گزارش
دو رای منفی درمجمع فوقالعاده «بورس»
گروه بورس - زهرا مجتهد: مجمع عمومی عادی به طور فوقالعاده شرکت بورس روز دوشنبه در حالی برگزار شد که قبل از برگزاری جلسه مجمع یکی از دستورات جلسه مجمع، لغو شده بود.
به گزارش خبرنگار ما، مجمع فوقالعاده این شرکت با دستور افزایش سرمایه و تغییر نام شرکت قرار بود برپا شود که در این میان با عدمتصویب دستورهای فوق از سوی سهامداران روبهرو شد.
پیش از این، مدیرعامل شرکت بورس در تاریخ سوم مهرماه۸۷ طی مصاحبهای با دنیای اقتصاد اعلام کرده بود که در جلسههایی که با سازمان گذاشته شده بود، شرکت بورس قصد افزایش سرمایه ۲۰۰درصدی را در برنامه کار خود داشت. یک منبع آگاه میگوید: اگر اطلاعرسانی مناسبی در خصوص تغییر نام شرکت بورس انجام شده بود؛ شاید سهامداران از این تغییر استقبال میکردند.
وی افزود: ضرورتها و مزیتهای این موضوع کاملا نامشخص بود اگر چه از این پس بابی برای بحث کارشناسی در زمینه تغییرنام «شرکت بورس تهران» به «شرکت بورس ایران» باز خواهد شد.وی معتقد است که روز مجمع فضایی برای تصویب این دستور نبود.وی همچنین درخصوص لغو افزایش سرمایه شرکت بورس قبل از برگزاری مجمع تصریح کرد: شرکت بورس با وجود اینکه از سازمان بورس مجوزی برای افزایش سرمایه نداشت، اما این اطلاعرسانی را که افزایش سرمایه از دستور خارج شده را حتی در روز قبل از مجمع صورت نداد.
بهنظر میرسد که شرکت بورس که خود الگویی برای تمام شرکتهای بورسی است به این نکته کمتوجهی کرده و طبق مقررات حتی گزارش توجیهی افزایش سرمایه خود را نیز روی سایت بورس ارائه نکرده است.
بنابراین بهتر بود که شرکت بورس بهعنوان یک مرجع این موارد را نادیده نمیگرفت و سهامداران را از این امر مطلع میکرد. در همین حال میتوان، رفتار سهامداران را در خصوص اعتراض به روش در پیش گرفته شده از سوی شرکت، در عدم تصویب تغییر نام شرکت مشاهده کرد.
به اعتقاد این مقام آگاه از دیگر دلایلی که سهامداران به تغییر نام رای منفی دادند، مخالفت با تغییر«برند» بوده است. وی میگوید: همه دنیا حتی در فدراسیون جهانی بورسها، بورس ما را با نام بورس تهران میشناسند و این تغییر سابقه ۴۰ساله بورس تهران را از نظرها پنهان میکند.
به گفته وی بورسهای باسابقهتر در دنیا نیز به نامهای خاص معروفند بهطور مثال بورس نیویورک یا بورس کالای شیکاگو را همه به این نامها میشناسند و هیچ کس آنها را بورس آمریکا خطاب نمیکند.
ابهام در افزایش سرمایه
این منبع آگاه خاطرنشان کرد که با توجه به اساسنامه شرکت بورس، ترکیب گروههای سهامداری مشخص است. با افزایش سرمایه چنانچه یکی از گروهها از حقتقدمها استفاده نکنند، این ترکیب تغییر مییابد.
وی گفت: در قانون، سقف ۵/۲درصد بابت مالکیت تعیین شده و تا زمانی که از آورده نقدی این افزایش سرمایه صورت گیرد، احتمال تغییر گروهها وجود دارد.وی ادامه داد: با این شرط که حقوقیها (یا حقیقیها) نمیتوانند حقتقدم کارگزاریها را بخرند و به دلیل اینکه نباید طبق قانون گروههای سهامداری تغییر کند، این افزایش سرمایه کمی مشکلساز است.وی اضافه کرد: مگر اینکه اساسنامه در وهله نخست تغییر کند و یا این تغییر در ترکیب، اهمیتی برای«سازمان» نداشته باشد.این منبع آگاه گفت: این مورد ذکر شده میتواند به تنهایی عاملی برای انجام نشدن افزایش سرمایه شرکت بورس باشد.
