راهکارهای سازمان بورس برای کاهش توقف نمادها

فارس - عضو هیات‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار دلایل طولانی بودن دوران توقف برخی نمادهای بورس را اعلام کرد.سید علی حسینی در رابطه با آخرین وضعیت توقف نمادها و دلایل طولانی بودن دوران توقف نماد برخی شرکت‌ها توضیح داد. تشریح آخرین وضعیت بازگشایی نمادها

وی با بیان اینکه روند بازگشایی نمادهای معاملاتی از وضعیت مطلوبی برخوردار است، اظهار داشت: از ۴۶ شرکت حاضر در تابلوی اصلی بازار اول ۴۰ نماد یعنی ۸۷‌درصد شرکت‌ها تا هفته گذشته باز بودند و از ۴۴ شرکت حاضر در تابلوی فرعی بازار اول، نماد ۴۲ شرکت معادل ۹۵‌درصد مشکلی نداشت. وی با اشاره به اینکه با این اوصاف از مجموع ۹۰ شرکت حاضر در بازار اول، نماد معاملاتی ۸۲ شرکت معادل ۹۱ درصد نمادها باز بودند، در رابطه با نمادهای بازار دوم خاطرنشان کرد: ۱۶۵ نماد از ۱۷۶ شرکت حاضر (معادل ۹۵‌درصد) در این بازار باز هستند. این در حالی است که از میان شرکت‌های بازار دوم ۷۷ شرکت قرار بود از فهرست شرکت‌های بورس حذف شوند، به طور مشروط تا پایان سال در این بازار حضور خواهند داشت که از این تعداد نماد ۴۴ شرکت باز است.

توقف طبیعی ۱۵‌درصد از نمادها

معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران بورسی سازمان بورس ادامه داد: با این شرایط این گروه شرکت‌های موقت بورس باعث شده‌اند تا میانگین باز بودن نمادها پایین باشد. اما با درنظر گرفتن وضعیت تمام نمادهای ۳۴۴ شرکت بورس، در مجموع حدود ۹۴‌درصد نمادهای بورس تا هفته گذشته باز بودند. به گفته حسینی، برخی نمادها مانند شرکت مخابرات به طور طبیعی و برای برگزاری مجمع سالانه متوقف شده‌اند که حدود ۱۰ تا ۱۵ شرکت‌ها به این دلیل با توقف نماد روبه‌رو هستند.

سه دلیل اصلی در طولانی شدن دوران توقف نمادها

وی در برابر این مطلب که برخی شرکت‌ها مانند انرژی آذرآب با توقف ۳۱ ماهه نماد و برخی شرکت‌های مردمی مانند پیام و آزمایش با عدم امکان معامله سهام مواجه‌اند، توضیح داد: استراتژی و سیاست مشخص سازمان بورس این است که با دریافت حداقل اطلاعات لازم نسبت به بازگشایی نمادهای متوقف اقدام کند و تاکنون نیز برخلاف آن عمل نشده است. حسینی تصریح کرد: طولانی بودن دوران توقف برخی نمادها ناشی از سه دلیل است. دلیل اول این است که برخی شرکت‌ها در سودآوری مشکلاتی دارند و عملکرد مناسبی ندارند که به بورس بدهند. به همین علت این گونه شرکت‌ها در اطلا‌ع‌رسانی کوتاهی می‌کنند.

عضو هیات‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در رابطه با دومین عامل موثر در طولانی بودن دوران توقف برخی نمادها گفت:‌ دسته دیگری از شرکت‌ها مشکلی در سودآوری ندارند، اما مدیران آنها منضبط نیستند و نمی‌خواهند به مقررات عمل کنند که در هر جامعه‌ و بخشی گروه‌هایی هستندکه نمی‌خواهند تن به مقررات بدهند. حسینی ادامه داد:‌ مورد سوم نیز ناشی از این است که برخی شرکت‌ها تابعه شرکت‌های هلدینگ و سرمایه‌گذاری هستند که آن هلدینگ‌ها شرکت‌هایی را وارد بورس کرده‌اند، اما دیگر کنترل لازم را ندارند.

تدابیر سه‌گانه «بورس»

وی به تدابیر اندیشیده شده سازمان بورس برای هر یک از سه مورد یاد شده اشاره کرد و گفت: برای شرکت‌هایی که مشکل سودآوری دارند، سعی شده با برنامه‌ریزی‌هایی که صورت گرفته وضعیت این دسته شرکت‌ها آسیب‌شناسی و با توصیه‌های مدیریتی کمک شود. در رابطه با این موضوع که شامل تعداد اندکی از شرکت‌ها می‌شود، به شرکت بورس نیز تکلیف شده تا کمک‌های لازم را صورت دهد؛ چرا که شرکت بورس در مقابل ناشران بورسی حاضر در بازار سهام تعهداتی دارد. معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران بورس سازمان بورس در خصوص دومین راهکار رفع دوران توقف طولانی نمادها تصریح کرد: در رابطه با مدیرانی که حاضر به رعایت مقررات نیستند؛ باید گفت آیین‌نامه انضباطی، یک‌ماه پیش به‌روز شده و بعد از دریافت نظر شرکت بورس در این باره، کمیته‌ای این آیین‌نامه بروز شده را بررسی کرده که در دستور کار هیات‌مدیره سازمان بورس قرار داد. وی ادامه داد: ظرف یک‌ماه آینده نسخه نهایی آیین‌نامه انضباطی در سازمان بورس به تصویب خواهد رسید، بر اساس‌ آن تدابیر مطلوبی برای مدیرانی که در اطلاع‌رسانی به بازار سهام کوتاهی می‌کنند، اندیشیده شده است. حسینی در پاسخ به این سوال که بر اساس آیین‌نامه جدید انضباطی با مدیران متخلف در حوزه اطلاع‌رسانی برخورد خواهد شد؟ اظهار داشت: بله. از سوی دیگر سعی شده ابزارهای متنوعی برای ترغیب این دسته مدیران پیش‌بینی شود. به گفته حسینی، به‌روز کردن آیین‌نامه انضباطی به باز شدن برخی نمادهای متوقف کمک خواهد کرد که تعداد این دسته شرکت‌ها محدود است. عضو هیات‌مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص سومین تدبیر اندیشیده شده بورس برای بازگشایی نمادهای متوقف خاطرنشان کرد: با توجه به ارتباطات موجود در شرکت‌های هلدینگی سعی شده از طریق مدیریت ارشد این هلدینگ‌ها به وضعیت اطلاع‌رسانی شرکت‌هایی که توقف طولانی داشته‌‌اند، کمک شود. وی گفت:‌ برای این موارد هم پیش‌بینی شده با مدیران ارشد جلساتی برگزار می‌شود تا نقطه نظرات بورس منتقل شود. با توجه به اختیارات سازمان بورس در حوزه نمادها و شرکت‌های هلدینگی و سرمایه‌گذاری، از این الزام قانونی استفاده خواهد شد. حسینی در خاتمه گفت: این سه ابزار به طور همزمان مورد استفاده سازمان بورس قرار می‌گیرد تا در آینده‌ای نزدیک همین ۳۶ نماد متوقف نیز باز شوند.