرکت به کارکردهای اصلی خود جامه عمل خواهد پوشاند؟ گفت: درحالحاضر ۶۰ تا ۷۰ درصد برنامههای ما در حال اجرا است. اما از آنجایی که در زمینه شرکتهای تامین سرمایه قانون، نیروی کارآمد و مدیر نداشتیم و همه فعالیتها جدید هستند، نمیتوان انتظار داشت خدمات تخصصی از فردا به بازار بیایند. وی تصریح کرد: ما تلاش کردیم که کارها را سطحی انجام ندهیم و امیدواریم تا یکسال آینده همه کارها اجرایی شود.
ارسال نظر