این در حالی است که مدیرعامل شرکت بورس در این باره به«سنا» گفت: قرار بود بحث افزایش سرمایه به منظور تاسیس مرکز مالی ایران بررسی شود، اما باتوجه به شرایط فعلی و به دلیل لزوم وجود شرکای استراتژیک در پروژه، تقاضا شده که افزایش سرمایه به زمان دیگری موکول شود. این در حالی است که پیش از برگزاری مجمع هم برخی از شرکتهای سرمایهگذاری و برخی از کارگزاریها درخواست کردند تا تصمیمگیری درخصوص افزایش سرمایه به مجمع دیگری موکول شود.مدیر عامل شرکت بورس در خصوص موضوع افزایش سرمایه به خبرنگار سنا گفت: «کانون سرمایهگذاری مالی ایران آمادگی لازم را برای افزایش سرمایه ندارد، از همین رو مقرر شد تا بحث افزایش سرمایه به جلسات بعدی موکول شود.»رحمانی در پاسخ به این سوال که شنیده میشود شرکت بورس مجوزهای لازم را برای افزایش سرمایه از سازمان بورس دریافت نکرده است، گفت: «با سازمان صحبت و توافق شده است که شرکای استراتژیک را پیدا کنیم، به طوری که سرمایهگذاریها ۵۰ درصد دیگر را برعهده بگیرد؛ چرا که باید منابع مالی در حدود ۶۰۰ میلیارد تومان را تامین کنیم. از همین رو باید اقدامات لازم پیش از اتخاذ تصمیم افزایش سرمایه انجام شود. البته موافقت سازمان بورس و وزارت امور اقتصادی و دارایی برای راهاندازی مرکز مالی ایران صورت گرفته است.»
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا پیش از مجمع، انصراف از بررسی افزایش سرمایه را اعلام نکردید، گفت: «شب گذشته کانون سرمایهگذاری مالی ایران طی تماسی خواهان به تعویق افتادن موضوع افزایش سرمایه شد.»
تابع نظر جمع هستیم!!
در همین حال دکتر علی رحمانی در خصوص نظر منفی سهامداران به تغییر نام شرکت به فارس خاطر نشان کرد: عدم اعلام نظارت سهامداران به معنای عدم موافقت تلقی میشود و به رغم تمایل فعالان به تغییر نام شرکت بورس، نام شرکت بورس تغییری نکرد که به نظر میرسد این اتفاق ناشی از تمرکز حاضرین در مجمع بر موضوع انتخاب هیاتمدیره شرکت بورس رخ داده است.
از سوی دیگر قبل از برگزاری جلسه مجمع افزایش سرمایه، جلسهای برای تغییر در ترکیب هیاتمدیره شرکت بورس برگزار شد. در مجمع عادی به طور فوقالعاده این شرکت، ۱۰ نامزد برای حضور در ترکیب هیاتمدیره کاندیدا شدند که در این میان شرکتهای سرمایهگذاری تدبیر، امید، بهمن، غدیر تامین اجتماعی و مهر اقتصاد ایرانیان از این دسته بودند. همچنین مدیران چهار شرکت کارگزاری اقتصاد نوین، آمون بورس، حافظ و آگاه نیز در میان ۱۰ نامزد اصلی حضور داشتند.
نکته قابل توجه در این انتخابات کنارهگیری سرمایهگذاری بانک ملی از نامزدی بود.
در نهایت پس از رایگیری و شمارش آرا هفت عضو اصلی هیاتمدیره شرکت بورس معرفی شدند. سرمایهگذاری تدبیر، امید، بهمن، غدیر تامین اجتماعی، مهر اقتصاد ایرانیان و یک نماینده از میان کارگزاریها که کارگزاری حافظ بود، هفت عضو رای آورنده بودند.شایان ذکر است که امید، مهراقتصاد ایرانیان و حافظ سه نامزدی بودند که به تازگی وارد این انتخاب شدند و کارگزاری اقتصاد نوین و آرمون بورس و سرمایهگذاری توسعه ملی سه عضو قبلی هیاتمدیره «بورس» بودند که از ترکیب اعضای هیاتمدیره خارج شدند.با این حال در نهایت کارگزاران توانستند فقط یک عضو در هیات مدیره داشته باشند.
همچنین اسامی نمایندگان حقیقی این هفت شرکت باید برای تایید صلاحیت به سازمان بورس و اوراق بهادار معرفی شوند تا جلسه هیاتمدیره جدید شرکت بورس برگزار شود.
ارسال نظر